Τάργκα

Βρισκόμαστε στα 1952, εποχή κατά την οποία ο «Γκαούρ-Ταρζάν» του Νίκου Β. Ρούτσου κυριαρχεί στην αγορά των εβδομαδιαίων παιδικών περιοδικών. Όμως ο Στέλιος Ανεμοδουράς, που ήδη έχει στο ενεργητικό του τον αρκετά επιτυχημένο «Υπεράνθρωπο» αποφασίζει να μπει στο παιχνίδι με τον «Τάργκα», ένα ατρόμητο Ελληνόπουλο με ηράκλεια δύναμη που κυριαρχεί στη ζούγκλα με την συντρόφισσά του Μαλόα και τον αστείο ιθαγενή της φυλής των Ζουλού Ατσίδα. Η εικονογράφηση του Byron (Βύρωνα Απτόσογλου) είναι εξαιρετική και η πλοκή των ιστοριών συναρπαστική. Λέγεται πως ο Ανεμοδουράς επινόησε το όνομα του ήρωά του από τα πρώτα συνδετικά των ονομάτων των ηρώων του Ρούτσου, ΤΑΡ-ζάν ΓΚΑ-ούρ. Η έκδοση δυστυχώς σταμάτησε στα 24 τεύχη.Μια εκτενή παρουσίαση από τον Γιώργο Βλάχο μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιό του «Δεινοθήσαυρος»:
-----------------

  #1) Ο Κυρίαρχος της Ζούγκλας


Το πρώτο τεύχος του Τάργκα όπου η γλαφυρή πένα του Ανεμοδουρά σκιαγραφεί την προσωπικότητα των ηρώων. Για λόγους ομοιομορφίας του αρχείου PDF έχω μετατρέψει το κεντρικό δίφυλλο της εικονογράφησης. Για όσους το θέλουν στην αρχική του μορφή παρατίθεται πιο κάτω. 

Ευχαριστίες στον φίλο Γιώργο Βλάχο που μου επέτρεψε να επεξεργαστώ το σκαναρισμένο τεύχος που παραθέτει στο ιστολόγιό του, όπου μπορείτε να το βρείτε αυτούσιο.

http://dinothesaurus.blogspot.gr/2011/06/1.html

Download PDF


Το κεντρικό δισέλιδο#2) Η Σπηλιά με τα Διαμάντια

Στη δεύτερη αυτή περιπέτεια του τεύχους 2 του περιοδικού «Τάργκα» με τίτλο «Η Σπηλιά με τα Διαμάντια», ο «Τάργκα» αντιμετωπίζει τον Χαμόρ, έναν λευκό αποκρουστικό και διαβολικό νάνο, που έχοντας αποκτήσει το περίφημο μαγικό πράσινο πετράδι Κουέρα που δίνει δύναμη, δόξα και εξουσία σε όποιον το κατέχει, επιδιώκει να γίνει Κυρίαρχος της Ζούγκλας και να εξουσιάσει σε όλες τις φυλές και τους λαούς της περιοχής. Ο Χαμόρ έχοντας ήδη υποτάξει την φυλή των γοριλών οργανώνει με τους γορίλες του μια επιδρομή εναντίον του Τάργκα με σκοπό να τον εξοντώσει, για να μείνει, μόνος αυτός, ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της Ζούγκλας. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να αρπάξει τη συντρόφισσα του Τάργκα, Μαλόα, για να την κάνει βασίλισσα του βασιλείου του. Η πρώτη αυτή απόπειρα του Χαμόρ αποτυγχάνει χάρη κυρίως στο φυσοκάλαμο του Ατσίδα που θερίζει τους γορίλες, αλλά ο σατανικός νάνος δεν παραιτείται, καταφέρνει να παγιδέψει τον Τάργκα και οι γορίλες του τον δένουν σε έναν στύλο κοντά στην άκρη ενός γκρεμού. Ο Τάργκα στην προσπάθειά του να ξεφύγει γκρεμίζεται στο ποτάμι που κυλάει στο βάθος του γκρεμού και πέφτει ανάμεσα στους πεινασμένους κροκοδείλους και ο Χαμόρ, βέβαιος πως απαλλάχτηκε από τον εχθρό του, αναγγέλλει με τους ήχους του ταμ-ταμ την αιχμαλωσία και το θάνατο του παλιού Κυρίαρχου της Ζούγκλας και καλεί τους ιθαγενείς όλων των φυλών να συγκεντρωθούν την επόμενη μέρα το πρωί, την ώρα που θα βγαίνει ο ήλιος, στην κοιλάδα που εκτείνεται στους πρόποδες του βουνού με τα πράσινα βράχια, για να δηλώσουν την υποταγή τους στον νέο Κυρίαρχο της Ζούγκλας…

Το τεύχος 2 του «Τάργκα» με τίτλο «Η Σπηλιά με τα Διαμάντια» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 10 Ιουλίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 8 Ιουλίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, το τεύχος 64 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Τρόμος Επιστρέφει» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 39 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Τα Πέτρινα Είδωλα».

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε από τον αγαπητό φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 10 Μαΐου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)
#13) Η Αρπαγή της Μαλόα

Ο κτηνώδης Γερμανός τυχοδιώκτης Ζανούρ οργανώνει ένα αποτρόπαιο σχέδιο με σκοπό να απομακρύνει τον Τάργκα από την σπηλιά του, ώστε να μείνει μόνη και απροστάτευτη η αγαπημένη του συντρόφισσα Μαλόα και να καταφέρει να την απαγάγει. Ο Ζανούρ στραγγαλίζει μερικούς ιθαγενείς της Ζούγκλας, δένει φίδια στο λαιμό τους και οι άνθρωποί του στέλνουν με το ταμ-ταμ ένα παραπλανητικό μήνυμα στον Τάργκα, πως δήθεν τον καλεί η φιλειρηνική φυλή των Χαχόα να τους βοηθήσει και να τους σώσει από τα αγρίμια που κατασπαράζουν τους νεκρούς τους. Ο Τάργκα παίρνει το μήνυμα του ταμ-ταμ και χωρίς καθυστέρηση ξεκινάει για το μακρινό χωριό των φιλήσυχων Χαχόα, που βρίσκεται προς τα δυτικά, στην περιοχή της μεγάλης λίμνης της Ζούγκλας, για να τους βοηθήσει. Ο αδίσταχτος Ζανούρ έχει τώρα το πεδίο ελεύθερο να αρπάξει την πανέμορφη ξανθιά συντρόφισσα του ατρόμητου ελληνόπουλου, που τη βρίσκει να κολυμπάει αμέριμνη στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που κυλάει πλατύς και νωχελικός πλάι στη σπηλιά όπου ζει με τον σύντροφό της…

Το όνομα του πρωταγωνιστή και ο ομώνυμος τίτλος του περιοδικού «Τάργκα» του Στέλιου Ανεμοδουρά καθώς και το όνομα του κτηνώδους Γερμανού τυχοδιώκτη «Ζανούρ» που εμφανίζεται στον τίτλο του τεύχος 9 του περιοδικού, «Ζανούρ, ο προδότης», έδωσε τη δυνατότητα στο Νίκο Ρούτσο, τον συγγραφέα του ανταγωνιστικού περιοδικού «Γκαούρ-Ταρζάν», να διοργανώσει στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των δύο περιοδικών, έναν διαγωνισμό για τους αναγνώστες του περιοδικού του με τίτλο «Τα βαφτίσια της μαϊμούς». Ο Νίκος Ρούτσος στα τεύχη 44, 45 και 46 του περιοδικού του που έχω ελέγξει, καλεί τους αναγνώστες του να απαντήσουν στο ερώτημα, ποια δισύλλαβα ονόματα μπορεί να συνθέσει κανείς αν «λεηλατήσει» τις τέσσερις συλλαβές του τίτλου «Γκαούρ-Ταρζάν» του περιοδικού του, 1) ΤΑΡ, 2) ΓΚΑ, 3) ΖΑΝ και 4)ΟΥΡ. Όσοι θα απαντήσουν σωστά θα δουν τα ονόματά τους δημοσιευμένα στο περιοδικό και οι πρώτοι δέκα από την Αθήνα καθώς και οι πρώτοι είκοσι από την επαρχία θα πάρουν επιπλέον ως ενθύμιο τη «Χρυσή Ταυτότητα» του περιοδικού.  Η σύμπτωση, οι συλλαβές των ονομάτων των ηρώων ΤΑΡ-ΖΑΝ και ΓΚΑ-ΟΥΡ να δίνουν οι πρώτες ΤΑΡ-ΓΚΑ και οι δεύτερες ΖΑ-ΝΟΥΡ, στα δύο αυτά ανταγωνιστικά περιοδικά που κυκλοφορούν ταυτόχρονα, δεν μπορεί φυσικά να είναι τυχαία.

Το τεύχος 13 του «Τάργκα» με τίτλο «Η Αρπαγή της Μαλόα» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, το τεύχος 75 του «Υπεραθρώπου» με τίτλο «Η Λαβή που Τσακίζει» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 50 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Το Ταμ-ταμ του Δαίμονα».

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα είναι το πρώτο από τα τεύχη που προσέφερε στο «μπαούλο» ο αγαπητός φίλος Γιώργος Καλογεράς από τη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη του μεγάλου του αδελφού Παναγιώτη Καλογερά που έφυγε πρόωρα, πολύ νέος, από τη ζωή. Ο Γιώργος, καθηγητής τώρα στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ήταν ο μικρός αδελφός που, παιδί τότε, διάβαζε τα τεύχη που αγόραζε και έφερνε στο σπίτι ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)

4 σχόλια:

 1. Εξαιρετική δουλειά! Μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, όταν τα καλοκαίρια μαζευόμαστε το πρωί στη γειτονιά, και κάτω από μια σκιά περνάγαμε όλο το πρωί η παρέα διαβάζοντας Μικρό Ήρωα, Γκαούρ Ταρζάν, Γκρέκο ο Ήρως των Γηπέδων!
  Αλήθεια, θα βάλετε ιστορίες του Γκρέκο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς αυτές οι αναμνήσεις μας ώθησαν Ανδρέα να μαζέψουμε ότι μπορούμε και να τα βάλουμε εδώ για όποιον θελήσει να κάνει αυτό το ταξίδι. Θα βάλουμε και Γκρέκο και ότι άλλο ανασύρουμε από τα βάθη του μπαούλου.

   Διαγραφή
 2. Σας παρακαλώ μη ξεχάσετε και τις συνέχειες του Υπεράνθρωπου,Ζούγκλα-Ταρζαν,Γκαούρ-Ταρζάν,και την υπόσχεση σας για τον Μ.Ταρζάν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα σας,καλό Μήνα.Περιμένουμε νέες αναρτήσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή