Τζων ΓκρηκΗ έκδοση αυτή, από τις εκδόσεις «Πελαργός» ακολούθησε την ομώνυμη ραδιοφωνική επιτυχία του Νίκου Β. Ρούτσου και βγήκε στα περίπτερα το 1958. Διηγείται με τρόπο γλαφυρό τις περιπέτειες του ελληνοαμερικανού ντετέκτιβ Τζων Γκρηκ.

Οι συγγραφείς εναλλάσσονται. Ο Ρούτσος γράφει τα τεύχη 1 έως 12, ο Φιλιππάτος από 13 έως 19 και ο Σαμαράς από το 20 έως 43.

Η εικονογράφηση οφείλεται στον Byron (Βύρωνα Απτόσογλου).

Στα 1964 ο Ανεμοδουράς επιχειρεί αναβίωση της σειράς με συγγραφέα τον Νίκο Β. Ρούτσο και εικονογράφο τον Απτόσογλου. Η Β' αυτή περίοδος διήρκεσε για 8 μόλις τεύχη.

Μια εξαιρετική παρουσίαση της σειράς κάνει ο φίλος Γιώργος Βλάχος στο blog του «Ο φιλομαθής Δεινοθήσαυρος που μπορείτε να βρείτε εδώ:

==========


#13) Μονομαχία Φαντασμάτων 

Κείμενο Γιάννη Φιλιππάτου, εικονογράφηση Byron (Βύρων Απτόσογλου). Αυτό είναι το πρώτο τεύχος που συνέγραψε ο Φιλιππάτος.#28) Τα Κλεμμένα Ρουμπίνια

Κείμενο Δημήτρη Σαμαρά, εικονογράφηση Byron (Βύρων Απτόσογλου).
 
#43) Ο Κίτρινος Δράκοντας

Το τεύχος 43 του «Τζων-Γκρηκ» μαζί με καμιά τριανταριά τεύχη του  «Μικρού Ήρωα», ένα τεύχος του «Μικρού Ζορρό» και δύο τεύχη του  περιοδικού «Διαμάντι» βρίσκονταν για πάνω από μισό αιώνα στο μπαούλο,  στην κυριολεξία, του φίλου μου Γιώργου Τσιφοδήμου, στο Λιτόχωρο  Πιερίας. Ήξερα από παλιά για την ύπαρξη αυτών των τευχών, αλλά αυτό το  καλοκαίρι το μπαούλο του φίλου μου του Γιώργου έπρεπε να ανοίξει για  μια ακόμα φορά για να μεταφερθεί και το δικό του περιεχόμενο στο κοινό  «μπαούλο» όλων μας, στο «μπαούλο» του πολύτιμου φίλου όλων όσων ήταν  παιδιά τις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα, στο «μπαούλο» του  φίλου Πάνου Κολιόπουλου.

Το τεύχος 43 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Ο Κίτρινος Δράκοντας» θα  πρέπει να κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Μαρτίου 1959. Αν και στην τελευταία  σελίδα του προαναγγέλλεται η δημοσίευση του επόμενου τεύχους με τίτλο  «Ο Θάνατος παραμονεύει», το τεύχος 44 μάλλον δεν κυκλοφόρησε ποτέ και  επομένως το τεύχος 43 θα πρέπει να είναι το τελευταίο της σειράς. Την  περίοδο αυτή που διακόπηκε η έκδοση του Τζων Γκρηκ το μόνο περιοδικό  αυτού του είδους που έμεινε να κυκλοφορεί ήταν «Ο Μικρός Ήρως» του οποίου είχαν κυκλοφορήσει 315 τεύχη και την επόμενη Τρίτη 10 Μαρτίου  1959 θα κυκλοφορούσε το τεύχος 316 με τίτλο «Σφήκα, η Πράκτωρ του  Μουσολίνι». Η πρώτη έκδοση του περιοδικού «Μικρός Ταρζάν» είχε  ολοκληρωθεί δύο μήνες πριν και το κενό θα ερχόταν να το καλύψει εφτά  μήνες αργότερα η Γ’ έκδοση του «Γκαούρ-Ταρζάν».

«Ο Κίτρινος Δράκοντας» του τελευταίου τεύχους της σειράς του «Τζων  Γκρηκ» είναι ένας αμύθητα πλούσιος, από πριγκιπική γενιά, μεγαλοφυής  κινέζος που η φιλοδοξία του αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Ο Λι Τσαν  Γιεν, αυτό είναι το πραγματικό όνομα του φοβερού κινέζου, είναι ο  εγκέφαλος ενός δικτύου οργανώσεων που απλώνεται στις πέντε ηπείρους. Πολλοί μεγάλοι της γης δεν είναι παρά πειθήνια όργανα της μεγαλοφυΐας  του και με τον πλούτο, τα επιστημονικά μυστικά και το δίκτυο  οργανώσεων που διαθέτει φιλοδοξεί να κυριαρχήσει σ’ ολόκληρο τον  κόσμο. Όσοι τόλμησαν να αντισταθούν στα σχέδιά του είναι ήδη νεκροί.  Επόμενος στόχος του είναι ο Τζων Γκρηκ που με τη συνεργασία της φίλης  του Έλεν και τη συνδρομή του επιθεωρητή Πήτερσον θα χρειαστεί να  επιστρατεύσει όλες τις ικανότητες που διαθέτει για να μπορέσει να τον  αντιμετωπίσει…

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2015


Download PDF

1 σχόλιο: