Ο Μικρός Κύπριος

 



Λίγες πληροφορίες για ένα σχεδόν άγνωστο ανάγνωσμα του οποίου αναφέρονται τέσσερις τίτλοι, αλλά χάρη στον φίλο Κώστα Μαρινάκη έχουμε τα τρία πρώτα από τα τεύχη. Το τέταρτο, του οποίου το εξώφυλλο εμφανίζεται στο βιβλίο του Κυριάκου Κάσση "Κόμικς), ενδέχεται να μην κυκλοφόρησε τελικά. Εκδότης της αναφέρεται ο Χρ, Λαζαρίδης και συγγραφέας του ο Γιώργος Σάμιος, υπογραφή για την οποία ο Κάσσης πιθανολογεί ότι πρόκειται για ψευδώνυμο, προσωπικά την υπογραφή την έχω συναντήσει και σε άλλα αναγνώσματα. Εικονογράφος εξωφύλλου στα τρία από τα τέσσερα τεύχη (εκτός από το δεύτερο) είναι ο μεγάλος Φωκίωνας Δημητριάδης που έχει εικονογραφήσει και ένα οπισθόφυλλο. Η φτωχική εσωτερική εικονογράφηση από παιδική ερασιτεχνική έως αδιάφορη από διαφόρους εικονογράφους αγνώστων στοιχείων, καθώς και κακής ποιότητας φωτογραφίες από την βρετανική κατοχή στην Κύπρο.

Ως ανάγνωσμα ήρθε να προστεθεί στην σειρά των λαϊκών αναγνωσμάτων στην δύση σχεδόν του είδους, όπου στο επηρεασμένο ύφος, από τον Μικρό Ήρωα με τις κορώνες κοινότοπων εθνικοπατριωτικών κλισέ καθώς και η ανάπτυξη δομής και περιεχόμενου από το ίδιο περιοδικό, αλλά χωρίς την σπιρτάδα του θρυλικού αναγνώσματος, απέτυχε να καθιερωθεί. Οι αφελείς περιγραφές στην ανάπτυξη της πλοκής στα επεισόδια και η αναφορά σε Κυπριακό Αγώνα και ΕΟΚΑ έξι ολόκληρα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος είχε αποδυναμώσει και την συναισθηματική φόρτιση που εκμεταλλεύτηκε ένα άλλο ανάλογο ανάγνωσμα, "Ο Διγενής" του οποίου τα 40 τεύχη κυκλοφόρησαν διαρκούντος του Κυπριακού Αγώνα (1954-57).

Τέλος, μολονότι θα μπορούσε να αναπτύξει επεισόδια από την πλούσια αντιστασιακή δράση της πρώτης ΕΟΚΑ δεν δείχνει να έχει συμπεριλάβει ούτε ένα επεισόδιο στο σύντομο βιογραφικό της κυκλοφορίας του. Η μοναδική αναφορά.ήρωα είναι αυτή για τον απαγχονισμό του Καραολή ένα χρόνο πριν αρχίσει τη δράση του ο Μικρός Κύπριος, ενώ το συνωμοτικό ψευδώνυμο του αξιωματούχου της ΕΟΚΑ "Ταγματάρχης Χ" αμφιβάλω αν παραπέμπει στον Διγενή, του οποίου η οργάνωση Χ έδρασε αμφιλεγόμενα στην γερμανική Κατοχή της Ελλάδας.

Γιώργος Βλάχος

Σεπτέμβριος 2023



#1) Η Μάχη της 25ης Μαρτίου


Ο δεκαεξάχρονος Μάριος, μοναχογιός του Ελληνοκύπριου συνταγματάρχη Γεώργιου Λοΐζου είναι νεοφερμένος στην Κύπρο. Ο πατέρας του, που είχε πολεμήσει ηρωικά στην Αλβανία και στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, όταν η ΕΟΚΑ κήρυξε τον πόλεμο της Ελευθερίας εναντίον των Εγγλέζων, ήταν από τους πρώτους που αποβιβάστηκε κρυφά στην Κύπρο για να ενωθεί με τις αντάρτικες ομάδες. Μόνο η γυναίκα του, η κυρά-Μαρία, Κύπρια κι αυτή, ήξερε πού βρισκόταν ο άντρας της, όλοι πίστευαν πως ο συνταγματάρχης Λοΐζος είχε πάει για ιδιωτικές υποθέσεις στην Αμερική. Όμως κάτι φαίνεται πως δεν πήγε καλά, πέρασαν τέσσερις μήνες και η κυρά-Μαρία δεν είχε καμιά είδηση από τον άντρα της. Όταν ο Μάριος μαθαίνει την αλήθεια για τον πατέρα του, έρχεται στην Κύπρο, μαθαίνει πως τον πατέρα του τον έπιασαν οι Εγγλέζοι μετά από μια μεγάλη μάχη και είναι κρατούμενος στο στρατόπεδο κρατουμένων κοντά στην Αμμόχωστο και αποφασίζει να τον ελευθερώσει. Ο Μάριος επισκέπτεται τον κρατούμενο πατέρα στα κρατητήρια της Αμμοχώστου, του μιλάει για τα σχέδιά του να βρεθεί ένας τρόπος να ελευθερωθεί και ο πατέρας του δίνει τη συνθηματική λέξη ΑΦΡΟΔΙΤΗ για να τον φέρει σε επαφή με την ΕΟΚΑ. Το πρώτο μεγάλο κατόρθωμα που πέτυχε ο Μάριος μετά την σύνδεσή του με την ΕΟΚΑ, έχοντας μαζί του και τον αχώριστο συνεργάτη του, τον δεκαπεντάχρονο πρώτο του ξάδελφο Παναγιώτη, ήταν η ανατίναξη ενός εγγλέζικου πλοίου φορτωμένου με πυρομαχικά στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Μετά το κατόρθωμα αυτό για το οποίο μιλούσε ατέλειωτες μέρες όλη η Κύπρος, η οργανωμένη αντιστασιακή δράση του Μάριου και του Παναγιώτη συνεχίζεται αμείωτη. Στην παρέα τους προστίθεται και ο Βασιλάκης Τσίτας, ένα κοντό και αδύνατο παιδί δεκατεσσάρων χρόνων που όσο υστερούσε σε εμφάνιση, τόση εξυπνάδα και καλοσύνη διέθετε. Στην επέτειο της Εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου οι τρεις φίλοι είναι παρόντες και συμμετέχουν ενεργά στις αντιστασιακές επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ…

 

Τα τρία τεύχη του περιοδικού «Ο Μικρός Κύπριος» θα πρέπει να κυκλοφόρησαν στα τέλη του 1964 έως αρχές του 1965. Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες που υπάρχουν στις τελευταίες σελίδες του πρώτου τεύχους, όπου αναφέρονται τα ονόματα των άπορων Κύπριων και Ελλήνων σπουδαστών που πήραν υποτροφία από τη «Βιομηχανία Παιδικών Τροφών Γιώτης» για να σπουδάσουν. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ονόματα όσων πήραν υποτροφία την «τελευταία τριετία», ήτοι την σπουδαστική περίοδο 1962-63, την σπουδαστική περίοδο 1963-64 και την σπουδαστική περίοδο 1964-65. Επομένως τα τρία τεύχη θα πρέπει να κυκλοφόρησαν μετά την ανακοίνωση των υποτροφιών της σπουδαστικής περιόδου 1964-1965 και πριν την επόμενη σπουδαστική περίοδο 1965-66, δηλαδή τους τελευταίους μήνες του 1964, το πιο πιθανό, ή τους πρώτους μήνες του 1965.

 

Το συγκεκριμένο τεύχος 1 του «Ο Μικρός Κύπριος» που δημοσιεύουμε σήμερα προσφέρθηκε από τον αγαπητό φίλο του «μπαούλου» Κώστα Μαρινάκη.

 

Προκόπης Κωφός

Λιτόχωρο, 13 Σεπτεμβρίου 2023


Download PDF



#2) Η Απαγωγή του Βασανιστού


Ο Μάριος αναρρώνει πολύ γρήγορα από τον σοβαρό τραυματισμό του στις αντιστασιακές επιχειρήσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου και μετά από ένα μήνα επανέρχεται στην αντιστασιακή δράση. Πρώτος του στόχος μετά την ανάρρωσή του είναι ο κυβερνήτης των Άγγλων κατακτητών, ο χειρότερος κυβερνήτης από όλους όσους έχουν περάσει μέχρι τώρα από την Κύπρο. Η τρομοκρατία βασιλεύει από άκρη σ’ άκρη στη Μεγαλόνησο. Ο κτηνάνθρωπος κυβερνήτης δεν λογαριάζει τη ζωή κανενός, έχει κρεμάσει τόσους και τόσους πατριώτες και έχει εκδώσει διαταγή να κρεμαστούν δύο ακόμα. Το σχέδιο του Μάριου να εξοντωθεί ο αδίσταχτος αυτός κυβερνήτης είναι ιδιαίτερα παράτολμο. Ο Μάριος, διαθέτοντας «καθαρά χαρτιά» και χρήματα που του εξασφάλισε η ΕΟΚΑ και παριστάνοντας τον Αγγλόφιλο, πληρώνει 200 λίρες σε έναν κομπιναδόρο και φιλοχρήματο Κύπριο με γονείς από τη Μάλτα που δουλεύει στην Εγγλέζικη υπηρεσία για να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις για την πρόσληψη και πιάνει δουλειά ως καμαριέρης στο κυβερνητικό μέγαρο. Το σχέδιο που έχει καταστρώσει ο Μάριος είναι περίφημο. Θα άφηνε να περάσει κάμποσος καιρός και μετά θα έβαζε μια ωρολογιακή βόμβα στο κρεβάτι του κυβερνήτη. Την βόμβα αυτή θα την έπαιρνε ο φίλος του Μάριου ο Παναγιώτης από την ΕΟΚΑ και θα την παρέδιδε στον Μικρό Κύπριο μέσα σε ένα κέικ που θα έφτιαχνε η μητέρα του, η θεία του Μάριου, για τον ανιψιό της. Ο δεύτερος στόχος του Μάριου, το νέο χτύπημα που θα κατάφερνε στους κατακτητές, είναι η απαγωγή του κτηνώδους βασανιστή των Άγγλων, για να ανταλλαγεί στη συνέχεια με αιχμάλωτους Κύπριους πατριώτες...

Το συγκεκριμένο τεύχος 2 του «Ο Μικρός Κύπριος» που δημοσιεύουμε σήμερα προσφέρθηκε από τον αγαπητό φίλο του «μπαούλου» Κώστα Μαρινάκη.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 28 Σεπτεμβρίου 2023

Download PDF 




#3) Εκδίκηση του Βασανιστού


Η πρώτη παράγραφος του τεύχους 3 του «Μικρού Κύπριου» με τίτλο «Εκδίκηση του Βασανιστού»: «Ο Μάριος πατούσε συνεχώς γκάζι. Το αυτοκίνητο του Μικρού Κύπριου, με τους δύο συνεργάτες του και τον απαχθέντα βασανιστή, καταβρόχθιζε άπληστα τα χιλιόμετρα του ίσιου ασφαλτοστρωμένου δρόμου και τραβούσε για το ραντεβού του με τους αντάρτες. Στο μεταξύ τ’ αυτοκίνητο[α] των διωκτών τους, όλο και πλησίαζαν».

Ο Μάριος με τους δύο συνεργάτες του, τον εξάδελφό του Παναγιώτη και τον Βασιλάκη Τσίτα, καταφέρνουν να ξεφύγουν από τους Εγγλέζους που τους καταδιώκουν, αλλά δεν καταφέρνουν να συναντηθούν με τους αντάρτες της ΕΟΚΑ και ο Μάριος και ο Παναγιώτης μαζί με τον αιχμάλωτό τους, τον Άγγλο βασανιστή, πέφτουν στα χέρια Τουρκοκύπριων ανταρτών, ενώ ο Βασιλάκης καταφέρνει να διαφύγει. Οι Τουρκοκύπριοι αντάρτες ισχυρίζονται υποκριτικά πως πολεμούν κι αυτοί για να ελευθερώσουν το νησί τους από τους Εγγλέζους και τους Έλληνες, αλλά ο επικεφαλής της ομάδας τους δίνει εντολή στους άντρες του να παραδώσουν στους Εγγλέζους τον βασανιστή, να «τακτοποιήσουν» τα δυο αιχμάλωτα παιδιά και να ψάξουν να βρουν το παιδί που τους ξέφυγε. Ο Μάριος και ο Παναγιώτης καταφέρνουν σε συνεργασία με τον Τσίτα, που εμφανίζεται στη σκηνή όπου κρατούνται αιχμάλωτοι, να δραπετεύσουν, αλλά γρήγορα ο Μάριος θα βρεθεί στο στόχαστρο του Εγγλέζου βασανιστή που είναι αποφασισμένος να εκδικηθεί για την απαγωγή που ο ίδιος ο Κυβερνήτης του νησιού μιλώντας από το ραδιόφωνο την «κατήγγειλε σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο» ως «απάνθρωπη». «Όλοι οι Κύπριοι γέλασαν με τα λόγια αυτά του Κυβερνήτη και δεν βρέθηκε ούτε ένας άνθρωπος, εκτός βέβαια από τους συμμάχους των Εγγλέζων, τους Τουρκοκύπριους, που να θεωρήσει «απάνθρωπη πράξη» την απαγωγή του απάνθρωπου αυτού βασανιστή»…

Το συγκεκριμένο τεύχος 3 του «Ο Μικρός Κύπριος» που δημοσιεύουμε σήμερα προσφέρθηκε από τον αγαπητό φίλο του «μπαούλου» Κώστα Μαρινάκη.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2023



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου