ΥπεράνθρωποςΤΙΤΛΟΣ: ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΕΙΔΟΣ: Διαπλανητικές περιπέτειες
ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ: 30 Οκτωβρίου 1957
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ: 9 Απριλίου 1958
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΕΥΧΗ: 24
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Εβδομαδιαία, κάθε Τετάρτη
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Π. Πετρίτης (ψευδώνυμο του Νίκου Μαράκη)
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Byron (υπογραφή του Βύρωνα Απτόσογλου) στα τεύχη 1-8 και Θέμος Ανδρεόπουλος στα τεύχη 9-24
σελίδες: 32 +4 εξώφυλλο διαστάσεις:17,5 Χ 12,5 cm 

 Αν και οι Εκδόσεις του Μικρού Ήρωα είχαν ταξιδέψει στο διάστημα και είχαν επισκεφτεί κάποιους από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος με τον “Υπεράνθρωπο” και κατόπιν με το “Γεράκι” ήδη από τις αρχές της δεκαετίας, η επίσημη περιπλάνησή τους στο εξωτερικό διάστημα πραγματοποιείται με τον “Υπεράνθρωπο” (του διαστήματος).

Τα αντανακλαστικά του δημοσιογραφικού διευθυντή του οίκου Στέλιου Ανεμοδουρά λειτούργησαν με την ταχύτητα της δημοσιογραφικής του ιδιότητας. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά, αφότου η Ανθρωπότητα εισήλθε επίσημα στη διαστημική της εποχή με την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, του σοβιετικού “Σπούτνικ”, σε τροχιά γύρω από τη Γη (7/10/1957), οι εκδόσεις του Μικρού Ήρωα, στέλνουν το δικό τους διαστημόπλοιο σε μακρινούς κι άγνωστους πλανήτες.

Εξαιρετικό timing έκδοσης, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου είχε κορυφωθεί με τη συναρπαστική πραγματικότητα της νέας σελίδας στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, που μόλις άνοιγε.

Ωστόσο, μια καίρια απορία πλανιέται σχετικά με τον τίτλο της σειράς. Ήταν ο πιο κατάλληλος για μια σειρά διαπλανητικών περιπετειών;

Μπορεί ο υπέρτιτλος να ορίζει με ακρίβεια το είδος των περιπετειών του αναγνώσματος, μπορεί η εικόνα του εξωφύλλου να το επιβεβαιώνει, αλλά αυτός ο ίδιος ο τίτλος αφενός παραπέμπει στο παλιότερο ομότιτλο ανάγνωσμα του οίκου (το ότι εκείνος ήταν έναρθρος -“Ο Υπεράνθρωπος”- δεν αποσαφηνίζει τη διαφορά) και αφετέρου ο ήρωας δεν διέθετε τις υπεράνθρωπες εκείνες ιδιότητες που θα τον έκαναν συγκρίσιμο με τον γνωστό Υπεράνθρωπο.

Η συγγραφή των κειμένων ανατέθηκε στον “παντός καιρού και συγγραφής” Νίκο Μαράκη, που για μια ακόμα φορά προτίμησε να υπογράψει με το γνωστό στους αναγνώστες του οίκου ψευδώνυμό του “Π. Πετρίτης”.

Έχει διατυπωθεί, ωστόσο, η άποψη ότι το κείμενο είναι διασκευή από κάποιο ξένο λαϊκό ανάγνωσμα. Ενδέχεται. Αλλά, τόσο η κεντρική ιδέα του, όσο και ορισμένων επιμέρους επεισοδίων είναι τόσο κοινότοπη, ώστε θα πρέπει να αναζητηθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες παρόμοια αμερικανικά pulps και comics που από τη δεκαετία του ’30 είχαν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά. Οπωσδήποτε, όμως, συγκεκριμένο πρωτότυπο δεν πρέπει να υπάρχει.

Ο Νίκος Μαράκης είχε τις εγκυκλοπαιδικές υποδομές και τη συγγραφική ικανότητα για να στήσει τη μυθοπλασία του με συμβατική αληθοφάνεια, με επιστημονικοφανείς αιτιολογήσεις και με πραγματολογικές αναφορές όσον αφορά στις τεχνικές ορολογίες ή στα αστρικά δεδομένα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΡΟΛΟΙ

Ο Τζόε Σέρινταν, ο πιο ικανός ντετέκτιβ της διαπλανητικής αστυνομίας, οργώνει το σύμπαν-επικράτεια της γήινης συμπαντικής αυτοκρατορίας με το διαστημόπλοιό του, τον “Πρωτέα” αντιμετωπίζοντας και εξουδετερώ- νοντας κάθε απειλή για το κυρίαρχο ανθρώπινο γένος.

Σε αρκετές από τις αποστολές του τον συνοδεύει η μνηστή του Νάνσυ Έβιλνγκτον, η όμορφη δημοσιογράφος, η οποία μετά το τέλος κάποιας αποστολής έχει πάντα από πρώτο χέρι και σε αποκλειστικότητα μια συγκλονιστική ιστορία να δημοσιεύσει στην εφημερίδα της.

Από το 4ο τεύχος προστέθηκε στην παρέα και μικρός γκρουμ του ασανσέρ στο κτίριο της Διαπλανητικής Αστυνομίας, ο 14χρονος Μίκυ που είχε όνειρο να ακολουθήσει τα βήματα του ινδάλματός του, το Τζόε Σέρινταν. Ο Μίκυ, ελληνικής καταγωγής και καπατσοσύνης, μπήκε απαρατήρητος στο σκάφος του ντετέκτιβ, ο οποίος ανακάλυψε την παρουσία του στη διάρκεια της αποστολής και αναγκαστικά… μονιμοποιήθηκε ως βοηθός του Σέρινταν!

Στο μόνιμο καστ των περιπετειών υπάρχει και ο φωνακλάς γενικός επιθεωρητής της Διαπλανητικής Αστυνομίας, ο Χόβαρτ, αλλά αυτού ο ρόλος ήταν να δίνει εντολές γαυγίζοντας σαν μαντρόσκυλο και να αναθέτει αποστολές. Το ανάγνωσμα ολοκληρώνει τον κύκλο του φυσιολογικά. Ο Χόβαρτ “διατάζει” τον Σέρινταν να εκτελέσει πάραυτα την τελευταία αποστολή του. Να παντρευτεί την Νάνσυ Έβιλνγκτον και να αποσυρθεί για μακρύ χρονικό διάστημα απολαμβάνοντας τους… μήνες του μέλιτός τους…

Κατά την απουσία του θα τον αντικαθιστά στην υπηρεσία ο μικρός Μίκυ, που στο μεταξύ έχει εξελιχθεί σε τρομερό διώκτη του διαστρικού εγκλήματος!

Απόσπασμα κειμένου -περιγραφή για ένα σχετικά κοντινό μέλλον από την εποχή που γράφτηκε το ανάγνωσμα και αρκετά μακρινότερο παρελθόν από τη σημερινή εποχή.

«Βρισκόμαστε στο έτος 1980, σε μια εποχή δηλαδή που ο άνθρωπος έχει κατακτήσει το σύμπαν και τα αεροσκάφη-βολίδες ταξιδεύουν στον ουρανό ανάμεσα στους διάφορους πλανήτες, όπου έχουν εγκατασταθεί μεγάλες αποικίες της Γης. Οι κάτοικοι του πλανήτη Γη στον οποίο δεν υπάρχουν πια σύνορα είναι κυρίαρχοι των άστρων και όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από θρησκεύματα και ράτσες ανήκουν στη Γήινη Κοινοπολιτεία, που έχει αποκτήσει χάρη στις τελευταίες μεγάλες εφευρέσεις και στα τεράστια επιστημονικά μέσα μίαν ακατάλυτη δύναμη.

Η Γη διατηρεί ισχυρούς εναέριους στόλους από μικρά και μεγάλα διαπλανητικά σκάφη. Τα πολεμικά της διαστημόπλοια επανδρωμένα με τολμηρούς και αποφασιστικούς αστροναύτες εκτελούν αδιάκοπες περιπολίες για την προστασία της τάξεως και της ειρήνης. Γιατί, μολονότι οι άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει τεράστια άλματα προόδου δεν έπαψαν να έχουν ανάμεσά τους και τους κακούς, τους πλεονέκτες, τους ύπουλους εχθρούς που βλέπουν με άσχημο μάτι την κοινοπολιτεία και τον πλούτο της…» (τεύχος 1, σελ. 8)

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Τα πρώτα οκτώ εξώφυλλα του περιοδικού φέρνουν τη σφραγίδα του Βύρωνα Απτόσογλου. Τα υπόλοιπα 16 τη σφραγίδα του Θέμου Ανδρεόπουλου.

Ο εικονογράφος των εσωτερικών σελίδων είναι άγνωστος και μάλλον δεν είναι ένας, αλλά περισσότεροι και ακόμα πιο σίγουρα, ότι είναι “δανεικοί”.

Δηλαδή, επιλέγονταν σκίτσα από εικονογραφήσεις διαφόρων περιοδικών και προσαρμοζόταν ελαφρώς το κείμενο του αναγνώσματος πάνω σε μια εικόνα. Οι διαφορετικές τεχνικές εικονογράφησης και οι διαφορετικές απεικονίσεις των ηρώων και των στολών τους το βεβαιώνουν. Επίσης, και μερικές λεζάντες κάτω από τις εικόνες, είναι γενικές και αόριστες, προκειμένου να ταυτιστεί κάποια εικόνα με περιγραφή στο κείμενο.
Πάντως είναι το μοναδικό δείγμα από τα περιοδικά των εκδόσεων του Μικρού Ήρωα στο οποίο δεν υπάρχει αυθεντική εσωτερική εικονογράφηση, αλλά “δανεισμένη” από διάφορα ξένα έντυπα.

Στο κόμικ του οπισθόφυλλου έχουν προσαρμοστεί τρεις ιστορίες από αμερικάνικα κόμικς. Μία διαπλανητική στον πρώτο τόμο και δυο περιπέτειες ζούγκλας στους επόμενους δύο με γνωστούς χαρακτήρες των σειρών της Fiction House, του Wild Boy και της Tiger Girl. Στην δεύτερη και στην τρίτη εικονογραφημένη περιπέτεια του εξωφύλλου η αναγνωρίσιμη τεχνική εικονογράφησης του Θέμου Ανδρεό-πουλου είναι κάτι περισσότερο από απλή καλλιτεχνική επέμβαση. Θα μπορούσε να του… χρεωθεί το κόμικ ως δικό του!

Γιώργος Βλάχος

Το πιο πάνω κείμενο είναι λήμμα από βιβλίο "Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά", σχετικό με τα παιδικά λαϊκά περιοδικά των εκδόσεων “Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις ΟΕ” και “Περιοδικός Τύπος ΑΕ” του Στέλιου Ανεμοδουρά.


=====================================================

 #1) Ο Ντέτεκτιβ των Ουρανών

Αυτή τη σειρά των «Αυτοτελών Διαπλανητικών Περιπετειών» με τίτλο  «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ», χωρίς το άρθρο, από μικρός δεν τη διάβασα καθόλου,  ούτε ήξερα πως υπάρχει. Όταν κυκλοφόρησε δεν είχα πάει ακόμα στο  σχολείο, δεν ήξερα να διαβάζω και δεν πρέπει να κυκλοφόρησε καν στο  Λιτόχωρο όπου μεγάλωσα. Τα 24 τεύχη της σειράς τα βρήκα τη δεκαετία  του ’80, όταν, κυριευμένος από μια νοσταλγική διάθεση που ήταν αδύνατο  να χαλιναγωγήσω, άρχισα να ψάχνω για τα παλιά τεύχη του  «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου που είχα διαβάσει από μικρός, γιατί τα  λιγοστά τεύχη που είχα δεν μπορούσαν να σβήσουν τη φλόγα μου να βρω,  να ξεφυλλίσω και να διαβάσω αυτά που τόσο βαθιά με είχαν γοητεύσει και  συγκινήσει από παιδί. Ακόμα και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, τα  τεύχη του «Γκαούρ-Ταρζάν» που είχαν κυκλοφορήσει είκοσι χρόνια  νωρίτερα δεν ήταν εύκολο να βρεθούν. Ανάμεσα στις κινήσεις που έκανα  για να βρω τα τεύχη αυτά ήταν και ένα τηλεφώνημα στο συγγραφέα τους  Νίκο Ρούτσο με τον οποίο είχα την τύχη να συνομιλήσω λίγα χρόνια πριν  φύγει από τη ζωή. Μου είπε πως ο ίδιος έχει φυσικά στο αρχείο του όλα  τα τεύχη, που βέβαια είναι αδύνατο να τα διαθέσει, σύντομα όμως θα  κυκλοφορούσε πάλι το «Γκαούρ-Ταρζάν» και θα μπορούσα να τα προμηθευτώ.  Πράγματι, μετά από λίγους μήνες κυκλοφόρησε η Δ’ έκδοση και τα 22  τεύχη της σειράς τα έχω από τότε που κυκλοφόρησαν. Τα 24 τεύχη του  «Υπερανθρώπου» τα βρήκα τον Αύγουστο του 1986, τριάντα περίπου χρόνια  μετά την κυκλοφορία τους, στην Κατερίνη, σε ένα κατάστημα που ήξερα  πως διακινούσε από παλιά τέτοια περιοδικά. Όταν το επισκέφτηκα, ήταν  πλέον κατάστημα με αθλητικά είδη. Με παρέπεμψαν στην αποθήκη τους,  όπου βρέθηκα ανάμεσα σε πολλά «μπαούλα» με πολλούς «θησαυρούς», μεταξύ  των οποίων ήταν και τα 24 τεύχη του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ». Με άφησαν στην  αποθήκη τους και με ξέχασαν και μόλις την τελευταία στιγμή που  έκλειναν εμφανίστηκα με τα τεύχη ανά χείρας. Παρά λίγο θα έφευγαν και  θα με άφηναν στην αποθήκη τους, που ήταν για μένα «θησαυροφυλάκιο».  Στην αποθήκη εκείνη βρήκα μόνο ένα τεύχος του «Γκαούρ-Ταρζάν» που δεν  είχα ήδη, αλλά επίσης βρήκα τεύχη των περιοδικών «Ο Υπεράνθρωπος»,  «ΠΛΑΝΗΤΑΝΘΡΩΠΟΣ», «ΤΖΟΕ ΝΤΙΚ» «ΔΕΚΑΤΡΙΑ», «ΜΑΣΚΑ» και άλλα, κι έτσι  πλουτίστηκε ακόμα περισσότερο η συλλογή μου.

Στην περιπέτεια του πρώτου τεύχους του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» ο Τζόε Σέρινταν,  ο πιο άξιος και ικανός ντετέκτιβ της Διαπλανητικής Αστυνομίας που έχει  την έδρα της στη Νέα Υόρκη, πρωταγωνιστής της σειράς, αναλαμβάνει να  φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Άγνωστοι κακοποιοί έχουν απαγάγει  έναν διακεκριμένο βιολόγο, τον δόκτορα Μπρεντ, που ανακάλυψε πως η γη  μπορεί να αντιμετωπίσει θανάσιμη απειλή αν μεταφερθεί στην επιφάνειά  της ένας επικίνδυνος μικροοργανισμός που αφάνισε ήδη κάθε άλλη μορφή  ζωής σε έναν μακρινό πλανήτη, τον Ορφέα. Η απαγωγή του διακεκριμένου  βιολόγου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία στους υπεύθυνους της Διαπλανητικής  Αστυνομίας πως οι άγνωστοι κακοποιοί σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις  γνώσεις του για να απειλήσουν την ανθρωπότητα με το βιολογικό όπλο που  προσπαθούν να ελέγξουν. Ο Τζόε Σέρινταν πρέπει να τους προλάβει, αλλά  πώς θα βρει την άκρη του νήματος για να μπορέσει να βρει τους  άγνωστους κακοποιούς; Αν και οι ιστορίες αναφέρονται ως «αυτοτελείς»,  η περιπέτεια δεν ολοκληρώνεται κατά απομίμηση των περιπετειών του  «Μικρού Ήρωα» και η ιστορία συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος.

Προκόπης Κωφός#2) Το Μυστηριώδες Αστρόπλοιο

Η περιπέτεια του τεύχους 2 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Το Μυστηριώδες Αστρόπλοιο» είναι συνέχεια της ιστορίας του τεύχους 1. Ο Τζόε  Σέρινταν, ο θρυλικός ντετέκτιβ της Διαπλανητικής Αστυνομίας, και η  αχώριστη σύντροφός του Νάνσυ Έβιλγκτον, που ταξιδεύουν στο διάστημα με  το διαπλανητόπλοιο «Πρωτέας» αναζητώντας το κρησφύγετο των άγνωστων  κακοποιών που απήγαγαν το διακεκριμένο βιολόγο δόκτορα Μπρεντ και  σχεδιάζουν την εξόντωση της γης, ναυαγούν σε έναν άγνωστο  αχαρτογράφητο πλανήτη. Εκεί, κάτω από το γκρίζο φως των δύο φεγγαριών  του εχθρικού αυτού κόσμου, θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τα  αλλόκοτα και επικίνδυνα πλάσματά του, αλλά θα κληθούν να αποκαλύψουν  και το μυστήριο που κρύβεται στις αφιλόξενες εκτάσεις του, ένα μυστήριο που η λύση του θα τους φέρει κοντά στο κρησφύγετο των  κακοποιών που αναζητούν…

Το τεύχος 2 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Το Μυστηριώδες Αστρόπλοιο» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 1957. Την περίοδο εκείνη και μέχρι  τις 9 Απριλίου 1958 που κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του, δεν  κυκλοφορούσαν άλλα παιδικά περιοδικά αυτού του είδους εκτός από το  «Μικρό Ήρωα», που την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 1957, μια μέρα πριν την έκδοση  του τεύχους 2 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ», κυκλοφόρησε το τεύχος 246 με τίτλο  «Ο Σπίθας Τρώει και… τις Τρώει». Μετά την έκδοση του τελευταίου  τεύχους 24 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ», τον Απρίλιο του 1958, ακολούθησε μια  έκρηξη εκδόσεων με τα περιοδικά «Ο Μικρός Ταρζάν», «Τζων Γκρηκ», «Τζόε  Ντικ» και «Δεκατρία», ενώ η έκδοση του «Μικρού Ήρωα» όπως είναι γνωστό  συνεχιζόταν.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2016

 
Download PDF 


#3) Κουρσάροι στη Σελήνη

Η περιπέτεια του τεύχους 3 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Κουρσάροι στη  Σελήνη» είναι συνέχεια της ιστορίας των τευχών 1 και 2. Ο Τζόε  Σέρινταν, ο θρυλικός ντετέκτιβ της Διαπλανητικής Αστυνομίας, και η  αχώριστη σύντροφός του Νάνσυ Έβιλγκτον, δραπετεύουν με το διαπλανητικό  τους σκάφος, τον Πρωτέα, από τον Γκρίζο Πλανήτη όπου εντόπισαν το  κρησφύγετο των κακοποιών που απήγαγαν το διακεκριμένο βιολόγο δόκτορα Μπρεντ και σχεδιάζουν την εξόντωση της γης. Ο Σέρινταν και η Νάνσυ  καταφέρνουν και καταλαμβάνουν το διαστημόπλοιο των συμμοριτών που τους  καταδιώκει, αιχμαλωτίζουν τον αρχηγό τους, τον Γουώρτλεϋ, και  καταφεύγουν στη Σελήνη όπου παραδίδουν τον αρχικακοποιό για να  ανακριθεί και να αποκαλύψει το μέρος που κρατάει αιχμάλωτο τον δόκτορα  Μπρεντ. Όμως, ανάμεσα στο προσωπικό του φυλακίου της Διαπλανητικής Αστυνομίας της Σελήνης υπάρχει ένας πληροφοριοδότης της συμμορίας του  Γουώρτλεϋ που στέλνει μήνυμα στον Γκρίζο Πλανήτη και ο Διαστημικός  Σταθμός της Θάλασσας των Βροχών της Σελήνης δέχεται σύντομα την  επίθεση του στόλου των διαστημοπλοίων των Κουρσάρων, που επιτίθενται  για να ελευθερώσουν τον αρχηγό τους…

Το τεύχος 3 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Κουρσάροι στη Σελήνη»  κυκλοφόρησε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 1957. Την περίοδο εκείνη και  μέχρι τις 9 Απριλίου 1958 που κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του, δεν  κυκλοφορούσαν άλλα παιδικά περιοδικά αυτού του είδους εκτός από το  «Μικρό Ήρωα», που την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 1957, μια μέρα πριν την  έκδοση του τεύχους 3 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ», κυκλοφόρησε το τεύχος 247 με  τίτλο «Ένας Ήρωας Πεθαίνει!». Το τεύχος 3 του Διαπλανητικού  «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται από τη  συλλογή μου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2016

 
  

13 σχόλια:

 1. Καλησπέρα σας κ. Κωφέ,πολύ ευγενική η χειρονομία σας να ανασύρρετε από το παρελθόν όλες αυτές τις υπέροχες αναμνήσεις!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ευχαρίστηση είναι δική μου αγαπητέ "ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ" και οι αναμνήσεις και οι συγκινήσεις που θα έρθουν από το παρελθόν ακόμα περισσότερες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγνώμη κ.Πάνο,λάθος η επισήμανσή μου,ευχαριστώ πολύ,πολλές μα πάρα πολλές συγκινήσεις μέσα στο 2015 από τις ποικίλες αναρτήσεις,πάντα να είστε καλά και να μας ευχαριστείτε μαζί με όλη την παλιά παρέα από το '50-60

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Υπαρχουν και τα 24 τευχη αυτης της υπεροχης σειρας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Προς κ. Κολιοπουλο-Οι αναμνησεις! Μολις βρηκα το "Μπαουλο." Εντυπωσιακο! Μπορουμε να μιλησουμε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Greek Mitch,χαίρεται,αυτό το blog-μπαούλο,υπάρχει χρόνια τώρα,οι Δημιουργοί του είναι μοναδικοί και ανιδιοτελείς, είμαστε ευγνώμονες,διότι δεύτερο δεν θα υπάρξει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Greek Mitch,χαίρεται,αυτό το blog-μπαούλο,υπάρχει χρόνια τώρα,οι Δημιουργοί του είναι μοναδικοί και ανιδιοτελείς, είμαστε ευγνώμονες,διότι δεύτερο δεν θα υπάρξει

  ΑπάντησηΔιαγραφή