Γκαούρ - Ταρζάν_Δ' Περίοδος (πλήρες)

 




Εκδόσεις Αστερίας - Χαρ. Παπαδημητρίου 1981. Συγγραφεύς Νίκος Β. Ρούτσος (στο κύκνειο άσμα του). Κυκλοφόρησαν συνολικά 22 τεύχη σε εικονογράφηση Άκη Αβαγιανού και εξώφυλλα του Μιχάλη Βενετούλια. Από το τεύχος #12 ο Βενετούλιας ανέλαβε και την εσωτερική εικονογράφηση, με "δάνεια" από τα αμερικάνικα κόμικς των Hogarth και Russ Maning.

Αυτή είναι και η τελευταία περίοδος του περιοδικού σε μια εποχή όπου όλα –και οι αναγνωστικές συνήθειες των παιδιών– είχαν αλλάξει. 

************************************************************


#1) Το Ταμπού της Φρίκης

Ο Άρχοντας της Ζούγκλας ξυπνάει από έναν παράξενο θόρυβο και βγαίνει από τη σπηλιά του να δει τι συμβαίνει. Η παράξενη βοή ακούγεται να έρχεται από ψηλά και ο Ταρζάν βλέπει στον ουρανό ένα μεγάλο ελικόπτερο και παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κάθοδο στο έδαφος με σκοινιά ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ο Άρχοντας της Ζούγκλας σώζει τον άντρα από έναν κροκόδειλο που θα τον κατασπάραζε και τη γυναίκα από έναν τεράστιο βόα που την έσφιγγε θανάσιμα και ρωτάει να μάθει τι ήρθαν να κάνουν στη Ζούγκλα. Ο άντρας, που συστήνεται ως Στέφαν, εξηγεί στον Ταρζάν πως ήρθε στη Ζούγκλα με την μνηστή του την Ζιν για να βρουν, με βάση ένα σχεδιάγραμμα που διαθέτει, το ιερό ταμπού της φυλής των ανθρωποφάγων Μόρβα. Το ιερό ταμπού είχαν ανακαλύψει τυχαία πριν πενήντα χρόνια στην όχθη μιας εξωτικής λίμνης οι μεγάλοι εξερευνητές Γούρμαν, Ρόζνελ και Νταχάμ, που όμως έπεσαν στα χέρια των ανθρωποφάγων ιθαγενών που τους έψησαν και τους έφαγαν και τα κρανία τους είναι καρφωμένα από τότε σε τρεις πασσάλους στην όχθη της λίμνης. Η λίμνη αυτή δεν είναι στρωμένη με βότσαλα όπως όλες οι λίμνες, αλλά με αμέτρητα μικρά και μεγάλα διαμάντια και το ζευγάρι με τη βοήθεια του πλούσιου φίλου τους, του Μάρκο, που χρηματοδότησε την αποστολή, ήρθαν στη Ζούγκλα για να βρουν το ιερό ταμπού και να αποκτήσουν τον ατίμητο θησαυρό…

Το τεύχος 1 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Ταμπού της Φρίκης» το αγόρασα μαζί με το τεύχος 2 την Τρίτη 28 Απριλίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης και δεδομένου πως τα τεύχη της σειράς κυκλοφορούσαν κάθε Τετάρτη μπορούμε να συμπεράνουμε πως το πρώτο τεύχος της Δ’ περιόδου κυκλοφόρησε δύο εβδομάδες νωρίτερα, την Τετάρτη 15 Απριλίου 1981. Αν ισχύει αυτό που ίσχυε παλιά για τις κυκλοφορίες των παιδικών περιοδικών, πως στην επαρχία τα τεύχη κυκλοφορούσαν μια εβδομάδα αργότερα, μπορούμε να υποθέσουμε πως στην Αθήνα το τεύχος 1 πιθανόν να κυκλοφόρησε μια εβδομάδα νωρίτερα, την Τετάρτη 8 Απριλίου 1981.

Το τεύχος 1 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Ταμπού της Φρίκης» περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 1 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε εκδοθεί την Πέμπτη 20 Ιουλίου 1950 και έχει ήδη δημοσιευτεί στο «μπαούλο». Η αντιστοιχία αυτή σημαίνει φυσικά πως η περιπέτεια αυτή είναι η πρώτη που έγραψε ο Νίκος Ρούτσος στη σειρά των τεσσάρων περιόδων του «Γκαούρ-Ταρζάν», όταν το περιοδικό του λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με τις απαραίτητες προσαρμογές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων περιλάμβανε και το τεύχος 111 της Γ’ περιόδου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 1961 με τίτλο «Το Φτερωτό Τέρας» που είναι ήδη κι αυτό δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το τεύχος 111 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 1964.

Το συγκεκριμένο τεύχος 1 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2022



#2) Στα Δόντια των Κροκοδείλων

Συνεχίζονται οι περιπέτειες του Ταρζάν και προαναγγέλεται η εμφάνιση του Γκαούρ.

Το τεύχος αυτό προέρχεται από τη συλλογή του Πάνου Κολιόπουλου.


Download PDF





#3) Ο Πέτρινος Γίγαντας

Όπου κάνει την εμφάνισή του ο Γκαούρ κι ο Ρούτσος παραθέτει λεπτομερές βιογραφικό του «γίγαντα που δεν φοβάται κανένα».

Το τεύχος αυτό προέρχεται από τη συλλογή του Πάνου Κολιόπουλου.

Download PDF






#4) Η Παγίδα του Θανάτου

Ένα μεγάλο αμερικανικό τσίρκο προσφέρει σε έναν Αμερικανό τυχοδιώκτη, κυνηγό αγρίων θηρίων, τον Σαμ, το αστρονομικό ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων δολαρίων αν του παραδώσει τον Ταρζάν. Ο Σαμ έρχεται στη ζούγκλα μαζί με την όμορφη αδελφή του τη Μάρθα και οργανώνει ένα σατανικό σχέδιο για να αιχμαλωτίσει τον Άρχοντα της Ζούγκλας, αλλά τα πράγματα θα περιπλεχτούν δραματικά, γιατί θα αποδειχτεί πως η Μάρθα ακολούθησε τον αδελφό της στη Ζούγκλα, όχι για να τον βοηθήσει, αλλά για να τον εμποδίσει να κάνει αυτό το έγκλημα και η συντρόφισσα του Ταρζάν, η πανώρια αραπίνα Λιόγκα με τα εβένινα μαλλιά και το φιδίσιο κορμί, θα θεωρήσει τη Μάρθα αντίζηλό της και θα τρέξει να τη βρει για να τη σκοτώσει. Την πιο κρίσιμη στιγμή θα εμφανιστεί για μια ακόμα φορά αθέατος ο Έλληνας γίγαντας Γκαούρ, που θα βοηθήσει τον Ταρζάν, χωρίς αυτός κι αυτή τη φορά να αντιληφθεί πως βοηθήθηκε. Ο Άρχοντας της Ζούγκλας θα μείνει για μια ακόμα φορά με την εντύπωση πως ο Γκαούρ θέλησε ύπουλα να τον εξοντώσει…

Το τεύχος 4 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Παγίδα του Θανάτου» το αγόρασα την Τρίτη 19 Μαΐου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης και δεδομένου πως τα τεύχη της σειράς κυκλοφορούσαν κάθε Τετάρτη μπορούμε να συμπεράνουμε πως η πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας του στην επαρχία είναι η Τετάρτη 13 Μαΐου 1981. Το τεύχος 4 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 4 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε εκδοθεί την Πέμπτη 10 Αυγούστου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών περιλάμβανε και το τεύχος 2 της Γ’ περιόδου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 1959 με τίτλο «Τραγική Παρεξήγησις» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», προερχόμενο από τη συλλογή μου. Το τεύχος 2 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 1961.

Το συγκεκριμένο τεύχος 4 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 1 Αυγούστου 2022

#5) Στην Αγκαλιά του Γορίλα

Η ιστορία που περιλαμβάνει το τεύχος 5 είναι μια κλασσική περιπέτεια της Ζούγκλας με άγρια θηρία, γιγαντόσωμους γορίλες, πεινασμένες τίγρεις, τεράστια φίδια, αλλά και με τους φίλους του Ταρζάν, τη μαϊμουδίτσα Βατ, τον ελέφαντα Σομ και το λιοντάρι Ζαρ. Ο Ταρζάν νομίζει πως ο Γκαούρ ήρθε στην περιοχή του για να του πάρει το θρόνο της Ζούγκλας και προσπαθεί να τον βρει να αναμετρηθεί μαζί του, αλλά ο Γκαούρ παραμένει και στο τεύχος αυτό αθέατος και βοηθάει διακριτικά τον Ταρζάν σώζοντας τη νέα του συντρόφισσα, την πανώρια λευκή κόρη Νούσα, που ένας γιγαντόσωμος γορίλας την άρπαξε για να την κάνει δική του…

Το τεύχος 5 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Στην Αγκαλιά του Γορίλα» το αγόρασα την Τετάρτη 3 Ιουνίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης, πιθανόν με καθυστέρηση από την ημέρα κυκλοφορίας του. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 5 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε εκδοθεί την Πέμπτη 17 Αυγούστου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 3 της Γ’ περιόδου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 1959 με τίτλο «Το Βάραθρο της Φρίκης» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», προερχόμενο από τη συλλογή μου. Το τεύχος 3 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 1961.

Το συγκεκριμένο τεύχος 5 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 5 Αυγούστου 2022

Download PDF


#6) Ο Δολοφόνος των Ελεφάντων

Η ιστορία που περιλαμβάνει το τεύχος 6 είναι μια κλασσική περιπέτεια στην άγρια Ζούγκλα με έναν Αμερικανό τυχοδιώκτη, τον Μπόρκ, που έρχεται στη ζούγκλα για να πλουτίσει δηλητηριάζοντας ελέφαντες για να πάρει τους χαυλιόδοντές τους, έναν κακό  φύλαρχο, τον Χαρίμ, με τους άγριους ιθαγενείς υπηκόους του, που μπορούν να ξεγελαστούν με κομπολόγια, σφυρίχτρες, καθρεφτάκια και καραμέλες, την πανώρια, απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά σατανική και ψεύτρα Ντάγια, γυναίκα του Χαρίμ, πρώην συντρόφισσα του Ταρζάν, που ονειρεύεται να ακολουθήσει τον Αμερικανό τυχοδιώκτη στην Αμερική, τον Ταρζάν, που προσπαθεί να προστατέψει τη Ζούγκλα και τους ελέφαντες και τον Γκαούρ να σώζει αθέατος για μια ακόμα φορά τον Ταρζάν, που τα ψέματα που του αραδιάζει η Ντάγια επιβεβαιώνουν τις υποψίες του πως ο υπέροχος Έλληνας γίγαντας ήρθε στην περιοχή του για να του αρπάξει το θρόνο της Ζούγκλας!

Το τεύχος 6 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Δολοφόνος των Ελεφάντων» το αγόρασα τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 6 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε εκδοθεί την Πέμπτη 24 Αυγούστου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 4 της Γ’ περιόδου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 1959 με τίτλο «Ο Γκαούρ Τιμωρεί» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», προερχόμενο από τη συλλογή μου. Το τεύχος 4 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 1961.

Το συγκεκριμένο τεύχος 6 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται από τη συλλογή του εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας, αγαπητού φίλου Πάνου Κολιόπουλου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 23 Αυγούστου 2022

Download PDF


#7) Η Τραγική Αποστολή

Η ιστορία που περιλαμβάνει το τεύχος 7 της Δ’ περιόδου του Γκαούρ-Ταρζάν είναι μια συναρπαστική και με ενδιαφέρουσα πλοκή περιπέτεια στην άγρια Ζούγκλα με ένα ζευγάρι αμερικανών τυχοδιωκτών, του κακοποιού Θόμψον και της πανέμορφης, αλλά σατανικής Λίμαν, που έρχονται στη ζούγκλα για να βρουν και να πάρουν τον ανυπολόγιστης αξίας σκελετό ενός προϊστορικού δεινόσαυρου, που βρίσκεται σε μια σπηλιά στο βουνό του Γκαούρ, για να τον πουλήσουν σε μεγάλο μουσείο της Αμερικής και να πλουτίσουν. Όμως το σκελετό του δεινόσαυρου τον διεκδικεί για λογαριασμό του και ο κακούργος και άπληστος φύλαρχος Χαβ, που τυφλωμένος από την ομορφιά της Λίμαν διεκδικεί και την ίδια. Η Λίμαν όμως γοητεύεται από το αρρενωπό πρόσωπο, το γεροδεμένο κορμί και την ομορφιά του Ταρζάν και καταστρώνει τα δικά της σχέδια για να τον κατακτήσει. Ο Γκαούρ, που ξέρει πως ο άρχοντας της ζούγκλας νομίζει πως ήρθε να του πάρει το θρόνο και αν τον δει θα πρέπει να αναμετρηθεί μαζί του, βοηθάει πάντα αθέατος τον Ταρζάν και του σώζει τη ζωή προσφέροντάς του το αίμα του με μια μετάγγιση φλέβα με φλέβα που πετυχαίνει η γιάτρισσα-μάγισσα Χούλχα με τη βοήθεια ενός παράξενου εργαλείου και με τα αλλόκοτα ξόρκια της. Έτσι έγιναν αδέλφια ο Έλληνας Γκαούρ και ο Άγγλος Ταρζάν!

Το τεύχος 7 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Τραγική Αποστολή» το αγόρασα την Πέμπτη 2 Ιουλίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 7 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε εκδοθεί την Πέμπτη 31 Αυγούστου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 5 της Γ’ περιόδου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 1959 με τίτλο «Ο Δολοφόνος του Ταρζάν» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», προερχόμενο από τη συλλογή μου. Το τεύχος 5 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 1961.

Το συγκεκριμένο τεύχος 7 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 26 Αυγούστου 2022

Download PDF


#8) Το Μυστικό του Λαθρέμπορου

Ο Άγγλος Τζων Σταβ και η καλοκάγαθη γεροντοκόρη θεία του που τον αγαπάει παθολογικά, η δεσποινίς Νιάρ, έρχονται στη Ζούγκλα για να βρουν και να πάρουν έναν μεγάλο θησαυρό, που ένας μεγάλος λαθρέμπορος είχε κρύψει από παλιά και λίγο πριν πεθάνει έδωσε στον Τζων το χάρτη που δείχνει πού βρίσκεται. Ο ανιψιός και η θεία ανακαλύπτουν πως ο θησαυρός βρίσκεται στην επικράτεια του Ταρζάν, είναι κρυμμένος στο Βουνό του Γκαούρ μέσα στην ίδια του τη σπηλιά και καταστρώνουν ένα σατανικό σχέδιο να βάλουν τους δυο γίγαντες να συγκρουστούν μεταξύ τους με την ελπίδα πως θα απαλλαγούν από τον Γκαούρ για να μπορέσουν ανενόχλητοι να πάρουν το θησαυρό από τη σπηλιά του. Το σατανικό σχέδιο του κακού Τζων ενισχύει τις υποψίες του Ταρζάν πως ο Γκαούρ θέλει να τον εξοντώσει για να γίνει αυτός στη θέση του Άρχοντας της Ζούγκλας.


Το τεύχος 8 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Μυστικό του Λαθρέμπορου» το αγόρασα την Τρίτη 4 Αυγούστου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 8 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε εκδοθεί την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 6 της Γ’ περιόδου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 1959 με τίτλο «Ο Θησαυρός του Μυστηρίου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», προερχόμενο από τη συλλογή μου. Το τεύχος 6 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 1961.

Το συγκεκριμένο τεύχος 8 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2022




#9) Η Εκδίκηση του Σεΐχη

Στο επίκεντρο αυτής της περιπέτειας βρίσκεται για μια ακόμα φορά το μίσος ενός απαίσιου, πανούργου και πλούσιου άρχοντα, του σεΐχη Γιαντίν, για τον Άρχοντα της Ζούγκλας και μήλο της έριδος για μια ακόμα φορά αποτελεί μια γυναίκα, η πεντάμορφη Λάιχα. Ο σεΐχης κρατάει σκλάβα στο παλάτι του την Λάιχα και ο Ταρζάν μαθαίνει από έναν άνθρωπο του Γιαντίν πως ο σεΐχης αγαπάει τρελά την πανέμορφη μελαψή γυναίκα και πως θέλει να την κάνει δική του, αλλά αυτή τον μισεί θανάσιμα, ζητάει ευκαιρία να φύγει από το παλάτι του και ακόμα πως αγαπάει τον Άρχοντα της Ζούγκλας και το όνειρό της είναι να ζήσει μαζί του. Ο Γκαούρ βοηθάει αθέατος και σ’ αυτή την ιστορία τον Ταρζάν, αλλά η εξέλιξη της υπόθεσης ενισχύει τελικά ακόμα περισσότερο τις υποψίες του Άρχοντα της Ζούγκλας πως ο Γκαούρ είναι εχθρός του και πως προσπαθεί να βρει την κατάλληλη ευκαιρία να τον εξοντώσει για να γίνει αυτός κυρίαρχος στο απέραντο βασίλειό του.

Το τεύχος 9 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Εκδίκηση του Σεΐχη» το αγόρασα τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης, μια μέρα νωρίτερα από τη μέρα που αγόρασα το τεύχος νούμερο 8, ενδεχομένως από άλλο περίπτερο. Η ανακολουθία οφείλεται στο γεγονός πως το τεύχος 8 το αγόρασα με καθυστέρηση από την κανονική εβδομάδα κυκλοφορίας του. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 9 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 7 της Γ’ περιόδου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 1959 με τίτλο «Οι Δύο Ταρζάν» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», προερχόμενο από τη συλλογή μου. Στην περιπέτεια της Γ’ περιόδου ο απαίσιος και πανούργος σεΐχης Γιαντίν γίνεται ο σκληρός και καταχθόνιος φύλαρχος Ραχαρούν και η υπόθεση μεταφέρεται σε ένα αμιγώς αφρικανικό περιβάλλον. Το τεύχος 7 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 1962.

Το συγκεκριμένο τεύχος 9 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2022




#10) Στα Χέρια των Δημίων


Η ιστορία που περιλαμβάνει το τεύχος 10 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου με τίτλο «Στα Χέρια των Δημίων» έχει ιδιαίτερη σημασία στην πορεία της εξέλιξης του περιοδικού, γιατί στο τεύχος αυτό εμφανίζεται ο «φοβερός και τρομερός Ποκοπίκο, κυνηγός αγρίων κουνελιών, γόης φιδιών και κοριτσιών και προστάτης των κουτών και αδυνάτων», όπως αυτοσυστήνεται. Ο Ποκοπίκο εγκαταλείπει τη θέση του γελωτοποιού στην υπηρεσία του κακού μαχαραγιά Ζαχάν, παρουσιάζεται στον Γκαούρ στο πέτρινο βουνό και με τα αστεία του και την αποφασιστικότητά του διεκδικεί και επιβάλλει τη συγκατοίκηση στη σπηλιά του με αντάλλαγμα, όπως λέει, να προστατεύει τον Έλληνα γίγαντα από τους μεγάλους κινδύνους που παραμονεύουν στη Ζούγκλα. Ο Ποκοπίκο, με την εξυπνάδα του, με την εφευρετικότητά του, με τα αστεία του και με τα στιχάκια του, γίνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή ο βασικός πρωταγωνιστής των ιστοριών του περιοδικού και δίνει φτερά στην απαράμιλλη πένα του συγγραφέα Νίκου Ρούτσου που τον επινόησε. Απολαύστε τον στην πρώτη του εμφάνιση σε μια περιπέτεια που τα έχει όλα, τον κακό μαχαραγιά Ζαχάν, μια πανέμορφη λευκή αμερικανίδα, τη Ραλφ, που ο Ζαχάν θέλει να την κάνει δική του και αυτή δεν υποκύπτει, άγρια θηρία, γιγαντόσωμους ιθαγενείς, φριχτά βασανιστήρια που ο κακός μαχαραγιάς υποβάλλει στον Ταρζάν που επιχείρησε να ελευθερώσει την πανέμορφη Ραλφ, δραματικές καταστάσεις, συναρπαστική πλοκή και με τον Γκαούρ να βοηθάει πάλι αθέατος τον Άρχοντα της Ζούγκλας και όλα αυτά διανθισμένα με το απαράμιλλο χιούμορ και την καταλυτική παρουσία του μοναδικού Ποκοπίκο!

Το τεύχος 10 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Στα Χέρια των Δημίων» το αγόρασα τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 10 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 8 της Γ’ περιόδου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 1959 με τίτλο «Το Φτερωτό Τέρας» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», προερχόμενο από τη συλλογή μου. Το τεύχος 8 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 1962.

Το συγκεκριμένο τεύχος 10 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2022


Download PDF



#11) Θανάσιμη Πάλη


Στο επίκεντρο της ιστορίας του τεύχους 11 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Θανάσιμη Πάλη» είναι μια γυναίκα, η πανέμορφη Χουλαλάμ, η δεκαοχτάχρονη, μελαψή, ψηλή και γεροδεμένη σαν μπρούτζινο άγαλμα γυναίκα και σκλάβα του άσχημου, στριφνού, ζηλιάρη γέρου φυλάρχου Βόργα. Ο Γκαούρ σε μια επίσκεψη στο χορταρένιο παλάτι του κακού φυλάρχου βλέπει την πανώρια Χουλαλάμ και νιώθει ένα παράξενο συναίσθημα, το πρώτο ερωτικό σκίρτημα στη ζωή του, και ο Ποκοπίκο προσπαθεί να του εξηγήσει τι του συμβαίνει και τι είναι αυτό που αισθάνεται. Ο Ταρζάν θαμπώνεται κι αυτός από την ομορφιά της και καταφεύγει στη δύναμη ενός μαγικού φίλτρου φτιαγμένου από το αίμα της καρδιάς μιας ερωτευμένης νεράιδας, του Φίλτρου της Αγάπης, για να κερδίσει αυτός την αγάπη της. Όμως, το φίλτρο της το προσφέρει τελικά ο Ποκοπίκο και μπαίνει κι αυτός με ιδιαίτερη επιτυχία στο χορό των διεκδικητών της ομορφιάς της. Το τέλος της ιστορίας είναι τραγικό, η τύχη παίζει το πιο άσχημο παιχνίδι της στο πιο όμορφο λουλούδι της Ζούγκλας, στην πανέμορφη Χουλαλάμ!

Το τεύχος 11 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Θανάσιμη Πάλη» το αγόρασα την Πέμπτη 27 Αυγούστου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 11 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 9 της Γ’ περιόδου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 1959 με τίτλο «Το Μαγικό Φίλτρο» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», προερχόμενο από τη συλλογή μου. Στο τεύχος της Γ’ περιόδου η πανέμορφη Χουλαλάμ λέγεται Ζεμπιλέ, ενώ ο κακός φύλαρχος λέγεται Ρεβιθάν. Το τεύχος 9 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 1962.

Το συγκεκριμένο τεύχος 11 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2022




#12) Στα Δίχτυα των Ανθρωποφάγων

Στην περιπέτεια του τεύχους 12 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Στα Δίχτυα των Ανθρωποφάγων» ο Ταρζάν, που δεν έχει συναντηθεί ποτέ μέχρι τώρα με τον Γκαούρ και εξακολουθεί να νομίζει πως ο Έλληνας γίγαντας ήρθε στην περιοχή του για να του πάρει το θρόνο και να γίνει αυτός Άρχοντας της Ζούγκλας, αποφασίζει να απαλλαγεί μια για πάντα από τον ανεπιθύμητο ανταγωνιστή του και στέλνει την πανώρια μελαψή ιθαγενή Μπάιχα να παραφυλάξει τον Γκαούρ και να τον δολοφονήσει. Ο Έλληνας γίγαντας πέφτει χτυπημένος στο στήθος από τη φαρμακερή σαΐτα της Μπάιχα, αλλά η πανώρια αραπίνα μετανιώνει για το έγκλημα που διέπραξε τυφλωμένη από την αγάπη της για τον ξανθό γίγαντα και διωγμένη από τον Άρχοντα της Ζούγκλας όταν αμφισβητεί τη γενναιότητά του, επιστρέφει μετανιωμένη στον τόπο του εγκλήματος για να ζητήσει συγχώρεση από τον αδικοσκοτωμένο Γκαούρ, να προσευχηθεί για την ψυχή του, να σκάψει με τα νύχια της ένα μνήμα και να σκεπάσει τον τάφο του με μυρωμένα αγριολούλουδα. Όμως, ο Έλληνας γίγαντας έχει γερή κράση και στη συνέχεια της ιστορίας είναι ο Ταρζάν που θα χρειαστεί τη βοήθειά του για να σωθεί καθώς πηγαίνοντας στο πέτρινο βουνό για να βεβαιωθεί με τα ίδια του τα μάτια για το θάνατο του υποτιθέμενου διεκδικητή του θρόνου της Ζούγκλας, πέφτει στα χέρια ενός εχθρού του, του Χόγκο, φύλαρχου μια άγριας φυλής κανιβάλων, που δίνει αμέσως οδηγίες στους αραπάδες του να κρεμάσουν τον Ταρζάν από ένα δέντρο μέσα σε ένα δίχτυ και να παίξουν το «παιχνίδι των θεριών» για να διασκεδάσουν…

Το τεύχος 12 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Στα Δίχτυα των Ανθρωποφάγων» το αγόρασα την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 12 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 10 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 1959 με τίτλο «Δολοφονία του Γκαούρ» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στο τεύχος της Γ’ περιόδου η όμορφη αραπίνα Μπάιχα λέγεται Αλάμ, ενώ ο κακός φύλαρχος Χόγκο λέγεται Καργκάν. Το τεύχος 10 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 1962.

Το συγκεκριμένο τεύχος 12 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2022




#13) Ανθρώπινος Στόχος

Στο επίκεντρο της πολύ καλά δομημένης αυτής περιπέτειας με τίτλο «Ανθρώπινος Στόχος», είναι για μια ακόμα φορά μια γυναίκα, η Λιλούγκα, η πανέμορφη και καλόψυχη μονάκριβη κόρη του απαίσιου κακούργου σεΐχη Βαχάρ. Η Λιλούγκα σε μια περιπέτεια που έχει σε μια περιπλάνησή της στην άγρια ζούγκλα γνωρίζει τον Ταρζάν, που τη σώζει από βέβαιο θάνατο, γοητεύεται από τη δύναμη του λευκού γίγαντα και αυτός γοητεύεται από την ομορφιά και τη χάρη της. Ο Άρχοντας της Ζούγκλας θέλει την Λιλούγκα παντοτινή συντρόφισσα της ζωής του και η όμορφη νέα ανταποκρίνεται θετικά στα αισθήματά του. Πώς θα αντιδράσει όμως ο κακούργος πατέρας της καλόψυχης και ευαίσθητης κόρης, όταν η Λιλούγκα του εκμυστηρεύεται τον έρωτά της για τον θανάσιμο εχθρό του;

Στο τεύχος αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά και η Χουχού, το «Μαύρο τριαντάφυλλο της Ζούγκλας», όπως αυτοσυστήνεται η ίδια, μια άσχημη και χοντρή σαν κουμπαράς μαύρη πυγμαία με κωμική εμφάνιση. Η Χουχού προτείνει στον Ταρζάν να ζήσει στη σπηλιά του για να τον υπηρετεί με έναν όρο, να μην της ζητήσει ποτέ να τον αγαπήσει, γιατί η καρδιά της είναι δοσμένη σε άλλον! Ποιος όμως είναι ο τυχερός;

Το τεύχος 13 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ανθρώπινος Στόχος» το αγόρασα την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 13 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 11 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 1959 με τίτλο «Το Φάντασμα της Ζούγκλας» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» προερχόμενο από τη συλλογή μου. Στο τεύχος της Γ’ περιόδου η πανέμορφη κόρη του σεΐχη Βαχάρ από Λιλούγκα μετονομάζεται σε Αλπέλα, ενώ ο κακός σεΐχης Βαχάρ γίνεται ο φύλαρχος Αλπάς. Το τεύχος 11 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 1962.

Το συγκεκριμένο τεύχος 13 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2022




#14) Το Ζωντανό Δόλωμα

Στην περιπέτεια αυτή καταφτάνει στη Ζούγκλα ένας Αμερικανός έμπορος ελεφαντόδοντου, ο Χάναλ, μαζί με την πανώρια ξανθιά ανεψιά του, την καλόκαρδη Ζανίν. Σκοπός του Χάναλ είναι να εντοπίσει την κρυφή σπηλιά όπου βρίσκεται ένα νεκροταφείο ελεφάντων για να πάρει τους χαυλιόδοντες που έχουν συσσωρευτεί εκεί από αιώνες και αξίζουν εκατομμύρια δολάρια. Όμως η Ζούγκλα είναι απέραντη και η κρυφή σπηλιά είναι αδύνατο να βρεθεί. Ο Χάναλ συνεργάζεται με τον κακούργο φύλαρχο «Βαν-Βαλ» και γίνεται ο ίδιος «το ζωντανό δόλωμα» του τίτλου για να παγιδέψουν τον Ταρζάν, τον Άρχοντα της Ζούγκλας, και να μάθουν από αυτόν το μυστικό άνοιγμα της κρυφής σπηλιάς, γιατί μόνο αυτός γνωρίζει πού βρίσκεται το νεκροταφείο των ελεφάντων. Ειδοποιημένος από τη Χουχού, ο Γκαούρ σπεύδει να βοηθήσει για μια ακόμα φορά τον αιχμάλωτο «αδελφό» του και στα γεγονότα που ακολουθούν ο Ταρζάν ανακαλύπτει τη μεγάλη αλήθεια, πως ο Γκαούρ όχι μόνο δεν θέλει να τον εξοντώσει για να γίνει αυτός Άρχοντας της Ζούγκλας, αλλά αντίθετα, τον έχει βοηθήσει και του έχει σώσει αθέατος τη ζωή χίλιες φορές, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει…

Το τεύχος 14 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Ζωντανό Δόλωμα» το αγόρασα την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 14 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 12 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 1959 με τίτλο «Γκαούρ και Ταρζάν Φίλοι» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» προερχόμενο από τη συλλογή μου. Στο τεύχος της Γ’ περιόδου ο απαίσιος και ύπουλος φύλαρχος Βαν-Βαλ μετονομάζεται σε Μου-Σταρ, ενώ ο έμπορος ελεφαντόδοντου Χάναλ γίνεται ένας αμερικανός κακοποιός, παλιός γκάγκστερ, ο Λέισον και η πανώρια και καλόκαρδη ανιψιά του Ζανίν γίνεται μις Γιάλ. Το τεύχος 12 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 1962.

Το συγκεκριμένο τεύχος 14 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2022




#15) Το Ταμ-Ταμ του Προδότη

Στην περιπέτεια αυτή εμφανίζεται η Ταταμπού, η πανώρια «βασίλισσα της Ζούγκλας», μια γεροδεμένη μελαψή κοπέλα δεκαοχτώ χρονών με κατάμαυρα σγουρά μαλλιά και δύναμη και θάρρος λιονταριού. Πατέρας της ήταν ο αρχηγός μιας μελαψής φυλής απογόνων του Μεγαλέξανδρου. Μητέρα της ήταν μια Ελληνίδα που είχε έρθει στη Ζούγκλα συνοδεύοντας έναν συμπατριώτη της, κυνηγό αγρίων θηρίων. Ο φύλαρχος είδε τη όμορφη Ελληνίδα, την αγάπησε και μια σκοτεινή νύχτα την άρπαξε από τον καταυλισμό του Έλληνα κυνηγού και την πήρε στο χορταρένιο παλάτι του, όπου με την καλοσύνη του και την αγάπη του κατάφερε να την κάνει να τον αγαπήσει κι εκείνη. Καρπός αυτής της αγάπης ήταν η Ταταμπού, το κοριτσάκι που από μικρό έδειχνε πως θα γίνει μια ορμητική και ατρόμητη κοπέλα και γι αυτό της έδωσαν το όνομα Ταταμπού, που στη γλώσσα των ιθαγενών σημαίνει «Σίφουνας».

Όμως η ζωή της Ταταμπού που ζει μέχρι τα δεκαέξι της σαν πραγματική βασιλοπούλα στο παλάτι του φύλαρχου πατέρα της και ξέρει να μιλάει όλες τις γλώσσες των ιθαγενών, ακόμα και τη δύσκολη γλώσσα της μητέρας της, την ελληνική, αλλάζει δραματικά, όταν ένας κακούργος λευκός γίγαντας που τη βλέπει και θέλει να την αρπάξει για να την κάνει σκλάβα του, σκοτώνει τον φύλαρχο πατέρα της και την Ελληνίδα μητέρα της. Η ατρόμητη κοπέλα καταφέρνει να ξεφύγει και από τότε ζει μονάχη της και περιπλανιέται ακούραστη στα ατέλειωτα δάση της παρθένας Ζούγκλας, ψάχνοντας τον άγνωστο λευκό κακούργο που σκότωσε άδικα τους γονείς της, για να τον εκδικηθεί.

Οι αναζητήσεις της φέρνουν κάποτε την Ταταμπού στις όχθες ενός μεγάλου ποταμού που χωρίζει την απέραντη παρθένα Ζούγκλα στα δύο, από τη μια όχθη είναι η Πέρα Ζούγκλα όπου ήταν μέχρι τώρα το ορμητήριό της και από την άλλη η περιοχή της επικράτειας του Ταρζάν. Όμως, η ζωή της ατρόμητης Ελληνίδας βρίσκεται σε κίνδυνο πριν ακόμα περάσει το Μεγάλο Ποτάμι που χωρίζει τις δύο περιοχές, η ατρόμητη Ελληνίδα πέφτει στα χέρια του απαίσιου και τερατόμορφου φύλαρχου Μουχούμ. Ο Γκαούρ μαθαίνει από έναν φίλο του ψαρά πως η ζωή της ξακουστής βασίλισσας της Ζούγκλας είναι σε κίνδυνο και σπεύδει να τη βοηθήσει. Από τη συνομιλία που ακολουθεί, ο Γκαούρ μαθαίνει πως πατέρας του είναι ο Έλληνας κυνηγός που είχε στον καταυλισμό του τη μητέρα της Ταταμπού και πως μαζί με την ιθαγενή συντρόφισσά του είχαν τραγικό τέλος, όταν ο κυνηγός σκότωσε κατά λάθος το μικρό μιας τρομερής γορίλαινας που κατασπάραξε αμέσως κι αυτόν και τη συντρόφισσά του, αλλά ανέλαβε υπό την προστασία της και μεγάλωσε σαν να ήταν δικό της παιδί το μικρό παιδάκι τους, τον Γκαούρ. Έτσι ο μελαψός γίγαντας έμαθε πως είναι Έλληνας. Όμως, όταν η Ταταμπού συναντάει τον Ταρζάν βλέπει στο πρόσωπό του τον λευκό κακούργο που σκότωσε τους γονείς της…

Το τεύχος 15 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Ταμ-Ταμ του Προδότη» το αγόρασα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 15 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων των δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 13 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 1959 με τίτλο «Ταταμπού, η Βασίλισσα της Ζούγκλας» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το τεύχος 13 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 1962.

Το συγκεκριμένο τεύχος 15 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2022



#16) Η Θυσία του Ελέφαντα

Περασμένα μεσάνυχτα και ενώ ο Γκαούρ, η Ταταμπού και ο Ποκοπίκο κοιμούνται βαθιά, ένας παράξενος επισκέπτης ανεβαίνει στο πέτρινο βουνό του Έλληνα γίγαντα και μπαίνει αθόρυβα στη σπηλιά του, όπου κοιμάται μόνη της η Ταταμπού. Ο άγνωστος φέρνει στα ρουθούνια της πανώριας Ελληνίδας ένα μικρό πήλινο βαζάκι, τη ναρκώνει, τη σηκώνει στα μπράτσα του και επιχειρεί να την απαγάγει. Βγαίνοντας όμως από τη σπηλιά πέφτει πάνω στον Ποκοπίκο, που ξυπνάει τρομαγμένος και βάζει τις φωνές. Ο άγνωστος αφήνει την Ταταμπού και τρέπεται σε φυγή καταδιωκόμενος από το Γκαούρ που στο μεταξύ έχει ξυπνήσει από τις φωνές του Ποκοπίκο. Καθώς ο  Έλληνας γίγαντας προσπαθεί να προφτάσει τον άγνωστο άντρα, αναγνωρίζει στο λιγοστό φως του φεγγαριού πως ο επίδοξος απαγωγέας της συντρόφισσάς του δεν είναι άλλος από τον Ταρζάν! Η απόσταση μεταξύ διώκτη και καταδιωκόμενου μικραίνει συνεχώς και όταν ο μελαψός γίγαντας προφταίνει τον ξανθό «αδελφό» του η μέχρι θανάτου «μονομαχία Γκαούρ και Ταρζάν» αρχίζει! Είναι όμως πράγματι ο Ταρζάν ο λευκός γίγαντας που επιχείρησε να αρπάξει την Ταταμπού ή είναι ο κακούργος αδελφός του, ο Νάζρατ, με τον οποίο μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό; Οι αμφιβολίες του Έλληνα γίγαντα και της συντρόφισσάς του για την πραγματική ταυτότητα του κακούργου Νάζρατ, που θέλει να αρπάξει την πανώρια Ελληνίδα για να την κάνει σκλάβα του, θα τους βασανίζουν όχι μόνο στην περιπέτεια αυτού του τεύχους, αλλά και στις επόμενες. Μόνο ο Ποκοπίκο δεν έχει τέτοιες υποψίες. Ο μικροσκοπικός μαύρος νάνος είναι βέβαιος πως ο Ταρζάν δεν έχει αδελφό και πως παριστάνει το Νάζρατ για να καλύπτει τις βρωμοδουλειές του…

Το τεύχος 16 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Θυσία του Ελέφαντα» το αγόρασα την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 16 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων κάποιων δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 14 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 1959 με τίτλο «Μονομαχία Γκαούρ-Ταρζάν» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το τεύχος 14 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 1962.

Το συγκεκριμένο τεύχος 16 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2022




#17) Επανάσταση στη Ζούγκλα

Ένα μεγάλο κοπάδι εξαγριωμένοι γορίλες έρχονται στη σπηλιά του Ταρζάν με απειλητικές διαθέσεις. Θέλουν να εκδικηθούν τον Άρχοντα της Ζούγκλας, γιατί την προηγούμενη μέρα σκότωσε στο κυνήγι ένα γοριλάκι, που με τις στριγκλιές του έδιωχνε τα ζαρκάδια που παραφύλαγε να χτυπήσει με το τόξο του. Η Χουχού τρέχει στο πέτρινο βουνό για να καλέσει τον Γκαούρ και  ο Έλληνας γίγαντας σπεύδει στη σπηλιά του Ταρζάν για να τον βοηθήσει. Ενώ όμως ο Γκαούρ διαπραγματεύεται με τους γορίλες και προσπαθεί να τους αντιμετωπίσει, η Ταταμπού, που έμεινε μόνη της στο πέτρινο βουνό, δέχεται την επίσκεψη του Ταρζάν, που καταφέρνει να την ξεγελάσει και να την οδηγήσει σε μια άγνωστη σπηλιά της Ζούγκλας. Όταν η πανώρια Ελληνίδα καταλαβαίνει πως ο ξανθός επισκέπτης της δεν είναι  ο Ταρζάν, αλλά ο κακούργος δίδυμος αδελφός του, ο Νάζρατ, είναι αργά, βρίσκεται παγιδευμένη σε μια σκοτεινή υπόγεια καταπακτή μέσα σε μια σπηλιά που κανείς άλλος δεν γνωρίζει πού βρίσκεται…

Το τεύχος 17 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Επανάσταση στη Ζούγκλα» το αγόρασα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 17 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων κάποιων δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 15 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 1960 με τίτλο «Η Παγίδα του Τρόμου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το τεύχος 15 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 1 Μαρτίου 1962. Ο τίτλος της Α’ και Δ’ περιόδου αναφέρεται στους γορίλες που εξαγριωμένοι πολιορκούν τη σπηλιά του Ταρζάν μετά το έγκλημα του Άρχοντα της Ζούγκλας να σκοτώσει το μικρό γοριλάκι, ενώ ο τίτλος της Γ’ περιόδου αναφέρεται στη σκοτεινή καταπακτή όπου παγιδεύει ο Νάζρατ την πανώρια Ταταμπού.

Το συγκεκριμένο τεύχος 17 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2022



#18) Τα Είδωλα της Φρίκης

Η Ταταμπού και ο Ποκοπίκο αναζητώντας τον Γκαούρ που έφυγε για τη σπηλιά του Ταρζάν πριν τρεις μέρες και από τότε εξαφανίστηκε, φορούν προβιές από σκοτωμένους γορίλες και μεταμφιεσμένοι σε γορίλαινα και στο γοριλάκι της κατασκοπεύουν τη σπηλιά του Άρχοντα της Ζούγκλας σκαρφαλωμένοι σε ένα θεόρατο αντικρινό δέντρο. Όμως, ο Ποκοπίκο είναι άτυχος, γλιστράει στα κλαδιά, πέφτει κάτω και τον βλέπει ο Ταρζάν που όταν μαθαίνει πως ο Γκαούρ εξαφανίστηκε τον παίρνει μαζί του και ξεκινούν για το πέτρινο βουνό να βρουν τον Έλληνα γίγαντα. Λίγο αργότερα, έρχεται στη σπηλιά του Άρχοντα της Ζούγκλας ο δίδυμος αδελφός του Ταρζάν, ο κακούργος Νάζρατ, που καταφέρνει να πιάσει αιχμάλωτη την Ταταμπού, να τη ναρκώσει και να τη φυλακίσει σε μια μυστική σπηλιά που μόνο αυτός γνωρίζει…

Το τεύχος 18 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Τα Είδωλα της Φρίκης» το αγόρασα την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 18 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων κάποιων δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 16 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 1960 με τίτλο «Η Κατακόμβη του Μυστηρίου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το τεύχος 15 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 8 Μαρτίου 1962.

Ο τίτλος της Α’ και Δ’ περιόδου αναφέρεται στα τερατόμορφα κεφάλια των Ειδώλων των αρχαίων θεών του υπόγειου ναού που όποιος κατεβεί τα εκατό σκαλοπάτια που οδηγούν στην κατακόμβη και τον μολύνει με τα βρωμερά του πόδια είναι καταδικασμένος να μη ξαναβγεί ποτέ πια ζωντανός στην επιφάνεια της γης. Φύλακας του τάφου των Νεκρών Θεών είναι μια αγνή και αμόλυντη μαύρη ιέρεια, μια «λιχβούν» όμορφη σαν εξωτικό λουλούδι, που αν χάσει την αγνότητά της θα χάσει ταυτόχρονα και την εύνοια των τερατόμορφων Θεών του Ναού που την προστατεύουν. Ο τίτλος της Γ’ περιόδου, αναφέρεται στον μυστηριώδη υπόγειο ναό με τον ιερό τάφο των Νεκρών Θεών, όπου φτάνει ο Γκαούρ οδηγημένος από το κοράκι του, τον Πικ…

Το συγκεκριμένο τεύχος 18 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2022




#19) Ο Χορός των Μαχαιριών

Σε μια απομακρυσμένη περιοχή της απέραντης Ζούγκλας ζουν οι ανθρωποφάγοι της άγριας φυλής των Γιάκρα-ντάου. Αρχηγός της φυλής είναι ο απαίσιος Χουράγα. Από όσους έπεσαν στα χέρια του κανένας δεν μπόρεσε να γλιτώσει, όλους τους έψησε ζωντανούς και τους έφαγε μαζί με τους αχόρταγους κανιβάλους του. Μια φορά το χρόνο οι κανίβαλοι της φυλής αφήνουν έρημες τις χορταρένιες καλύβες τους και οργανώνουν μια μεγάλη γιορτή για τον θεό που λατρεύουν, τον Μαόγια, το «Θεό της Κακίας», θυσιάζοντας στο μεγάλο πέτρινο άγαλμά του που βρίσκεται μακριά από το χωριό τους. Μέσα στο χωριό της φυλής των Γιάκρα-ντάου, μπροστά στο χορταρένιο παλάτι του φοβερού Χουράγα βρίσκεται το ιερό δέντρο Κράμ-λαχά, ένα σαρκοφάγο δέντρο που τρέφεται και ζει από τα θηρία που αιχμαλωτίζονται από τα αλλόκοτα σαν φίδια κλαδιά του, όταν ανεβαίνουν στο δέντρο για να γευτούν το γλυκό ρετσίνι με το μεθυστικό άρωμα που βγαίνει στη βάση των κλαδιών του. Όμως, το ιερό δέντρο Κράμ-λαχά κρύβει και ένα ακόμα μεγάλο μυστικό. Τα φοβερά κλαδιά του είναι το μοναδικό μέρος σε ολόκληρη την Ζούγκλα όπου φυτρώνει το θαυματουργό βότανο Φαχρού. Το βοτάνι αυτό είναι στο επίκεντρο αυτής της συναρπαστικής περιπέτειας, που ο κακούργος αδελφός του Ταρζάν, ο Νάζρατ, θέλει να το αποκτήσει για να πετύχει το σατανικό του σχέδιο, να κάνει σκλάβα του την Ταταμπού. Ο Νάζρατ, μαθαίνει από τη γιάτρισσα Χούλχα τη χρήση του θαυματουργού βοτάνου Φαχρού και ξεκινάει για το χωριό των Γιάκρα-ντάου για να αποκτήσει τα πολύτιμα φύλλα του…

Το τεύχος 19 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Χορός των Μαχαιριών» το αγόρασα την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 1981 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 19 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων κάποιων δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 17 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 1960 με τίτλο «Ο Θεός των Κολασμένων» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» προερχόμενο από τη συλλογή μου. Το τεύχος 17 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 15 Μαρτίου 1962.

Ο τίτλος «Ο Χορός των Μαχαιριών» της Α’ και Δ’ περιόδου αναφέρεται στον τελετουργικό χορό του φοβερού φυλάρχου Χουράγα με τα δύο τεράστια ιερά μαχαίρια της φυλής των Γιάκρα-ντάου, πριν τα βυθίσει στο στήθος του ιερόσυλου που έκοψε τα κλαδιά του ιερού δέντρου Κράμ-λαχά…


Το συγκεκριμένο τεύχος 19 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2022




#20) Ο Γοριλάνθρωπος

Η περιπέτεια του τεύχους 20 του «Γκαούρ-Ταρζάν» είναι συνέχεια της περιπέτειας του προηγούμενου τεύχους. Ο δίδυμος αδελφός του Ταρζάν, ο κακούργος Νάζρατ, ενσταλάζει έξι σταγόνες από το μαγικό φίλτρο Φαχρού στο στόμα της Ταταμπού όσο είναι αναίσθητη και η πανώρια κόρη της Ζούγκλας πέφτει σε κατάσταση νεκροφάνειας για τόσες ώρες όσες και οι σταγόνες του φίλτρου. Ο Γκαούρ θάβει συντετριμμένος την αγαπημένη του συντρόφισσα, αλλά μετά από έξι ώρες ο Νάζρατ ανοίγει τον τάφο, αρπάζει την πανώρια Ελληνίδα και τη φυλακίζει σε μια σπηλιά ασφαλίζοντας τη βαριά ξύλινη αμπάρα που κλείνει το άνοιγμά της. Ο Γκαούρ ακούει τις κραυγές της Ταταμπού, κατεβαίνει αλαφιασμένος τα τρομακτικά βράχια του βουνού του και βρίσκει τον τάφο της αγαπημένης του ανοιχτό και τη νεκρή κόρη άφαντη…

Το τεύχος 20 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Γοριλάνθρωπος» το αγόρασα την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 1982 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 20 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων κάποιων δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 18 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 1960 με τίτλο «Ο Μυστηριώδης Νάζρατ» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το τεύχος 18 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 22 Μαρτίου 1962.

Ο τίτλος της Α’ και Δ’ περιόδου αναφέρεται στην εμφάνιση από το τεύχος αυτό του γοριλάνθρωπου Νταμπούχ, που θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στις περιπέτειες των επόμενων τευχών και γενικά σημαντικό ρόλο σε πολλές περιπέτειες του «Γκαούρ-Ταρζάν» μέχρι την ολοκλήρωση της σειράς. Ο Νταμπούχ, αμαρτωλός καρπός της βίαιης ένωσης ενός άγριου γορίλλα και μιας λευκής ιεραποστόλου, με τη δισυπόστατη φύση του, ζώου και ανθρώπου, που πότε εκδηλώνεται με την αγριότητα του θηριώδους πατέρα του και πότε με την καλοσύνη της αγίας μητέρας του, δίνει την ευκαιρία στον δημιουργό του Νίκο Ρούτσο να ξεδιπλώσει ακόμα καλύτερα τη μοναδική μυθοπλαστική ικανότητά του. Ο τίτλος της Γ’ περιόδου, αναφέρεται στην διαλεύκανση στο τεύχος αυτό της πραγματικής ταυτότητας του δίδυμου αδελφού του Ταρζάν, του κακούργου Νάζρατ, που ο ρόλος του ήταν σημαντικός σε όλες τις περιπέτειες των τευχών που ακολούθησαν την εμφάνιση της Ταταμπού στο τεύχος 15.


Το συγκεκριμένο τεύχος 20 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2022





#21) Η Σκλάβα του Μαχαραγιά

Η χθεσινή ήταν η σπουδαιότερη μέρα στη ζωή της Ταταμπού. Είδε νεκρό τον άσπονδο εχθρό της, τον κακούργο Νάζρατ, το φονιά του πατέρα της και της μητέρας της. Ο όρκος που είχε κάνει στον παντοδύναμο Θεό της Ζούγκλας Κράουμπα, δεν τη δένει πια και είναι λεύτερη να σμίξει με τον άντρα που αγαπάει, τον Γκαούρ, το πανώριο και ατρόμητο παλικάρι που του χάρισε την καρδιά της για πάντα. Όμως ο θρυλικός Έλληνας γίγαντας βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα. Αν αποκαλύψει στην αγαπημένη, αγνή συντρόφισσά του πως ο Ταρζάν και ο υποτιθέμενος αδελφός του ο Νάζρατ, ο δολοφόνος των γονιών της, ήταν το ίδιο πρόσωπο, ο όρκος που έδωσε η πανώρια κόρη της Ζούγκλας θα εξακολουθήσει να τη δεσμεύει και θα διατρέξει θανάσιμο κίνδυνο, γιατί αν επιχειρήσει να σπαράξει τον Άρχοντα της Ζούγκλας για να εκπληρωθεί ο όρκος, ο Ταρζάν σαν πιο δυνατός μπορεί να την σκοτώσει. Επιπλέον, ο Γκαούρ δεν θέλει να σκοτώσει ο ίδιος τον Ταρζάν για να προστατέψει την αγαπημένη του Ταταμπού, γιατί τον θεωρεί αδελφό του από τότε που η μάγισσα Χούλχα ανακάτωσε το αίμα τους ενώνοντας τις φλέβες τους. Τελικά ο Γκαούρ δεν αποκαλύπτει τη μεγάλη και οδυνηρή αλήθεια στην αγαπημένη του Ταταμπού και μάλιστα δίνει βαρύ και απαράβατο όρκο στον Ταρζάν: «Εγώ ο Γκαούρ, ορκίζομαι στο Θεό Κράουμπα και στο αίμα των γονιών μου: Ποτέ δεν θα πω στην Ταταμπού ότι ο Ταρζάν και ο Νάζρατ ήταν ο ίδιος άνθρωπος!». Όμως η απόφαση του Έλληνα γίγαντα να μην αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα του Νάζρατ αφήνοντας την Ταταμπού  να πιστεύει πως είναι νεκρός και να νομίζει πως είναι ελεύθερη από τον όρκο που έδωσε και πως μπορεί να σμίξει με τον Γκαούρ, αναγκάζει τον Έλληνα γίγαντα να πνίξει την καρδιά του, να της πει ψέματα και να αρνηθεί να παντρευτούν, γιατί ο θεός Κράουμπα αφού δεν εκπληρώθηκε ο όρκος που είχε δώσει θα ρίξει φωτιά να την κάψει αν παντρευτεί! Η Ταταμπού μετά την άρνηση του Έλληνα γίγαντα να σμίξουν για πάντα, τον εγκαταλείπει και συναντιέται τυχαία με τον Ταρζάν που έχοντας δεσμεύσει τον Έλληνα γίγαντα να μην αποκαλύψει ποτέ την αλήθεια για τον δίδυμο αδελφό του, θα επιχειρήσει για μια ακόμα φορά να κάνει δική του την Ταταμπού, αυτή τη φορά ως Ταρζάν και όχι ως Νάζρατ. Ο Ταρζάν προσπαθεί να ξεγελάσει την Ταταμπού με ένα μεγάλο ψέμα, πως δήθεν ο Γκαούρ αρνήθηκε να την παντρευτεί, γιατί πρόκειται σύντομα να παντρευτεί με την Χαζάλχα, την πεντάμορφη ξανθιά κόρη του παντοδύναμου Μαχαραγιά Βάλχμαν…

Το τεύχος 21 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Σκλάβα του Μαχαραγιά» το αγόρασα την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 1982 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 21 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων κάποιων δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 19 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 1960 με τίτλο «Όρκος στο Θεό Κράουμπα» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το τεύχος 19 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 29 Μαρτίου 1962.

Το συγκεκριμένο τεύχος 21 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2023



#22) Ζωντανοί στις Φλόγες

Στην περιπέτεια του τεύχους 22 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ζωντανοί στις Φλόγες» η Ταταμπού δεν ζει πια στη σπηλιά του Γκαούρ, στην κορυφή του πέτρινου βουνού με τον αγαπημένο της Έλληνα γίγαντα. Την άρπαξε ο γοριλάνθρωπος Νταμπούχ και την κρατάει ψηλά στα κλαδιά του γιγάντιου δέντρου όπου έχει την ξύλινη καλύβα του, ενώ ο ίδιος τις νύχτες κοιμάται έχοντας μαζί και τον Ποκοπίκο κάτω από το θεόρατο δέντρο, ακοίμητος φρουρός της αγαπημένης του Ταταμπού. Ο Νταμπούχ πήρε κοντά του τη συντρόφισσα του Γκαούρ για να την προστατέψει από τον Ταρζάν που τυφλωμένος από την αγάπη του για την πανώρια Ελληνίδα, θέλει να την αρπάξει και να την κάνει δική του για πάντα. Όμως, ούτε ο Άρχοντας της Ζούγκλας είναι ασφαλής, γιατί ξέρει πως δεν είναι μόνο η ατρόμητη Ελληνίδα που θέλει να τον σπαράξει, αλλά κινδυνεύει και από τον Γκαούρ και αλίμονο αν η μαύρη τύχη τον ρίξει στα χέρια του Έλληνα γίγαντα, ούτε ο παντοδύναμος Κράουμπα, ο θεός της Ζούγκλας, δεν θα μπορέσει να τον σώσει. Για να αποφύγει μια αναμέτρηση με τον Γκαούρ, ο Ταρζάν δεν ζει πια στην σπηλιά του, έψαξε και βρήκε ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα υπόγειο λαγούμι, που γνωρίζει μόνο αυτός  και που κανείς δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει. Και η ευκαιρία για τον Ταρζάν να αρπάξει την Ταταμπού και να την κάνει δική του δεν αργεί να έρθει. Μια νύχτα που κοιμάται στο λαγούμι του ακούει φωνές που καλούν σε βοήθεια. Είναι ένα ζευγάρι λευκών κυνηγών που παλεύουν με ένα γιγαντόσωμο λιοντάρι. Ο Άρχοντας της Ζούγκλας σώζει τη λευκή γυναίκα αφήνοντας στην τύχη του το σύντροφό της και τη χρησιμοποιεί για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Της κρύβει ποιος είναι, της λέει ψέματα πως είναι ο Γκαούρ και τη στέλνει στην καλύβα του Νταμπούχ την ώρα που ο γοριλάνθρωπος απομακρύνεται για να μαζέψει φρούτα και καρπούς για την αγαπημένη του. Η Μάγδα, αυτό είναι το όνομα της όμορφης λευκής γυναίκας, πρέπει να πει στην Ταταμπού πως ο Γκαούρ βρίσκεται εκεί κοντά για να τη σώσει και πως πρέπει να εγκαταλείψει την καλύβα και το δέντρο του Νταμπούχ και να τρέξει γρήγορα κοντά του…

Το τεύχος 22 της Δ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ζωντανοί στις Φλόγες» το αγόρασα την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 1982 από περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει την ίδια περιπέτεια που περιλάμβανε, με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά διαφορετική εικονογράφηση, το τεύχος 22 της Α’ περιόδου του περιοδικού που είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 1950, όταν το περιοδικό λεγόταν ακόμα «Ταρζάν» και όχι «Γκαούρ-Ταρζάν». Την ίδια περιπέτεια με σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις και αλλαγή των ονομάτων κάποιων δευτερευόντων πρωταγωνιστών της περιλάμβανε και το τεύχος 20 της Γ’ περιόδου του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 1960 με τίτλο «Το Ανθρωπόμορφο Θηρίο» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το τεύχος 20 της Γ’ περιόδου κυκλοφόρησε και σε Ανατύπωση την Πέμπτη 5 Απριλίου 1962.

Οι «Ζωντανοί στις Φλόγες» του τίτλου της Α’ και Δ’ περιόδου είναι ο Ταρζάν και η όμορφη λευκή γυναίκα, η Μάγδα, που οι κανίβαλοι μιας άγριας φυλής της Ζούγκλας τους έχουν παραδώσει τελετουργικά στις φλόγες, προσφορά στους φοβερούς θεούς τους και ταυτόχρονα για να τους ψήσουν και να χορτάσουν τα αχόρταγα στομάχια τους. Το «ανθρωπόμορφο θηρίο» του τίτλου της Γ’ περιόδου είναι ο γοριλάνθρωπος Νταμπούχ, που χάνει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που κληρονόμησε από την ιεραπόστολο μητέρα του και μεταμορφώνεται σε θηρίο όταν ξυπνούν μέσα του τα άγρια ένστικτα του γορίλλα πατέρα του. Η Μάγδα, η όμορφη λευκή γυναίκα της Α’ και Δ’ περιόδου, στην Γ’ περίοδο λέγεται Έλεν.

Το συγκεκριμένο τεύχος 22 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Δ’ περιόδου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο», προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.

Το τεύχος 22 είναι το τελευταίο της σειράς των τευχών της Δ’ περιόδου. Το επόμενο τεύχος 23 που προαναγγέλθηκε όπως πάντα στις τελευταίες σελίδες δεν κυκλοφόρησε ποτέ ή για να είμαι πιο ακριβής το περίμενα να κυκλοφορήσει και το έψαξα αλλά δεν το βρήκα!

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2023



2 σχόλια:

  1. Nice to see one more series complete! In the introduction it says: Δ' Περίοδος: Εκδόσεις Αστερίας 1981. Συγγραφεύς Νίκος Β. Ρούτσος (στο κύκνειο άσμα του). Κυκλοφόρησαν συνολικά 24 τεύχη σε εικονογράφηση Α. Αβαγιανού. But it is seems that there are only 22? Which is next?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έκδοση αυτή ολοκληρώθηκε με το τεύχος #22 Κώστα. Δεν κυκλοφόρησαν άλλα.

      Διαγραφή