Μικρός Αρχηγός


1973: ενώ ο εμβληματικός Μικρός Καου-μπόυ διανύει τη “χρυσή” του εποχή, οι πωλήσεις είναι ανάλογες της πολύ υψηλής ποιότητας του περιοδικού τη περίοδο εκείνη,  το ακούραστο δίδυμο Ραμπατζή-Ανδρεόπουλου αποφασίζει την έκδοση ενός ακόμη περιοδικού στο οποίο πρωταγωνιστεί η λατρεμένη μας θρυλική τετράδα. Με δύο αισθητές διαφοροποιήσει όμως: 1) το νέο περιοδικό θα περιλαμβάνει  2 ιστορίες σε κάθε τεύχος, και 2) οι ιστορίες αυτές θα αποτελούν ουσιαστικά επανεκτυπώσεις των ιστοριών που είχαν δημοσιευτεί ήδη στο Μικρό Καου-μπόυ! Η ζήτηση για παλιές περιπέτειες της θρυλικής τετράδας ήταν πολύ μεγάλη εκείνη την εποχή και ένας νέος τίτλος θα αναλάμβανε να καλύψει με επιτυχία το κενό αυτό.
    Έτσι στο 1ο τεύχος του νέου περιοδικού κυκλοφορεί  τη Τρίτη 26.06.1973 (την ίδια εβδομάδα που κυκλοφόρησε το Νο 382 του Μ.Κ.) και στις 68 σελίδες του, δημοσιεύονται αντίστοιχα οι ιστορίες που παρουσιάστηκαν αρχικά στα τεύχη 1,2 του Μ.Κ. Το λάσο του Νόμου. Θύελλα στο Τέξας. Και το όνομα αυτού…Μικρός Αρχηγός. Μικρότερη γραμματοσειρά-ώστε να χωρούν 2 ιστορίες και 2 μόνο μικρές/ημισέλιδες  εικόνες ανά περιπέτεια. Σχήμα 17 x 12 και  όμορφα εξώφυλλα που αποτελούν ουσιαστικά ανασύνθεση των αντίστοιχων του Μ.Κ.
    Στη μακρά πορεία του, ο Μικρός Αρχηγός φιλοξένησε πλήθος εικονογραφημένων ιστοριών σε συνέχειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ιδιαιτέρως αξιόλογες “Σφήκες”, “Τζεφ ο Απίθανος”, “Αριστοκράτες”, “Λάνσελοτ” τον ξεκαρδιστικό Πεπίτο Γκονζάλες  καθώς και τον εξαιρετικό Ντικ Τάρπιν! Για μεγάλη περίοδο δημοσιευόταν ως 2η ιστορία το ανάγνωσμα “Ζορρό, Μασκοφόρος Εκδικητής” σε συνέχειες-γραμμένο από τον ανεξάντλητο Γιώργο Μαρμαρίδη! Ανάρπαστη από το κοινό του 2ου μισού της δεκαετίας του ’70, ήταν η σειρά μαθημάτων Καράτε-από τον Τζιμ Άνταμς-η οποία συχνά διανθιζόταν με σπάνιες φωτογραφίες του μεγάλου Μπρους Λι! Υπήρξαν τέλος τεύχη που προσέφεραν πρωτότυπες ιστορίες των παιδιών του νόμου (και όχι απλά αναδημοσιεύσεις), τεύχη με σημαντική συλλεκτική αξία πλέον!
    Τη Τρίτη 11/07/1989 ο Μικρός Αρχηγός κυκλοφορεί το κύκνειο άσμα του, Νο 838. Οι εποχές έχουν δραστικά αλλάξει, το περιοδικό είχε ήδη χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του αναγνωστικού του κοινού-το οποίο μεγαλώνοντας ηλικιακά, είχε στραφεί σε άλλα ενδιαφέροντα, οι επαναλήψεις έχουν κουράσει τους τελευταίους πιστούς, ενώ οι νέες γενιές της εποχής εκείνης, ελκύονταν σχεδόν αποκλειστικά από τα αμιγώς εικονογραφημένα αναγνώσματα. Ο αριθμός όμως των τευχών που έκαναν αυτά τα υπέροχα περιοδικά αποτελεί άφθαστο άθλο για κάθε σύγχρονη εκδοτική απόπειρα…

Χρήστος Νάστος

-------------------------------------------------------------------------------------

#1)
Περιπέτεια 1: Το Λάσσο του Νόμου
Περιπέτεια 2: Θύελλα στο Τέξας 

Το ιστορικό πρώτο τεύχος του Μικρού Αρχηγού από τη συλλογή του φίλου Άγγελου Νάνου  που σκανάρισε και μας διέθεσε τα τεύχη του.

3 σχόλια:

 1. Πάνο βλέπω ότι συνεχίζεις ακάθεκτος!!! Πραγματικά θα καταπλήξουμε τα πλήθη!
  Πρόλογος εξίσου υπέροχος με αυτόν του Μικρού Κάου-Μπόϋ!!! Ευχαριστούμε Χρήστο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. συγχαριτηρια για την προτοβουλια σας


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. συγχαριτηρια για την προτοβουλια σας


  ΑπάντησηΔιαγραφή