ΤΙΤΛΟΣ: ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΕΙΔΟΣ: Διαπλανητικές περιπέτειες
ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ: 30 Οκτωβρίου 1957
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ: 9 Απριλίου 1958
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΕΥΧΗ: 24
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Εβδομαδιαία, κάθε Τετάρτη
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Π. Πετρίτης (ψευδώνυμο του Νίκου Μαράκη)
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Byron (υπογραφή του Βύρωνα Απτόσογλου) στα τεύχη 1-8 και Θέμος Ανδρεόπουλος στα τεύχη 9-24
σελίδες: 32 +4 εξώφυλλο διαστάσεις:17,5 Χ 12,5 cm
Αν και οι Εκδόσεις του Μικρού Ήρωα είχαν ταξιδέψει στο διάστημα και είχαν επισκεφτεί κάποιους από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος με τον “Υπεράνθρωπο” και κατόπιν με το “Γεράκι” ήδη από τις αρχές της δεκαετίας, η επίσημη περιπλάνησή τους στο εξωτερικό διάστημα πραγματοποιείται με τον “Υπεράνθρωπο” (του διαστήματος).
Τα αντανακλαστικά του δημοσιογραφικού διευθυντή του οίκου Στέλιου Ανεμοδουρά λειτούργησαν με την ταχύτητα της δημοσιογραφικής του ιδιότητας. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά, αφότου η Ανθρωπότητα εισήλθε επίσημα στη διαστημική της εποχή με την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, του σοβιετικού “Σπούτνικ”, σε τροχιά γύρω από τη Γη (7/10/1957), οι εκδόσεις του Μικρού Ήρωα, στέλνουν το δικό τους διαστημόπλοιο σε μακρινούς κι άγνωστους πλανήτες.
Εξαιρετικό timing έκδοσης, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου είχε κορυφωθεί με τη συναρπαστική πραγματικότητα της νέας σελίδας στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, που μόλις άνοιγε.
Ωστόσο, μια καίρια απορία πλανιέται σχετικά με τον τίτλο της σειράς. Ήταν ο πιο κατάλληλος για μια σειρά διαπλανητικών περιπετειών;
Μπορεί ο υπέρτιτλος να ορίζει με ακρίβεια το είδος των περιπετειών του αναγνώσματος, μπορεί η εικόνα του εξωφύλλου να το επιβεβαιώνει, αλλά αυτός ο ίδιος ο τίτλος αφενός παραπέμπει στο παλιότερο ομότιτλο ανάγνωσμα του οίκου (το ότι εκείνος ήταν έναρθρος -“Ο Υπεράνθρωπος”- δεν αποσαφηνίζει τη διαφορά) και αφετέρου ο ήρωας δεν διέθετε τις υπεράνθρωπες εκείνες ιδιότητες που θα τον έκαναν συγκρίσιμο με τον γνωστό Υπεράνθρωπο.
Η συγγραφή των κειμένων ανατέθηκε στον “παντός καιρού και συγγραφής” Νίκο Μαράκη, που για μια ακόμα φορά προτίμησε να υπογράψει με το γνωστό στους αναγνώστες του οίκου ψευδώνυμό του “Π. Πετρίτης”.
Έχει διατυπωθεί, ωστόσο, η άποψη ότι το κείμενο είναι διασκευή από κάποιο ξένο λαϊκό ανάγνωσμα. Ενδέχεται. Αλλά, τόσο η κεντρική ιδέα του, όσο και ορισμένων επιμέρους επεισοδίων είναι τόσο κοινότοπη, ώστε θα πρέπει να αναζητηθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες παρόμοια αμερικανικά pulps και comics που από τη δεκαετία του ’30 είχαν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά. Οπωσδήποτε, όμως, συγκεκριμένο πρωτότυπο δεν πρέπει να υπάρχει.
Ο Νίκος Μαράκης είχε τις εγκυκλοπαιδικές υποδομές και τη συγγραφική ικανότητα για να στήσει τη μυθοπλασία του με συμβατική αληθοφάνεια, με επιστημονικοφανείς αιτιολογήσεις και με πραγματολογικές αναφορές όσον αφορά στις τεχνικές ορολογίες ή στα αστρικά δεδομένα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΡΟΛΟΙ
Ο Τζόε Σέρινταν, ο πιο ικανός ντετέκτιβ της διαπλανητικής αστυνομίας, οργώνει το σύμπαν-επικράτεια της γήινης συμπαντικής αυτοκρατορίας με το διαστημόπλοιό του, τον “Πρωτέα” αντιμετωπίζοντας και εξουδετερώ- νοντας κάθε απειλή για το κυρίαρχο ανθρώπινο γένος.
Σε αρκετές από τις αποστολές του τον συνοδεύει η μνηστή του Νάνσυ Έβιλνγκτον, η όμορφη δημοσιογράφος, η οποία μετά το τέλος κάποιας αποστολής έχει πάντα από πρώτο χέρι και σε αποκλειστικότητα μια συγκλονιστική ιστορία να δημοσιεύσει στην εφημερίδα της.
Από το 4ο τεύχος προστέθηκε στην παρέα και μικρός γκρουμ του ασανσέρ στο κτίριο της Διαπλανητικής Αστυνομίας, ο 14χρονος Μίκυ που είχε όνειρο να ακολουθήσει τα βήματα του ινδάλματός του, το Τζόε Σέρινταν. Ο Μίκυ, ελληνικής καταγωγής και καπατσοσύνης, μπήκε απαρατήρητος στο σκάφος του ντετέκτιβ, ο οποίος ανακάλυψε την παρουσία του στη διάρκεια της αποστολής και αναγκαστικά… μονιμοποιήθηκε ως βοηθός του Σέρινταν!
Στο μόνιμο καστ των περιπετειών υπάρχει και ο φωνακλάς γενικός επιθεωρητής της Διαπλανητικής Αστυνομίας, ο Χόβαρτ, αλλά αυτού ο ρόλος ήταν να δίνει εντολές γαυγίζοντας σαν μαντρόσκυλο και να αναθέτει αποστολές. Το ανάγνωσμα ολοκληρώνει τον κύκλο του φυσιολογικά. Ο Χόβαρτ “διατάζει” τον Σέρινταν να εκτελέσει πάραυτα την τελευταία αποστολή του. Να παντρευτεί την Νάνσυ Έβιλνγκτον και να αποσυρθεί για μακρύ χρονικό διάστημα απολαμβάνοντας τους… μήνες του μέλιτός τους…
Κατά την απουσία του θα τον αντικαθιστά στην υπηρεσία ο μικρός Μίκυ, που στο μεταξύ έχει εξελιχθεί σε τρομερό διώκτη του διαστρικού εγκλήματος!
Απόσπασμα κειμένου -περιγραφή για ένα σχετικά κοντινό μέλλον από την εποχή που γράφτηκε το ανάγνωσμα και αρκετά μακρινότερο παρελθόν από τη σημερινή εποχή.
«Βρισκόμαστε στο έτος 1980, σε μια εποχή δηλαδή που ο άνθρωπος έχει κατακτήσει το σύμπαν και τα αεροσκάφη-βολίδες ταξιδεύουν στον ουρανό ανάμεσα στους διάφορους πλανήτες, όπου έχουν εγκατασταθεί μεγάλες αποικίες της Γης. Οι κάτοικοι του πλανήτη Γη στον οποίο δεν υπάρχουν πια σύνορα είναι κυρίαρχοι των άστρων και όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από θρησκεύματα και ράτσες ανήκουν στη Γήινη Κοινοπολιτεία, που έχει αποκτήσει χάρη στις τελευταίες μεγάλες εφευρέσεις και στα τεράστια επιστημονικά μέσα μίαν ακατάλυτη δύναμη.
Η Γη διατηρεί ισχυρούς εναέριους στόλους από μικρά και μεγάλα διαπλανητικά σκάφη. Τα πολεμικά της διαστημόπλοια επανδρωμένα με τολμηρούς και αποφασιστικούς αστροναύτες εκτελούν αδιάκοπες περιπολίες για την προστασία της τάξεως και της ειρήνης. Γιατί, μολονότι οι άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει τεράστια άλματα προόδου δεν έπαψαν να έχουν ανάμεσά τους και τους κακούς, τους πλεονέκτες, τους ύπουλους εχθρούς που βλέπουν με άσχημο μάτι την κοινοπολιτεία και τον πλούτο της…» (τεύχος 1, σελ. 8)
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ
Τα πρώτα οκτώ εξώφυλλα του περιοδικού φέρνουν τη σφραγίδα του Βύρωνα Απτόσογλου. Τα υπόλοιπα 16 τη σφραγίδα του Θέμου Ανδρεόπουλου.
Ο εικονογράφος των εσωτερικών σελίδων είναι άγνωστος και μάλλον δεν είναι ένας, αλλά περισσότεροι και ακόμα πιο σίγουρα, ότι είναι “δανεικοί”.
Δηλαδή, επιλέγονταν σκίτσα από εικονογραφήσεις διαφόρων περιοδικών και προσαρμοζόταν ελαφρώς το κείμενο του αναγνώσματος πάνω σε μια εικόνα. Οι διαφορετικές τεχνικές εικονογράφησης και οι διαφορετικές απεικονίσεις των ηρώων και των στολών τους το βεβαιώνουν. Επίσης, και μερικές λεζάντες κάτω από τις εικόνες, είναι γενικές και αόριστες, προκειμένου να ταυτιστεί κάποια εικόνα με περιγραφή στο κείμενο.
Πάντως είναι το μοναδικό δείγμα από τα περιοδικά των εκδόσεων του Μικρού Ήρωα στο οποίο δεν υπάρχει αυθεντική εσωτερική εικονογράφηση, αλλά “δανεισμένη” από διάφορα ξένα έντυπα.

Αυτή τη σειρά των «Αυτοτελών Διαπλανητικών Περιπετειών» με τίτλο «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ», χωρίς το άρθρο, από μικρός δεν τη διάβασα καθόλου, ούτε ήξερα πως υπάρχει. Όταν κυκλοφόρησε δεν είχα πάει ακόμα στο σχολείο, δεν ήξερα να διαβάζω και δεν πρέπει να κυκλοφόρησε καν στο Λιτόχωρο όπου μεγάλωσα. Τα 24 τεύχη της σειράς τα βρήκα τη δεκαετία του ’80, όταν, κυριευμένος από μια νοσταλγική διάθεση που ήταν αδύνατο να χαλιναγωγήσω, άρχισα να ψάχνω για τα παλιά τεύχη του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου που είχα διαβάσει από μικρός, γιατί τα λιγοστά τεύχη που είχα δεν μπορούσαν να σβήσουν τη φλόγα μου να βρω, να ξεφυλλίσω και να διαβάσω αυτά που τόσο βαθιά με είχαν γοητεύσει και συγκινήσει από παιδί. Ακόμα και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, τα τεύχη του «Γκαούρ-Ταρζάν» που είχαν κυκλοφορήσει είκοσι χρόνια νωρίτερα δεν ήταν εύκολο να βρεθούν. Ανάμεσα στις κινήσεις που έκανα για να βρω τα τεύχη αυτά ήταν και ένα τηλεφώνημα στο συγγραφέα τους Νίκο Ρούτσο με τον οποίο είχα την τύχη να συνομιλήσω λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή. Μου είπε πως ο ίδιος έχει φυσικά στο αρχείο του όλα τα τεύχη, που βέβαια είναι αδύνατο να τα διαθέσει, σύντομα όμως θα κυκλοφορούσε πάλι το «Γκαούρ-Ταρζάν» και θα μπορούσα να τα προμηθευτώ. Πράγματι, μετά από λίγους μήνες κυκλοφόρησε η Δ’ έκδοση και τα 22 τεύχη της σειράς τα έχω από τότε που κυκλοφόρησαν. Τα 24 τεύχη του «Υπερανθρώπου» τα βρήκα τον Αύγουστο του 1986, τριάντα περίπου χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, στην Κατερίνη, σε ένα κατάστημα που ήξερα πως διακινούσε από παλιά τέτοια περιοδικά. Όταν το επισκέφτηκα, ήταν πλέον κατάστημα με αθλητικά είδη. Με παρέπεμψαν στην αποθήκη τους, όπου βρέθηκα ανάμεσα σε πολλά «μπαούλα» με πολλούς «θησαυρούς», μεταξύ των οποίων ήταν και τα 24 τεύχη του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ». Με άφησαν στην αποθήκη τους και με ξέχασαν και μόλις την τελευταία στιγμή που έκλειναν εμφανίστηκα με τα τεύχη ανά χείρας. Παρά λίγο θα έφευγαν και θα με άφηναν στην αποθήκη τους, που ήταν για μένα «θησαυροφυλάκιο». Στην αποθήκη εκείνη βρήκα μόνο ένα τεύχος του «Γκαούρ-Ταρζάν» που δεν είχα ήδη, αλλά επίσης βρήκα τεύχη των περιοδικών «Ο Υπεράνθρωπος», «ΠΛΑΝΗΤΑΝΘΡΩΠΟΣ», «ΤΖΟΕ ΝΤΙΚ» «ΔΕΚΑΤΡΙΑ», «ΜΑΣΚΑ» και άλλα, κι έτσι πλουτίστηκε ακόμα περισσότερο η συλλογή μου.
Στην περιπέτεια του πρώτου τεύχους του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» ο Τζόε Σέρινταν, ο πιο άξιος και ικανός ντετέκτιβ της Διαπλανητικής Αστυνομίας που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, πρωταγωνιστής της σειράς, αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Άγνωστοι κακοποιοί έχουν απαγάγει έναν διακεκριμένο βιολόγο, τον δόκτορα Μπρεντ, που ανακάλυψε πως η γη μπορεί να αντιμετωπίσει θανάσιμη απειλή αν μεταφερθεί στην επιφάνειά της ένας επικίνδυνος μικροοργανισμός που αφάνισε ήδη κάθε άλλη μορφή ζωής σε έναν μακρινό πλανήτη, τον Ορφέα. Η απαγωγή του διακεκριμένου βιολόγου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία στους υπεύθυνους της Διαπλανητικής Αστυνομίας πως οι άγνωστοι κακοποιοί σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις του για να απειλήσουν την ανθρωπότητα με το βιολογικό όπλο που προσπαθούν να ελέγξουν. Ο Τζόε Σέρινταν πρέπει να τους προλάβει, αλλά πώς θα βρει την άκρη του νήματος για να μπορέσει να βρει τους άγνωστους κακοποιούς; Αν και οι ιστορίες αναφέρονται ως «αυτοτελείς», η περιπέτεια δεν ολοκληρώνεται κατά απομίμηση των περιπετειών του «Μικρού Ήρωα» και η ιστορία συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος.

Η περιπέτεια του τεύχους 2 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Το Μυστηριώδες Αστρόπλοιο» είναι συνέχεια της ιστορίας του τεύχους 1. Ο Τζόε Σέρινταν, ο θρυλικός ντετέκτιβ της Διαπλανητικής Αστυνομίας, και η αχώριστη σύντροφός του Νάνσυ Έβιλγκτον, που ταξιδεύουν στο διάστημα με το διαπλανητόπλοιο «Πρωτέας» αναζητώντας το κρησφύγετο των άγνωστων κακοποιών που απήγαγαν το διακεκριμένο βιολόγο δόκτορα Μπρεντ και σχεδιάζουν την εξόντωση της γης, ναυαγούν σε έναν άγνωστο αχαρτογράφητο πλανήτη. Εκεί, κάτω από το γκρίζο φως των δύο φεγγαριών του εχθρικού αυτού κόσμου, θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τα αλλόκοτα και επικίνδυνα πλάσματά του, αλλά θα κληθούν να αποκαλύψουν και το μυστήριο που κρύβεται στις αφιλόξενες εκτάσεις του, ένα μυστήριο που η λύση του θα τους φέρει κοντά στο κρησφύγετο των κακοποιών που αναζητούν…
Το τεύχος 2 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Το Μυστηριώδες Αστρόπλοιο» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 1957. Την περίοδο εκείνη και μέχρι τις 9 Απριλίου 1958 που κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του, δεν κυκλοφορούσαν άλλα παιδικά περιοδικά αυτού του είδους εκτός από το «Μικρό Ήρωα», που την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 1957, μια μέρα πριν την έκδοση του τεύχους 2 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ», κυκλοφόρησε το τεύχος 246 με τίτλο «Ο Σπίθας Τρώει και… τις Τρώει». Μετά την έκδοση του τελευταίου τεύχους 24 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ», τον Απρίλιο του 1958, ακολούθησε μια έκρηξη εκδόσεων με τα περιοδικά «Ο Μικρός Ταρζάν», «Τζων Γκρηκ», «Τζόε Ντικ» και «Δεκατρία», ενώ η έκδοση του «Μικρού Ήρωα» όπως είναι γνωστό συνεχιζόταν.
Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2016
Το τεύχος 3 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Κουρσάροι στη Σελήνη» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 1957. Την περίοδο εκείνη και μέχρι τις 9 Απριλίου 1958 που κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του, δεν κυκλοφορούσαν άλλα παιδικά περιοδικά αυτού του είδους εκτός από το «Μικρό Ήρωα», που την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 1957, μια μέρα πριν την έκδοση του τεύχους 3 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ», κυκλοφόρησε το τεύχος 247 με τίτλο «Ένας Ήρωας Πεθαίνει!». Το τεύχος 3 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται από τη συλλογή μου.
Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2016
Το τεύχος 5 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Ο Πόλεμος των Άστρων» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 1957. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 1957, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 249 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Σπίθας υπ’ αριθμόν 2». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 1957 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 120 με τίτλο «Ο Άνθρωπος χωρίς Πρόσωπο», με μια περιπέτεια του αγαπημένου στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ήρωα, του Ντέτεκτιβ «Χ».
Το τεύχος 5 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Το τεύχος 7 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Η Επανάστασις των Ρομπότ» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 1957. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 1957, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 251 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Γαλάζιος Σερίφης». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 1957 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 122 με τίτλο «Σκορπιοί του Σιλβεράδο» με μια περιπέτεια γουέστερν του ήρωα «Ρίο Κιντ».
Το τεύχος 7 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Το τεύχος 8 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Το Αίνιγμα του Πλανήτη Κρόνου» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 1957. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 1957, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 252 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Καπέλλο - Αίνιγμα». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 1957 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 123 με τίτλο «Τα Ίχνη προς την Κόλαση»» με μια περιπέτεια του ήρωα «Νυχτερίδα».
Το τεύχος 8 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Το τεύχος 9 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Θύελλα στο Διάστημα» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 1957. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 1957, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 253 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Μυστηριώδης κ. Ζίου-Ζίτσου». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 1957 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 124 με τίτλο «Η Σπείρα των Ζωντανών Πτωμάτων»» με μια περιπέτεια του ήρωα «Ντέτεκτιβ Χ».
Το τεύχος 9 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Το τεύχος 10 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Οι Άνθρωποι-Ψάρια» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 1957, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 254 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Δράκος της Κύπρου». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 1958 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 125 με τίτλο «Σ.Ο.Σ. Υποβρύχια Πόλις» με μια περιπέτεια του ήρωα «Φλας Γκόρντον»».
Το τεύχος 10 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Το τεύχος 11 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Ο Εχθρός του Κόσμου» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 255 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Σπίθας και ο Δράκος». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 1958 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 126 με τίτλο «Τσακάλι εναντίον Τίγρεως» με μια περιπέτεια του ήρωα «Τσακάλι».
Το τεύχος 11 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Το τεύχος 12 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Η Μεγάλη Μάχη» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 256 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Ζουζούνι, ένα Παράξενο Ελληνόπουλο». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 1958 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 127 με τίτλο «Ματωμένο Χρυσάφι» με μια περιπέτεια γουέστερν του ήρωα «Γερόλυκου».
Το τεύχος 12 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Το τεύχος 13 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Οι Εξώκοσμοι Εφορμούν» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 257 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Ζουζούνι… Τσιμπά». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 1958 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 128 με τίτλο «Σεϊτάν» με μια περιπέτεια του αγαπημένου ήρωα «Ντέτεκτιβ Χ».
Το τεύχος 13 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Το τεύχος 14 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Το Δαιμόνιο του Ολέθρου» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 258 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Χαίρε, Ω Χαίρε, Ελευθεριά». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 1958 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 129 με τίτλο «Ο Γυιος του Διαβόλου» με μια περιπέτεια γουέστερν του ήρωα «Τομ Μιξ».
Το τεύχος 14 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Το τεύχος 15 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Το Ατρόμητο Ελληνόπουλο» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 259 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Μικρός Σημαιοφόρος». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 1958 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 130 με τίτλο «Ο Ασύλληπτος» με μια περιπέτεια του «Λέμμυ Κώσιον».
Το τεύχος 15 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Ο Τζόε Σέρινταν, ο ακούραστος κακουργοκυνηγός και προστάτης του Δικαίου και της Ανθρωπότητας, το Ελληνόπουλο ο Μίκυ, ο αχώριστος σύντροφος του θρυλικού ντετέκτιβ, και ο καθηγητής της Αστροναυτικής Μώρις Σούλιβαν, ταξιδεύουν με το αστρόπλοιο «Πρωτεύς ΙΙ» με προορισμό τον πλανήτη Αφροδίτη, ακολουθούμενοι από πέντε ακόμα αστρόπλοια που, όπως ο Πρωτέας, είναι ισχυρά θωρακισμένα και εφοδιασμένα με όλα τα σύγχρονα πολεμικά όπλα. Σκοπός του μικρού αλλά ισχυρού αυτού στόλου της Γήινης Κοινοπολιτείας είναι να χτυπήσουν μέσα στο λημέρι του τον Έριχ Γκάρφεν, έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες του αιώνα, που σχεδιάζει να πάρει στα χέρια του το Συμβούλιο της Γήινης Κοινοπολιτείας για να πραγματοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για την κατάκτηση του Σύμπαντος. Ο σατανικός Γερμανός κατάφερε να αρπάξει και έχει ήδη στην κατοχή του τα σχέδια του μυστικού όπλου Υ18, μια ανακάλυψη των επιστημόνων της Γης, που αν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει και να κατασκευάσει το πανίσχυρο αυτό όπλο, ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα θα είναι θανάσιμος. Όμως, ο σατανικός Γερμανός εκτός από τα σχέδια του φοβερού αυτού όπλου έχει αιχμάλωτη και την αγαπημένη αρραβωνιαστικιά του Τζόε, τη γλυκιά και όμορφη Νάνσυ και στο σχέδιο δράσης του θρυλικού ντετέκτιβ, περιλαμβάνεται φυσικά και η σωτηρία της. Όταν τα έξι αστρόπλοια προσγειώνονται στην Αφροδίτη, στην άκρη μιας από τις τόσες ζούγκλες που καλύπτουν την επιφάνεια του πλησιέστερου στον ήλιο σε σχέση με τη Γη πλανήτη, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από ένα συγκρότημα παράξενων κτιρίων που δεν μπορεί παρά να αποτελούν τη βάση του Γκάρφεν, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ αποφασίζει να επισκεφτεί μόνος του τις εγκαταστάσεις του αδίσταχτου Γερμανού για να τον αιφνιδιάσει και να απελευθερώσει την αγαπημένη του. Όμως, πριν ο ακούραστος ντετέκτιβ αναχωρήσει για την παράτολμη αυτή επίσκεψη δίνει εντολή στους άντρες της αποστολής, πως αν μέσα στο επόμενο δίωρο δεν δώσει σημεία ζωής, να βομβαρδιστεί το κτιριακό συγκρότημα του Γκάρφεν και να γίνει στάχτη…
Το τεύχος 16 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Ο Πλανήτης των Τεράτων» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 260 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Η Θεία Δίκη». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 1958 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 131 με τίτλο «Το Σικάγο Διαλύεται» με μια περιπέτεια του ήρωα «Αράχνη».
Το τεύχος 16 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2021
#17) Το Τέρας των Ουρανών
Μετά την ευτυχή κατάληξη της περιπέτειας
του Τζόε
Σέρινταν και των φίλων του στον πλανήτη Αφροδίτη και το τραγικό
τέλος που βρήκε
ο αρχικακούργος Γερμανός εγκληματίας πολέμου Έριχ Γκάρφεν, που
μαζί με τους
συμμορίτες του έπεσαν θύματα εκατοντάδων αφηνιασμένων τεράτων που
τους
καταβρόχθισαν μέσα σε λίγα λεπτά, ο διάσημος ντετέκτιβ και το
επιτελείο του
επιστρέφουν με το αστρόπλοιο «Πρωτεύς ΙΙ» στη Γη. Όμως, ενώ ο Τζόε
σκοπεύει να
ξεκουραστεί λιγάκι και γιατί όχι, όπως εξηγεί στην επικοινωνία με
τον
προϊστάμενό του, να βρει ευκαιρία να παντρευτεί την αγαπημένη του
Νάνσυ που όλο
γκρινιάζει και παραπονιέται πως η δουλειά του τον κρατάει μονίμως
μακριά της, ο
ινσπέκτορ Χόβαρτ, του αναθέτει μια νέα πολύ σοβαρή υπόθεση που
απομακρύνει το
ενδεχόμενο της επιστροφής στη Γη για λίγη έστω ξεκούραση.
Πρόκειται για μια
υπόθεση εξαφανίσεων γήινων αστροπλοίων που ακολουθούν το
δρομολόγιο από την
Αφροδίτη για τον Άρη, εξαφανίσεις που συμβαίνουν όταν τα
αστρόπλοια φτάνουν
στην περιοχή του διαστήματος με στίγμα 690. Ο Τζόε Σέρινταν και οι
φίλοι του θα
βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με τον νέο κίνδυνο που απειλεί τη
Γήινη
Κοινοπολιτεία μέσα στο ίδιο τους το αστρόπλοιο. Όλη η παρέα, ο
ένας μετά τον
άλλο, η γυναίκα του Λη Πο, ο ίδιος ο Λη Πο, o Μίκυ, η Νάνσυ, αλλά
και ο ίδιος ο ντετέκτιβ αισθάνονται τα πόδια τους να κόβονται, να
χάνουν τις
δυνάμεις τους και να σωριάζονται ανήμποροι στο πάτωμα, χωρίς να
χάνουν εντελώς
τις αισθήσεις τους. Ευτυχώς ο Μίκυ παίζει την τελευταία στιγμή με
τη
φυσαρμόνικά του το «πένθιμο εμβατήριο» και όλοι συνέρχονται. Ο
δαιμόνιος
ντετέκτιβ υποθέτει πως ο αόρατος εχθρός που τους απειλεί χάνει τη
δύναμή του
όταν ακούει τους φθόγγους του πένθιμου εμβατηρίου και δίνει εντολή
στο μικρό
Ελληνόπουλο να συνεχίσει να παίζει όσο θα χρειαστεί. Όμως, ήδη, ο
«Πρωτέας»
παρασύρεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από έναν άγνωστο πλανήτη και
προσεδαφίζεται
αναγκαστικά στην επιφάνειά του. Τα μέλη της πενταμελούς ομάδας του
Τζόε
Σέρινταν βγαίνουν στην επιφάνεια του πλανήτη και οι τέσσερις
βλέπουν το Μίκυ να
μπαίνει σε μια ρουκέτα που ήταν λίγο πιο πέρα, πίσω από ένα βράχο.
Μόλις ο Μίκυ
μπαίνει μέσα, η ρουκέτα απογειώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και
χάνεται στον
ουρανό. Ο Τζόε δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναζητήσει και να
σώσει τον
αγαπημένο μικρό του φίλο και πολύτιμο συνεργάτη στις περιπέτειές
του…
Το τεύχος 17 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο
«Το Τέρας των
Ουρανών» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 1958. Την
προηγούμενη μέρα, την
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 261 του
«Μικρού Ήρωα» με
τίτλο «Η Εξαφάνισις της Ελληνοπούλας». Την περίοδο αυτή δεν
κυκλοφορούσαν άλλα
περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε
όμως η
«Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το
Σάββατο 22
Φεβρουαρίου 1958 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 132 με τίτλο «Οι
Άνθρωποι-Λύκοι»
με μια περιπέτεια του αγαπημένου ήρωα Ντέτεκτιβ «Χ».
Το τεύχος 17 του Διαπλανητικού
«Υπερανθρώπου» που
δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη
συλλογή μου.
Το 1958 που γράφτηκε αυτή η περιπέτεια, οι άνθρωποι μπορούσαν να φανταστούν και μάλιστα στο κοντινό μέλλον, μέσα στην επόμενη εικοσαετία, διαστημόπλοια που ταξιδεύουν με άνεση στο ηλιακό σύστημα όπου εκτός από τους οχτώ γνωστούς πλανήτες υπάρχουν κι άλλοι άγνωστοι και μάλιστα κατοικήσιμοι που δεν έχουν εντοπιστεί, μπορούσαν να φανταστούν διαστημόπλοια που ταξιδεύουν εκτός ηλιακού συστήματος καλύπτοντας αποστάσεις ετών φωτός μέσα σε ένα μήνα, αλλά όπως φαίνεται από την ύπαρξη της αίθουσας στο μέγαρο της Αστρικής Ασφάλειας με τους φακέλους των υπόπτων για εγκληματική δράση, δεν μπορούσαν να φανταστούν ούτε το Ιντερνέτ, ούτε τα ηλεκτρονικά αρχεία που μπορεί να είναι αποθηκευμένα σε διάφορα σημεία και μπορεί να τα βλέπει κανείς από οπουδήποτε, ακόμα και από το κινητό του, αν έχει τους σχετικούς κωδικούς. Ακόμα, ήταν αδύνατο να φανταστούν πως ο καθένας θα είχε ένα κινητό και θα μπορούσε να επικοινωνεί ανά πάσα στιγμή με οποιονδήποτε και να έχει άμεση πρόσβαση στο Ιντερνέτ. Η φαντασία μας μπορεί να καλπάζει και να φανταζόμαστε οτιδήποτε, αλλά η πραγματικότητα την ξεπερνάει αφάνταστα!
Το τεύχος 18 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Οι Μηχανές του Ολέθρου» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 262 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Η Σπαζοκεφαλιά». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 1 Μαρτίου 1958 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 133 με τίτλο «Τα Εξάσφαιρα Μιλούν» με μια περιπέτεια γουέστερν του ήρωα Ρίο Κίντ.
Το τεύχος 18 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Στη στήλη της αλληλογραφίας στο τέλος του τεύχους διαβάζουμε την εξής ενδιαφέρουσα απάντηση σε έναν αναγνώστη από την Κύπρο: «Έλαβα με χαρά μου το γράμμα σας. Δυστυχώς οι Άγγλοι δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία του Μικρού Ήρωος στην Κύπρο. Εξαίρεσις γίνεται μόνον για τον Υπεράνθρωπο, ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερα εκεί. Παρ’ όλες τις ενέργειές μας στην Βρεταννική Πρεσβεία και τις διαμαρτυρίες μας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας του Μικρού Ήρωος, εστάθη αδύνατον να επιτύχουμε την επανακυκλοφορίαν του στην Κύπρο. Ο μόνος τρόπος είναι να εγγραφήτε συνδρομηταί. Γι’ αυτό και πρέπει να συστήσετε στους φίλους σας την εγγραφή τους ως συνδρομητών του Μικρού Ήρωος. Η συνδρομή ενός μηνός είναι ¼ της Λίρας Κύπρου. Για τρεις μήνες είναι μισή λίρα και για έξι μήνες είναι 1 λίρα. Στείλτε μου το ποσόν εντός απλής επιστολής στη διεύθυνσι κ. Γεώργιον Γεωργιάδην, Λέκκα 22, Αθήνας. Η αξία ενός τόμου μαζί με τα ταχυδρομικά είναι 1/3 της λίρας Κύπρου». Τα σχόλια περιττεύουν!
Το τεύχος 19 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Η Βασίλισσα των Άστρων» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 5 Μαρτίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 4 Μαρτίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 263 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Γάντι της Εκδικήσεως». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα περιοδικά αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα» της Γ’ περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 8 Μαρτίου 1958 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 134 με τίτλο «Δαίμονες του Σκότους» με μια περιπέτεια του αγαπημένου ήρωα Ντέτεκτιβ «Χ».
Το τεύχος 19 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
#20) Ο Απηγορευμένος Πλανήτης
Μόλις ο αστροναύτης ντετέκτιβ Τζόε
Σέρινταν και οι φίλοι
του, αποβιβάζονται στον άγνωστο παραδεισένιο πλανήτη με κατοίκους
πεντάμορφες
σαν νεράιδες γυναίκες, αλλά απειλητικές σαν σειρήνες, για να
αναζητήσουν τους
συντρόφους του Γάλλου επιστήμονα Πωλ Αρνούλ που τον βρήκαν νεκρό
στο διάστημα,
οι τρεις φίλοι του τον εγκαταλείπουν παρασυρμένοι από τις
παράξενες άγνωστες
δυνάμεις που επικρατούν στον απαγορευμένο αυτόν πλανήτη. Όταν ο
ντετέκτιβ
βρίσκει τους φίλους του σε μια από τις καλύβες της πολιτείας των
σειρήνων να
καταβροχθίζουν διάφορα φρούτα του πλανήτη, η συμπεριφορά τους
είναι περίεργη. Η
αγαπημένη του αρραβωνιαστικιά Νάνσυ τον παρακαλεί να φύγουν αμέσως
και να
γυρίσουν στη Γη, ο εξωγήινος Λη Πο του λέει να πετάξει το πιστόλι
του γιατί δεν
υπάρχει κανένας κίνδυνος και το μικρό ελληνόπουλο Μίκυ τον
παρακαλεί να μην τον
πάρει μαζί του γιατί θέλει να μείνει και να πεθάνει εκεί. Ο Τζόε
δοκιμάζει κι
αυτός από τα φρούτα και αμέσως αντιλαμβάνεται πως είναι κάτι σαν
τους λωτούς
της χώρας των Λωτοφάγων και σ’ αυτά οφείλεται η αλλαγή
συμπεριφοράς για όποιον
τα φάει και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να μεταφέρει τους φίλους
του με το
ζόρι ή ξεγελώντας τους στον Πρωτέα. Όμως το ταξίδι της επιστροφής
των τεσσάρων
φίλων και συνεργατών στη Γη θα αποδειχτεί περιπετειώδες. Ο Πρωτέας
δέχεται την
επίθεση ενός ιπτάμενου δίσκου, καταστρέφονται αρκετά από τα
προηγμένα συστήματά
του και για να αποκατασταθούν οι ζημιές ο Τζόε Σέρινταν
προσγειώνει το
αστρόπλοιό του στον πλωτό σταθμό νούμερο 3 που για μεγάλη τους
τύχη ήταν εκεί
κοντά. Όμως η κατάσταση που επικρατεί στον πλωτό σταθμό είναι
τραγική. Με το
που μπαίνουν στο φυλάκιο βλέπουν όλο το προσωπικό του σταθμού,
δεκαπέντε ανθρώπινα
σώματα, νεκρούς με το αίμα τους να έχει πλημμυρίσει το δάπεδο και
κάποιος από
όλους είχε προλάβει να γράψει με το αίμα τους στον τοίχο ένα
μήνυμα που έλεγε
πως «Οι κακούργοι θα προσγειωθούν στους καταρράκτες του Νια…». Ο
Σέρινταν δεν
έχει καμιά αμφιβολία πως το κομμένο στη μέση μήνυμα εννοεί τους
καταρράκτες του
Νιαγάρα…
Το τεύχος 20 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο
«Ο Απηγορευμένος
Πλανήτης» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 12 Μαρτίου 1958. Την προηγούμενη
μέρα, την
Τρίτη 11 Μαρτίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 264 του «Μικρού
Ήρωα» με
τίτλο «Το Λυκόσκυλο». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα
περιοδικά αυτού
του είδους και αυτής της κατηγορίας, κυκλοφορούσε όμως η «Μάσκα»
της Γ’
περιόδου για μεγαλύτερους αναγνώστες, που το Σάββατο 15 Μαρτίου
1958 είχε κυκλοφορήσει
το τεύχος 135 με τίτλο «Λωποδύτη Φάντασμα S.O.S» με μια
περιπέτεια του ήρωα Λωποδύτη
Φάντασμα.
Το τεύχος 20 του Διαπλανητικού
«Υπερανθρώπου» που
δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη
συλλογή μου.
#21) Οι Τιτάνες των Ουρανών
Ο Τζόε Σέρινταν, ο θρυλικός ντετέκτιβ
της Διαπλανητικής
Αστυνομίας, με τους φίλους και συνεργάτες του, το μικρό
Ελληνόπουλο, Μίκυ, την
αγαπημένη του αρραβωνιαστικιά, Νάνσυ, τον εξωγήινο από τον πλανήτη
Πρατ, Λη Πο
και τον νέο τους φίλο το Λελάκη, τον δεκαεξάχρονο χαζούλη με τη
μεγάλη μύτη και
τη χρυσή καρδιά, βρίσκονται στον πλανήτη 17, αιχμάλωτοι των
Πειρατών του
Απείρου που απειλούν να τους ρίξουν στη λάβα ενός ηφαιστείου. Οι
πέντε φίλοι με
την ανέλπιστη βοήθεια ενός από τους πειρατές, που αποφασίζει να
αλλάξει και να
γίνει καλός άνθρωπος, καταφέρνουν όχι μόνο να γλιτώσουν από το
βέβαιο θάνατο,
αλλά και να εξουδετερώσουν τη φοβερή συμμορία, με τον αρχηγό της
να έχει
τραγικό τέλος πέφτοντας αυτός στη λάβα του ηφαιστείου που προόριζε
για τον
Σέρινταν και τους φίλους του. Όμως, καθώς ο Σέρινταν και η
συντροφιά του επιστρέφουν
στη Γη, τα νέα από τον προϊστάμενο της Διαπλανητικής Αστυνομίας,
τον ινσπέκτορα
Χόβαρτ, είναι τραγικά. Μια τρομερή λάμψη, μια ουράνια φλόγα που
ήρθε από το
πουθενά, έπεσε σαν αστραπή στη Νέα Υόρκη και δεν άφησε τίποτα
όρθιο στο μέρος
που έπεσε, χωρίς κανείς να δει κάτι ύποπτο στον ουρανό της Νέας
Υόρκης και ούτε
οι επιστήμονες με τα τηλεσκόπιά τους κατάφεραν να βρουν το
παραμικρό για την
προέλευσή της. Ο Τζόε Σέρινταν δεν ξέρει από πού να αρχίσει την
έρευνα για να
λύσει το μυστήριο, αλλά την άκρη του νήματος θα τη δώσει ένα λάθος
που θα κάνει
ο χαζούλης Λελάκης, που με τον Μίκυ και τον Λη Πο κάνουν μια βόλτα
στους
δρόμους της Νέας Υόρκης. Ο Λελάκης λέει στους φίλους του πως
πρέπει να γυρίσει
σπίτι, γιατί η μάνα του τον έχει χαμένο τόσες μέρες, αλλά
μπαίνοντας στο σπίτι
που στην αφάνταστη αφηρημάδα του νομίζει για το δικό του, αντί να
δει τη μάνα
του βλέπει έναν μεσόκοπο άντρα με μαύρη μπλούζα και μούσι…
Το τεύχος 21 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο
«Οι Τιτάνες των
Ουρανών» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 19 Μαρτίου 1958. Την προηγούμενη
μέρα, την
Τρίτη 18 Μαρτίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 265 του «Μικρού
Ήρωα» με
τίτλο «Το Αχόρταγο Παιδί». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα
περιοδικά
αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, αλλά σε λιγότερο από
ένα μήνα ο
εκδοτικός οίκος του «Μικρού Ήρωα» θα αντικαθιστούσε τον
«ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟ» με το
περιοδικό περιπετειών ζούγκλας «Ο Μικρός Ταρζάν» του Νίκου Ρούτσου
και τους
επόμενους μήνες του 1958 θα κυκλοφορούσαν τρία ακόμα περιοδικά
αυτής της
κατηγορίας, το «Τζων Γκρηκ», το «Τζόε Ντικ» και το «Δεκατρία».
Το τεύχος 21 του Διαπλανητικού
«Υπερανθρώπου» που
δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη
συλλογή μου.
#22) Η Άβυσσος της Φρίκης
Ο Τζόε Σέρινταν, ο θρυλικός ντετέκτιβ
της Διαπλανητικής
Αστυνομίας, βρίσκεται σε τρομερά δύσκολη θέση. Έχει μεταφερθεί σε
έναν άγνωστο
μακρινό πλανήτη, αιχμάλωτος του καθηγητή Ντόνοβαν και του βοηθού
του Σμιθ. Ο
εγκληματίας καθηγητής είναι αυτός που ανακάλυψε την τρομερή Ακτίνα
του Θανάτου
που σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει σαν όπλο για να κυριέψει τη Γη
και ο βοηθός
του είναι αυτός που βρήκε τον τρόπο να μετατρέπει τους ανθρώπους
σε γορίλλες με
τεράστια δύναμη και το μόνο που απέμεινε είναι να καταφέρει να
νεκρώνει τη
σκέψη τους και να τους μετατρέπει σε πειθήνια όργανά του. Οι δυο
μεγαλομανείς
και διεστραμμένοι επιστήμονες φυλακίζουν τον Σέρινταν δεμένο σε
ένα δωμάτιο
ώσπου να σκεφτούν με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουν την αιχμαλωσία του
και με ποιο
τρόπο στη συνέχεια θα τον θανατώσουν. Μέσα στο μισοσκόταδο του
δωματίου ο
δαιμόνιος ντετέκτιβ διακρίνει ένα μεγάλο σιδερένιο κασόνι και
κόβοντας με την
κοφτερή γωνία του τα σκοινιά που έδεναν τα χέρια του, ανακαλύπτει
πως μέσα στο
κασόνι βρισκόταν ένας καινούριος και τελειότατος διαπλανητικός
ασύρματος. Χωρίς
να χάσει λεπτό ο Σέρινταν μεταδίδει με το μικρό χειριστήριο του
ασυρμάτου
σήματα μορς στους φίλους και συνεργάτες του στη Γη, επικοινωνεί με
το Μίκυ και
του δίνει το στίγμα του πλανήτη όπου βρίσκεται αιχμάλωτος...
Το τεύχος 22 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο
«Η Άβυσσος της
Φρίκης» κυκλοφόρησε την Τετάρτη 26 Μαρτίου 1958. Την προηγούμενη
μέρα, την
Τρίτη 25 Μαρτίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 266 του «Μικρού
Ήρωα» με
τίτλο «Τρομερή Μονομαχία». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα
περιοδικά
αυτού του είδους και αυτής της κατηγορίας, αλλά σε δύο εβδομάδες ο
εκδοτικός
οίκος του «Μικρού Ήρωα» θα αντικαθιστούσε τον «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟ» με το
περιοδικό
περιπετειών ζούγκλας «Ο Μικρός Ταρζάν» του Νίκου Ρούτσου και τους
επόμενους
μήνες του 1958 θα κυκλοφορούσαν τρία ακόμα περιοδικά αυτής της
κατηγορίας, τέλη
Μαΐου το «Τζων Γκρηκ» και το «Τζόε Ντικ» και τον Ιούλιο το
«Δεκατρία».
Το τεύχος 22 του Διαπλανητικού
«Υπερανθρώπου» που
δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη
συλλογή μου.
#23) «Διαταγή: "Πυρ!"»
Μετά την εξουδετέρωση των δύο κακούργων
επιστημόνων, του
Ντόνοβαν και του Σμιθ, την ματαίωση των σχεδίων τους να κυριεύσουν
τη Γη με την
απειλή της τρομερής ακτίνας του θανάτου και τη διάσωση της Νάνσυ
που την άρπαξε
ένας αγριάνθρωπος γήινης προέλευσης που ζούσε στον μακρινό πλανήτη
όπου είχαν
το κρησφύγετό τους οι δυο επιστήμονες, ο Τζόε Σέρινταν, ο θρυλικός
ντετέκτιβ
της Διαπλανητικής Αστυνομίας, καλείται να αναλάβει μια νέα
υπόθεση, την πιο
μυστηριώδη από όλες όσες έχει αναλάβει μέχρι τώρα! Μετά το
περιστατικό με τη
Νάνσυ που δέχεται στο δωμάτιό της την επίθεση ενός γορίλα που
καταφέρνει τελικά
να ξεφύγει όταν ένα ελικόπτερο του ρίχνει ένα σκοινί να
σκαρφαλώσει και το περιστατικό
με τη διάσωση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ενός άλλου γορίλα που
βρέθηκε στον
ωκεανό μετά τη βύθιση ενός υπερωκεανίου και τον πνιγμό όλων σχεδόν
των επιβατών
του, ο Τζόε Σέρινταν καλείται να επισκεφτεί το νησί της Νέας Γης,
γιατί εκεί
κατευθύνθηκε το ελικόπτερο που διέσωσε το γορίλα που επιτέθηκε
στην Νάνσυ. Ο
διάσημος ντετέκτιβ με τους συνεργάτες του, το ελληνόπουλο Μίκυ,
την
αρραβωνιαστικιά του Νάνσυ και τον εξωγήινο Λη Πο, φτάνουν στη Νέα
Γη, όπου
εξουδετερώνουν προς στιγμή τα σχέδια των άγνωστων δυνάμεων που
ελέγχουν τους
γορίλες και απειλούν τη Νέα Υόρκη με ολική καταστροφή, αλλά η
οριστική
αντιμετώπιση και εξουδετέρωση της νέας απειλής δεν μπορεί παρά να
ολοκληρωθεί
με την αποστολή του Τζόε Σέρινταν και των συνεργατών του στον
μακρινό πλανήτη
ενός άλλου ηλιακού συστήματος, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις
αποτελεί τη
βάση των άγνωστων αυτών δυνάμεων που απειλούν τη γήινη Κοινοπολιτεία…
Το τεύχος 23 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο
«Διαταγή: "Πυρ"»
κυκλοφόρησε την Τετάρτη 2 Απριλίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, την
Τρίτη 1
Απριλίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 267 του «Μικρού Ήρωα»
με τίτλο «Ο
Τούρκος Προδότης». Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσαν άλλα
περιοδικά αυτού του
είδους και αυτής της κατηγορίας, αλλά μετά από μια εβδομάδα ο
εκδοτικός οίκος
του «Μικρού Ήρωα» θα αντικαθιστούσε τον «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟ» με το
περιοδικό
περιπετειών ζούγκλας «Ο Μικρός Ταρζάν» του Νίκου Ρούτσου και τους
επόμενους
μήνες του 1958 θα κυκλοφορούσαν τρία ακόμα περιοδικά αυτής της
κατηγορίας, τέλη
Μαΐου το «Τζων Γκρηκ» και το «Τζόε Ντικ» και τον Ιούλιο το
«Δεκατρία».
Το τεύχος 23 του Διαπλανητικού
«Υπερανθρώπου» που
δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη
συλλογή μου.
Το τεύχος 24 του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» με τίτλο «Οι Σκυλάνθρωποι» κυκλοφόρησε τη Μεγάλη Τετάρτη 9 Απριλίου 1958. Την προηγούμενη μέρα, τη Μεγάλη Τρίτη 8 Απριλίου 1958, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 268 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Μυστικό της Αγιά Σοφιάς». Το τεύχος 24 είναι το τελευταίο τεύχος της σειράς του «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ» και ο εκδοτικός οίκος του «Μικρού Ήρωα» που το εξέδιδε το αντικατέστησε με το περιοδικό περιπετειών ζούγκλας «Ο Μικρός Ταρζάν» του Νίκου Ρούτσου, που το πρώτο του τεύχος με τίτλο «Ο Αόρατος Γίγαντας», που ήδη δημοσιεύτηκε στο «μπαούλο», κυκλοφόρησε δύο μέρες αργότερα, τη Μεγάλη Παρασκευή 11 Απριλίου 1958.
Το τεύχος 24 του Διαπλανητικού «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται κι αυτό από τη συλλογή μου.
Καλησπέρα σας κ. Κωφέ,πολύ ευγενική η χειρονομία σας να ανασύρρετε από το παρελθόν όλες αυτές τις υπέροχες αναμνήσεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ευχαρίστηση είναι δική μου αγαπητέ "ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ" και οι αναμνήσεις και οι συγκινήσεις που θα έρθουν από το παρελθόν ακόμα περισσότερες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη κ.Πάνο,λάθος η επισήμανσή μου,ευχαριστώ πολύ,πολλές μα πάρα πολλές συγκινήσεις μέσα στο 2015 από τις ποικίλες αναρτήσεις,πάντα να είστε καλά και να μας ευχαριστείτε μαζί με όλη την παλιά παρέα από το '50-60
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπαρχουν και τα 24 τευχη αυτης της υπεροχης σειρας?
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν και θα αναρτηθούν σιγά-σιγά.
ΔιαγραφήΕξοχα!
ΔιαγραφήΠρος κ. Κολιοπουλο-Οι αναμνησεις! Μολις βρηκα το "Μπαουλο." Εντυπωσιακο! Μπορουμε να μιλησουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήGreek Mitch,χαίρεται,αυτό το blog-μπαούλο,υπάρχει χρόνια τώρα,οι Δημιουργοί του είναι μοναδικοί και ανιδιοτελείς, είμαστε ευγνώμονες,διότι δεύτερο δεν θα υπάρξει
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή