Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Χάρτινοι Ήρωες

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στους χάρτινους ήρωες των παιδικών μας χρόνων.

Όσοι μεγάλωσαν στις δεκαετίες του 50 και του 60 ταξίδεψαν μαζί τους. Ήταν μαζί με τον κινηματογράφο άλλωστε τα μοναδικά μέσα διαφυγής από μια πραγματικότητα όχι και τόσο ρόδινη.

Αυτό το blog δεν έχει σκοπό να καταγράψει την ιστορία των παιδικών περιοδικών της εποχής εκείνης –υπάρχουν ήδη αρκετά άλλα που το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο. Η δική μας πρόθεση είναι να σκανάρουμε και να προσφέρουμε ότι μας βρίσκεται στο μπαούλο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους από μας έχουν απομείνει, αλλά και στους πιο περίεργους από τους νεότερους να κάνουν το ταξίδι προς τα πίσω.

Έχουμε σκανάρει τα τεύχη στο συνηθέστερο μέγεθος των εκδόσεων αυτού του τύπου, στρογγυλεύοντας τη διάσταση σε 13x18 cm. Με κάποιες εξαιρέσεις για τα μεγαλύτερα μεγέθη (όπως της Ζούγκλας-Ταρζάν για παράδειγμα το μέγεθος του οποίου είναι 17x24,3 cm). Βρίσκονται όλα σε μορφή αρχείων PDF που επιτρέπει την εύκολη ανάγνωση και εκτύπωση. 

Προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε όσο γινόταν τα κιτρινισμένα πρωτότυπα για να διευκολύνουμε ανάγνωση κι εκτύπωση. Η μόνη ατασθαλία που κάναμε ήταν στις μεσαίες σελίδες, το "σαλόνι", με τη δισέλιδη εικονογράφηση, που τις διαχωρίσαμε ώστε να μην επηρεαστεί η ομοιομορφία του PDF αρχείου. Κατά τα άλλα τα τεύχη παρουσιάζονται όπως κυκλοφόρησαν.

Δεν θα παρουσιάσουμε εδώ κόμικς, με εξαίρεση ίσως τον «Εικονογραφημένο Μικρό Ήρωα». Μόνο εικονογραφημένα αναγνώσματα που κυκλοφορούσαν στα περίπτερα πριν από τη δεκαετία του 1970, με μοναδική εξαίρεση την επανέκδοση του «Γκαούρ-Ταρζάν» της τέταρτης περιόδου το 1981.

Αυτό το εγχείρημα δεν θα ήταν δυνατόν να  προχωρήσει χωρίς την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση από δυο πολύτιμους φίλους: τον Γιώργο Βλάχο και τον Προκόπη Κωφό. Άνοιξαν αμφότεροι τα μπαούλα τους και με τις συλλογές και τις γνώσεις τους φρόντισαν ώστε ετούτο εδώ το μπαούλο να μην αδειάζει ποτέ. Στην πορεία προστέθηκε κι ένας τρίτος, ο Βασίλης Γραμματικός, ο οποίος με τη συλλογή του και τα αριστοτεχνικά σκαναρίσματα τευχών ετοιμόροπων εμπλούτισε αποφασιστικά την προσπάθεια τούτη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Χρήστο Νάστο που έκανε την παρουσίαση των σειρών Μικρός Σερίφης, Μικρός Αρχηγός, Μικρός Κάου-Μπόϋ, προσφέροντας αφειδώς τις γνώσεις του στο θέμα αυτό.

Τρεις ακόμη φίλοι χρήζουν ιδιαίτερης μνείας. Ο Γιώργος Τσιφοδήμος, ο Μάκης Πατόπουλος και ο Άγγελος Νάνος, που άνοιξαν τα δικά τους σεντούκια και μπαούλα και μας έστειλαν πολύτιμο και σπάνιο υλικό για τούτη εδώ τη συλλογή. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.


Θα πρέπει να σημειώσω τέλος ότι αυτό το blog δεν είναι μαγαζί για να πλασάρει κανείς την πραμάτεια του, αλλά μια βιβλιοθήκη αναμνήσεων. Τίποτα δεν πουλιέται, όλα προσφέρονται.


*************************************************************************************
Ο Γιώργος Τσιφοδήμος, ο φίλος που άνοιξε γενναιόδωρα το μπαούλο του και πρόσφερε τα τεύχη της συλλογής του στο κοινό μας «μπαούλο» δεν υπάρχει πια. Γεννημένος το 1953, έφυγε από τη ζωή πριν κλείσει τα 65 του, στις 16 Φεβρουαρίου 2018. Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε προσωπικά, χάσαμε έναν από μας, έναν ξεχωριστό άνθρωπο της γενιάς μας που χαιρόμασταν να τον έχουμε κοντά μας για την ήρεμη σοφία του και την ευχάριστη συντροφιά του, χαρακτηριστικά που έχουν τις ρίζες τους στη ζωή μας στο Λιτόχωρο και στα κοινά μας βιώματα τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 που ήμασταν παιδιά, όταν διαβάζαμε  «Υπεράνθρωπο», «Μικρό Ήρωα», «Μικρό Σερίφη», «Γκαούρ-Ταρζάν» και «Μικρό Ταρζάν». Όσοι δεν είχαν αυτή την τύχη να τον γνωρίσουν, ας τον σκέφτονται και ας τον παίρνουν μαζί τους στα ταξίδια που κάνουμε μέσα από τα τεύχη του «μπαούλου», γιατί ο ίδιος δεν μπορεί πια να ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στα καλύτερα για όλους μας χρόνια, στις δεκαετίες που ήμασταν παιδιά!

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2018

**************************************************************************************




Όσοι φίλοι το επιθυμούν μπορούν να μας στέλνουν σκαναρισμένα ή και φωτοτυπημένα δικά τους τεύχη κι εμείς θα τα επεξεργαστούμε και θα τα αναρτήσουμε σε μορφή PDF με αναφορά (αν το επιθυμούν) στο όνομά τους. Καλό θα είναι να διασώσουμε ότι μπορούμε. Όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας στο πιο κάτω e-mail για οδηγίες σχετικά με το σκανάρισμα και αποστολή μέσω διαδικτύου των ηλεκτρονικών αρχείων των τευχών του:
panflynn@otenet.gr

24 σχόλια:

  1. Αυτό δεν είναι παράνομο λόγο πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεστε ποινικά ή μου φαίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Πονηρέ. Ότι παρατίθεται εδώ είναι προσφορά και δεν αποβλέπει σε οικονομικό όφελος. Επίσης μετά πάροδο 35ετίας ένα πνευματικό προϊόν γίνεται public domain, εκτός κι αν υπάρχει ανανέωση των πνευματικών δικαιωμάτων --που δεν φαίνεται να είναι η περίπτωση στην παρούσα κατάσταση. Έτσι κι αλλιώς αν κάποιος ενδιαφερόμενος εγείρει αντιρρήσεις τότε πολύ ευχαρίστως να αφαιρέσω το περιεχόμενο του ιστολογίου. Επαναλαμβάνω και πάλι πως αυτό που με ώθησε στις αναρτήσεις των τευχών του μπαούλου δεν είναι το κέρδος αλλά η επιθυμία να μοιραστώ ότι έχω με όποιον ενδιαφέρεται.

      Διαγραφή
    2. ΚΥΡΙΕ ΠΟΝΗΡΕ (ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ) ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΤΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΠΟΣΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΔΗΣ ΕΙΣΑΙ!!!! ΕΧΕΙΣ ΠΙΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ? ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ!!!!!

      Διαγραφή
  2. Κύριε Πονηρέ κάντε μας τη χάρη. Βρέθηκε ένας άνθρωπος να μας προσφέρει κάτι από τις αναμνήσεις του κι εσείς αυτό βρήκατε να πείτε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω πολυ για τα υπεροχα τευχη και για τον κοπο σας να τα μοιραστειτε μαζι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για το κόπο και συγχαρητήρια για την προθυμία να μοιραστείτε τα τεύχη σας. Εύχομαι πάντα να υπάρχει η ίδια διάθεση !

    Κώστας - mycomics

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διάθεση υπάρχει Κώστα. Κι ελπίζω πως με τη βοήθεια φίλων θα συγκεντρωθεί εδώ ένα πολύτιμο υλικό σύντομα.

      Διαγραφή
  5. 'Εχει ξεκινήσει το ωραίο σου ταξίδι της επιστροφής σε εκείνη την αθώα αλλά και συνάμα εποχή της ανέχειας και της ελπίδας των δεκαετιών του '50 και του '60,και όπως είπες είμαστε οι τελευταίοι εναπομείναντες.Σε ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεφυλλίζοντας αυτά τα παλιά, κιτρινισμένα αναγνώσματα των παιδικών μας χρόνων έρχονται πίσω εικόνες, αναμνήσεις, μυρωδιές, συναισθήματα κι αγαπημένα πρόσωπα. Αυτή την αίσθηση θέλησα να μοιραστώ.

      Διαγραφή
    2. Συνεχίστε τη πραγματικά υπέροχη δουλειά που κάνετε εδώ....σας ευχαριστώ προσωπικά....Χρήστος Νάστος.

      Διαγραφή
    3. Κάνουμε ότι μπορούμε, Χρήστο. έχουμε λεηλατήσει μπαούλα, ντουλάπες, κουτιά... ότι βρούμε... Χαρά μας να μοιραζόμαστε αυτές τις αναμνήσεις με φίλους.

      Διαγραφή
  6. Δεν ξέρω πόσες ευχαριστίες να σας δώσω για την υπέροχη και μοναδική προσφορά, και την δουλειά πως αυτή απαιτεί, που μας δίνετε. Σαν "παλιός" και γω τα θυμάμαι όλα αυτά αμυδρά, και σαν μανιώδης των κόμικς ήθελα πάντα να τα διαβάσω.
    Ανακαλύπτοντας σχεδόν τυχαία το μπλογκ σας λόγω μιας συζήτησης με φίλους στο FB, έμεινα έκπληκτος από τους θησαυρούς που κρύβονται εδώ.
    Συγχαρητήρια και... απλά δεν μπορώ να βρω τις κατάλληλες λέξεις.
    (Ξέρω πως θα ακουστεί ίσως πιεστικό αλλά ελπίζω κάποια στιγμή να σκαναριστούν και τα τεύχη του Ταν του Υπερκόσμιου)

    Με μεγάλη ευγνωμοσύνη
    Διον Τζαβάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στην παλιά παρέα μας κ.Τζαβάρα,θα μείνεις κατάπληκτος από το Blog αυτών των θαυμάσιων δημιουργών της παιδικής Παραλογοτεχνίας,παιδικών περιοδικών,εγώ δεν θα σταματήσω να τους επευφημώ,διότι αυτή η επαναφορά στις δεκαετίες 50'60' είναι μοναδική από αυτό το blog

      Διαγραφή
    2. Φίλε μας Διονύση ευχαριστούμε εν πρώτοις για τα καλά σου λόγια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας στην προσπάθεια να σώσουμε ότι μπορούμε από εκείνη την εποχή της παιδικής μας αθωότητας. Το καλό νέο είναι πως όλα τα τεύχη του Ταν έχουν σκαναριστεί και συντόμως θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα, φίλοι μου. Αν και σε μένα, όταν μεγάλωνα τη δεκαετία του '60 και '70 ήταν τα Διαπλανητικά/Παράξενα/κλπ όπως και τα Γέλιο και Χαρά που αποτελούσαν τις μεγάλες αγάπες μου (και που εκεί γνώρισα και το κόμικ που είναι και σήμερα το πιο αγαπημένο μου, τη Λεγεώνα Των Υπερηρώων/Legion of Super-Heroes), αυτά τα μικρά φυλλάδια ασκούσαν επίσης τη δική τους μαγεία. Μπορεί τα πιο πολλά τότε να μην έβγαιναν πια, εκτός από τον Μικρό Ήρωα και ίσως 2-3 άλλα, αλλά τα έβλεπα σε παλαιοπωλεία ή ξεχασμένα σε περίπτερα κλπ.
    Νομίζω πως δεν εκτιμήθηκαν ούτε όσο έπρεπε, ούτε όπως έπρεπε αργότερα, και για να πω την αλήθεια η λέξη "παραλογοτεχνία" που τους έχει αποδωθεί, με ενοχλεί λίγο συνειρμικά.
    Δεν ήταν η λογοτεχνική τους αξία το σωστό, για μένα, κριτήριο, ή η πρέπουσα οπτική να τα δει κάποιος. Ήταν και είναι το όραμα, η πρωτοτυπία τους, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, η σημασία που είχαν για μας, η αθωότητα, το μονοπάτι της δημιουργίας σε πρότυπα που για διάφορους λόγους δεν αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα ιδιαίτερα, το ταξίδι σε κόσμους άγνωστους και παράξενους και μοναδικούς. Η φαντασία τους, εν τέλει, που μένει αλώβητη και σήμερα, έστω κι αν αναγνωρίζουμε βέβαια και τα "κακά" τους, που δεν ήταν παρά καθρέεφτες της εποχής τους και μόνο.
    Αυτά ακριβώς ήταν που με ενθουσιάζουν στην ανάγνωσή τους και σήμερα. Τόσο η ανάμνηση μιας άλλης ηλικίας όσο και το... "ταξίδι στο χρόνο" να το πω έτσι, με το νου και τα συναισθήματά μας. Είναι ένα αληθινό time travel experience, που μοιάζει με επιστημονική φαντασία αλλά είναι τελικά πραγματικότητα της συνείδησής μας.
    ΟΚ, αρκετά μακρυγόρησα (το κάνω αυτό δυστυχώς). Και πάλι ευχαριστώ, και σίγουρα θα περιμένω και τα τεύχη του Tan!

    Διον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, μα τότε σου έχουμε κι άλλη έκπληξη. Έχουμε στήσει ένα ακόμη blog όπου ανεβάζουμε αποκλειστικά και μόνο κόμικς. "Τα Καλύτερα Κόμικς" είναι στα σχέδιά μας και έχουμε ανεβάσει ήδη έναν ικανό αριθμό. Σιγά-σιγά θ' ανέβει ολόκληρη η σειρά.
      Μπορείς να το βρεις εδώ: http://sentuki.blogspot.gr/

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ! Αν και έχω ακόμα αρκετά τεύχη των "Καλύτερων Κόμικς" και με τα χρόνια αγόρασα και τα original Αμερικανικά (ή ανατυπώσεις), οι Ελληνικές εκδόσεις από τότε έχουν ακόμα τη δική τους γοητεία! Πράγματι πολύ ωραία έκπληξη και ευχαριστώ και πάλι.

      Διον

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα!
      Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη και κοπιαστική προσπάθεια που έχετε κάνει.
      Ως παιδί, ήμουν φανατικός καταναλωτής στα "βιβλιαράκια" όπως τα λέγαμε τότε. Διέθετα κι εγώ το δικό μου "μπαούλο' - μια παλιά χάρτινη βαλίτσα του πατέρα μου - όπου αποθήκευα τα αποκτήματα μου... Τα χρόνια και οι πολλές μετακινήσεις και μετακομίσεις μου τα στέρησαν.
      Μεγάλη ήταν η έκπληξη και η χαρά μου, όταν ψάχνοντας κάτι άλλο στην γκουγκλοαναζήτηση έπεσα πάνω στα θησαυροφυλάκια που έχετε στήσει' και λυπάμαι που δεν έχω κάτι να συνεισφέρω στον εμπλουτισμό τους.
      Ένα ερώτημα έχω να σας κάνω:
      Είναι στις προθέσεις και τις δυνατότητές σας, να ανεβάσετε την σειρά του "Ταν ο Υπερκόσμιος" η οποία υπήρξε η πλέον αγαπημένη μου κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής μου;
      Επίσης, υπάρχουν στην συλλογή σας και στον μελλοντικό σας σχεδιασμό παρουσίασης ιστορίες από την παλιά "Μάσκα" και το "Μυστήριον" ηρώων όπως ο Ντέτεκτιβ Χ, η Νυχτερίδα, ο Λωποδύτης Φάντασμα και άλλων της ίδιας εποχής και τύπου;
      Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για όσα κάνετε και μας προσφέρετε.
      Σ. Π.

      Διαγραφή
  8. Τα ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ είναι λίγα.
    Ο ΈΠΑΙΝΟΣ είναι αυτός που αξίζει στην ωραιοτάτη παρέα σας!!!
    Αυτό που καταφέρατε αποτελεί άθλο!!!
    Γεννημένος το 1952 στο Περιστέρι όπου εξακολουθώ να μένω.
    Ακόμη θυμάμαι τις ημέρες που κυκλοφορούσαν τα περιοδικάκια μας η τα 《βιβλιαράκια》να τα πάρω ,και να τα ανοίξω να τα διβάσω να δώ πώς σώθηκε ο ΓΙΏΡΓΟΣ ΘΑΛΆΣΣΗΣ τι έφαγε ο ΣΠΊΘΑΣ.
    Ο Διαβολάκος η Κατερίνα και το Ζουζούνι
    Την Πέμπτη να δω για τον ΓΚΑΟΥΡ ΤΟΝ ΤΑΡΖΆΝ και να έχω άγχος για τον ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΕΛ ΓΚΡΈΚΟ κλπ κλπ.
    Τι ΤΑΝ ,τιμικρός Ιππότης κ.Α!
    Οι βόλτες μου και η ανάλωση των λόγων χρημάτων που μου δίνανε χαρτζιλίκι οι γιαγιάδες μου και οι γωνείς μου πήγαιναν από την Όδό Κοραή 8 (Εκδόσεις Ατλαντής) μέχρι τη Λένα 2 και την Πραξιτέλους)
    Πέρασαν τα χρόνια οι αναμνήσεις έμεναν ...
    Με ΞΑΝΑΤΑΞΙΔΕΨΑΤΕ !ΝΑ ΕΊΣΤΕ ΚΑΛΆ ΣΥΝΟΜΉΛΙΚΟΊ! !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή