TAN (πλήρες)




Αναμένοντας την κανονική εισαγωγή από τον ειδικό...

Αυτό δεν είναι εισαγωγή

Ο τίτλος πάρθηκε από το έργο του Magritte « La trahison des images » που παριστάνει μία πίπα με την λεζάντα « Ceci n’est pas une pipe » (αυτό δεν είναι πίπα). Ο  Magritte εννοεί βέβαια ότι η αναπαράσταση του αντικειμένου δεν είναι το ίδιο το αντικείμενο. Εδώ δεν πρόκειται για τέτοιες βαθυστόχαστες φιλοσοφικές έννοιες, απλά οι λίγες αράδες που θα ακολουθήσουν δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσουν την εισαγωγή που θα γράψει ο Γιώργος ο Βλάχος. Εγώ δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε το ταλέντο του Γιώργου. Αλλά επειδή ο Γιώργος ασχολείται παράλληλα με χίλια-δυο πράγματα (και λίγα λέω) και δεν βρίσκει χρόνο για να γράψει την εισαγωγή στον Ταν αποφάσισα να το ρισκάρω. Είναι επίσης που πριν από λίγες μέρες ήμουνα στην Κέρκυρα και καθώς πίναμε τον καφέ μας με τον Πάνο ήρθε στην κουβέντα και ο Ταν (για τον οποίο υπάρχει ζήτηση από τους επισκέπτες του ιστολογίου) και η σκέψη ήταν να ανέβει έστω και χωρίς εισαγωγή. Γυρνώντας στον Πειραιά το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα, και αποφάσισα να το διαπράξω.

Οταν ανέβηκα στο πατάρι για να βρω τον Υπεράνθρωπο (αν κάποιος δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα μιλάω προτείνω να ανατρέξει στο άρθρο « ο Υπεράνθρωπος και εγώ » πού βρίσκεται στην σελίδα του Υπερανθρώπου, εδώ στο Μπαούλο) βρήκα και ένα σωρό άλλα τεύχη. Ανάμεσά τους και η πλήρης συλλογή του Ταν του υπερκόσμιου. Προτεραιότητα ήταν βέβαια ο Υπεράνθρωπος αλλά έπρεπε να εξασκηθώ πρώτα στο σκανάρισμα και έτσι αποφάσισα να αρχίσω από τον Ταν. Καθώς δεν είχε ανέβει τίποτα στο Μπαούλο θεώρησα ότι έτσι θα έπαιρνε σειρά. Αυτά πριν από δυόμιση χρόνια. Στο ενδιάμεσο συμπληρώθηκε ο Υπεράνθρωπος, έχει ανέβει ένα μεγάλο μέρος από την δεύτερη εποχή του Γκαούρ-Ταρζάν, και έχουν τελειώσει και τα σκαναρίσματα: τα τελευταία τεύχη του Λέμμυ Κώσιον σαρωθήκανε πριν λίγους μήνες. Ήταν λοιπόν ώρα να ανέβει και ο Ταν. Με τον Πάνο είπαμε μάλιστα μήπως ανέβει έστω και χωρίς εισαγωγή αλλά έτσι για να προκαλέσω τον Γιώργο να γράψει την κανονική εισαγωγή είπα να βάλω το χεράκι μου.

Ο Ταν εκδόθηκε το 1957 (και όχι το 1953 που αναφέρει στο βιβλίο του « Φαντασιογραφία » ο μελετητής της ελληνικής επιστημονικής φαντασίας Σπύρος Βρετός). Το έγραφε ο Γιώργος Μαρμαρίδης (με ψευδώνυμο, όπως συνηθίζονταν εκείνη την εποχή) και το εικονογραφούσε ο μεγάλος Βύρων Απτόσογλου. Μολονότι το 1957 σήμανε την απαρχή της διαστημικής εποχής (μην ξεχνάμε ότι ο Sputnik εκτοξεύτηκε το 1957), ο Ταν και οι διαστημικές του περιπέτειες δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Η σειρά έβγαλε μόνο 18 τεύχη και μετά τέλος. Όπως είπα και πριν, η σειρά είναι πλήρης, και τα τεύχη της θα ανέβουν (σιγά-σιγά) σε τούτη την σελίδα.

Βασίλης Γραμματικός
Πειραιάς, Οκτώβρης 2018

-------------------------------------------------------------------------
Εκτός του πρώτου τεύχους όλα τα υπόλοιπα της σειράς έχει επεξεργαστεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ο φίλος μας Γιάννης Τουλούπης τον οποίο κι ευχαριστούμε θερμά.
--------------------------------------------------------------------------


#1) Ο Γιός του Μυστηρίου

Σε μια περιοχή του Μανχάταν ένας μυστηριώδης διαρρήκτης κάνει τις πιο περίεργες και υπερφυσικές κλοπές που έγιναν ποτέ. Κλέβει με απίστευτη ευκολία τα πιο απίθανα και ευτελούς αξίας αντικείμενα που μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου, ένα πουλόβερ, ένα πουκάμισο, παιδικά παιχνίδια, μπίλιες, ένα πιστολάκι με καψούλια και τρόφιμα από μπακάλικα. Το περίεργο μ’ αυτές τις κλοπές είναι πως ο κλέφτης μπαίνει σε καταστήματα κλειδωμένα με λουκέτα ασφαλείας ή και αδιάρρηκτες κλειδαριές χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος διάρρηξης, ενώ με τις καταπληκτικές ικανότητες που φαίνεται να διαθέτει θα μπορούσε να κλέψει αντικείμενα πολύ μεγαλύτερης αξίας και να θησαυρίσει! Το περίεργο και απρόσμενο αυτό μυστήριο κινεί το ενδιαφέρον του Εφ Μπι Άι που αναθέτει στον πιο ικανό και δυναμικό μυστικό πράκτορά του, τον Τζόε Μάρτιν, να το διαλευκάνει. Με το ξεκίνημα της έρευνάς του, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ συναντάει στην περιοχή των κλοπών ένα μυστηριώδες μικρό παιδί που μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται με υπερφυσικό τρόπο από μπροστά του και στη συζήτηση που έχει μαζί του διαπιστώνει πως το παιδί αυτό δεν θεωρεί σπουδαίο κατόρθωμα να μπει και να βγει από ένα κατάστημα που τα ρολά του είναι κατεβασμένα και κλειδωμένα! Με το ίδιο παιδί θα συναντηθεί πάλι αργότερα ο Τζόε Μάρτιν στο πεδίο δοκιμών «Κ-464-Χ» όπου κατασκευάζεται ο πρώτος διαπλανητικός πύραυλος «Σύμπαν 1», εκεί όπου τον καλεί ο αρχηγός του Εφ Μπι Άι για να ανακαλύψει πώς εξαφανίστηκαν μέσα από το χρηματοκιβώτιο του αρχιμηχανικού Γιούκωφ τα απόρρητα σχέδια του διαστημοπλοίου…

Δυστυχώς, πέραν της χρονιάς που δημοσιεύτηκαν τα τεύχη του «Ταν», το 1957, δεν στάθηκε δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθούν οι επιμέρους ημερομηνίες δημοσίευσης των δεκαοχτώ τευχών του και το μόνο που θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να αναφέρω σε σχέση με το χρόνο δημοσίευσης είναι πως το 1957 εκτός από το «Ταν» κυκλοφορούσε φυσικά ο «Μικρός Ήρως» που μέσα στο 1957 δημοσίευσε τα τεύχη από το νούμερο 202 μέχρι το 254, ο διαπλανητικός «Υπεράνθρωπος», που τα είκοσι τέσσερα τεύχη του δημοσιεύτηκαν στο διάστημα από 30 Οκτωβρίου 1957 μέχρι 9 Απριλίου 1958 και η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου που απευθυνόταν φυσικά σε μεγαλύτερες ηλικίες και μέσα στο 1957 δημοσίευσε τα τεύχη από το νούμερο 74 μέχρι το 124.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.


Προκόπης Κωφός 

Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2018




#2) ΣΥΜΠΑΝ 1, Ειδική Αποστολή

Ο πιο ικανός και δυναμικός μυστικός πράκτορας του Εφ Μπι Άι, Τζόε Μάρτιν, έχει πειστεί απόλυτα για τις υπεράνθρωπες ικανότητες του Ταν, του παιδιού που συνέβαλε τόσο αποφασιστικά στην αποκάλυψη του προδοτικού ρόλου του καθηγητού Γιούκωφ, του αρχιμηχανικού του πεδίου δοκιμών όπου κατασκευάζεται από τους Αμερικανούς ο πρώτος διαπλανητικός πύραυλος «Σύμπαν 1» και όταν ο Τάν τον προειδοποιεί πως ο ταξιτζής που τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο, είναι εχθρός τους και τους οδηγεί σε παγίδα, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ είναι έτοιμος να αποφύγει την παγίδα και να διασωθεί κι αυτός και οι φίλοι του. Όμως, η φοβερή σπείρα των κατασκόπων που είχε στόχο τα απόρρητα σχέδια του πρώτου διαστημοπλοίου «Σύμπαν 1» μετά την πρώτη της αποτυχία δεν παραιτείται και οργανώνει μια νέα επιχείρηση που ο σκοπός αυτή τη φορά δεν είναι τα απόρρητα σχέδια, αλλά η αρπαγή του ίδιου του διαπλανητικού πυραύλου. Ο Τζόε Μάρτιν γνωρίζει πως μόνο ο μικρός Ταν με τις ανεξάντλητες υπερφυσικές ικανότητές του μπορεί να επαναφέρει το  διαστημόπλοιο που έκλεψε το δίκτυο των κατασκόπων και μπροστά στα μάτια του έκπληκτου αρχηγού του που νομίζει πως ο καλύτερος πράκτοράς του έχασε τα λογικά του, αναθέτει εκ μέρους του Εφ Μπι Άι στον μικρό Ταν την μοναδική στην ιστορία του κόσμου ειδική αποστολή να επαναφέρει τον διαπλανητικό πύραυλο πίσω στη βάση του…

Στις 4 Οκτωβρίου 1957 η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον πρώτο δορυφόρο που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, δίνοντας το έναυσμα του ανταγωνισμού μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ένωσης για την κατάκτηση του διαστήματος. Η επιτυχία αυτή των Σοβιετικών ωθεί τους Αμερικανούς δύο μήνες αργότερα σε μια ανεπιτυχή εκτόξευση και σε μια επιτυχή τέσσερις μήνες αργότερα. Τέσσερα σχεδόν χρόνια αργότερα, στις 12 Απριλίου 1961, το προβάδισμα των Σοβιετικών στην κατάκτηση του διαστήματος επιβεβαιώνεται από την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα με τον κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Το ερώτημα που τίθεται για τη σχέση των παραπάνω ιστορικών γεγονότων με την έκδοση του περιοδικού «Ταν» είναι αν ο συγγραφέας του Γιώργος Μαρμαρίδης είχε υπόψη αυτό το κοσμοϊστορικό για την ανθρωπότητα γεγονός, την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου στο διάστημα από τους Σοβιετικούς, όταν το 1957 έγραφε αυτές τις περιπέτειες και ειδικά τις περιπέτειες των δύο πρώτων τευχών. Από την άποψη της έρευνας για τον προσδιορισμό της χρονικής περιόδου που εκδόθηκε το περιοδικό, αν θεωρήσουμε πως ο συγγραφέας είχε υπόψη την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, θα πρέπει να συμπεράνουμε πως το περιοδικό κυκλοφόρησε στο τέλος του 1957 και τα τελευταία τεύχη του θα πρέπει να εκδόθηκαν στις αρχές του 1958. Από την άποψη της πολιτικής θέσης που εκφράζεται στα δύο αυτά πρώτα τεύχη στο ζήτημα του ανταγωνισμού για την κατάκτηση του διαστήματος, αν θεωρήσουμε πως ο συγγραφέας είχε υπόψη την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου από τους Σοβιετικούς και επομένως και το προβάδισμά τους στην κατάκτηση του διαστήματος, θα πρέπει να συμπεράνουμε πως είναι η ένταξη της χώρας μας στον λεγόμενο «δυτικό κόσμο» που του υπαγορεύει τη θέση που εκφράζεται στις δύο αυτές περιπέτειες, πως το προβάδισμα στη διαστημική έρευνα το είχαν οι Αμερικανοί και πως οι Σοβιετικοί, χωρίς να κατονομάζονται, προσπαθούσαν να αποσπάσουν με κάθε τρόπο τα σχέδια και τις ανακαλύψεις των Αμερικανών για να μπορέσουν κι αυτοί να ταξιδέψουν στο διάστημα.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2018




#3) Τρόμος από τον πλανήτη Νόβα

Στην περιπέτεια του τεύχους 3 του «ΤΑΝ, ο υπερκόσμιος», ο Τζόε Μάρτιν ο πιο ικανός και δυναμικός μυστικός πράκτορας του Εφ Μπι Άι, μαθαίνει από τον μικρό φίλο του Ταν την καταπληκτική και πρωτάκουστη ιστορία του. Πατρίδα του Ταν είναι ένας μακρινός πλανήτης του Γαλαξία, ο Βάα(ς). Ο πολιτισμός του Βάα(ς) ήταν αφάνταστα πιο προχωρημένος από τον πολιτισμό των ανθρώπων της Γης και οι κάτοικοί του είχαν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τους κατοίκους του δικού μας πλανήτη. Το μεγαλύτερο φυσικό πλεονέκτημα των κατοίκων του Βάα(ς), που το διαθέτει και ο ίδιος ο Ταν, ήταν πως δεν είχαν υλικούς περιορισμούς και μπορούσαν μέσα σε δύο ή τρία δευτερόλεπτα να εξαφανίζονται από κει προ βρίσκονται και να μεταφέρονται κάπου αλλού. Ο πατέρας του Ταν ήταν μεγάλος επιστήμονας και εφευρέτης και μετέδωσε στο μικρό του γιο πολλές από τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις του. Όμως, η μοίρα του πλανήτη Βάα(ς) ήταν τραγική. Ο ήλιος του πλανητικού συστήματος που ανήκε ήταν γερασμένος, άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία του και η ισορροπία των πλανητών του ηλιακού συστήματος διαταράχτηκε. Ο Βάα(ς) ξέφυγε από τις δυνάμεις βαρύτητας που τον συγκρατούσαν στο ηλιακό του σύστημα, άρχισε να κινείται στο άπειρο διάστημα, έπεσε δραματικά η θερμοκρασία του και όλη η επιφάνειά του καλύφτηκε από απέραντους παγετώνες. Ο πατέρας του Ταν μέσα σε ένα από τα καταφύγια με τεχνητή θέρμανση που δημιουργήθηκαν για να διασωθούν οι κάτοικοι του πλανήτη  από το ψύχος κατασκεύασε μια ρουκέτα και όταν ανακάλυψε πως ο περιπλανώμενος πλανήτης τους θα περνούσε κοντά από τον πλανήτη Ζήμπα, έτσι ονόμαζαν τη Γη οι κάτοικοι του Βάα(ς), μπήκαν μαζί με το γιο του στη ρουκέτα που είχε ήδη τελειοποιηθεί και ξεκίνησαν με προορισμό τη Γη. Όμως, φτάνοντας στην ιονόσφαιρα του πλανήτη μας η ρουκέτα βρέθηκε σε έναν τρομερό ηλεκτρικό κυκλώνα που ο πατέρας του Ταν δεν πρόλαβε να αντιμετωπίσει…

Και ενώ ο Ταν διηγείται την ιστορία του, ο Τζόε Μάρτιν δέχεται ένα τηλεφώνημα και πληροφορείται πως ο πλανήτης Νόβα έρχεται με ασύλληπτη ταχύτητα από το διάστημα κατευθείαν πάνω στη Γη και μένουν μόνο οχτώ μέρες για τη μοιραία σύγκρουση που θα σημάνει το τέλος του πλανήτη μας. Ο μόνος που διατηρεί την ψυχραιμία του και τη νηφαλιότητά του είναι ο Τάν, που υποψιάζεται πως ο Νόβα δεν κινείται με κατεύθυνση τη Γη κάτω από την επίδραση των βαρυτικών δυνάμεων του Απείρου, αλλά ακολουθεί αυτή την πορεία από πλάσματα που βρίσκονται εκεί και τον κατευθύνουν. Η λύση που προτείνει ο Ταν στον έκπληκτο Τζόε Μάρτιν είναι να ταξιδέψουν με το πλανητόπλοιο «Σύμπαν 1» στον πλανήτη Νόβα και να προσπαθήσουν να του αλλάξουν πορεία…

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

Προκόπης Κωφός 
Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2018




#4) S.O.S. Η Γη Κινδυνεύει

Ο Τζόε Μάρτιν, ο πράκτορας του Εφ Μπι Άι και ακούραστος διώκτης των παρανόμων, η μνηστή του Ντάινα, η φίλη της μνηστής του η Ρένα, ο υπερκόσμιος Ταν που ήρθε στη Γη από τον παγωμένο πλανήτη Βάα και ο μαύρος φίλος τους, ο αραπάκος Τζίπσυ, βρίσκονται σε μια σπηλιά του αστεροειδούς Νόβα, όπου τους έχουν υπό περιορισμό τα ρομπότ που ελέγχουν και κατευθύνουν την πορεία του αστεροειδούς. Τα γιγάντια ρομπότ με μια κόκκινη αλλόκοτη ακτίνα που εκτοξεύεται από τα μυστηριακά κόκκινα φωτάκια που υπάρχουν στη μέση του τερατώδους κρανίου τους διεισδύουν στο μυαλό των πέντε φίλων, επικοινωνούν μαζί τους, ανακαλύπτουν πως οι άνθρωποι αυτοί από τον πλανήτη Γη δεν έχουν εχθρικές διαθέσεις για κανέναν και αποδέχονται το αίτημα του Τζόε να επιβιβαστούν αυτός και οι φίλοι του στο δικό τους σκάφος, στο «Σύμπαν Ι», και να ακολουθήσουν την ρουκέτα των ρομπότ που θα τους οδηγήσει στον πλανήτη Μοθ, στο βασίλειο του Μεγάλου Στον που είναι διατεθειμένος να τους δεχτεί. Οι πέντε φίλοι θα γίνουν δεκτοί από τον άρχοντα Στον και στην συνομιλία που έχουν μαζί του μαθαίνουν πως ο πλανήτης Μοθ είναι πλούσιος σε μέταλλα που με αυτά καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους οι κάτοικοί του, ακόμα και τα ρούχα τους, και είναι επίσης πλούσιος σε νερό που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά αποτελώντας το ένα και μοναδικό είδος διατροφής των κατοίκων του. Η συνάντηση με τον άρχοντα Στον θα αποδειχθεί καθοριστική για την τύχη της Γης που κινδυνεύει από τον μεγαλομανή και κακόβουλο επιστήμονα του πλανήτη Μοθ, τον Ραλ. Ο Ραλ θέλει να πάρει τον θρόνο του Στον για να κυβερνήσει αυτός στον μεγάλο αυτόν πλανήτη και σκοπεύει να επιτεθεί στη Γη, να την κατακτήσει και να θέσει υπό τον έλεγχό του όλα τα πολύτιμα είδη του, φυτά και ζώα, που ο πλανήτης Μοθ τα στερείται…

Το περιοδικό «ΤΑΝ, ο υπερκόσμιος» κυκλοφόρησε το 1957.

Το συγκεκριμένο τεύχος 4 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 13 Αυγούστου 2021




#5) Φτερωτοί Γίγαντες

Ο Ταν, το υπερκόσμιο αγόρι με τις καταπληκτικές ικανότητες που ήρθε στη Γη από τον παγωμένο πλανήτη Βάα, ο Τζόε Μάρτιν, ο ομοσπονδιακός πράκτορας του Εφ Μπι Άι, ο διαβολεμένος αραπάκος Τζίπσυ, η Ντάινα, η μνηστή του Τζόε, και η Ρένα, η νεαρή ελληνοπούλα, φίλη και ξαδέλφη της Ντάινα, βρίσκονται στο διαστημόπλοιο «Σύμπαν Ι» και κινούνται στον ουρανό ενός άγνωστου πλανήτη κάνοντας το πρώτο δοκιμαστικό ταξίδι μετά τις επιδιορθώσεις, τις βελτιώσεις και τις τελειοποιήσεις που έγιναν στο σκάφος τους από τους μηχανικούς του πλανήτη Μοθ, που θέλησαν να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο τις ευχαριστίες τους στο υπερκόσμιο αγόρι για τη βοήθειά του που έδωσε τη νίκη στο βασιλιά τους στη σύγκρουση με τον ανταγωνιστή του θρόνου, τον κακόβουλο και μεγαλομανή Ροθ. Όμως, στον μακρινό αυτόν πλανήτη του διαστήματος ζει μια άγρια πολεμική φυλή γιγαντόσωμων ανθρώπων που με παράξενες συσκευές με έλικες που φορούν στους ώμους τους μπορούν να πετούν με μεγάλη ταχύτητα. Ένα μέλος της φυλής εντοπίζει το «Σύμπαν Ι», αναφέρει στον αρχηγό του την παρουσία του άγνωστου διαστημόπλοιου που εμφανίστηκε στον ουρανό του πλανήτη τους και ο αρχηγός δίνει εντολή σε ένα απόσπασμα εκατό στρατιωτών του να επιτεθούν. Το «Σύμπαν Ι» δέχεται την επίθεση των «φτερωτών γιγάντων» του αποσπάσματος που πιάνουν αιχμάλωτους όλο το πλήρωμά του εκτός από τον Ταν που με τις καταπληκτικές υπερκόσμιες ικανότητές του είχε μεταφερθεί μέσα σε μία μόνο στιγμή στην επιφάνεια του πλανήτη και κρύφτηκε στα βράχια που βρίσκονταν περίπου τρεις χιλιάδες μέτρα κάτω από το διαστημόπλοιο. Ο Ταν σώζει το ακυβέρνητο «Συμπαν Ι» από τη συντριβή, το προσγειώνει σε ένα πλάτωμα ανάμεσα στα βράχια της περιοχής και κινείται προς το μέρος που είδε να μεταφέρουν τους φίλους του τα ανθρωπόμορφα ιπτάμενα τέρατα. Θα προλάβει άραγε να κάνει κάτι για να τους σώσει;…

Το περιοδικό «ΤΑΝ, ο υπερκόσμιος» κυκλοφόρησε το 1957.

Το συγκεκριμένο τεύχος 5 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.


Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 18 Αυγούστου 2021




#6) Το Τρομερό Μυστικό

Ο Ταν, το υπερκόσμιο αγόρι με τις καταπληκτικές ικανότητες που ήρθε στη Γη από τον παγωμένο πλανήτη Βάα, ο Τζόε Μάρτιν, ο ομοσπονδιακός πράκτορας του Εφ Μπι Άι, ο διαβολεμένος αραπάκος Τζίπσυ, η Ντάινα, η μνηστή του Τζόε, και η Ρένα, η νεαρή ελληνοπούλα, φίλη και ξαδέλφη της Ντάινα, γλιτώνουν από τους τρομερούς «φτερωτούς γίγαντες» που επιτίθενται για δεύτερη φορά στο διαστημόπλοιό τους, το «Σύμπαν Ι», χάρη στον Ταν που τους αντιμετωπίζει με τα νέα όπλα που πρόσθεσαν στο σκάφους τους οι άνθρωποι του πλανήτη Στον. Οι πέντε φίλοι αποφασίζουν να φύγουν το γρηγορότερο δυνατόν από τον αφιλόξενο αυτόν πλανήτη, αλλά μετά την απογείωση και τους πρώτους απαραίτητους χειρισμούς, ο Ταν διαπιστώνει πως μια ακτίνα από τα πιστόλια των «φτερωτών γιγάντων» που είχε χτυπήσει το σκάφος προκάλεσε σοβαρή βλάβη στον κινητήρα του. Ο Ταν καταφέρνει να προσγειώσει για μια ακόμα φορά το «Σύμπαν Ι» στον άγνωστο πλανήτη και όσο ασχολείται με τις απαραίτητες επισκευές, συζητά με τον Τζόε για το «μεγάλο του μυστικό», για την καταπληκτική υπερκόσμια  ικανότητά του να μεταφέρεται ακαριαία από το ένα μέρος στο άλλο, αρκεί να βλέπει ή να γνωρίζει πολύ καλά το μέρος που θα μεταφερθεί. Την ικανότητα να εξαϋλώνονται την είχαν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη Βάα που συγκεντρώνοντας τη σκέψη τους στην ιδέα πως πρέπει να εξαϋλωθούν και με τη δύναμη της θελήσεώς τους μπορούσαν να ακινητοποιούν τα ηλεκτρόνια των ατόμων των μορίων και των κυττάρων του σώματός τους και έτσι γινόταν δυνατή η μεταφορά. Στο μεταξύ, όση ώρα ο Ταν με τον Τζόε και τη Ρένα διορθώνουν τον κινητήρα του διαστημοπλοίου τους, η Ντάινα με τον Τζίπσυ κάνουν περιηγήσεις στο άγνωστο πλανήτη που στην περιοχή αυτή που προσγειώθηκαν το έδαφος δεν είναι βραχώδες, άγονο και αφιλόξενο όπως όλα τα προηγούμενα μέρη που επισκέφτηκαν ως τώρα. Η βλάστηση εδώ είναι οργιαστική και υπάρχουν ολόγυρα δέντρα με ολόισιους κορμούς σαν κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς κλαδιά, μόνο με πελώρια κατακόκκινα φύλλα κολλημένα κατευθείαν πάνω στον κορμό. Όμως, στην περιοχή αυτή ζει μια φυλή ιθαγενών, όμοιοι στο ανάστημα και τα χαρακτηριστικά με τους «φτερωτούς γίγαντες» που τους είχαν αιχμαλωτίσει με τη διαφορά πως αυτοί εδώ είναι καταπράσινοι σαν σαύρες και στα στήθια τους φυτρώνουν πυκνές καταπράσινες τρίχες. Οι ιθαγενείς αυτοί πιάνουν αιχμάλωτους τους δυο φίλους, τους μεταφέρουν στο χωριό τους και τους παρουσιάζουν στον βασιλιά τους, τον γιγαντόσωμο Βολγ…

Το περιοδικό «ΤΑΝ, ο υπερκόσμιος» κυκλοφόρησε το 1957.

Το συγκεκριμένο τεύχος 6 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.


Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 24 Αυγούστου 2021




#7) Εξώκοσμη Αράχνη

Ο Ταν, το υπερκόσμιο αγόρι με τις καταπληκτικές ικανότητες που ήρθε στη Γη από τον παγωμένο πλανήτη Βάα, ο Τζόε Μάρτιν, ο υπ’ αριθμόν 1 πράκτορας του Εφ Μπι Άι, ο διαβολεμένος αραπάκος Τζίπσυ, η Ντάινα, η μνηστή του Τζόε, και η Ρένα, η νεαρή ελληνοπούλα, φίλη και ξαδέλφη της Ντάινα, ταξιδεύουν με το μεγαλόπρεπο πλανητόπλοιο «Σύμπαν 1», με προορισμό το ηλιακό σύστημα του πλανήτη Ζάργκα που είναι το τέρμα της αποστολής τους. Όμως το ταξίδι αυτό θα αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τους πέντε φίλους. Καθώς ταξιδεύουν στο αχανές διάστημα το «Σύμπαν 1» δέχεται την έλξη ενός Λευκού Νάνου, ενός μικρού άστρου με τεράστια πυκνότητα, τόση που ένα μικρό κομμάτι της μάζας του όσο ένα ζάρι ζυγίζει περίπου σαράντα πέντε χιλιάδες οκάδες. Ο Ταν με τους κατάλληλους χειρισμούς καταφέρνει να αποφύγουν έγκαιρα την τεράστια έλξη, αλλά καθώς το σκάφος αλλάζει πορεία δέχεται την έλξη ενός άλλου μεγάλου πλανήτη και το υπερκόσμιο αγόρι προσγειώνει αναγκαστικά το «Σύμπαν 1» στην επιφάνειά του. Εκεί, στην παγωμένη επιφάνεια αυτού του μακρινού αφιλόξενου πλανήτη οι πέντε φίλοι, αμέσως μετά την προσγείωση, δέχονται την επίσκεψη στο σκάφος τους ενός περιπλανώμενου εξωφρενικού πλάσματος. Είναι ένα μικρό ζαρωμένο, μικρόσωμο ανθρωπάκι, με γκρίζα τσαλακωμένα ρούχα και λερωμένο μπλε πουκάμισο, που τους ζητάει κάτι που να τρώγεται για να ζεστάνει το λαρύγγι του! Ο Τζόε Μάρτιν τα χάνει κυριολεκτικά μπροστά στην οικειότητα αυτού του πλάσματος που τους μιλάει σαν να τους ξέρει όλους από χρόνια και αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν με τη βελόνα του εξωτερικού θερμομέτρου να δείχνει 75 βαθμούς κάτω από το μηδέν και με παντελή απουσία ατμοσφαιρικού αέρα, να τους επισκέφτηκε ένας γεροντάκος ντυμένος με ένα σακάκι, ένα παντελόνι και ένα πουκάμισο!...

Το περιοδικό «ΤΑΝ, ο υπερκόσμιος» κυκλοφόρησε το 1957.

Το συγκεκριμένο τεύχος 7 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 1 Σεπτεμβρίου 2021




#8) Περιπλανώμενος Πλανήτης

Ο Ταν, το υπερκόσμιο αγόρι με τις καταπληκτικές ικανότητες που ήρθε στη Γη από τον παγωμένο πλανήτη Βάα, ο Τζόε Μάρτιν, ο υπ’ αριθμόν 1 πράκτορας του Εφ Μπι Άι, ο διαβολεμένος αραπάκος Τζίπσυ, η Ντάινα, η μνηστή του Τζόε, και η Ρένα, η νεαρή ελληνοπούλα, φίλη και ξαδέλφη της Ντάινα, βρίσκονται ακόμα στην επιφάνεια του παγωμένου άγνωστου πλανήτη έχοντας γλιτώσει από την εφιαλτική «Εξώκοσμη Αράχνη» που τους είχε απειλήσει θανάσιμα. Η «Εξώκοσμη Αράχνη» δεν υπάρχει πια και οι πέντε φίλοι βιάζονται να γυρίσουν στο σκάφος τους για να φύγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα από τον αφιλόξενο αυτόν κόσμο. Στην επιστροφή τους οι πέντε αστροναύτες είναι υποχρεωμένοι να περάσουν για μια ακόμα φορά μέσα από το φοβερό νεκροταφείο των διαστημοπλοίων που βρίσκονται εκεί εδώ και εκατοντάδες και ίσως και χιλιάδες χρόνια και οι πιλότοι και τα πληρώματά τους είχαν πέσει θύματα της εφιαλτικής «Εξώκοσμης Αράχνης». Όμως καθώς οι πέντε φίλοι επιστρέφουν στο «Σύμπαν Ι» φτάνει στα αυτιά τους ένας περίεργος, ανεξήγητος θόρυβος που μοιάζει με το βόμβο του χειριστηρίου ενός ασυρμάτου. Ο Ταν και οι φίλοι του δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να ερευνήσουν την προέλευση αυτού του σήματος, που πιθανόν εκπέμπεται από κάποιο από τα ερειπωμένα διαστημόπλοια που υπάρχουν ολόγυρά τους και γρήγορα ανακαλύπτουν ένα διαστημόπλοιο απαλού γαλάζιου χρώματος που λάμπει σαν ολοκαίνουριο. Ο Τάν είναι σίγουρος πως ο περίεργος βόμβος προέρχεται από το διαστημόπλοιο αυτό που πιθανόν να προσγειώθηκε στον παγωμένο πλανήτη λίγο πριν τη δική τους προσγείωση. Ο Τζόε προτείνει στους συντρόφους του να μπουν στο σκάφος, αλλά γρήγορα διαπιστώνουν πως το σκάφος δεν έχει κανένα άνοιγμα που να τους επιτρέπει την είσοδο στο εσωτερικό του. Ευτυχώς ο τρελο- Τζίπσυ δίνει τη λύση στο αδιέξοδο, προτείνοντας να χτυπήσουν για να τους ανοίξουν! Πράγματι, όταν ο Τζίπσυ χτυπάει με το μεταλλικό γάντι της διαστημικής του στολής το εξωτερικό περίβλημα του γιγάντιου σκάφους, ανοίγει ένα ολοστρόγγυλο άνοιγμα στα πλευρά του και από το άνοιγμα αυτό κατεβαίνει κάτι σαν σκάλα που ακουμπάει στο έδαφος. Είναι σαν να τους καλεί κάποιος από μέσα να μπουν, αλλά όταν ο Τζόε μπαίνει πρώτος, συμβαίνει κάτι τρομερό! Η σκάλα μαζεύεται με εξωφρενική ταχύτητα, η πόρτα εισόδου κλείνει, οι πύραυλοι του σκάφους αρχίζουν να ξερνούν τρομερές φλόγες και το πλανητόπλοιο απογειώνεται…

Στο τεύχος 8 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο υπερκόσμιος» υπάρχει μια σημαντική πληροφορία για την περίοδο έκδοσης του περιοδικού. Συγκεκριμένα, στην αναγγελία των επόμενων τευχών αναφέρεται πως το επόμενο τεύχος θα είναι το χριστουγεννιάτικο και το μεθεπόμενο το πρωτοχρονιάτικο. Με βάση την πληροφορία αυτή και σε συνδυασμό με τη γενική πληροφορία πως το περιοδικό κυκλοφόρησε το 1957 προκύπτει πως η έκδοση του περιοδικού καλύπτει είτε την περίοδο του τέλους του 1956 και τις αρχές του 1957, είτε την περίοδο του τέλους του 1957 και τις αρχές του 1958.

Το συγκεκριμένο τεύχος 8 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 9 Σεπτεμβρίου 2021




#9) Ο Νάνος

Ο Τζόε Μάρτιν, ο υπ’ αριθμόν 1 πράκτορας του Εφ Μπι Άι, είναι αιχμάλωτος μέσα σ’ ένα μυστηριώδες πλανητόπλοιο που ταξιδεύει στο αχανές διάστημα με άγνωστο προορισμό. Το παράξενο αυτό διαστημόπλοιο που κανείς δεν ξέρει και ούτε καν μπορεί να υποθέσει ποιο αόρατο και μυστηριώδες Ον το ελέγχει, το ακολουθεί το «Σύμπαν Ι» με επιβάτες τους τέσσερις φίλους και συντρόφους του Τζόε, τον Ταν, τον αραπάκο Τζίπσυ, την αρραβωνιαστικιά του Τζόε τη Ντάινα και την ελληνοπούλα φίλη και ξαδέλφη της τη Ρένα, που περιμένουν να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία να βοηθήσουν τον αιχμάλωτο σύντροφό τους. Ο Ταν με την υπερφυσική ικανότητά του να μετακινείται ελεύθερα από το ένα πλανητόπλοιο στο άλλο, είτε βρίσκεται στο «Σύμπαν Ι» για να ελέγχει και να διορθώνει την πορεία πλεύσης του σύμφωνα με την πορεία του άγνωστου πλανητόπλοιου, είτε επιστρέφει στο μυστηριώδες σκάφος για να κάνει συντροφιά στον Τζόε που είναι μόνος. Τα μηχανήματα πλεύσης του μυστηριώδους πλανητόπλοιου είναι σφραγισμένα και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία του, αλλά όλες οι υπόλοιπες συσκευές και ο καταπληκτικής τελειότητας εξοπλισμός του είναι στη διάθεση του Τζόε και του Ταν. Σε μια δοκιμή που κάνει ο Ταν πατώντας έναν διακόπτη βγαίνει συρταρωτά μέσα από ένα μεταλλικό τοίχωμα του σκάφους ένας αφάνταστα προηγμένης τεχνολογίας δέκτης υπέρ-υπερβραχέων κυμάτων με τον οποίο οι δυο σύντροφοι μπορούν να ακούσουν εκπομπές υπερβραχέων κυμάτων από τη Γη! Όμως τα νέα από την εκπομπή του μεγάλου σταθμού υπερβραχέων κυμάτων της Βοστώνης που ακούν οι δυο σύντροφοι είναι τραγικά. Η Γη δέχεται επίθεση από φοβερά τέρατα που βρίσκονται μέσα σε διαφανή κουβούκλια και άλλοι τα περιγράφουν σαν πελώριες μύγες και άλλοι σαν μέλισσες ή αράχνες. Τα Όντα αυτά του ολέθρου που κανείς δεν γνωρίζει από πού έρχονται, εφορμούν από ψηλά, αρπάζουν τους ανθρώπους, τους παίρνουν πάλι πίσω ψηλά στον ουρανό και εξαφανίζονται. Και ενώ οι τέσσερις σύντροφοι μετά από προτροπή του Τζόε ετοιμάζονται να τον εγκαταλείψουν μέσα στο άγνωστο πλανητόπλοιο και να επιστρέψουν με το «Σύμπαν Ι» στη Γη να βοηθήσουν όσο μπορούν, συμβαίνει κάτι εντελώς ανέλπιστο. Ο μεταλλικός προφυλακτήρας που σκέπαζε το καντράν ελέγχου πλεύσεως του μυστηριώδους πλανητόπλοιου εξαφανίζεται και ο Ταν έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει το άγνωστο σκάφος στη Γη…

Στο τεύχος 9 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο υπερκόσμιος» με τίτλο «Ο Νάνος» υπάρχει μια σημαντική πληροφορία για την περίοδο έκδοσης του περιοδικού με βάση την οποία μας δίνεται η δυνατότητα να προσδιορίσουμε τις ακριβείς ημερομηνίες κυκλοφορίας όλων των τευχών. Συγκεκριμένα, στην αναγγελία του επόμενου τεύχους αναφέρεται πως το επόμενο πρωτοχρονιάτικο τεύχος δεν θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη λόγω της Πρωτοχρονιάς, αλλά την Τετάρτη. Από την πληροφορία αυτή προκύπτει πως το τεύχος 9 κυκλοφόρησε μια χρονιά που η παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν ημέρα Τετάρτη. Ανατρέχοντας στις ημερομηνίες της παραμονής της Πρωτοχρονιάς των ετών της δεκαετίας του ’50 προκύπτει πως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν Τετάρτη τα έτη 1952 και 1958. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως η τιμή του τεύχους όπως αναγράφεται σε όλα τα τεύχη ήταν 2 δραχμές και δεδομένου πως τα τρία μηδενικά αφαιρέθηκαν από τις δραχμές το 1954, μας δίνει τη δυνατότητα να αποκλείσουμε το έτος 1952 και να καταλήξουμε στο τελικό συμπέρασμα πως τα τεύχη του «ΤΑΝ» κυκλοφορούσαν κάθε Πέμπτη και πως το τεύχος 9 του περιοδικού  κυκλοφόρησε αντί της Πρωτοχρονιάς του έτους 1959 που έπεφτε Πέμπτη, την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 1958. Μετά τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έκδοσης του τεύχους αυτού μπορούμε να αναφερθούμε και στα άλλα περιοδικά που κυκλοφορούσαν την περίοδο που κυκλοφορούσε το περιοδικό «ΤΑΝ, ο υπερκόσμιος: Την ίδια εβδομάδα που κυκλοφόρησε το τεύχος 9 του «ΤΑΝ» κυκλοφόρησαν επίσης, την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 1959 το τεύχος 39 του «Μικρού Ταρζάν» με τίτλο «Το Βέλος του Ινδού», την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 1958 το τεύχος 306 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Αίνιγμα του Κολοσσού» και το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 1959 το τεύχος 34 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Μυστήριο στον Ωκεανό».

Το συγκεκριμένο τεύχος 9 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2021




#10) Ο Παγωμένος Βάα

Η Ντάινα, η αρραβωνιαστικιά του Τζόε, με την ελληνοπούλα φίλη και ξαδέλφη της τη Ρένα και τον αραπάκο Τζίπσυ βρίσκονται μέσα στο «Σύμπαν Ι» που ταξιδεύει στο Διάστημα με ιλιγγιώδη ταχύτητα ακολουθώντας το πλανητόπλοιο του μυστηρίου που εξακολουθεί να κρατάει αιχμάλωτο τον υπ’ αριθμόν 1 πράκτορα του Εφ Μπι Άι Τζόε Μάρτιν. Ο Τάν με την υπερφυσική ικανότητά του να μετακινείται ελεύθερα από το ένα πλανητόπλοιο στο άλλο βρίσκεται περισσότερο στο άγνωστο σκάφος κάνοντας παρέα στον Τζόε για να μην είναι μόνος. Οι πέντε αστροναύτες είναι απόλυτα ικανοποιημένοι που με τη βοήθεια του μυστηριώδους πλανητόπλοιου γλίτωσαν τη Γη από την επίθεση των τρομακτικών τεράτων που έμοιαζαν με πελώρια έντομα. Και ενώ τα δύο πλανητόπλοια ταξιδεύοντας στο διάστημα απομακρύνονται από τη Γη, συμβαίνει κάτι εντελώς απρόσμενο. Ο Ταν έκπληκτος και συγκινημένος λέει στο φίλους του πως στην οθόνη της τηλεοράσεως του «Σύμπαν Ι» βλέπει πως πλησιάζουν σε ένα άστρο που το αναγνωρίζει ως την πατρίδα του, ως τον πλανήτη όπου γεννήθηκε, τον Βάα, που ακολουθώντας μια εντελώς ανεξήγητη τροχιά στο διάστημα ξαναπερνάει πάλι κοντά από τη Γη. Μόλις ο Τάν εκφράζει την επιθυμία του να επισκεφτούν τον πλανήτη της καταγωγής του, συμβαίνει για μια ακόμα φορά κάτι το εντελώς ανέλπιστο. Το αόρατο και μυστηριώδες Ον που ελέγχει την πορεία του μυστηριώδους πλανητόπλοιου εξαφανίζει για μια ακόμα φορά τον μεταλλικό προφυλακτήρα που σκεπάζει το καντράν ελέγχου πλεύσεως του σκάφους και ο Ταν έχει τη δυνατότητα να το οδηγήσει στον Βάα όπου ελπίζει πως θα μπορέσουν να βρουν άθικτο το εργαστήριο του πατέρα του…

Το τεύχος 10 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο υπερκόσμιος» με τίτλο «Ο Παγωμένος Βάα» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 1959. Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος 40 της σειράς του «Μικρού Ταρζάν» με τίτλο «Η Προδοσία του Μαχαραγιά». Δυο μέρες πριν, την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 1959 κυκλοφόρησε το τεύχος 307 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Η Νυχτερίδα» και δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 1959», κυκλοφόρησε το τεύχος 35 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Ματωμένος Θησαυρός».

Το συγκεκριμένο τεύχος 10 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2021




#11) Εναντίον των Καταχθονίων

Ο Ταν, το υπερκόσμιο αγόρι με τις καταπληκτικές ικανότητες, ο Τζόε Μάρτιν, ο υπ’ αριθμόν 1 πράκτορας του Εφ Μπι Άι, ο διαβολεμένος αραπάκος Τζίπσυ, η μνηστή του Τζόε Ντάινα και η νεαρή ελληνοπούλα Ρένα, βρίσκονται στον μακρινό πλανήτη Κένεμπ, εκεί όπου οδηγήθηκαν τελικά από το μυστηριώδες πλανητόπλοιο που είχαν βρει στον πλανήτη της «Εξώκοσμης Αράχνης» και κρατούσε τον Τζόε φυλακισμένο στο εσωτερικό του χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Οι πέντε σύντροφοι που αξιοποιώντας τη βοήθεια του μυστηριώδους πλανητόπλοιου έσωσαν τη Γη από την επιδρομή των τεράτων που θα την κατέστρεφαν, θα ήταν τα πιο αχάριστα πλάσματα του Σύμπαντος αν αρνιόταν την πρόταση του βασιλιά Λάο να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει δυο ύπουλες φυλές του πλανήτη Κένεμπ, την φυλή των «Καταχθονίων» και την φυλή των «Τιτάνων», που έχοντας αιχμαλωτίσει χιλιάδες υπηκόους του, τους κρατούν ως ομήρους με σκοπό να τους εξοντώσουν αν ο Λάο τους επιτεθεί με τις τεράστιες δυνάμεις που διαθέτει, που είναι βέβαιο πως δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν. Ο Λάο εκτιμάει πως η καταπληκτική ικανότητα του Ταν να μετακινείται ακαριαία από το ένα μέρος στο άλλο δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι εχθρικές φυλές και να γλιτώσουν ταυτόχρονα οι αιχμάλωτοι υπήκοοί του. Οι πέντε φίλοι έχοντας ως οδηγό τους τον Λέι, έναν αξιωματικό του Λάο, φτάνουν στα σύνορα της χώρας των «Καταχθονίων», της χώρας του Χόγκο που είναι ο βασιλιάς τους, και εκεί χωρίζουν σε δυο ομάδες. Ο Τζόε, η Ντάινα και ο Τζίπσυ με τον οδηγό τους μένουν πίσω να περιμένουν και ο Ταν με την ελληνοπούλα Ρένα, που απόκτησε κι αυτή στο εργαστήριο του πατέρα του Ταν, πριν την καταστροφή του, την καταπληκτική ικανότητα του Ταν να μετακινείται ακαριαία από το ένα μέρος στο άλλο, προχωρούν στο εσωτερικό της χώρας του Χόγκο. Κύριος σκοπός των δυο φίλων είναι να μάθουν, πού έχουν οι φοβεροί «Καταχθόνιοι» φυλακισμένους τους χιλιάδες υπηκόους του Λάο που έχουν απαγάγει. Οι δυο σύντροφοι προχωρούν προσεκτικά στο άγνωστο, αφιλόξενο και επικίνδυνο περιβάλλον που εκτείνεται μπροστά τους, έχοντας όμως ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω ακαριαία, μπροστά σε κάθε κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν…

Το τεύχος 11 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο Υπερκόσμιος» με τίτλο «Εναντίον των Καταχθόνιων» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 1959. Δύο μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 308 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Γρίφος της Νυχτερίδας» και δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 1959», κυκλοφόρησε το τεύχος 36 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Το Μυστικό που Σκοτώνει». Την εβδομάδα που κυκλοφόρησε το τεύχος 11 του «ΤΑΝ, ο Υπερκόσμιος» αρχίζει η κυκλοφορία και ενός νέου περιοδικού, του «ΚΑΛ», που την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 1959 κυκλοφόρησε το τεύχος 1 με τίτλο «Το Βασίλειο του Θανάτου» που, όπως όλα τα τεύχη της σειράς, είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 11 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2021




#12) Σύμπαν 1 δεν Απαντά

Ο πράκτορας του Εφ Μπι Άι Τζόε Μάρτιν με τους τέσσερις συντρόφους του, την αρραβωνιαστικιά του Ντάινα, την Ελληνοπούλα Ρένα, τον αραπάκο Τζίπσυ και τον Ταν, το υπερκόσμιο αγόρι με τις καταπληκτικές ικανότητες, βρίσκονται στον μακρινό πλανήτη Κένεμπ προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον βασιλιά Λάο για να αντιμετωπίσει τις δυο άλλες ύπουλες και επικίνδυνες φυλές του πλανήτη, τους Καταχθόνιους και τους Τιτάνες, που απειλούν την ασφάλεια των υπηκόων του. Όμως στην πρώτη επιχείρηση των πέντε φίλων στη χώρα των Καταχθονίων, ο Τζόε, η Ντάινα και η Ρένα αιχμαλωτίζονται από τους Καταχθόνιους και φυλακίζονται σε έναν συνοικισμό παράξενων οικοδομημάτων που μοιάζουν με κυψέλες μελισσών, εκεί όπου οι Καταχθόνιοι έχουν φυλακισμένα και τα «άλογα-νυχτερίδες» τους, τα φρικτά σαρκοβόρα ιπτάμενα τέρατα που έχουν εξημερώσει και χρησιμοποιούν για τις επιδρομές τους. Και ενώ οι τρεις σύντροφοι περιμένουν με αγωνία την επιστροφή και τη βοήθεια του Ταν, του υπερκόσμιου αγοριού που μπορεί να μετακινείται διανύοντας τεράστιες αποστάσεις σε μια μόνο στιγμή, συμβαίνει κάτι εντελώς αναπάντεχο. Ο συνοικισμός των παράξενων κυψελών των Καταχθονίων δέχεται επίθεση από τους Τιτάνες, την άλλη εχθρική φυλή του πλανήτη Κένεμπ, και οι τρεις φίλοι συλλαμβάνονται από τους νέους αυτούς εχθρούς που τους μεταφέρουν στην πολιτεία τους και τους οδηγούν στον αρχηγό τους, που αντίθετα από τα πλάσματα που τους έχουν αιχμαλωτίσει είναι ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι που δεν διαφέρει και πολύ από τους κατοίκους της χώρας του Λάο. Ο μικροσκοπικός αρχηγός των Τιτάνων εξηγεί στους τρεις φίλους πως είναι ο αδελφός του Λάο και πως ως μεγαλύτερος αδελφός έπρεπε να κυβερνάει αυτός τον πλανήτη, πως οι Τιτάνες είναι δημιουργήματά του, είναι ρομπότ που στις φλέβες τους κυλάει αίμα, αίμα μέσα σε συνθετικούς ιστούς και μηχανική καρδιά, ένα θαύμα τεχνικής που δεν ξανάγινε ποτέ, και πως ο σκοπός της απαγωγής τους είναι να αξιοποιηθεί το δικό τους ευγενικό γήινο αίμα για να δημιουργηθεί ο Πρώτος Τιτάνας, ένα Ον που δεν θα κατασκευαστεί άβουλο όπως οι άλλοι Τιτάνες, αλλά έχοντας βούληση και διαθέτοντας όλες τις άλλες ικανότητες που έχουν όλοι οι Τιτάνες, θα κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη όταν ο ίδιος δεν θα ζει πια, αφού είναι ήδη εκατόν ογδόντα χρονών…

 

Το τεύχος 12 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο Υπερκόσμιος» με τίτλο «Σύμπαν 1 δεν Απαντά» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 1959. Δύο μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 309 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ζουζούνι Εναντίον Νυχτερίδας» και την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 2 του νέου περιοδικού «ΚΑΛ» με τίτλο «Προφητεία Ολέθρου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 1959», κυκλοφόρησε το τεύχος 37 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Εμπόριο Ναρκωτικών».

 

Το συγκεκριμένο τεύχος 12 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

 

Προκόπης Κωφός

Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2021


Download PDF




#13) ΟΥΡΜΠΑ: Η Κοιλάδα του Τρόμου


Το υπερκόσμιο αγόρι Τάν και η Ελληνοπούλα Ρένα, χάρη στην καταπληκτική ικανότητα που διαθέτουν και οι δυο τους να μετακινούνται στιγμιαία από το σημείο που βρίσκονται σε οποιοδήποτε άλλη θέση όσο μακρινή και αν είναι, αρκεί να γνωρίζουν που ακριβώς θα μεταφερθούν, καταφέρνουν να εξουδετερώσουν το τερατώδες ανθρωπάκι που κυβερνά την εφιαλτική πολιτεία των Τιτάνων, λίγο πριν καταφέρει να δημιουργήσει τον Πρώτο Τιτάνα, σώζοντας έτσι τον πλανήτη Κένεμπ από τον εφιάλτη που τον απειλούσε. Μετά το θάνατο του παρανοϊκού γεράκου από τα χέρια ενός από τα κολασμένα δημιουργήματά του, ενός από τους Τιτάνες του, ο Ταν αποκτά τον έλεγχο του περίπλοκου συστήματος κουμπιών και διακοπτών με το οποίο ο παρανοϊκός γεράκος κατηύθυνε τους Τιτάνες του. Το υπερκόσμιο αγόρι αλλάζει την πορεία μιας ομάδας Τιτάνων που ο μικροσκοπικός δημιουργός τους είχε στείλει στην πολιτεία των Καταχθονίων για να συλλάβουν κι άλλα ζωντανά πλάσματα που με το αίμα τους θα ζωντάνευε κι άλλους Τιτάνες και τους κατευθύνει να βρουν και να ελευθερώσουν τους υπηκόους του βασιλιά Λάο που κρατούν αιχμάλωτους σαν ομήρους οι Καταχθόνιοι. Όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πέντε αστροναύτες της Γης στον μακρινό πλανήτη Κένεμπ δεν έχουν τελειωμό. Το πλανητόπλοιό τους, το «Σύμπαν 1», έχει μεταφερθεί άγνωστο από ποιους και γιατί στην Κοιλάδα του Τρόμου, Ούρμπα. Το κάτω μέρος του σκάφους είναι σκεπασμένο από τα νερά που καλύπτουν την κοιλάδα και οι πέντε φίλοι και σύντροφοι πρέπει να βιαστούν να το σώσουν πριν βυθιστεί εντελώς μέσα στο νερό…

Το τεύχος 13 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο Υπερκόσμιος» με τίτλο «ΟΥΡΜΠΑ: Η Κοιλάδα του Τρόμου» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 1959. Δύο μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 310 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Πράκτωρ του Σκότους» και την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 3 του νέου περιοδικού «ΚΑΛ» με τίτλο «Στην Κοιλάδα της Δεύτερης Ζωής» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 1959», κυκλοφόρησε το τεύχος 38 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Ματωμένα Χριστούγεννα».

Το συγκεκριμένο τεύχος 13 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2021



#14) Το Τέρας των Εγκάτων


Οι πέντε σύντροφοι, το Υπερκόσμιο αγόρι Ταν, ο υπ’ αριθμόν ένα πράκτορας του Εφ Μπι Άι Τζόε Μάρτιν, η αραβωνιαστικιά του Τζόε Ντάινα, η Ελληνοπούλα Ρένα και ο αραπάκος Τζίπσυ, βρίσκονται, φορώντας σκάφανδρα, στο υδάτινο περιβάλλον της κοιλάδας Ούρμπα του πλανήτη Κένεμπ, προσπαθώντας να σώσουν το πλανητόπλοιό τους, το «Σύμπαν 1», που έχει μεταφερθεί εκεί άγνωστο από ποιους και γιατί και κινδυνεύει να βυθιστεί εντελώς μέσα στο υγρό που καλύπτει την κοιλάδα. Όμως, πριν ακόμα καταφέρουν να πλησιάσουν στο σκάφος τους και ενώ δέχονται επίθεση από ένα εφιαλτικό γιγάντιο πλάσμα που μοιάζει με δράκο, δέχονται μια μυστηριώδη έλξη και μεταφέρονται στα έγκατα του πλανήτη Κένεμπ, σε μια υπόγεια πολιτεία που οι κάτοικοί της, χωρίς καμιά αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία και στο ξηρό χωρίς υγρασία περιβάλλον και αδυνατώντας γι αυτούς τους λόγους να βγουν και να ζήσουν στην επιφάνεια, έχουν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο προηγμένο υπόγειο πολιτισμό. Όταν οι υποχθόνιοι αυτοί κάτοικοι των εγκάτων βλέπουν τη μεταφραστική συσκευή που έχει ο Ταν, που δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, και την καταπληκτική ικανότητά του να εξαφανίζεται και να φανερώνεται ξανά, ζητούν την βοήθεια των πέντε γήινων συντρόφων για να αντιμετωπίζουν μια θανάσιμη απειλή, ένα τέρας των εγκάτων του πλανήτη που τους απειλεί με αφανισμό. Το τέρας αυτό κανείς δεν το έχει ποτέ αντικρίσει μέχρι τώρα, άλλοι πιστεύουν πως είναι ένα κακό πνεύμα που κυβερνάει τα βάθη του Κένεμπ και άλλοι πως είναι ένα αληθινό τέρας με σάρκα και οστά, που σκορπίζει τον όλεθρο αφήνοντας πίσω του μόνο τους σκελετούς των θυμάτων του. Οι πέντε αστροναύτες από τον μακρινό πλανήτη Γη δέχονται να προσφέρουν τη βοήθειά τους και ο Τάν συγκεντρώνει πληροφορίες για τη διαδρομή που ακολουθεί το τέρας με βάση τους σκελετούς που αφήνει στο διάβα του και καταστρώνει το σχέδιο για την εξόντωσή του…

Το τεύχος 14 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο Υπερκόσμιος» με τίτλο «Το Τέρας των Εγκάτων»» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 1959. Δύο μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 311 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Σπίθας Πάει Κυνήγι» και την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 4 του νέου περιοδικού «ΚΑΛ» με τίτλο «Ο Καταραμένος… Θεός» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 1959», κυκλοφόρησε το τεύχος 39 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Πρωτοχρονιάτικη Τραγωδία».

Το συγκεκριμένο τεύχος 14 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2021


Download PDF




#15) Θυσία στη Θεά Τάρα


Οι πέντε σύντροφοι, το Υπερκόσμιο αγόρι Ταν, ο υπ’ αριθμόν ένα πράκτορας του Εφ Μπι Άι Τζόε Μάρτιν, η αρραβωνιαστικιά του Τζόε Ντάινα, η Ελληνοπούλα Ρένα και ο αραπάκος Τζίπσυ, βρίσκονται ακόμα στα έγκατα του πλανήτη Κένεμπ, όπου μετά την αποτυχημένη τους προσπάθεια να εξοντώσουν το τέρας που απειλεί τους κατοίκους των εγκάτων με αφανισμό, προσπαθούν να βρουν το δρόμο που θα τους οδηγήσει πίσω στην πολιτεία του Χουν για να οργανώσουν μια νέα επιχείρηση για την εξόντωση του φοβερού τέρατος. Όμως, κινούμενοι σε άγνωστες και αχαρτογράφητες περιοχές πέφτουν στα χέρια μια φυλής πρωτόγονων υποχθόνιων και οδηγούνται στις όχθες μιας υπόγειας λίμνης για να προσφερθούν θυσία στη φρικαλέα θεότητα Τάρα, ένα εφιαλτικό τέρας που το τεράστιο γυναικείο πράσινο κεφάλι του με τα μακριά μαλλιά και τα ολοκόκκινα μάτια, ξεπροβάλει μέσα από έναν σκοτεινό θόλο στο βάθος της σπηλιάς. Πρώτη η Ντάινα σέρνεται από τους αγριανθρώπους αυτούς σε μια σχεδία, δένεται σε έναν πάσσαλο και αφήνεται να παρασυρθεί προς τον σκοτεινό θόλο όπου η φρικαλέα θεότητα περιμένει να την κατασπαράξει…

Το τεύχος 15 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο Υπερκόσμιος» με τίτλο «Θυσία στη Θεά Τάρα» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 1959. Δύο μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 312 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Ανώνυμος Πράκτωρ» και την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 5 του νέου περιοδικού «ΚΑΛ» με τίτλο «Οι Άνθρωποι-Πάνθηρες» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 40 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Η Παγίδα».

Το συγκεκριμένο τεύχος 15 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2021


Download PDF




#16) Επιδρομή στο Άστρο του Σατανά


Οι πέντε αστροναύτες, το Υπερκόσμιο αγόρι Ταν, ο υπ’ αριθμόν ένα πράκτορας του Εφ Μπι Άι Τζόε Μάρτιν, η αρραβωνιαστικιά του Τζόε Ντάινα, η Ελληνοπούλα Ρένα και ο αραπάκος Τζίπσυ, μετά τις καταπληκτικές περιπέτειες που είχαν στον μακρινό πλανήτη Κένεμπ ξεκινούν με το περήφανο πλανητόπλοιό τους «Σύμπαν Ι» για τη Γη. Όμως, η επιστροφή στη Γη θα καθυστερήσει πολύ ακόμα, γιατί η πορεία τους στο αχανές διάστημα θα τους επιφυλάξει κι άλλους, ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους από αυτούς που αντιμετώπισαν μέχρι τώρα. Ενώ το ταξίδι της επιστροφής συνεχίζεται, το «Σύμπαν Ι» τυλίγεται μέσα σε μια θύελλα από πολύχρωμα παράξενα σωμάτια που πέφτουν με δαιμονισμένη ταχύτητα στην επιφάνειά του, χωρίς να κάνουν τον παραμικρό θόρυβο και χωρίς να προκαλούν ζημιές. Ταυτόχρονα, τα όργανα πλεύσεως του σκάφους αλλάζουν από μόνα τους την πορεία του και το οδηγούν σε άγνωστη κατεύθυνση. Και ακόμα χειρότερα, μια άγνωστη και μυστηριώδης δύναμη επιδρά και σ’ αυτούς τους ίδιους τους πέντε αστροναύτες και ο μεν Ταν ακινητοποιείται και δεν μπορεί ούτε την πορεία του σκάφους να διορθώσει, οι δε υπόλοιποι αλλάζουν διάθεση, αδιαφορούν για τον κίνδυνο που τους απειλεί και νοιάζονται μόνο για το φαντασμαγορικό θέαμα που προσφέρει η φωτοθύελλα που πολιορκεί το σκάφος τους. Το «Σύμπαν Ι» ακολουθώντας τη νέα πορεία θα βγει μετά από πολλά εικοσιτετράωρα από το νεφέλωμα του Γαλαξία, θα κατευθυνθεί σε έναν άλλο Γαλαξία και η σωτηρία των πέντε αστροναυτών από το θανάσιμο κίνδυνο που θα τους απειλήσει, θα προέλθει ανέλπιστα από την εμφάνιση ενός άγνωστου σκάφους που βομβαρδίζει με τα όπλα του τον αστεροειδή με τον οποίο θα συγκρούονταν το «Σύμπαν Ι» και θα καταστρεφόταν. Μετά τη διάσωσή τους, οι πέντε σύντροφοι συνειδητοποιούν πως δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται, όλοι οι πλανήτες ολόγυρα είναι εντελώς άγνωστοι και οι αστερισμοί δεν έχουν καμιά σχέση με τους γνώριμους αστερισμούς που φαίνονται στον ουρανό από τη Γη. Τελικά, οι πέντε αστροναύτες θα προσγειωθούν σε έναν γιγάντιο πλανήτη, εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από τη Γη, όπου ο χρόνος είναι διαφορετικός από το χρόνο στον πλανήτη μας. Ο χρόνος εδώ είναι εκατομμύρια φορές πιο αργός, κάθε χρόνος δικός μας αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο χρόνια του πλανήτη αυτού, κάθε κίνηση είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αργή και όλα φαίνονται στα μάτια των πέντε συντρόφων ακίνητα, ενώ κινούνται…

Στην περιπέτεια του τεύχους αυτού μπορεί να εντοπίσει κανείς δύο τουλάχιστον σημεία που θα μπορούσαν να σχολιαστούν ιδιαίτερα. Το πρώτο είναι η μετακίνηση των πέντε αστροναυτών από το δικό μας Γαλαξία σε έναν άλλο Γαλαξία και το δεύτερο η προσγείωση του σκάφους των πέντε συντρόφων και η εξερεύνηση που επιχειρούν σε έναν πλανήτη ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερο από τη Γη. Και τα δύο αυτά σημεία δείχνουν κατ’ αρχήν πόσο εκτός πραγματικότητας και πόσο συγκεχυμένες ήταν οι αντιλήψεις των απλών ανθρώπων της εποχής τη δεκαετίας του ’50 που γράφτηκε αυτή η περιπέτεια για το σύμπαν και το διάστημα. Όταν είναι γνωστό πως και μόνο η διάμετρος του Γαλαξία μας είναι δεκάδες χιλιάδες έτη φωτός και πως οι γαλαξίες απέχουν μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια έτη φωτός, η μετακίνηση με διαστημόπλοιο από τον ένα γαλαξία σε άλλο είναι φυσικά αδιανόητη. Το ίδιο αδιανόητη είναι όχι απλά η προσγείωση, αλλά και η προσέγγιση διαστημοπλοίου σε έναν πλανήτη εκατομμύρια φορές μεγαλύτερου από τη Γη, γιατί φυσικά η έλξη και οι δυνάμεις βαρύτητας που αναπτύσσονται είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερες από όσο στη Γη, που σημαίνει πως το βάρος για παράδειγμα ενός ανθρώπου σε έναν τέτοιο πλανήτη θα ήταν εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο. Η γνώμη μου είναι πως οι εκτός πραγματικότητας αυτές αναφορές στις περιπέτειες γενικά επιστημονικής φαντασίας δεν οφείλονται ακριβώς σε άγνοια, αλλά στην αδυναμία αφενός του ανθρώπινου νου να συλλάβει και να συνειδητοποιήσει το μέγεθος αυτών των αποστάσεων και αυτών των μεγεθών και αφετέρου στο γεγονός πως μετατρέπουμε πολλές φορές τις επιθυμίες μας σε πραγματικότητα για να ελπίζουμε πως μπορούν να γίνουν πράγματα που είναι αδύνατο να γίνουν, όπως εν προκειμένω πως μπορούμε να πάμε σε άλλο γαλαξία και πως μπορούμε να επισκεφτούμε έναν πλανήτη τόσο μεγάλο.

Το τεύχος 16 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο Υπερκόσμιος» με τίτλο «Επιδρομή στο Άστρο του Σατανά» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 1959. Δύο μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 313 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Σπίθας Αναζητά Όνομα» και την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 6 του «ΚΑΛ» με τίτλο «Ο Βάαλ Εκδικείται» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 41 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Ο Κατάσκοπος».

Το συγκεκριμένο τεύχος 16 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2022




#17) Στα Πλοκάμια της Φρίκης

Το περήφανο διαστημόπλοιο «Σύμπαν Ι» με τους πέντε ηρωικούς αστροναύτες της Γης, τον Ταν, τον Τζόε, τη Ντάινα, την Ελληνοπούλα Ρένα και τον αραπάκο Τζίπσυ, ταξιδεύει για μια ακόμα φορά προς το άγνωστο. Τα όργανα πλεύσεως του σκάφους ελέγχονται από ένα αόρατο χέρι που το παρασύρει με την ιλιγγιώδη ταχύτητα του φωτός στο χάος του διαστήματος. Και ακόμα χειρότερα, οι πέντε σύντροφοι έχουν χάσει για μια ακόμα φορά τον έλεγχο της λογικής τους, αδιαφορούν για το κίνδυνο, ο χρόνος έχει χάσει κάθε σημασία γι αυτούς και στην κατάσταση που βρίσκονται είναι αδύνατο να σκεφτούν και να εξηγήσουν το φαινόμενο της εκθαμβωτικής φωτοθύελλας με τα πολύχρωμα παράξενα σωμάτια που τυλίγει για δεύτερη φορά το σκάφος τους. Τελικά, το «Σύμπαν Ι» οδηγείται από την μυστηριώδη δύναμη που το ελέγχει σε έναν άγνωστο πλανήτη με πέντε ήλιους, χωρίς μέρα και νύχτα, και κινούμενο πάνω από απέραντες πεδιάδες και ατέλειωτα βουνά και κρατήρες προσγειώνεται στην άκρη ενός δάσους με παράξενους βράχους που γρήγορα οι πέντε φίλοι θα ανακαλύψουν πως δεν είναι ακριβώς βράχοι, αλλά απολιθωμένοι κορμοί δέντρων. Οι πέντε σύντροφοι χωρίζονται σε δυο ομάδες, ο Ταν, ο Τζόε και ο Τζίπσυ βγαίνουν πρώτοι από το διαστημόπλοιό τους, διασχίζουν το απολιθωμένο δάσος και φτάνουν στις παρυφές μιας απέραντης γυμνής κοιλάδας όπου ο Ταν με την καταπληκτική όραση που διαθέτει διακρίνει στο βάθος κάτι που γυαλίζει σαν μεταλλικό αντικείμενο, που πολύ πιθανόν να είναι κτίριο…

Το τεύχος 17 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο Υπερκόσμιος» με τίτλο «Στα Πλοκάμια της Φρίκης» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 1959. Δύο μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 314 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Ανώνυμος Χάνεται» και την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 7 του «ΚΑΛ» με τίτλο «Η Πόλις του Σκότους» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 42 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Οι Δραπέτες».

Το συγκεκριμένο τεύχος 17 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2022




#18) Ο Τζίπσυ και η... Μις Διάστημα

Οι πέντε ηρωικοί αστροναύτες της Γης, ο Ταν, ο Τζόε, η Ντάινα, η Ελληνοπούλα Ρένα και ο αραπάκος Τζίπσυ, που βρίσκονται λιπόθυμοι, πεσμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, μέσα στο άντρο ενός διαβολικού όντος που ετοιμάζεται να τους αφανίσει, σώζονται την τελευταία στιγμή και χωρίς να δουν με τα μάτια τους τι συνέβη, από ένα πελώριο σκάφος που εμφανίζεται ανέλπιστα πάνω από το μεταλλικό κτίριο με την τεράστια αίθουσα μέσα στην οποία βρίσκονται αναίσθητοι. Με μία πρώτη ακτινοβολία που εκπέμπει το άγνωστο σκάφος, το μεταλλικό εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου γίνεται διαφανές και με μια δεύτερη που ξεφεύγει από έναν από τους δυο πυραύλους που διαθέτει στις δυο πλευρές του, ανοίγει μια μεγάλη τρύπα στον διαφανή ήδη θόλο της μεγάλης αίθουσας και πέφτει πάνω στο κολασμένο τέρας που εξαερώνεται μέσα σε μια εκτυφλωτική λάμψη. Οι πέντε αστροναύτες επιστρέφουν στο διαστημόπλοιό τους, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Δεν ξέρουν πού βρίσκονται, σε ποιον Γαλαξία, σε ποιο πλανητικό σύστημα, σε ποια αστρική τροχιά και βέβαια δεν έχουν ιδέα ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουν για να επιστρέψουν επιτέλους στη Γη. Για να δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα ο Ταν θεωρεί απαραίτητο να προσγειωθούν στο πρώτο άστρο που θα βρεθεί στο δρόμο τους, με την ελπίδα να μην μπλεχτούν πάλι σε καινούριες επικίνδυνες περιπέτειες. Όμως η τύχη δεν τους χαμογελά κι αυτή τη φορά, γιατί στον πλανήτη που προσγειώνονται ζουν πλάσματα εχθρικά, αποκρουστικά στην εμφάνιση, που διαθέτουν τεράστια υπνωτιστική δύναμη και μπορούν μέσα σε λίγες μόνο στιγμές να εξουδετερώνουν τη θέληση των αντιπάλων τους. Ένα από τα αποκρουστικά αυτά πλάσματα υποβάλει μέσα στο μυαλό του Τζίπσυ την ιδέα πως δεν είναι ούτε αποκρουστικό ούτε επικίνδυνο τέρας και ο αραπάκος νομίζει πως είναι η… μις διάστημα…

Το τεύχος 18 του «Ταν, ο Υπερκόσμιος» είναι το τελευταίο της σειράς και έχοντας περισσότερες σελίδες, περιλαμβάνει εκτός από τη βασική περιπέτεια και μία επιπλέον χιουμοριστική περιπέτεια που προσφέρεται στους αναγνώστες «τζάμπα». Πρόκειται για μια χιουμοριστική περιπέτεια με ήρωα τον αραπάκο Τζίπσυ που συνέβη όταν η συντροφιά των πέντε αστροναυτών βρίσκονταν στα έγκατα του πλανήτη Κένεμπ προσπαθώντας να εξοντώσουν το τρομερό τέρας που απειλούσε να εξολοθρεύσει τους υποχθόνιους κατοίκους των εγκάτων. Όμως ο Τζίσπυ, ενώ οι υπόλοιποι της συντροφιάς ασχολούνται με τη γλώσσα και τα αξιοθέατα της καταπληκτικής πόλης του βασιλιά Χουν, πάντα πεινασμένος και αχόρταγος για λιχουδιές και αναπολώντας τις μάσες στον πλανήτη Γη, ψάχνει να βρει κανένα γουρουνόπουλο γιατί έχει βαρεθεί τις ρίζες, σαν καρότα, με τις οποίες τρέφονται αποκλειστικά οι υποχθόνιοι... Επιπλέον, στο τεύχος αυτό περιλαμβάνεται και το τρίτο και τελευταίο μέρος μιας σύντομης επίσης χιουμοριστικής περιπέτειας του Τζίπσυ, που είχε αρχίσει στο τεύχος 16.

Το τεύχος 18 του περιοδικού «ΤΑΝ, ο Υπερκόσμιος» με τίτλο «Ο Τζίπσυ και η… Μις Διάστημα» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 5 Μαρτίου 1959. Δύο μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 3 Μαρτίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 315 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Ανώνυμος Εμφανίζεται» και την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 8 του «ΚΑΛ» με τίτλο «Το Μυστικό του Καλ» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 7 Μαρτίου 1959, κυκλοφόρησε το τεύχος 43 του «Τζων Γκρηκ» με τίτλο «Ο Κίτρινος Δράκοντας» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».


Το συγκεκριμένο τεύχος 18 του «Ταν» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή του αγαπητού φίλου Βασίλη Γραμματικού.
 
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2022

15 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την συνολική προσπάθεια σας' αλλά ειδικότερα για την παρουσίαση αυτής της σειράς που θεωρούσα ως χαμένη για πάντα.
    Έχω γεννηθεί το 1953, δηλαδή είμαι περίπου συνομήλικος με την αρχική της δημοσίευση.
    Η γιαγιά μου που ήταν δασκάλα, με είχε μάθει να διαβάζω από τα 4 χρόνια μου' και αυτό ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα μου αναγνώσματα.
    Οπωσδήποτε δεν είναι στο λογοτεχνικό επίπεδο της Πηνελόπης Δέλτα, του Ιουλίου Βερν ή του Βίκτωρα Ουγκώ που είχα ανακαλύψει λίγο αργότερα στην δανειστική βιβλιοθήκη του νησιού μου. Αλλά έχει μια γοητεία και μια θεία αφέλεια που με συγκινούν εξ ίσου τώρα όπως και τότε.
    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νιώθουμε κι εμείς την ίδια χαρά που καταφέρνουμε να διασώσουμε ότι είναι δυνατόν από τα αναγνώσματα αυτά των παιδικών μας χρόνων. Έχουμε ευτυχώς ολόκληρη τη σειρά του Ταν και θα την απολαύσετε ξανά.

      Διαγραφή
    2. Βαθύτατα ευγνώμων! Μόλις πριν λίγο ανακάλυψα την ιστοσελίδα. Το 57 ήμουν 12 χρόνων. Ήμουν μαγεμένος με τον Ταν... Πριν λίγο καιρό έγραψα ένα σύγχρονο διήγημα, όχι επιστημονικής φαντασίας (θα βγει μαζί με άλλα στο μεθεπόμενο 5ο βιβλίο μου - έχω εκδόσει τρία), με ήρωες τον Ταν, εμένα κι ένα φίλο μου που τον έχασα από φίλο γιατί δεν πίστευε κι αυτός, όπως εγώ, στον Ταν που, εννοείται, εγώ πιστεύω πάντα. Ευγνώμων!!!

      Διαγραφή
  2. Χίλια ευχαριστώ κι από εμένα και συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για αυτή τη μεγάλη προσφορά προς εμάς!!! (Νίκος Δημ. Νικολαΐδης - έγραψα από άλλο προφίλ) ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τους αδημονούντες για την συνέχιση των αναρτήσεων του περιοδικού "ΤΑΝ", τους πληροφορώ ότι κάποτε είχα αναρτήσει και τα 18 τεύχη του εν λόγω περιοδικού στο μπλοκ "ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ", το οποίο δυστυχώς διέκοψε την λειτουργία του.
    "Όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε συνέχεα των όσων αναφέρω παραπάνω, αν κάποιος ενδιαφέρεται στα σοβαρά για την απόκτηση των υπολοίπων περιοδικών, ας επικοινωνήσει μαζί μου.
    jtouloup@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα τεύχη 4, 5 και 6 του "Ταν Ο Υπερκόσμιος", μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ:
    http://tinyurl.com/y7hgggj2
    Θα είναι αναρτημένα μέχρι 26.05.2020, και η ανάρτηση θα είναι ενεργή από τις 8:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ.
    Εάν δω να υπάρχει ενδιαφέρον, θα αναρτήσω και τα υπόλοιπα τεύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μολις σημερα (29/4/20) ανακαλυψα αυτη τη σελιδα και δεν προλαβα το λινκ ! Φανατικος φαν του ...ΤΑΝ εψαχνα εναγωνιως τα τευχη που μου λειπουν...Θερμη παρακληση για επαναληψη εαν ειναι δυνατον. Θα επικοινωνησω και με email. ευχαριστω. Γιωργος Μ.

      Διαγραφή
  6. Εχω μεινει ΑΝΑΥΔΟΣ !!! Ξαναβρηκα το αγαπημενο μου μικρο περιοδικο απο το οποιο εχω διασωσει μολις 8 τευχη (1,2,3,5,6,7,8,12). Τα υπολοιπα χαθηκαν σε αλλεπαλληλες μετακομισεις... Πιστευα οτι εχει χαθει για παντα, ποιος ασχολειται με pulp-sci-fiction του '57 ...
    Θερμα συγχαρητηρια και σας ακολουθω. Γιωργος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έστω και αργά εμφανίστηκε και ένας ενδιαφερόμενος! Τέλος πάντων. Ανέβασα και τα 18 τεύχη του ΤΑΡΓΚΑ σε ιδιωτικό Torrent, και ο κάθένας ενδιαφερόμενος θα μπορεί να τα κατεβάσει:
    http://tinyurl.com/yddwwjxj
    Η ανάρτηση αυτή θα είναι ενεργή για μία εβδομάδα, έως 6-5-2020. και από τις 8:00 π.μ. έως 10:00 μ.μ. Να επισημάνω ότι τα τεύχη σκανάρισε για πρώτη φορά ο φίλος Βασίλης Γραμματικός που ζει μόνιμα στο Παρίσι. Τα πρώτα τρία τεύχη επιμελήθηκε ο Πάνος Κολιόπουλος, τα δε υπόλοιπα εγώ. Μπορεί να μην έχω τις ίδιες ικανότητες και γνώσεις με τον δάσκαλο Πάνο, αλλά έβαλα όλα μου τα δυνατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω μια ερωτηση. Πως γινεται και και μερικα τευχη εχουν μονο 35 σελιδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας ευχαριστώ πολύ, για την συνέχιση της παρουσίασης και προσφοράς του "ΤΑΝ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βλέπω ότι έγινε χαμός με τις αναρτήσεις του ΤΑΝ και το Μπαούλο παραμένει ζωντανό και ενεργό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή