Με το ανάγνωσμα “Ζούγκλα-Ταρζάν” ο Νίκος Ρούτσος συναντιέται για πολλοστή φορά με το αγαπημένο του θέμα: Ζούγκλα κάπου στην Αφρική και απαραίτητα στον τίτλο του κάθε παρόμοιου αναγνώσματός του ο Ταρζάν.
Ο επεξηγηματικός μεσότιτλος -“Οι γνήσιες περιπέτειες του”- αναιρείται αυτόματα από την υπογραφή του Ρούτσου ως συγγραφέα πρωτοτύπου και γνησίου αναγνώσματος με ήρωα τον Ταρζάν.
Λίγο έως καθόλου ενδιέφερε τους αναγνώστες, αν οι περιπέτειες του Ταρζάν ήταν οι γνήσιες ή όχι. Τους αρκούσε που τις έγραφε ο Ρούτσος και μάλιστα με την οργιώδη -σαν τη ζούγκλα του- φαντασία του στα πιο μεγάλα κέφια της.
Σατανικά διεστραμμένοι κακοί, απίθανα τέρατα πανίδας και χλωρίδας από τα βάθη του χρόνου, εξωφρενικοί τύποι, καλοί με υψηλόφρονα ιδανικά, μίση και πάθη εξουσίας, μίση και πάθη ερωτικά, όσο σε κανένα άλλο παιδικό ανάγνωσμα έως εκείνη την εποχή!
Πολλοί χαρακτήρες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους για δυνατές συγκρουσιακές καταστάσεις, πολλοί δευτερεύοντες περιφερειακοί με παράξενα ονόματα και ιδιότητες. Παράλληλες ιστορίες με πλοκή παζλ εκκρεμοτήτων και αφηγηματικά φλας μπακ που έρχονται όλα να δέσουν στο τέλος. Μερικές φορές με αυθαίρετα τραβηγμένες λύσεις… Άφθονοι διάλογοι, διανθισμένοι συνήθως με σουρεαλιστικά ευφυολογήματα.
Συνταγή δοκιμασμένη και επαναλαμβανόμενη.
Τα πρότυπα δομής των χαρακτήρων και των μεταξύ τους σχέσεων, που είχε κατά κάποιο τρόπο τυποποιήσει στις σειρές του “Γκαούρ-Ταρζάν”, εμφανίζονται και στο ανάγνωσμα “Ζούγκλα-Ταρζάν”, αλλά αρκετά παραλλαγμένα ως προς τις συμπεριφορές των βασικών πρωταγωνιστών.
Βασιλιάς και κυρίαρχος της ζούγκλας είναι ο Ταρζάν. Πιο πράος από τον αντίστοιχο του “Γκαούρ -Ταρζάν”. Λίγα, όμως και τα κοινά χαρακτηριστικά του με τον Ταρζάν του Μπάρροους. Συνοδεύεται από μια πανέξυπνη χιμπατζίνα, τη Μιμ και δεν υπάρχει Τζέιν.
Υπάρχει όμως, η Ζάμπα, η “ευγενική ψυχή της ζούγκλας” όπως σημαίνει το όνομά της σε κάποια διάλεκτο. Λευκή, λιγερόκορμη, άφοβη, με καρδιά γεμάτη καλοσύνη για όλα τα ζωντανά και τους ανθρώπους, ακόμα και για αυτούς που θέλουν το κακό της. Εξαιτίας της ομορφιάς της είναι το μήλο έριδας και πόθου των αρσενικών. Η ίδια αγαπάει, όμως τον Ταρζάν και ονειρεύεται να γίνει ταίρι του. Το ίδιο και ο ξανθός βασιλιάς της ζούγκλας. Πότε, το εξομολογούνται φανερά, πότε προσπαθούν να το κρύψουν ο ένας από τον άλλον με αδικαιολόγητες συμπεριφορές.
Εκείνος, που αντίθετα δεν κρύβει τα αισθήματά του για τη Ζάμπα, είναι ο πρωτόγονος μαύρος γίγαντας Μπαχούρ που με κάθε δυνατό τρόπο τα εκφράζει… αγριανθρώπως. Σε κάθε ευκαιρία θα την απαγάγει για να την πάει στη σπηλιά του για να την περιποιείται με αφάνταστη στοργή, χωρίς να επιθυμεί τίποτα περισσότερο. Πάντως, δεν διστάζει να εμπλακεί σε μονομαχίες μέχρι θανάτου ή για να τη διεκδικήσει, ή να τη σώσει από κάποιο κίνδυνο.
Ο τρίτος διεκδικητής της καρδιάς της Ζάμπα είναι ένας πανέμορφος νέος άντρας πολύ δυνατός και πολύ σίγουρος για τον εαυτό, ο Ζαντόβ, που πάει να πει “Σκληρός άντρας” και δηλώνει… Έλληνας! Σκληρός και αποφασιστικός σαν Έλληνας, όπως ο ίδιος λέει!
Το χτίσιμο του χαρακτήρα του Ζαντοβ είναι μια, ίσως επώδυνη, υπέρβαση για τον Ρούτσο. Σε κανένα άλλο από τα αναγνώσματά του του δεν έχει προικίσει με τόσα… ελαττώματα Έλληνα ήρωά του. Σκληρός, αριβίστας, επιθετικός, εγωιστής και κτητικός. Θεωρεί εκ προοιμίου δεδομένο ότι η Ζάμπα θα πρέπει να ερωτευτεί αυτόν όχι μόνο γιατί είναι πιο όμορφος από τον Ταρζάν, αλλά κι επειδή αυτός αξίζει να γίνει βασιλιάς της ζούγκλας στη θέση του Ταρζάν! Όταν μάλιστα και η Ζάμπα του δηλώνει Ελληνίδα ανταποδίδοντάς του ένα χαστούκι του, προσθέτει έναν ακόμα λόγο σε όσους λόγους για τους οποίους την διεκδικεί. Να την δαμάσει!
Στη ζουγκλική επικράτεια ο Ζαντόβ εμφανίζεται συνοδευόμενος από ένα παράξενο πλάσμα. Τη μικροσκοπική, μα πανέμορφη ξανθούλα Τσίχλ, που μοιάζει με χαριτωμένο ξωτικό του δάσους. Σε κάποια στιγμή, όμως, θα μεταμορφωθεί αμετάκλητα σε έναν τεράστιο όγκο κινούμενης σάρκας ενισχύοντας με τα κυβικά της τους εύθυμους τόνους του αναγνώσματος.
Αλλ’ όμως η απαραίτητη εύθυμη υπερβολική καρικατούρα, όπως σε κάθε ζουγκλικό ανάγνωσμα του Ρούτσου, είναι ο Κακαράκ, ένας πρώην παλιάτσος σε τσίρκο με αφάνταστη δύναμη και αλλοπρόσαλλο μυαλό. Τυπικά, περιγράφεται σαν πανηλίθιος, αλλά οι ενέργειές του δείχνουν πονηράδα, ενίοτε και ευστροφία υψηλού δείκτη νοημοσύνης. Είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με την ογκώδη Τσιχλ και συνοδεύεται από έναν παπαγάλο που όχι μόνο δεν παπαγαλίζει ότι ακούει, αλλά συνδιαλέγεται κανονικά βρίζοντας μάλιστα κι ασύστολα!
Τέλος, στο μόνιμο πρωταγωνιστικό καστ συμμετέχει και ο Ρόγκο, ο απόλυτα κακός! Δίδυμος αδελφός της Ζάμπα δεν περιμένει κάποια ευκαιρία για να προξενήσει κακό. Τη φτιάχνει μόνος του! Δεν διστάζει να επιδιώκει και τον θάνατο της αδελφής του, προκειμένου να απαλλαγεί από την… πονόψυχη επιρροή της, ενώ άλλο τόσο καταστρώνει σχέδια και συμμαχεί με εχθρούς του Ταρζάν εποφθαλμιώντας τον θρόνο της ζούγκλας που θα του φέρει και πλούτη!...
Το περίεργο είναι ότι ο Ρούτσος με τον Ρόγκο έφτιαξε και δεύτερο αντιπαθή Έλληνα στο ανάγνωσμά του, όντας δίδυμος αδελφός της Ελληνίδας Ζάμπα, αλλά το αποσιωπά στην εξέλιξη της αφήγησης.
Σε γενικές γραμμές το ανάγνωσμα “Ζούγκλα-Ταρζάν”, χωρίς να διηγείται τις έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτες “γνήσιες περιπέτειες του Ταρζάν”, υπήρξε ένα γοητευτικό ανάγνωσμα. Ο συγγραφέας του είχε τη μαγική συνταγή να σκαρώνει παραμύθια, να τα τοποθετεί στο γοητευτικό περιβάλλον της ζούγκλας και να διανθίζει τη δράση με ελαφρές δόσεις ερωτισμού, λίγο παραπέρα από τα όρια ενός παιδικού αναγνώσματος…
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ
Μία από τις δυο ή τρεις καλύτερες εικονογραφήσεις του Βύρωνα Απτόσογλου στις “Γενικές Εκδοτικές Επιχειρήσεις”. Σίγουρα, όμως η πιο εντυπωσιακή. Και η μοναδική σαν παρουσίαση.
Χάρη στο μεγάλο μέγεθος του περιοδικού και την ανάπτυξη του εξωφύλλου και στο οπισθόφυλλο ως ενιαία σύνθεση σε κάθε τεύχος προσφερόταν και ένας πανοραμικός πίνακας σαν μίνι πόστερ με πολλά επίπεδα δράσης και ντεκόρ. Υπήρξε και σχεδιαστικά πολύ προσεγμένη, ώστε η όλη εικόνα του εξωφύλλου να είναι ο κυριότερος “μαγνήτης” προσέλκυσης αγοραστών του τεύχους.
Ανάλογης ποιότητας ήταν και η εικονογράφηση των μέσα σελίδων, η τεχνική της οποίας δεν είχε εμφανιστεί, ούτε εμφανίστηκε σε επόμενα περιοδικά. Σε ποικίλους τόνους του γκρι έδινε την εντύπωση ότι επρόκειτο για ασπρόμαυρη απόδοση χρωματιστού πρωτοτύπου. Πιο “φωτογραφική”, από το γραμμικό σκίτσο με τις τονικές αποχρώσεις της χάρη, στα ράστερ, αναδείκνυε λεπτομέρειες που διαφορετικά θα παραλείπονταν. Μειονέκτημα, που σε κάποιες από τις εικόνες, όντας σε μέγεθος μονόστηλου, χάνονταν αυτές οι λεπτομέρειες.
Τέλος, γραμμικά σκιτσάκια-κλισέ πλάτους μισής στήλης επαναλαμβάνονταν σε κάθε τεύχος σχηματίζοντας μίνι πινακοθήκη των βασικών ηρώων.
Το ανάγνωσμα « Ζούγκλα –οι γνήσιες περιπέτειες του Ταρζάν» ολοκληρώθηκε σε 24 τεύχη από 2 Ιουλίου έως 10 Δεκεμβρίου 1963 και ήταν το τελευταίο ζουγκλικό ανάγνωσμα που έγραψε ο Νίκος Ρούτσος, αν εξαιρέσουμε την μη ολοκληρωμένη τέταρτη έκδοση του Γκαούρ Ταρζάν, μια βελτιωμένη οικολογικά και πολιτικώς ορθή επανέκδοση της πρώτης έκδοσης του αναγνώσματος.
Γιώργος Βλάχος
Εξαιρετική εκδοτική προσπάθεια για την εποχή της και αξιέπαινη η γραφή του Ρούτσου που ανακατεύει για μια ακόμη φορά την τράπουλα μεταφέροντας τους ήρωες του «Γκαούρ-Ταρζά» με καινούργιες ταυτότητες. Ο Ταρζάν παραμένει Ταρζάν, ο Γκαούρ γίνεται Ζαντόβ, η Ταταμπού Ζάμπα ενώ το πάλαι ποτέ κωμικό δίδυμο Ποκοπόκο και Χουχούς γίνονται τώρα Κακαράκ και Τσίχλ. Η εικονογράφηση του Απτόσογλου είναι, κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη που έχει παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του.
#2) Οι Κολασμένοι Βρυκόλακες
Το wrap around εξώφυλλο

Όπου ένα υπερφυσικό όν παρουσιάζεται ξαφνικά στο ξέφωτο όπου θα γινόταν η φοβερή ανθρωποθυσία των Καννιβάλων. Το κείμενο οφείλεται στον Νίκο Β. Ρούτσο και η εικονογράφηση στον Byron (Βύρων Απτόσογλου).

#8) Το Φάντασμα της Συμφοράς
Το όγδοο τεύχος του πρώτου τόμου του "Ζούγκλα-Ταρζάν". Κείμενο Νίκος Β. Ρούτσος και εικονογράφηση Βύρων Απτόσογλου (Byron).
Το Wrap-around εξώφυλλο


Το δωδέκατο τεύχος της σειράς με το οποίο κλείνει ο πρώτος τόμος. Τα κείμενα είναι πάντα του Νίκου Β. Ρούτσου κι η εξαιρετική εικονογράφηση του Βύρωνα Απτόσογλου (Byron).
Download PDF
Στη Ζούγκλα έχει έρθει ένα μεγάλο συνεργείο ξένης κινηματογραφικής εταιρίας για να γυρίσει μια εξωτική ταινία με τίτλο «Το άντρο της λευκής μάγισσας». Ο σκηνοθέτης της ταινίας, ένας σκληρός και κακόβουλος άνθρωπος, όταν αντικρίζει τον Ταρζάν και τη Ζάμπα, βρίσκει πως το δίδυμο αυτό θα ήταν ιδανικό για να παίξει τους ρόλους των πρωταγωνιστών της ταινίας του και αν και έχει φέρει μαζί του ένα ζευγάρι άριστων ηθοποιών του κινηματογράφου, την Άρελ και τον Μάρτον, να παίξουν αυτοί, προτείνει στους δυο ήρωες να αντικαταστήσουν τους δύο ηθοποιούς του. Όταν ο Ταρζάν αρνείται την πρότασή του, ο σκηνοθέτης για να τρομοκρατήσει και εκβιάσει κι αυτόν και την πανέμορφη Ζάμπα διατάζει τους αραπάδες του να τους συλλάβουν και να τους ρίξουν στην «καταπακτή του τρελού Δράκου». Και ενώ οι αραπάδες του αδίσταχτου σκηνοθέτη ορμούν να εκτελέσουν την προσταγή του αφέντη τους, εμφανίζεται ο σουβλερομύτης Κακαράκ που δηλώνει πως έχει αιχμάλωτό του και τον έχει κρύψει σε μια μυστική σπηλιά ένα μέλος του συνεργείου, που δεν είναι άλλος από τον παραγωγό της ταινίας Τομ Πήτερσον, φέρνοντας τον σκηνοθέτη στη δύσκολη θέση, αν δεν αποδεχτεί τους όρους που θέτει ο Κακαράκ για να βοηθήσει τους φίλους του, να ρισκάρει τη χρηματοδότηση της ταινίας. Στο μεταξύ, η σατανική Άρελ βλέποντας πως κινδυνεύει να χάσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ταινία σχεδιάζει να βγάλει από τη μέση τον Ταρζάν και τη Ζάμπα και ζητάει τη συνεργασία και τη βοήθεια του καλόκαρδου συμπρωταγωνιστή της Μάρτον…
Το τεύχος 13 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Το Άντρο της Λευκής Μάγισσας» κυκλοφόρησε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 1963 κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 553 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Γρίφος του Χάρτινου Θεού», το τεύχος 46 του «Μικρού Σερίφη» και ακόμα το τεύχος 25 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια «Ταρζάν, ο Τρομερός». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 97 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Τέρας της Λίμνης» που έχει ήδη δημοσιευτεί στο μπαούλο» και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 131 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Η Τιμωρία ενός Κακούργου».
Το τεύχος 13 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται, όπως και τα 12 προηγούμενα τεύχη που δημοσιεύτηκαν ήδη, από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, του αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Το τεύχος 14 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Το Στοιχειό του Κόκκινου Καταρράκτη» κυκλοφόρησε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 1963 κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 554 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Οι 7 Ψυχές του Γάτου», το τεύχος 47 του «Μικρού Σερίφη» και ακόμα το τεύχος 26 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια του ήρωα «Αράχνη», «Ο Πύρινος Θάνατος». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 98 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Δέντρο του Θανάτου» που έχει ήδη δημοσιευτεί στο μπαούλο» και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 132 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Ιπτάμενος Πράκτωρ».
Το τεύχος 14 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Ο Ζαντόβ, η Ζάμπα, ο Κακαράκ και η Τσίχλ μετά την πτώση τους στον Κόκκινο Καταρράκτη, παρασύρονται από τα νερά και μεταφέρονται σε μια μεγάλη υπόγεια λίμνη με μαυροπράσινα νερά περιτριγυρισμένη με μεγάλα βράχια. Στην ίδια υπόγεια λίμνη παρασύρεται μετά από λίγο και ο Ταρζάν που βρέθηκε εκεί για να σώσει την «κρυφαγαπημένη» του Ζάμπα. Οι πέντε φίλοι αναζητώντας διέξοδο απ’ αυτό το άγνωστο περιβάλλον όπου έχουν εγκλωβιστεί, θα αντιμετωπίσουν θανάσιμους κινδύνους και απειλές, μια τερατώδη νυχτερίδα με φτερούγες καλυμμένες με λέπια ψαριών, ένα γιγάντιο χταπόδι, πίδακες νερού και πεινασμένους κροκοδείλους και θα γλιτώσουν με τη βοήθεια ενός άγνωστου σωτήρα που πυροβολεί με την καραμπίνα του αθέατος από μακριά και τους σώζει την τελευταία στιγμή. Και όταν τελικά καταφέρνουν να ξεφύγουν, μαθαίνουν από την Τσιχλ πως τον Ταρζάν τον άρπαξαν οι γορίλες του τυφλού κτηνανθρώπου Μπαχούρ και τον πήγαν στη βαθιά χαράδρα όπου βρίσκεται η φριχτή σπηλιά του. Ο Ζαντόβ και η Ζάμπα πρέπει να ελευθερώσουν τον αιχμάλωτο Άρχοντα της Ζούγκλας από τα χέρια του Μπαχούρ και να ανακαλύψουν ποιος είναι αυτός ο άγνωστος σωτήρας που τους έσωζε από τους τόσους πολλούς θανάσιμους κινδύνους που αντιμετώπισαν…
Το τεύχος 15 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Η Εκδίκησι του Τυφλού Γίγαντα» κυκλοφόρησε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 1963, κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 555 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Γαβριάς, ένας Νέος Ήρως», το τεύχος 48 του «Μικρού Σερίφη» και ακόμα το τεύχος 27 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια του Ζορρό, «Ο Ζορρό Ξανακαλεί τη Λεγεώνα». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 99 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Μαγική Χρυσόμυγα» που έχει ήδη δημοσιευτεί στο μπαούλο» και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 133 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Ιπτάμενος Σπίθας».
Το τεύχος 15 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Ο άγνωστος σωτήρας που παρακολουθεί αθέατος από μακριά πότε τον Ταρζάν, πότε τον Ζαντόβ, πότε και τους δυο μαζί, και τους σώζει πυροβολώντας με την καραμπίνα του την κατάλληλη στιγμή, συνεχίζει τη δράση του, σώζοντας τους δυο ήρωες όχι μόνο από τα φοβερά χέρια του τυφλού κτηνανθρώπου Μπαχούρ, αλλά και από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ο ένας από τον άλλο, αφού οι συγκρούσεις μεταξύ τους με ανομολόγητη αιτία τα μάτια της πανέμορφης Ελληνίδας Ζάμπα δεν έχουν τελειωμό. Όμως στην επιστροφή τους για τις σπηλιές τους ο Ταρζάν, ο Ζαντόβ, ο Κακαράκ και η Τσιχλ προσπαθώντας να ξεφύγουν από ένα μπουλούκι μαύρων κανιβάλων που τους καταδιώκουν και από τα «δισεκατομμύρια» σαρκοφάγους τερμίτες που εμφανίζονται στο δρόμο τους, μπαίνουν στο στενό χορταριασμένο άνοιγμα μιας κρυφής σκοτεινής σπηλιάς. Οι τέσσερις σύντροφοι μόλις μπαίνουν στη σπηλιά πέφτουν σε μια σκοτεινή καταπακτή χωρίς να πάθουν τίποτα, γιατί τους προστατεύει το μαλακό στρώμα από ξερό γρασίδι της Ζούγκλας που καλύπτει τον πυθμένα, προχωρούν σκυφτοί σε ένα στενό και σκοτεινό διάδρομο και φτάνουν σε μια ευρύχωρη υπόγεια θολωτή σπηλιά που φωτίζεται θαμπά από αμέτρητες μικροσκοπικές πυγολαμπίδες που πηγαινοέρχονται στα πέτρινα τοιχώματα και το θόλο της. Γύρω-γύρω στη σπηλιά στέκονται ορθοί δεκατρείς τεράστιοι και ζωντανοί ανθρώπινοι σκελετοί που μπροστά στα πόδια τους βρίσκονται δεκατρείς μεγάλες πήλινες πιατέλες απ’ όπου βγαίνουν γαλάζιοι μεθυστικοί καπνοί. Οι σκελετοί ανοιγοκλείνουν τα κοκαλένια σαγόνια τους και λέει ο καθένας από μια μονάχα λέξη, «Οι… νεκροί… Θεοί… τιμωρούν… σκληρά… όποιον… τολμήσει… να… παραβιάσει… το… ιερό… Ταμπού… τους». Άραγε μίλησαν οι σκελετοί ή οι ήρωές μας είχαν παραισθήσεις από τους μεθυστικούς γαλάζιους καπνούς που ανέπνευσαν;
Το τεύχος 16 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Το Ταμπού των Νεκρών Θεών» κυκλοφόρησε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 1963, κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 556 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Τρίγωνο της Συμφοράς», το τεύχος 49 του «Μικρού Σερίφη» με τίτλο «Θα Πεθάνεις στο Μοντερέυ» που είναι δημοσιευμένο ήδη στο «μπαούλο» και ακόμα το τεύχος 28 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια του Ντέτεκτιβ «Χ», «Η Ώρα του Τρόμου». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 100 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Τραγική Ενέδρα» που έχει ήδη δημοσιευτεί στο μπαούλο» και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 134 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Αόρατο Πλοίο».
Το τεύχος 16 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Όταν ο τερατόμορφος ιερέας της φυλής των κανιβάλων που έχουν αιχμάλωτους τον Ταρζάν, τον Ζαντόβ, τον Κακαράκ και την Τσιχλ διαπιστώνει το θάνατο του αρχηγού της φυλής από χέρι λευκού, καλεί τους πιστούς του κανιβάλους να θανατώσουν όλους τους λευκούς και οι κανίβαλοι ορμούν με τις τεράστιες μαχαίρες τους να σπαράξουν τους ήρωές μας. Όμως την ίδια στιγμή αρχίζει να εκδηλώνεται ένα απροσδόκητο φυσικό φαινόμενο, η γη αρχίζει να τρέμει σαν από σεισμό, ακούγεται μια φοβερή υποχθόνια βοή, το έδαφος σε μικρή απόσταση από το ξέφωτο όπου οι κανίβαλοι είχαν αιχμάλωτους τους ήρωές μας αρχίζει να φουσκώνει δημιουργώντας έναν μικρό λόφο απ’ όπου αρχίζει να ξεχύνεται πυρωμένη λάβα και ολόγυρα το χώμα χαρακώνεται από βαθιές ρωγμές. Οι τέσσερις σύντροφοι τρέχουν να ξεφύγουν, αλλά ενώ ο Ταρζάν, ο Ζαντόβ και η Ζάμπα που είχε έρθει για να βοηθήσει τους φίλους της καταφέρνουν να απομακρυνθούν, ο Κακαράκ και η Τσιχλ πέφτουν μέσα σε μία βαθιά ρωγμή του εδάφους χωρίς ευτυχώς να πάθουν τίποτα. Οι δυο άσπονδοι φίλοι στην προσπάθειά τους να βρουν διέξοδο για να βγουν στην επιφάνεια της γης γκρεμίζονται σε ένα πιο βαθύ άνοιγμα γεμάτο χιόνια και πάγους, όπου αντικρίζουν ένα ζευγάρι γιγαντόσωμων προϊστορικών ανθρώπων με πέτρινα τσεκούρια, που ήταν ναρκωμένοι μέσα στους πάγους για δεκάδες χιλιάδες χρόνια και ο σεισμός, η έκρηξη του ηφαιστείου και οι ρωγμές του εδάφους τους έφεραν σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και τους ξύπνησαν από το «βαθύ λήθαργο»…
Το τεύχος 17 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Δυο Άνθρωποι 25.000 Χρόνων» κυκλοφόρησε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 1963, κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 557 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Αίνιγμα του Στρατοπέδου 14», το τεύχος 50 του «Μικρού Σερίφη» με τίτλο «Ο Σταθμός του Τρόμου» και ακόμα το τεύχος 29 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια του Γερόλυκου, «Η Συμμορία της Θηλειάς». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 101 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Ζούγκλα του Βυθού» που έχει ήδη δημοσιευτεί στο μπαούλο» και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 135 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το… Τέρας του Βυθού».
Το τεύχος 17 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Το τεύχος 18 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Υπνωτιστής των Μαύρων Δαιμόνων» κυκλοφόρησε την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 1963, κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 558 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Βελζεβούλ, ο Πράκτωρ του Αίματος», το τεύχος 51 του «Μικρού Σερίφη» και ακόμα το τεύχος 30 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια του Λέμμυ Κώσιον «Μερικοί το Προτιμούν με Σφαίρες». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 102 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Λιοντάρι της Θάλασσας» που έχει ήδη δημοσιευτεί στο μπαούλο» και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 136 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ποιος Πρόδωσε;».
Το τεύχος 18 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Το τεύχος 20 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Επίθεση Μηχανικών Τεράτων» κυκλοφόρησε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 1963, κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 560 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Φάντασμα Εναντίον Βελζεβούλ», το τεύχος 53 του «Μικρού Σερίφη» και ακόμα το τεύχος 32 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια του ήρωα «Νυχτερίδα», «Ο Μυστηριώδης Μάγος». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 104 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Ουρανός Τιμωρεί» που έχει ήδη δημοσιευτεί στο μπαούλο» και το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 138 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Φου-Πο-Κάι, το Κίτρινο Παιδί-Φάντασμα».
Το τεύχος 20 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Το τεύχος 21 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Λεπρός του Κόκκινου Πύργου» κυκλοφόρησε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 1963, κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 561 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Βελζεβούλ Πηγαίνει στην Κόλαση», το τεύχος 54 του «Μικρού Σερίφη» και ακόμα το τεύχος 33 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια του Ζορρό, «Ζορρό Εναντίον Ζορρό». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 105 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Φωτιά στη Χαράδρα» που θα δημοσιευτεί λίαν προσεχώς στο «μπαούλο» και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 139 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Σταυρός του Μαρτυρίου».
Το τεύχος 21 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Το τεύχος 22 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Ανθρωποφάγοι με Φράκα και Μονόκλ» κυκλοφόρησε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 1963, κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 562 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Γαβριάς Παίρνει Αμπάριζα», το τεύχος 55 του «Μικρού Σερίφη» και ακόμα το τεύχος 34 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια του Λέμμυ Κώσιον, «Γυναίκες, Πτώματα και Σφαίρες». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 106 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Οι Πιρόγες με τους Νεκρούς» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «μπαούλο» και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 140 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Μυστήριο του Φου-Πο-Κάι».
Το τεύχος 22 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Το τεύχος 23 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Δήμιος με τη Μάσκα της Φρίκης» κυκλοφόρησε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 1963, κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 563 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Πεθαίνω για την Ελευθερία», το τεύχος 56 του «Μικρού Σερίφη» και ακόμα το τεύχος 35 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια του Ντέτεκτιβ «Χ», «Ο πρεσβευτής του Σατανά». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 107 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Γιαχάμπα Εκδικείται» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «μπαούλο» και το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 141 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Καβαλάρης του Ολέθρου».
Το τεύχος 23 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Στη Μεγάλη Λίμνη της Ζούγκλας συμβαίνουν περίεργα και πρωτόγνωρα φαινόμενα. Τα ψάρια πηδούν στη στεριά, τα μεγαλύτερα ζώα, οι κροκόδειλοι και οι τεράστιες νεροφίδες, εγκαταλείπουν τα θολά γαλαζοπράσινα νερά και σέρνονται στις όχθες ζαλισμένα και ανίκανα να επιτεθούν και να κάνουν κακό και στο μέσο της λίμνης τα νερά αναταράζονται και αφρίζουν! Ο Άρχοντας της Ζούγκλας υποψιάζεται πως πρόκειται να γίνει μεγάλος σεισμός και έκρηξη ηφαιστείου στο βυθό της λίμνης και οι πέντε φίλοι, ο Ταρζάν, ο Ζαντόβ, η Ζάμπα, ο Κακαράκ και η Τσίχλ επισκέπτονται τον παντογνώστη Μάγο της Ζούγκλας Χαρούχ για να τον ρωτήσουν και να μάθουν τι πρόκειται να συμβεί. Ο τερατόμορφος γέροντας κομπιάζοντας σαν να φοβάται να μιλήσει τους λέει πως πράγματι πρόκειται να γίνει μια φοβερή και τρομερή έκρηξη που δεν θα είναι όμως έργο Θεού, αλλά έργο ανθρώπων και τους προτείνει να πάνε πίσω από το μεγάλο πέτρινο βουνό που βρίσκεται προς την ανατολή να αναζητήσουν εκεί απαντήσεις. Η αναζήτηση των τριών συντρόφων, του Ταρζάν, του Ζαντόβ και της Ζάμπα θα τους οδηγήσει στη σπηλιά που έχουν το κρησφύγετό τους τρεις Άγγλοι τυχοδιώκτες που ήρθαν στη Ζούγκλα για να πλουτίσουν από τους αμέτρητους θησαυρούς της, ο ατομικός επιστήμονας και αρχηγός της αποστολής Τομ Κούρμαν, ο γεωλόγος Τζάκ Μάρτεν, και ο Τζών Λάντον, ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου αδαμαντοπωλείου του Λονδίνου και χρηματοδότης της αποστολής…
Το τεύχος 24 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» με τίτλο «Η Ζούγκλα Καταποντίζεται» κυκλοφόρησε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 1963. Την ίδια μέρα, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 1963, κυκλοφόρησαν επίσης το τεύχος 564 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Αόρατο Σύνθημα», το τεύχος 57 του «Μικρού Σερίφη» και ακόμα το τεύχος 36 της «Μάσκας» της Δ’ περιόδου με την περιπέτεια του ήρωα του Φαρ Ουέστ «Γεράκι» και τίτλο «Ματωμένα Εξάσφαιρα». Την ίδια εβδομάδα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 1963, κυκλοφόρησε το τεύχος 108 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Λίμνη των Τεράτων» που δημοσιεύτηκε ήδη στο «μπαούλο» και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 1963 κυκλοφόρησε το τεύχος 142 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Παράξενος Κάου-Μπόυ».
Το τεύχος 24 του «Ζούγκλα-Ταρζάν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2021
Το wrap-around εξώφυλλο
Νίκο, η παρατήρησή μου στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει αφορά στο εξώφυλλο. Είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό με wrap cover. Καλό θα ήταν να το δείχναμε και σε ανάπτυξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο Γιώργο. Το πρόβλημα είναι πως τα τεύχη αυτής της σειράς τα έχω σε δεμένους τόμους και το σκανάρισμα είναι δύσκολο, ειδικά για το wrap around εξώφυλλο. Θα δω τι μπορώ να κάνω... Αν όμως κάποιος φίλος έχει τα τεύχη χωριστά και θελήσει να σκανάρει τα εξώφυλλα θα ήταν ευχής έργο.
ΔιαγραφήΥπέροχες αναρτήσεις.Πολύ ωραίες περιπέτειες.ίσως όχι όσο ο ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ,αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες.Ο Μπαχούρ εν δράσει για την Ζάμπα(Ταταμπού) ενάντια σε Ζουντόβ,Ταρζάν.απουσιάζει ο Σατανικός Μαξ 'Αρλαν και ο Διπλοπρόσωπος Ναζράτ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκολουθούν και άλλες προσεχώς. Ευτυχώς έχουμε και τους δυο τόμους του ΖΟΥΓΚΛΑ-ΤΑΡΖΑΝ, το σύνολο του έργου δηλαδή.
ΔιαγραφήΩ! πολύ ωραία,σας ευχαριστώ κ. Πάνο και Γιώργο,ώστε διασώθηκε όλο το έργο,νάστε καλά,και αναμένω με ενδιαφέρον την συνέχεια,σας θυμίζω και το άλλο ζουγκλικό έργο του Ρόυτσου μαζί με τον Πότη Στρατίκη(είχαμε μιλήσει) Μ.ΤΑΡΖΑΝ
ΑπάντησηΔιαγραφή