Καλ (Πλήρες)




Στις 16 Ιανουαρίου 1959 οι «Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις ΟΕ» ρίχνουν στην αγορά τον 21ο τίτλο αναγνώσματος των εκδόσεων τους.

Ήταν το παιδικό περιπετειώδες μυθιστόρημα «ΚΑΛ» με διευκρινιστικό υπότιτλο «Ο Κύριος της Ζούγκλας» που κυκλοφόρησε σε φυλλάδια 16 εβδομαδιαίων συνεχειών με το τελευταίο τεύχος να κυκλοφορεί την Πρωτομαγιά του 1959.

Η πλοκή του σαν κλασικό ανάγνωσμα περιπέτεια ζούγκλας αναπαράγει πιστά όλα τα πρότυπα της σχετικής συνταγής των αναγνωσμάτων ζούγκλας στη λαϊκή λογοτεχνία: ο λευκός (και ξανθός, συνήθως) ανίκητος κύριος και προστάτης της ζούγκλας, άγριες μαύρες φυλές, η επίσης λευκή συντρόφισσά του σε αγνή αισθηματική σχέση και τίποτα περισσότερο. ο αστείος χαρακτήρας για τη εύθυμη νότα, μάγοι και, φυσικά, άγρια θηρία της ζούγκλας και της σαβάνας συμπληρώνουν την πειστικότητα του ντεκόρ.

Παρά την πιστή εφαρμογή της συνταγής στον «ΚΑΛ» υπάρχουν κάποιες  μικρές λεπτομέρειες που ορίζουν τη δική του ταυτότητα.

Τα σχετικά με τον κεντρικό ήρωας και πρωταγωνιστή, τον Καλ καλύπτονται από ένα μυστήριο σχετικά με την καταγωγή του και για το πώς βρέθηκε τραυματισμένος  και μόνος, μόλις  τεσσάρων χρονών στη ζούγκλα. Τον περιμάζεψε μια φυλή πυγμαίων που τον έμαθε να επιβιώνει στον σκληρό κόσμο της ζούγκλας. Δέκα χρόνια αργότερα ήταν έτοιμος να αναζητήσει τη χαμένη δική του φυλή, από την οποία διατηρούσε πολλές μνήμες, ανάμεσα τους και την παράξενη στιβαρή, μα μουσική γλώσσα της, για την οποία αποκαλύπτεται στη συνέχεια, ότι ήταν τα αρχαία ελληνικά!

Το μυστήριο γύρω από τον Καλ πυκνώνει περισσότερο χάρη στη συχνή τηλεπαθητική επικοινωνία του με έναν παράξενο γέρο-μάγο, ο οποίος τον καθοδηγεί με πνευματική επικοινωνία.

Η αγαπημένη του Καλ η Μπέλα είναι το μοναδικό από τα ζουγκλοκόριτσα ελληνικής γραφής το οποίο δεν περιφέρεται ανά τας ζούγκλας και τους δρυμούς ενδεδυμένη με κάποιο λεοπαρδαλέ σέξι ντε πιες, αλλά φορώντας ένα ακόμα πιο σέξι χοτ παντς και στενό πουκάμισο με αποκαλυπτικό ντεκολτέ!

Ο αστείος χαρακτήρας για την εύθυμη νότα του αναγνώσματος, δεν ήταν ένας, αλλά δύο. Θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι σαν κόπια του αντίστοιχου δημοφιλούς διδύμου Ποκοπίκο-Χουχούς του «Γκαούρ Ταρζάν» εμβληματικού μεν περιοδικού περιπετειών ζούγκλας στη δεκαετία του ’50, πλην όμως στο διάστημα που κυκλοφόρησε το περιοδικό «ΚΑΛ», το «Γκαούρ Ταρζάν» ετοιμαζόταν για την τρίτη περίοδο της έκδοσής του.

Οι χαρακτήρες ήταν ο ανεκδιήγητος πυγμαίος Χουπ πιστός φίλος του Καλ από το χωριό, όπου μεγάλωσε ο λευκός κύριος της ζούγκλας και η υπερτροφική αραπινούλα Χούλα, το κορίτσι για όλες τις δουλειές της Μπέλας.

Τα ονόματα των δυο αυτών χαρακτήρων ήταν εμπνευσμένα από το όνομα του χορού της μόδας εκείνη την εποχή του χούλα χουπ, του οποίου η εκτέλεση με το στεφάνι εκτός από περίφημη άσκηση γυμναστικής, προκαλούσε και φρενίτιδα ενθουσιασμού στη νεολαία.

Η εκκρεμότητα γύρω από το μυστήριο καταγωγής του Καλ δίνεται στο 8ο τεύχος με τίτλο το «Μυστικό του Καλ». Είναι πιθανό να είχε προγραμματιστεί η ολοκλήρωση της σειρά στο όγδοο τεύχος, οπότε και θα αποκαλυπτόταν η καταγωγή του ήρωα. Φαίνεται, όμως, ότι δόθηκε παράταση για άλλα οκτώ τεύχη και η αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του ήρωα επαναπροσδιόρισε τον αφηγηματικό άξονα του αναγνώσματος σε ένα δεύτερο μέρος διακριτά διαφορετικό από το πρώτο.

Η διαφοροποίησή\η του ΚΑΛ, από τα υπόλοιπα ζουγκλοπεριοδικά ελληνικής γραφής είναι πλέον εμφανής. Μετατρέπεται σε ανάγνωσμα φανταστικής περιπέτειας  με ψευδο-ιστορικό υπόβαθρο, όπου η ζούγκλα συμμετέχει, πλέον, ευκαιριακά.

Ολόκληρο το όνομα του νεαρού ήρωα είναι Καλλίνης και η καταγωγή του ελληνική. Όχι απλώς ελληνική. Αρχσαιοελληνική! Είναι ο πρίγκιπας-διάδοχος της Νέας Πέλλας, πόλη που είχαν ιδρύσει οι στρατιώτες χαμένης στρατιάς του … Μεγάλου Αλεξάνδρου στα βάθη της Αφρικής, πριν από 2.500 χρόνια!

Η Νέα Πέλλα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Νέα Ατλαντίδα, που είχε ιδρυθεί από επιζήσαντες Άτλαντες! Και οι δυο πόλεις είναι χτισμένες βαθιά στο ανεξερεύνητο και πιο απρόσιτο μέρος της ζούγκλας. Με τη διαμάχη των δυο πόλεων, την εμπλοκή του Καλ σε αυτήν και την ανάρρησή του τελικά στον προγονικό θρόνο, εξαντλείται ολόκληρο το δεύτερο μέρος του αναγνώσματος, το οποίο σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ανάγνωσμα μεταξύ περιπετειών του Ταρζάν από τον κύκλο της χαμένης πολιτείας του Οπάρ, και αυτών του Κόναν, οι περιπέτειες του οποίου τότε στην Ελλάδα ήταν άγνωστες.

Ο ΚΑΛ υπήρξε ένα καλογραμμένο, ευχάριστο, αρκετά γοητευτικό, θα έλεγες, ανάγνωσμα που συνδύαζε το ζουγκλικό περιβάλλον με αυτό της φανταστικής περιπέτειας παίζοντας με τον χρόνο και με στοιχεία που ισορροπούσαν ανάμεσα στην ιστορία, στον μύθο, στους θρύλους και στο πρωτογενές παραμύθι και όλο αυτό το μίγμα με δροσερό -και πολλές φορές σουρεαλιστικό σλάπστικ- χιούμορ, χαρακτηριστικό του συγγραφέα του που δεν ήταν άλλος από τον Γιώργο Μαρμαρίδη πίσω από το ψευδώνυμο Γ. Ρωμανός!. Ήταν η πρώτη συνεργασία του εκδοτικού οίκου «Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις» με τον Μαρμαρίδη για να ακολουθήσει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΚΑΛ, το πλέον εμβληματικό παιδικό περιοδικό ποδοσφαιρικών περιπετειών στην ιστορία της ελληνικής λαϊκής παιδικής λογοτεχνίας, ο ΓΚΡΕΚΟ!

Η εικονογράφηση του περιοδικού, όπως σχεδόν όλα τα περιοδικά του οίκου ήταν από τον Βύρωνα Απτόσογλου, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις εντυπωσιακών εξωφύλλων ή πάνελς, αλλά μέσα στο αξιοπρεπές πλαίσιο της γνωστής αισθητικής και καλλιτεχνικής ποιότητάς του.

 Γιώργος Βλάχος
27 Ιουλίου 2018

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όλα τα τεύχη της σειράς αυτής προέρχονται από τη συλλογή του Μάκη Πατόπουλου
------------------------------------------------------------------------------------------------------


#1) Το Βασίλειο του Θανάτου

Στα βάθη της Ζούγκλας, στην περιοχή με τους εφτά καταρράκτες και ακόμα πιο πέρα από τον έβδομο στη σειρά βρίσκεται το Βασίλειο του Θανάτου, μια καταραμένη κοιλάδα διάσπαρτη με ανοίγματα της γης απ’ όπου εκλύονται δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις που θανατώνουν όποιον τολμήσει να πλησιάσει για να αρπάξει τα πολύτιμα πετράδια, τα διαμάντια, τα ζαφείρια και τα σμαράγδια, που καλύπτουν σε αφθονία το έδαφός της ανακατεμένα με τα κρανία και τους σκελετούς όσων τόλμησαν να μπουν στην κοιλάδα για να τα αποκτήσουν. Οι θησαυροί της καταραμένης αυτής κοιλάδας είναι ο στόχος ενός αδίσταχτου κτηνώδους τυχοδιώκτη, του Γκάρετ, που με τον νέγρο επιστάτη του Ντάμπο και μια ομάδα ιθαγενών διασχίζει τη ζούγκλα με προορισμό την καταραμένη κοιλάδα εκδηλώνοντας στην πορεία του όλη την κτηνωδία του στην εξόντωση ανυπεράσπιστων ζώων της Ζούγκλας και στην κακομεταχείριση δυστυχισμένων ιθαγενών. Ταυτόχρονα με τον Γκάρετ και δυο άλλοι τυχοδιώκτες, οι Φιλ Τάσμαν και Μπιλ Ρέντον, διασχίζουν τη ζούγκλα με τον ίδιο προορισμό σε έναν αγώνα δρόμου ποιος θα φτάσει πρώτος στην καταραμένη κοιλάδα του θανάτου, εκεί όπου τους ελκύει η απληστία τους. Ο Καλ, ο κύριος της Ζούγκλας, καλείται όχι μόνο να προστατέψει τη Ζούγκλα από την κτηνωδία των λευκών τυχοδιωκτών, αλλά και να απελευθερώσει την αγαπημένη του συντρόφισσα Μπέλλα, που οι Τάσμαν και Ρέντον έχουν απαγάγει και κρατούν αιχμάλωτη, γιατί αναγνώρισαν στο πρόσωπό της από τις φωτογραφίες στις εφημερίδες την μις Ρέϋνολντς για την οποία ο θείος της Άντυ Ρέϋνολντς προσφέρει διακόσιες χιλιάδες δολάρια σε όποιον την ανακαλύψει και την οδηγήσει σ’ αυτόν ζωντανή…

Το τεύχος 1 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Το Βασίλειο του Θανάτου» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 1959, αντικαθιστώντας το περιοδικό «Ο Μικρός Ταρζάν» του ίδιου εκδότη που την προηγούμενη Παρασκευή 9 Ιανουαρίου είχε ολοκληρώσει την κυκλοφορία του με το τεύχος 40 με τίτλο «Η Προδοσία του Μαχαραγιά». Την ίδια εβδομάδα που το «ΚΑΛ» κυκλοφορούσε το πρώτο του τεύχος και συγκεκριμένα την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 308 με τίτλο «Ο Γρίφος της Νυχτερίδας», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» όπως φαίνεται και από τον τίτλο αντιμετωπίζει τον πράκτορα Νυχτερίδα που πρωτοεμφανίστηκε στο προηγούμενο τεύχος. Την ίδια επίσης εβδομάδα με την έναρξη της κυκλοφορίας του «ΚΑΛ» κυκλοφορούσε και το περιοδικό «Τζων Γκρηκ» που το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 1959 κυκλοφορούσε το τεύχος 36 με τίτλο «Το Μυστικό που Σκοτώνει».

Το συγκεκριμένο τεύχος 1 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο 15 Αυγούστου 2018





#2) Προφητεία Ολέθρου

Στα βάθη της Ζούγκλας, πέρα από τους εφτά καταρράκτες και πολύ κοντά στο Βασίλειο του Θανάτου, στην καταραμένη κοιλάδα, όπου έφτασαν ο Καλ και οι σύντροφοί του στην προηγούμενη περιπέτειά τους, βρίσκεται η φοβερή χαράδρα των γυπαετών. Η χαράδρα αυτή οδηγεί σε μια άγνωστη περιοχή, σε ένα άγριο και αφιλόξενο οροπέδιο που ποτέ δεν το έχει πατήσει πόδι λευκού ανθρώπου. Το οροπέδιο αυτό είναι η γη των Χόγκο, μιας φοβερής φυλής ιθαγενών που εξοντώνουν όχι μόνο όσους πλησιάσουν στη χαράδρα των γυπαετών, αλλά και όσους βρεθούν κοντά στην περιοχή με τους εφτά καταρράκτες. Αρχηγός της φυλής των Χόγκο είναι ο φοβερός μάγος Γκοθ, που οι τρομερές υπερφυσικές δυνάμεις του συναγωνίζονται το μέγεθος της κακίας του. Ο Γκοθ διαθέτει μια μαγική κρυστάλλινη σφαίρα που του επιτρέπει να βλέπει όχι μόνο όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του βασιλείου του, αλλά και σε μεγάλες αποστάσεις πιο πέρα από τα σύνορά του. Μέσα σ’ αυτή τη μαγική σφαίρα είδε ο φοβερός μάγος τη συντροφιά των τεσσάρων ηρώων, όταν έφτασαν στην περιοχή των εφτά καταρρακτών και η σατανική ψυχή του θαμπώθηκε από την ομορφιά της συντρόφισσας του Καλ, της πανέμορφης Μπέλλας. Ο σατανικός μάγος διατάζει τους άγριους ιθαγενείς υπηκόους του να τρέξουν στην περιοχή με τους εφτά καταρράκτες και να του φέρουν ζωντανούς μπροστά του, τη λευκή θεά για να την κάνει γυναίκα του και βασίλισσά του και αυτούς που τη συνοδεύουν για να εγκαινιάσει με το μαρτύριο του αργού θανάτου τους τη γαμήλια τελετή και να στολίσει με τα άσαρκα κρανία τους τον νυφικό κοιτώνα. Οι Χόγκο συλλαμβάνουν τους συντρόφους του Καλ αλλά όχι τον ίδιο, που θα πρέπει τώρα να διασχίσει τη χαράδρα των γυπαετών για να φτάσει στη χώρα των Χόγκο να τους ελευθερώσει. Όμως, ο μόνος τρόπος να περάσει ο Καλ μέσα από τη φοβερή χαράδρα είναι να αφεθεί να τον αιχμαλωτίσουν οι Χόγκο, γιατί μόνο αυτοί έχουν τον τρόπο να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις των γυπαετών της χαράδρας και να τη διασχίζουν…

Το τεύχος 2 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Προφητεία Ολέθρου» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 309 με τίτλο «Ζουζούνι Εναντίον Νυχτερίδας», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» αντιμετωπίζει σε μια ακόμα περιπέτεια τον πράκτορα Νυχτερίδα. Την ίδια επίσης εβδομάδα, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 1959 το περιοδικό «Τζων Γκρηκ» κυκλοφορούσε το τεύχος 37 με τίτλο «Εμπόριο Ναρκωτικών».

Το συγκεκριμένο τεύχος 2 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο 19 Αυγούστου 2018





#3) Στην Κοιλάδα της Δεύτερης Ζωής

Ο Καλ και οι σύντροφοί του, η πανέμορφη Μπέλλα, ο πυγμαίος Χουπ και η μεγαλόσωμη Χούλα, αιχμάλωτοι του φοβερού μάγου και αρχηγού της φυλής των Χόγκο, Γκοθ, καταφέρνουν να ξεφύγουν, αλλά η αγαπημένη συντρόφισσα του Καλ που ο σατανικός Γκοθ την προορίζει για γυναίκα του και βασίλισσά του, υπνωτισμένη ακόμα από το τρομερό μαγικό βότανο του σατανικού μάγου είναι εχθρική απέναντι στον αγαπημένο της Καλ και τρέχει να φύγει. Το λευκό αγόρι της Ζούγκλας δεν μπορεί να αφήσει την αγαπημένη του συντρόφισσα να τρέχει υπνωτισμένη και μόνη της σ’ αυτές τις άγνωστες και άγριες περιοχές αναζητώντας τον φοβερό μάγο και τρέχει ξωπίσω της ξεχνώντας τη μαγική κρυστάλλινη σφαίρα, το μαγικό μάτι του Γκοθ, που πήρε από την καλύβα του μάγου κατά την απόδρασή του. Η μαγική γυάλινη σφαίρα που εγκατέλειψε ο Καλ πέφτει στα χέρια του πυγμαίου Χουπ και όταν τέσσερις μεγαλόσωμοι πολεμιστές των Χόγκο που συναντάει τον βλέπουν να την κρατάει υποκλίνονται μπροστά του. Στο μεταξύ, το ξέφρενο κυνηγητό για να προλάβει την αγαπημένη του θα οδηγήσει τον Καλ και τη Χούλα που τον ακολουθεί σε έναν λαβύρινθο κατακόρυφων βράχων και από κει σε μια απέραντη παραδεισένια κοιλάδα γεμάτη λουλούδια με εκατομμύρια χρώματα, μεθυστικά αρώματα και τρεχούμενα νερά. Όμως, μέσα σ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο παραμονεύει ο φοβερός μάγος και οι άγριοι πολεμιστές του…

Το τεύχος 3 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τον εντυπωσιακό τίτλο «Στην Κοιλάδα της Δεύτερης Ζωής» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 310 με τίτλο «Ο Πράκτωρ του Σκότους», ενώ το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 1959 το περιοδικό «Τζων Γκρηκ» κυκλοφορούσε το τεύχος 38 με τίτλο «Ματωμένα Χριστούγεννα».

Το συγκεκριμένο τεύχος 3 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο 23 Αυγούστου 2018





#4) Ο Καταραμένος... Θεός

Ο Καλ και οι δυο γυναίκες της συντροφιάς του, η πανέμορφη Μπέλλα και η μεγαλόσωμη Χούλα, καταφέρνουν με τη βοήθεια του αστείου πυγμαίου Χουπ να ξεφύγουν για μια ακόμα φορά από τα χέρια του φοβερού μάγου και αρχηγού της φυλής των Χόγκο, Γκοθ, αλλά ο σατανικός μάγος με τους άγριους πολεμιστές του τους καταδιώκουν. Οι τέσσερις σύντροφοι φτάνουν στην άκρη ενός γκρεμού και μην έχοντας άλλη επιλογή να ξεφύγουν από το ανελέητο κυνηγητό πέφτουν από ύψος εκατό μέτρων στο ποτάμι που κυλάει στη βάση του βαράθρου και αποφεύγουν τους διώκτες τους, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τα φοβερά τέρατα του ποταμού, αλλά και με τις υπερυψωμένες βραχώδεις όχθες του που δεν τους προσφέρουν καμιά άλλη επιλογή, παρά να αφεθούν στη ροή του με την ελπίδα πως τα πανύψηλα βράχια που υψώνονται δεξιά και αριστερά τους θα χαμηλώσουν. Όμως, ο τρομερός διώκτης τους δεν παραιτείται και γνωρίζοντας την πορεία και τις στροφές του ποταμού κόβει δρόμο από ένα κρυφό μονοπάτι, φτάνει πρώτος στο σημείο του ποταμού όπου χαμηλώνουν τα βράχια και αρχίζει πυκνή βλάστηση και για μια ακόμα φορά πιάνει αιχμάλωτες τη Μπέλλα και τη Χούλα, που παρασυρμένες από το ρεύμα του ποταμού φτάνουν πρώτες εκεί. Ο φοβερός μάγος οδηγεί τις δυο γυναίκες μέσα από μια τρομακτική χαράδρα στρωμένη με ξασπρισμένα κόκαλα μεγάλων ζώων σε μια παλιά ερειπωμένη αρχαία πολιτεία, όπου υψώνεται το μισογκρεμισμένο κτίριο ενός μεγαλοπρεπούς ναού του Βάαλ, του φοβερού θεού του Ολέθρου και της Καταστροφής, για να τις θυσιάσει και να εξευμενίσει με το αίμα τους τον φοβερό θεό. Στο μεταξύ, ο Καλ με τον Χουπ αναζητούν τις συντρόφισσές τους και το λευκό παιδί της Ζούγκλας όταν βλέπει μέσα στη μαγική κρυστάλλινη σφαίρα του μάγου, που ενεργοποιεί κατά λάθος ο Χουπ, τη χαράδρα με τα κόκαλα και την ερειπωμένη πολιτεία είναι βέβαιος πως έχει βρεθεί σ’ αυτά τα μέρη από πολύ μικρός, πριν ακόμα τον βρουν οι πυγμαίοι της φυλής των Χαλόα και τον πάρουν για να τον μεγαλώσουν στο χωριό τους…

Το τεύχος 4 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Ο Καταραμένος… Θεός» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 311 με τίτλο «Ο Σπίθας Πάει Κυνήγι», ενώ το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 1959 το περιοδικό «Τζων Γκρηκ» κυκλοφορούσε το τεύχος 39 με τίτλο «Πρωτοχρονιάτικη Τραγωδία».

Το συγκεκριμένο τεύχος 4 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο 26 Αυγούστου 2018





#5) Άνθρωποι-Πάνθηρες

Μετά τον φοβερό σεισμό που γκρεμίζει ολοκληρωτικά τον παλιό μισογκρεμισμένο ναό του φοβερού θεού του Ολέθρου και της Καταστροφής, του Βάαλ, και καταπλακώνει τον φοβερό μάγο και αρχηγό της φυλής των Χόγκο, Γκοθ, ο Καλ με τη αγαπημένη του συντρόφισσα Μπέλλα και τους φίλους του Χουπ και Χούλα αναζητούν το φαράγγι από το οποίο μπήκαν στην κοιλάδα με την ερειπωμένη πολιτεία για να επιστρέψουν στην περιοχή τους. Όμως, ο τρομακτικός σεισμός μετακίνησε τα δυο βουνά που ανάμεσά τους ανοιγόταν η χαράδρα και τα τεράστια βράχια που έπεσαν από ψηλά έκλεισαν εντελώς το δρόμο της επιστροφής. Ο Καλ και οι σύντροφοί του αναζητώντας μια διαφορετική διαδρομή φτάνουν υπό καταρρακτώδη βροχή στην κορυφή της οροσειράς που περικλείει την κοιλάδα και από κει αντικρίζουν να απλώνεται κάτω από τα πόδια τους μια απέραντη ζούγκλα που φτάνει μέχρι την άκρη του ορίζοντα. Ο Καλ αντικρίζοντας αυτή τη ζούγκλα θυμάται πως την έχει διασχίσει από τη μια άκρη της μέχρι την άλλη όταν ήταν πολύ μικρός, πριν ακόμα τον βρουν οι πυγμαίοι της φυλής των Χαλόα και τον πάρουν για να τον μεγαλώσουν στο χωριό τους. Ακόμα θυμάται, πως διασχίζοντας τη ζούγκλα είχε στο πλάι του άντρες με αστραφτερές στολές που κρατούσαν μακριά κοντάρια στα στιβαρά τους χέρια. Ο Καλ πριν διασχίσει με τους συντρόφους του την απέραντη αυτή ζούγκλα επικοινωνεί με τον μέντορά του, το Πνεύμα της Υπέρτατης Σοφίας, που τον προειδοποιεί πως θα αντιμετωπίσουν σύντομα θανάσιμους κινδύνους, όχι μόνο από τους Ανθρώπους-Πάνθηρες που έχουν το βασίλειό τους μέσα σ’ αυτή την απέραντη ζούγκλα, αλλά και από τον φοβερό του εχθρό, το μάγο Γκοθ, που δεν είναι νεκρός όπως νομίζει, αλλά σχεδιάζει τη σατανική του εκδίκηση…

Το τεύχος 5 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Άνθρωποι-Πάνθηρες» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 312 με τίτλο «Ανώνυμος Πράκτωρ», ενώ το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 1959 το περιοδικό «Τζων Γκρηκ» κυκλοφορούσε το τεύχος 40 με τίτλο «Η Παγίδα».

Το συγκεκριμένο τεύχος 5 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο 18 Οκτωβρίου 2018





#6) Ο Βάαλ Εκδικείται

Ο Καλ με την αγαπημένη του συντρόφισσα, Μπέλλα, και την μεγαλόσωμη αραπίνα φίλη του, Χούλα, είναι αιχμάλωτοι των Ανθρώπων-Πανθήρων και βρίσκονται σε έναν λάκκο με ένα μικρό πορτάκι στα τοιχώματά του από όπου οι ανθρωποπάνθηρες απελευθερώνουν πρώτα έναν, μετά δύο και στη συνέχεια τρεις πεινασμένους πάνθηρες για να τους κατασπαράξουν κι αυτοί παρακολουθούν το θέαμα στριμωγμένοι ολόγυρα στο λάκκο ή ανεβασμένοι στα γύρω δέντρα. Ευτυχώς ο τρελλο-Χουπ κατάφερε να ξεφύγει από τους ανθρωποπάνθηρες και κάνοντας ένα… πολεμικό συμβούλιο μόνος του με τον εαυτό του, προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο δράσης για να βοηθήσει τους συντρόφους του. Όμως, κι αυτός δεν έχει τελικά καλύτερη τύχη, μπορεί να ξέφυγε από τους ανθρωποπάνθηρες, αλλά πέφτει στα χέρια του φοβερού μάγου Γκοθ, που μαζί με τους άγριους πολεμιστές του αναζητά στην απέραντη ζούγκλα, στο βασίλειο των Ανθρώπων-Πανθήρων, τον Καλ και τους συντρόφους του για να εκδικηθεί για την ιεροσυλία τους στο είδωλο του τρομερού θεού Βάαλ και για το γκρέμισμα του ναού του. Όταν ο Γκοθ μαθαίνει από τον τρελο-Χουπ πως ο Καλ είναι αιχμάλωτος των ανθρωποπανθήρων σπεύδει με τους άγριους πολεμιστές του στο χωριό τους για να τους τιμωρήσει σκληρά, γιατί τόλμησαν να αγγίξουν τους δικούς του εχθρούς και να του στερήσουν την εκδίκηση που οφείλει στον αιμοδιψή θεό του. Η επίθεση του Γκοθ και των άγριων πολεμιστών του στο χωριό των ανθρωποπανθήρων θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στον Καλ και τους συντρόφους του να ξεφύγουν από τον φοβερό λάκκο, πριν οι τρεις πάνθηρες επιτεθούν στον εξουθενωμένο Καλ για να τον κατασπαράξουν…

Το τεύχος 6 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Ο Βάαλ Εκδικείται» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 313 με τίτλο «Ο Σπίθας Αναζητεί Όνομα», ενώ το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 1959 το περιοδικό «Τζων Γκρηκ» κυκλοφορούσε το τεύχος 41 με τίτλο «Ο Κατάσκοπος».

Το συγκεκριμένο τεύχος 6 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 23 Οκτωβρίου 2018







#7) Η Πόλις του Σκότους

Ο Καλ με την αγαπημένη του συντρόφισσα Μπέλλα, τον μικρόσωμο φίλο του Χουπ και την μεγαλόσωμη αραπίνα φίλη του Χούλα διασχίζουν την άγνωστη και μυστηριώδη ζούγκλα που ο Καλ θυμάται πως την έχει ξαναδεί πριν από πολλά χρόνια, όταν ήταν πολύ μικρός, και μπορεί να αναγνωρίζει τους άγνωστους καρπούς που βρίσκουν πάνω στα παράξενα δέντρα της και να προειδοποιεί τον Χουπ που μαζεύει φρούτα για την αγαπημένη του Χούλα, ποιοι είναι δηλητηριώδεις. Μετά από τρεις μέρες και τρεις νύχτες περπάτημα, η ζούγκλα αραιώνει και βρίσκονται μπροστά σε ένα φοβερό βουνό με χιονισμένες κορυφές, που ανάμεσά τους ανοίγεται μια άγρια και τρομακτική χαράδρα. Ο Καλ θυμάται πως η χαράδρα αυτή είναι «Το φαράγγι του Θρήνου», ονομασία που πήρε από το σφύριγμα του άγριου παγωμένου αέρα που ουρλιάζει καθώς φυσάει συνεχώς ανάμεσα στις τεράστιες βραχώδεις ρωγμές και ακούγεται σαν ένα ασταμάτητο μακάβριο κλάμα. Στο τέλος του φαραγγιού οι τέσσερις σύντροφοι αντικρίζουν να απλώνεται μπροστά τους ένα πυκνό δάσος με παράξενα δέντρα που έχουν βελονοειδή φύλλα. Ο Χουπ και η Χούλα ζώντας πάντα στην Αφρική δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τους τέτοια δέντρα, αλλά η Μπέλλα αναγνωρίζει κατάπληκτη πως είναι πεύκα! Οι τέσσερις σύντροφοι αποφασίζουν να διανυχτερεύσουν στο πευκοδάσος πάνω σε ένα παχύ στρώμα που φτιάχνουν από πευκοβελόνες, αλλά η νύχτα αυτή θα αποδειχθεί εφιαλτική. Χωρίς καμιά προειδοποίηση και χωρίς να ακουστεί ο παραμικρός θόρυβος παράξενες σκιές ρίχνουν από πάνω τους δίχτυα που τους παγιδεύουν πριν προλάβουν να αντιδράσουν. Τα μυστηριώδη νυχτόβια όντα που τους συλλαμβάνουν οδηγούν τους τέσσερις συντρόφους στην υπόγεια πόλη τους, την Πόλη του Μίσους, στο εσωτερικό των βουνών της χιονισμένης οροσειράς, για να τους θυσιάσουν και να εξευμενίσουν το θεό τους για να μην κάνει τη γη να τραντάζεται και να χοροπηδάει. Όμως, ο μάγος της φυλής των υποχθονίων, αυτοί είναι τα μυστηριώδη όντα που συνέλαβαν τους τέσσερις συντρόφους, προτείνει στον αρχηγό την αναβολή της θυσίας μέχρι να διευκρινιστεί ποιος από τους τέσσερις αιχμαλώτους είναι σύμφωνα με έναν χρησμό που επικαλείται προστατευόμενος των θεών, που αν πειραχθεί θα γίνει μεγάλη καταστροφή…

Το τεύχος 7 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Η Πόλις του Σκότους» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 314 με τίτλο «Ο Ανώνυμος Χάνεται», ενώ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 1959 το περιοδικό «Τζων Γκρηκ» κυκλοφορούσε το τεύχος 42 με τίτλο «Οι Δραπέτες».

Το συγκεκριμένο τεύχος 7 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 27 Οκτωβρίου 2018




#8) Το Μυστικό του Καλ

Μετά την απελευθέρωση του Χουπ από τη φωλιά της γιγάντιας αράχνης που τον είχε τυλίξει στον ιστό της, ο Καλ με τον φίλο του αναζητούν τις συντρόφισσές τους, Μπέλλα και τη Χούλα, που έχουν εξαφανιστεί. Ο Καλ επικοινωνεί με το μέντορά του, το Πνεύμα της Υπέρτατης Σοφίας, που τον προειδοποιεί πως η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας της ζωής του πλησιάζει, πως η κοπέλα με τα μαύρα μαλλιά και την απλή καρδιά, η αγαπημένη του συντρόφισσα, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, πως μια αρχαία πολιτεία κρυμμένη στην άκρη της Γης διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο από στίφη επιδρομέων που την πολιορκούν και πως το πιο δοξασμένο στέμμα αυτού του κόσμου είναι μετέωρο περιμένοντας τον νέο βασιλιά για να στεφανώσει τα χρυσά μαλλιά του. Ο Καλ έχοντας πάντα κοντά του τον αχώριστο φίλο του Χουπ ακολουθεί τον «υγρό δρόμο», τη ροή του ποταμού, που του υπέδειξε το Πνεύμα της Υπέρτατης Σοφίας και φτάνει στον υπέρτατο προορισμό του, στο βασίλειο της Νέας Πέλλας που είναι κρυμμένο σε μια απέραντη κοιλάδα στα βάθη της αφρικανικής Ζούγκλας. Πρώτος βασιλιάς, πριν δυο χιλιάδες τριακόσια χρόνια, της μεγαλόπρεπης αυτής πολιτείας με τα διπλά πέτρινα τείχη ήταν ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της κόρης του Δαρείου Στάτειρας, Καλλίνης, που πήρε το όνομά του από τον βετεράνο υπαξιωματικό του Μακεδονικού στρατού Καλλίνη. Όταν ο πιστός στον νεκρό πια Αλέξανδρο Καλλίνης, έμαθε για τη διαταγή που έδωσε ένας από τους διεκδικητές του θρόνου του αχανούς κράτους του Μεγάλου Αλεξάνδρου να δολοφονηθεί η έγκυος τότε Στάτειρα και να εξοντωθεί έτσι ο κυοφορούμενος νόμιμος διάδοχος, την έσωσε οδηγώντας αυτήν την ίδια και μια ομάδα από γυναίκες και άντρες Μακεδόνες στα βάθη της Αφρικής, όπου ίδρυσαν την ιερή πόλη της Νέας Πέλλας. Ο Καλ είναι ο τελευταίος απόγονος της βασιλικής δυναστείας αυτού του βασιλείου και επιστρέφει στην ιερή Πόλη την πιο κρίσιμη ώρα για να τη σώσει από τις ορδές των άγριων πολεμιστών του φοβερού μαύρου βασιλιά Άρατ που την πολιορκούν…

Το τεύχος 8 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Το Μυστικό του Καλ» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 3 Μαρτίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 315 με τίτλο «Ο Ανώνυμος Εμφανίζεται», ενώ το Σάββατο 7 Μαρτίου 1959 το περιοδικό  «Τζων Γκρηκ» κυκλοφορούσε το τελευταίο του τεύχος 43 με τίτλο «Ο Κίτρινος Δράκοντας» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Μια περιπέτεια με ήρωα τον Ταρζάν και με μια πόλη που ίδρυσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα βάθη της Αφρικής, θυμάμαι πως είχα διαβάσει στα εφηβικά μου χρόνια σε μια «Μάσκα», μάλλον της Γ’ περιόδου, που κατάφερα να εξασφαλίσω από μεγαλύτερους από μένα αναγνώστες στο Λιτόχωρο όπου μεγάλωσα. Όταν τελείωνα το εξατάξιο γυμνάσιο, είχα μια πολύ πλούσια συλλογή από όσα τεύχη είχα διαβάσει και είχα συγκεντρώσει μέχρι τότε, «Μυστήριο, «Μάσκα», «Γκαούρ-Ταρζάν», «Υπεράνθρωπο», «Μικρό Ήρωα», «Μικρό Ταρζάν» και άλλα, που είχα την άκρως απογοητευτική για τα σημερινά δεδομένα φαεινή ιδέα να τα χαρίσω σε έναν μικρότερο από μένα αναγνώστη με τη σκέψη πως άρχιζε μια νέα περίοδος στη ζωή μου στην οποία διαφαίνονταν ξεκάθαρα άλλες προτεραιότητες, άλλα ενδιαφέροντα και άλλοι προσανατολισμοί. Παρά την ακραία και όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων από την αδυναμία οποιασδήποτε πρόσβασης στη συλλογή μου, μάλλον αλόγιστη γενναιοδωρία μου, φρόντισα να κρατήσω δειγματοληπτικά κάποια τεύχη ξεχωρίζοντας αυτά που με είχαν γοητεύσει ιδιαίτερα, όταν τα είχα διαβάσει. Ανάμεσα σ’ αυτά που κράτησα ήταν και τα τεύχη 112 και 113 της Γ’ περιόδου της Μάσκας που εκδόθηκαν αντίστοιχα στις 5 και 12 Οκτωβρίου του 1957, αλλά εγώ θα πρέπει να τα διάβασα δέκα περίπου χρόνια αργότερα. Τα τεύχη αυτά τα κράτησα γιατί περιλαμβάνουν σε δύο μέρη την περιπέτεια «Στην Κοιλάδα των Ανέμων» με ήρωα τον Ταρζάν που υποτίθεται πως την έγραψε ο δημιουργός του Ταρζάν Edgar Rice Burrous και τη μετέφρασε ο Γιώργος Μαρμαρίδης, ο συγγραφέας του «ΚΑΛ». Κάνοντας έναν πρόχειρο έλεγχο μέσω Internet στον κατάλογο των περιπετειών που έγραψε ο Edgar Rice Burrous με ήρωα τον Ταρζάν, διαπίστωσα πως δεν περιλαμβάνεται περιπέτεια με τον τίτλο «In the Wind Valley» όπως δίνεται ως τίτλος στα αγγλικά στα δύο αυτά τεύχη της «Μάσκας». Με βάση τα δεδομένα αυτά, είναι σχεδόν βέβαιο πως την περιπέτεια αυτή δεν την έγραψε ο δημιουργός του Ταρζάν Edgar Rice Burrous, αλλά ο φερόμενος ως μεταφραστής της, ο Γιώργος Μαρμαρίδης. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί και το γεγονός πως όπως είναι γνωστό πολλές περιπέτειες στη «Μάσκα» και στο «Μυστήριο» που φέρονταν ως μεταφράσεις, γράφονταν από έλληνες συγγραφείς και ένας από αυτούς ήταν και ο συγγραφέας του «ΚΑΛ», Γιώργος Μαρμαρίδης, που τις υπέγραφε ως μεταφραστής.

Τα δύο αυτά τεύχη της «Μάσκας» τα κράτησα τότε και τα έχω ακόμα μέχρι σήμερα, όχι μόνο γιατί η περιπέτεια «Στην Κοιλάδα των Ανέμων» με είχε γοητεύσει ιδιαίτερα, όταν την είχα διαβάσει, αλλά και γιατί είχα την εντύπωση πως ήταν αυτή που αναφέρονταν στην πόλη που είχαν ιδρύσει οι Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα βάθη της Αφρικής. Τώρα, που ξανακοίταξα αυτή την περιπέτεια για να γράψω το σχόλιο για το τεύχος 8 του «ΚΑΛ» διαπίστωσα πως ναι μεν είναι κι αυτή ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτή που αναφέρεται στην πόλη που ίδρυσαν στην Αφρική οι αρχαίοι Μακεδόνες. Όμως, διαβάζοντας πάλι μετά από τόσα χρόνια αυτή την περιπέτεια διαπίστωσα πως αρκετά στοιχεία των περιπετειών του «ΚΑΛ» βασίζονται σ’ αυτήν, όπως για παράδειγμα η κοιλάδα του τεύχους 1 του «ΚΑΛ» που οι θησαυροί της προστατεύονται από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις του εδάφους είναι εμπνευσμένη από την «κοιλάδα των ανέμων» της περιπέτειας της «Μάσκας» που γράφτηκε περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, που το χρυσάφι της το προστατεύει ένα προϊστορικό θηρίο που είναι εγκλωβισμένο εκεί.

Η υπόθεση της περιπέτειας με ήρωα τον Ταρζάν και την αρχαία πόλη των Μακεδόνων στα βάθη της Αφρικής που διάβασα τη δεκαετία του ‘60 ως έφηβος και με είχε γοητεύσει τόσο πολύ που τη θυμάμαι ακόμα και τώρα τόσο έντονα είναι περίπου η εξής: Την πόλη που ίδρυσαν οι Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε μια περιοχή ερμητικά απομονωμένη από τον έξω κόσμο στα βάθη της Αφρικής, δεν είχε κανείς το δικαίωμα να την εγκαταλείψει. Ο μόνος που μπορούσε να βγει από την Πόλη και μόνο μία και μοναδική φορά στη ζωή του ήταν ο διάδοχος του θρόνου, που πριν αναλάβει τα βασιλικά του καθήκοντα έπρεπε υποχρεωτικά να βγει στον έξω κόσμο, να τον γνωρίσει και να επιστρέψει έχοντας αποκομίσει όλη τη σοφία και τη γνώση που θα μπορούσε να του προσφέρει η επαφή αυτή. Στην περιπέτεια λοιπόν αυτή παρακολουθούμε τον τελευταίο διάδοχο του θρόνου της Πόλης των Μακεδόνων που επιστρέφοντας στην Πόλη του μετά την έξοδό του στον έξω κόσμο γίνεται στόχος αδίσταχτων τυχοδιωκτών που αναζητούν την αρχαία Πόλη γιατί σύμφωνα με τους θρύλους οι ναοί και όλα της τα οικοδομήματά της είναι φτιαγμένα από χρυσάφι. Όταν ο νεαρός Μακεδόνας φτάνει στην περιοχή του Ταρζάν, ο Άρχοντας της Ζούγκλας αναλαμβάνει την προστασία του μέχρι να επιστρέψει ασφαλής στην Πόλη του. Οι ομοιότητες αυτής την περιπέτειας με τη Νέα Πέλλα και τον τελευταίο διάδοχο του θρόνου Καλ του περιοδικού «ΚΑΛ» είναι ολοφάνερες και με δεδομένο πως ο Γιώργος Μαρμαρίδης έγραψε περιπέτειες με ήρωα τον Ταρζάν στη «Μάσκα» της Γ’ περιόδου, όπως την περιπέτεια «Στην Κοιλάδα των Ανέμων» στα τεύχη 112 και 113 και όπως «Θύελλα στη Ζούγκλα» στο τεύχος 86 που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι αυτός που εμπνεύστηκε μια Πόλη Μακεδόνων στα βάθη της Αφρικής και το περιοδικό «ΚΑΛ» ήταν μια ακόμα συγγραφική αξιοποίηση αυτής της έμπνευσής του.

Το συγκεκριμένο τεύχος 8 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 4 Νοεμβρίου 2018




#9) Το Φτερωτό Άρμα

Ο Καλ, το βασιλόπουλο, όπως αποδείχτηκε, της Νέας Πέλλας, μετά την επιστροφή του στην πόλη που γεννήθηκε, επισκέπτεται τον βαριά πληγωμένο πατέρα του Αλέξανδρο, τον βασιλιά της ιερής πόλης, και του υπόσχεται πως θα αντιμετωπίσει τις ορδές των άγριων πολεμιστών που πολιορκούν την Νέα Πέλλα και θα φέρει τον φοβερό μαύρο βασιλιά τους, Άρατ, δεμένο με αλυσίδες ζωντανό η νεκρό μπροστά στα πόδια του. Ο νεαρός Καλίνης, ο Κύριος της Ζούγκλας, ο τελευταίος απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φτάνει στα τείχη και αναλαμβάνει την αρχηγία του στρατού των Μακεδόνων που είναι μόνο μια χούφτα μπροστά στον υπεράριθμο στρατό των εχθρών. Οι επικεφαλής εκατόνταρχοι ενημερώνουν τον νέο τους αρχηγό πως οι εχθροί στην τελευταία τους επίθεση έχουν ραγίσει την ανατολική πύλη της Πόλης που με μερικά ακόμα χτυπήματα θα υποχωρήσει, αλλά διαβεβαιώνουν το νεαρό βασιλόπουλο πως αν οι εχθροί καταφέρουν να παραβιάσουν την πύλη, θα τους απωθήσουν οι τοξότες που έχουν ακροβολιστεί πάνω στα τείχη και αν τελικά καταφέρουν να μπουν στην πόλη, τους περιμένουν φορτία από ογκόλιθους που θα κυλίσουν κατά πάνω τους και θα τους συνθλίψουν. Όμως, ο Καλ επινοεί ένα πολύ διαφορετικό αλλά και πολύ πιο παράτολμο στρατηγικό σχέδιο για να νικηθούν οι πολλαπλάσιοι εχθροί. Διατάζει να σηκωθεί η αμπάρα που κλείνει την πύλη από μέσα και να επιτραπεί στον κύριο όγκο των επιδρομέων να εισβάλουν στην πόλη και όταν θα μπουν στη μεγάλη πλατεία Αριστοτέλους που είναι ακριβώς πίσω από τα τείχη στο ύψος της ανατολικής πύλης να βρεθούν περικυκλωμένοι και να αποδεκατιστούν από τους τοξότες και τους ογκόλιθους που θα τους περιμένουν…

Το τεύχος 9 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Το Φτερωτό Άρμα» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 10 Μαρτίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 316 με τίτλο «Σφήκα, η πράκτωρ του Μουσολίνι», ενώ το Σάββατο 14 Μαρτίου 1959 οι αναγνώστες του «Τζων Γκρηκ» που πήγαν να αγοράσουν το προαναγγελθέν τεύχος 44 του περιοδικού με τίτλο «Ο Θάνατος Παραμονεύει» δεν το βρήκαν γιατί δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Το συγκεκριμένο τεύχος 9 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 13 Νοεμβρίου 2018




#10) Προς Άγνωστη Κατεύθυνση

Ενώ οι ιαχές και οι πανηγυρισμοί των Μακεδόνων της Νέας Πέλλας για το μεγάλο θρίαμβο του νεαρού Καλλίνη, του τελευταίου απόγονου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εναντίον των ορδών των άγριων πολεμιστών του φοβερού μαύρου βασιλιά Άρατ, δεν έχουν κοπάσει ακόμα, η Ιερή Πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα απειλή. Ο πρεσβευτής της Νέας Πέλλας στην χώρα των Ατλάντων, Αντύπας, φτάνει βαριά πληγωμένος στην Πόλη και πληροφορεί το βασιλιά Αλέξανδρο πως ο βασιλιάς της Νέας Ατλαντίδος, Άντορ, δολοφονήθηκε από τον ίδιο του το γιο, τον αιμοβόρο Κάιλ, που σκότωσε τον πατέρα του για να γίνει αυτός βασιλιάς. Με τον Κάιλ στο θρόνο της Νέας Ατλαντίδος η Νέα Πέλλα κινδυνεύει. Ο νεαρός Καλλίνης, ο κύριος της Ζούγκλας Καλ, αναλαμβάνει την αποστολή να διασχίσει μαζί με τους φίλους του τις γεμάτες κινδύνους άγριες και ανεξερεύνητες περιοχές που χωρίζουν τη Νέα Πέλλα και την άγνωστη χώρα των Ατλάντων για να μάθει τα σχέδια του νέου βασιλιά της και αν ετοιμάζει εκστρατεία εναντίον της πατρίδας του. Μετά από πορεία δύο ημερών στην έρημο, οι τέσσερις φίλοι φτάνουν σε μια άγνωστη ζούγκλα και ο Καλ σώζει από τα σαγόνια ενός πεινασμένου λιονταριού έναν μυστηριώδη λευκό άντρα που κινείται κι αυτός προς τη Δύση και δέχεται να συνεχίσει την πορεία του δυτικά μαζί με τους τέσσερις φίλους…

Το τεύχος 10 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Προς Άγνωστη Κατεύθυνσι» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 17 Μαρτίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 317 με τίτλο «Η Σφήκα και η Μέλισσα».

Το συγκεκριμένο τεύχος 10 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 19 Νοεμβρίου 2018




#11) Τρόμος απ' τα Βάθη των Αιώνων

Ο νεαρός Καλλίνης, το θρυλικό βασιλόπουλο της Νέας Πέλλας, η Μπέλλα, η πεντάμορφη λευκή συντρόφισσά του, η Χούλα, η πελώρια νέγρα, και ο ανεκδιήγητος πυγμαίος Χουπ, διασχίζουν τις γεμάτες κινδύνους άγριες και ανεξερεύνητες περιοχές που χωρίζουν τη Νέα Πέλλα και την άγνωστη χώρα των Ατλάντων για να μάθουν τα σχέδια του νέου βασιλιά της και αν ετοιμάζει εκστρατεία εναντίον της πατρίδας του νεαρού βασιλόπουλου. Οι τέσσερις φίλοι δέχονται επίθεση από μια ομάδα τρομερών στην όψη αγριανθρώπων, που πιάνουν αιχμάλωτους τον Καλ, τη Μπέλλα και τη Χούλα, ενώ ο Χουπ καταφέρνει να ξεφύγει. Οι μαύροι πολεμιστές μεταφέρουν τους τρεις συντρόφους στο χωριό τους και τους οδηγούν στον αρχηγό της φυλής και σε έναν λευκό άντρα με ασημένιο κράνος και μεταλλικό θώρακα, που ο Καλ καταλαβαίνει αμέσως πως είναι αξιωματικός του στρατού της Νέας Ατλαντίδος. Στην ανάκριση που ακολουθεί, ο αξιωματικός βλέποντας την υποκριτική δειλία του Καλ ξεγελιέται και συμπεραίνει πως ο αιχμάλωτός του δεν μπορεί να είναι Μακεδόνας και λέει στον αρχηγό της φυλής πως μπορεί να αποφασίσει να σκοτώσει ή να κάνει τους τρεις αιχμαλώτους ό,τι άλλο θέλει. Οι άγριοι πολεμιστές της φυλής οδηγούν τους τρεις συντρόφους στην Κοιλάδα των Τεράτων, μια κοιλάδα που ο Καλ έχει ακούσει γι αυτήν από τον πατέρα του όταν ήταν μικρός. Είναι ένας μέρος όπου ζουν προϊστορικά θηρία και τέρατα που αναζητώντας τροφή κατασπαράζουν όποιο ζωντανό πλάσμα βρεθεί στο δρόμο τους. Οι άγριοι πολεμιστές εγκαταλείπουν τους τρεις συντρόφους δεμένους και κρεμασμένους από ένα πανύψηλο δέντρο της φοβερής κοιλάδας καθώς ακούγονται ήδη οι εφιαλτικοί βρυχηθμοί ενός προϊστορικού τέρατος που πλησιάζει…

Το τεύχος 11 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Τρόμος απ’ τα Βάθη των Αιώνων» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 27 Μαρτίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 24 Μαρτίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 318 με τίτλο «Ο Σπίθας Πιάνει τη Σφήκα».

Το συγκεκριμένο τεύχος 11 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 5 Φεβρουαρίου 2019




#12) Νέα Ατλαντίς

Ο Καλ, το θρυλικό βασιλόπουλο της Νέας Πέλλας, η πανέμορφη λευκή συντρόφισσά του Μπέλλα και η πελώρια νέγρα Χούλα, χωρίς τον ανεκδιήγητο πυγμαίο Χούπ που έφαγε καρπούς λωτού και περιπλανιέται στην περιοχή χωρίς να ξέρει ούτε ποιος είναι, δεμένοι και κρεμασμένοι από ένα πανύψηλο δέντρο στην Κοιλάδα των Τεράτων, σώζονται την τελευταία στιγμή από τον μυστηριώδη λευκό άντρα που είχε σώσει ο Καλ από τα δόντια ενός λιονταριού σε προηγούμενη περιπέτεια. Μετά τη διάσωσή τους οι τρεις φίλοι συνεχίζουν την πορεία τους προς την άγνωστη χώρα των Ατλάντων έχοντας στη συντροφιά τους για όσο οι δρόμοι τους συμπίπτουν και τον άγνωστο άντρα που ο Καλ καταλαβαίνει από τους τρόπους του πως είναι γόνος μεγάλης γενιάς. Όταν πλησιάζουν στον προορισμό τους, ο άγνωστος άντρας τους πληροφορεί πως η Νέα Ατλαντίδα βρίσκεται πίσω από τους λόφους που βρίσκονται μπροστά τους, τους προειδοποιεί πως οι Άτλαντες φρουροί είναι παντού και αφού τους συμβουλεύει να μην πλησιάσουν, γιατί στην πόλη κυβερνάει ένας νέος βασιλιάς που θανατώνει όλους όσους ζυγώνουν στη χώρα του, τους εγκαταλείπει για μια ακόμα φορά για να ακολουθήσει τη δική του πορεία. Για τον Καλ δεν είναι δύσκολο να καταλάβει πως είναι αδύνατο να μπουν στη Νέα Ατλαντίδα χωρίς να τους αντιληφθούν οι φρουροί και καταστρώνει ένα παράτολμο σχέδιο. Προτείνει στη Μπέλλα και στη Χούλα να επιτρέψουν στην πρώτη περίπολο στρατιωτών που βρίσκουν στο δρόμο τους να τους αιχμαλωτίσει και να πει στους στρατιώτες πως έρχεται σαν φίλος για να υπηρετήσει το νέο βασιλιά, γιατί μόνο έτσι, έστω και αιχμάλωτοι, θα μπορέσουν να μπουν στην πόλη…

Το τεύχος 12 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Νέα Ατλαντίς» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 3 Απριλίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 31 Μαρτίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 319 με τίτλο «Οι Δύο… Κατερίνες».

Το συγκεκριμένο τεύχος 12 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 15 Φεβρουαρίου 2019






#13) Κάϊλ και Άβελ

Ο ανεκδιήγητος πυγμαίος Χουπ που έφαγε καρπούς λωτού και περιπλανιέται στη Ζούγκλα χωρίς να θυμάται ούτε ποιος είναι, συλλαμβάνεται από μια περίπολο τριών Ατλάντων στρατιωτών που μην γνωρίζοντας την αφέλεια και την τρέλα του, τον υποψιάζονται για κατάσκοπο που κάνει τον τρελό για να γλιτώσει. Οι στρατιώτες οδηγούν τον τρελο-Χουπ στον ίλαρχο Ράταρ κι αυτός αποφασίζει πως ο πυγμαίος θα πρέπει να οδηγηθεί για ανάκριση στον ίδιο το βασιλιά Κάιλ. Όμως ο βασιλιάς, όταν βλέπει τα καμώματα του τρελο-πυγμαίου τον βρίσκει διασκεδαστικό και τον προσλαμβάνει σαν γελωτοποιό του. Κι έτσι ο Χουπ είναι παρών όταν ο Καλ, το θρυλικό βασιλόπουλο της Πέλλας, η πεντάμορφη συντρόφισσά του Μπέλλα και η πελώρια νέγρα Χούλα οδηγούνται κι αυτοί από μια άλλη περίπολο στρατιωτών μπροστά στο νέο βασιλιά των Ατλάντων. Ο Καλ επιμένοντας στο παράτολμο σχέδιό του προσποιείται πως είναι φίλος του βασιλιά που ήρθε για να τον  υπερασπιστεί από τους εχθρούς του. Ο Κάιλ βλέποντας το θάρρος, την παλικαριά και την αξία του ατρόμητου αγοριού, αναγνωρίζει στο πρόσωπό του έναν πολύτιμο υπηρέτη που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ήδη νεκρό ίλαρχο Ράταρ, αλλά μην έχοντας πειστεί ακόμα τελείως για τις προθέσεις του καταπληκτικού αυτού αγοριού αποφασίζει να βάλει το νεαρό βασιλόπουλο σε μια δύσκολη δοκιμασία. Σους αγώνες που θα γίνουν στη μεθαυριανή γιορτή της επίσης στέψης του ως νέου βασιλιά της Νέας Ατλαντίδος ο Καλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να νικήσει τους καλύτερους μονομάχους του βασιλείου του…

Το τεύχος 13 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Κάιλ και Άβελ» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 10 Απριλίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 7 Απριλίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 320 με τίτλο «Κατερίνα + Κατερίνα = 0».

Το συγκεκριμένο τεύχος 13 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.


Προκόπης Κωφός

Θεσσαλονίκη 18 Μαρτίου 2019





#14) Χουπ: Ο Ήρως των Ατλάντων

Ο Καλ και οι δυο συντρόφισσές του, η αγαπημένη του Μπέλλα και η πελώρια νέγρα Χούλα, δεν είναι εύκολο να συνέλθουν από την τρομερή έκπληξη! Ο άγνωστός φίλος που είχαν γνωρίσει στη Ζούγκλα και ο Καλ του είχε σώσει τη ζωή είναι ο Αβάλ, ο πρωτότοκος γιος και νόμιμος διάδοχος του βασιλιά της Ατλαντίδος Άρατ που δολοφονήθηκε από τον ίδιο του το γιο, Κάιλ, που σκότωσε τον πατέρα του για να ανεβεί αυτός στο θρόνο. Ο Αβάλ στέκεται τώρα περήφανα στη μέση της αρένας και καλεί τον σφετεριστή του θρόνου των Ατλάντων, Κάιλ, σε μονομαχία. Στη σύγκρουση που ακολουθεί ανάμεσα στα δύο αδέλφια ο Αβάλ επικρατεί, χαρίζει τη ζωή στον αδελφό του και διατάζει να φυλακιστεί. Όμως, τη νύχτα που ακολουθεί τη γιορτή της στέψης του δίκαιου και μεγαλόκαρδου Αβάλ ως νέου βασιλιά της Ατλαντίδος, οι πιστοί στον Κάιλ τον ελευθερώνουν και ο αδίσταχτος σφετεριστής του θρόνου είναι έτοιμος να επιχειρήσει για μια ακόμα φορά να γίνει αυτός βασιλιάς, χύνοντας αυτή τη φορά το αίμα του αδελφού του…

Το τεύχος 14 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Χουπ: Ο Ήρως των Ατλάντων» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 17 Απριλίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 14 Απριλίου 1959 «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 321 με τίτλο «Η Σφήκα Χάνει το Κεντρί της».

Το συγκεκριμένο τεύχος 14 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 21 Μαΐου 2019




#15) Ο Ξανθός Ελευθερωτής

Ο Καλ, ο γιος των παρθένων δασών της ζούγκλας και διάδοχος του θρόνου της Νέας Πέλλας, είναι ίσως ο μόνος νηφάλιος σε ολόκληρη την πόλη των Ατλάντων. Τη νύχτα που ακολούθησε τη στέψη του φίλου του Αβάλ, του νόμιμου βασιλιά της Νέας Ατλαντίδος, όλοι είναι κατάκοποι από τους χορούς και τα τραγούδια της σπουδαίας αυτής μέρας και τα κεφάλια τους είναι βαριά από το πολύ κρασί που ήπιαν. Ο Καλ που δεν έβαλε ούτε γουλιά κρασί στο στόμα του, αφού δεν πίνει ποτέ του, κάθεται ξύπνιος στο πολυτελές δωμάτιο που του παραχώρησε ο νέος βασιλιάς Αβάλ και σκέπτεται ανήσυχος τα γεγονότα της εξαιρετικής μέρας που μόλις πέρασε, τη μονομαχία των δύο αδελφών, του δίκαιου και μεγαλόκαρδου Αβάλ και του σκληρού και αιμοβόρου σφετεριστή του θρόνου Κάιλ, καθώς και την απόπειρα του πιστού στον Κάιλ αξιωματικού που επιχείρησε στη διάρκεια της μονομαχίας να τον σώσει. Οι ανησυχίες του Καλ τον οδηγούν στη φυλακή πίσω από τα ανάκτορα όπου φυλακίστηκε ο Κάιλ και εκεί τα άσχημα προαισθήματά του επιβεβαιώνονται. Οι πιστοί στον σφετεριστή του θρόνου τον έχουν ελευθερώσει και ο Καλ ακούει κρυφά τα σχέδια του πατροκτόνου Κάιλ να ληστέψει με τους άντρες του την αποθήκη των όπλων της Ατλαντίδος και να εμφανιστεί ως βασιλιάς στις γειτονικές φυλές που δεν γνωρίζουν ακόμα πως έχασε το θρόνο και με τη βοήθειά τους να οργανώσει έναν μεγάλο στρατό με τον οποίο θα διεκδικήσει για μια ακόμα φορά το θρόνο που έχασε. Ο Καλ επιστρέφει στο παλάτι, ξυπνάει τον νέο βασιλιά, του αποκαλύπτει πως είναι ο Καλλίνης, ο χαμένος γιος του βασιλιά Αλέξανδρου της νέας Πέλλας, και προσφέρεται να βοηθήσει τον αδελφικό πια φίλο του Αβάλ να αντιμετωπίσει τον άθλιο αδελφό του…

Το τεύχος 15 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Ο Ξανθός Ελευθερωτής» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 24 Απριλίου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη 21 Απριλίου 1959, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 322 με τίτλο «Ο Πράκτωρ-Μηχανή».

Το συγκεκριμένο τεύχος 15 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2019





#16) Οι Θεοί Οργίζονται

Οι δύο συντρόφισσες του Καλ, η αγαπημένη του Μπέλλα και η πελώρια νέγρα Χούλα, είναι αιχμάλωτες του Ολάρ, του αξιωματικού που παρέμεινε πιστός στον σφετεριστή του θρόνου της Νέας Ατλαντίδας, Κάιλ. Το νεαρό βασιλόπουλο της Νέας Πέλλας παρά τη δυσχερή κατάσταση δεν χάνει την ψυχραιμία του και προτείνει στον αδελφικό πια φίλο του Αβάλ, τον νέο βασιλιά των Ατλάντων, ένα παράτολμο σχέδιο όχι μόνο για την απελευθέρωση των δύο γυναικών, αλλά και για τον εντοπισμό του Κάιλ, πριν προλάβει να οργανώσει το μεγάλο στρατό που επιχειρεί να δημιουργήσει από τις γειτονικές φυλές για να διεκδικήσει για μια ακόμα φορά το θρόνο που έχασε. Στο σχέδιο αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει η Μανταλένα, η τετραπέρατη καρακάξα του αδελφικού συντρόφου του Καλ, του… χαζο-Χουπ, που είναι η μόνη που μπορεί να παρακολουθήσει αθέατη τον Ολάρ, όταν θα του επιτραπεί να διαφύγει μετά την επιχείρηση απελευθέρωσης των δύο γυναικών…

Το τεύχος 16 του «Καλ» είναι το τελευταίο της σειράς και τελειώνει με τον τρόπο που θεωρείται πως τελείωναν κλασσικά οι ιστορίες για μεγάλους της εποχής, με το γάμο του Καλ, του νεαρού διαδόχου του θρόνου της Νέας Πέλλας, με την πεντάμορφη Μπέλλα την αγαπημένη του συντρόφισσα στις περιπέτειές του στη Ζούγκλα. Όμως, αυτός ο γάμος δεν είναι ο μόνος αυτής της ιστορίας, μαζί με τον Καλ παντρεύεται και ο αδελφικός του σύντροφος, ο κουτο-πυγμαίος Χουπ, με την πελώρια νέγρα Χούλα, μετά την υπόσχεσή του πως δεν θα της λείψουν ποτέ τα αγαπημένα της φρούτα που θα της τα κουβαλάει με τα… κάρα. Στους γάμους και τις γιορτές που έγιναν στη Νέα Πέλλα παραβρέθηκε και ο αδελφικός πλέον φίλος του νεαρού Καλλίνη, ο νέος βασιλιάς της πόλης των Ατλάντων, Αβάλ, με τη πολυάριθμη ακολουθία του. Ο κίνδυνος της σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο «πόλεις-κράτη» της Ζούγκλας έχει παρέλθει οριστικά και η Νέα Πέλλα και η Νέα Ατλαντίδα θα ζήσουν και θα προοδεύσουν ειρηνικά…

Το τεύχος 16 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» με τίτλο «Οι Θεοί Οργίζονται» κυκλοφόρησε τη Μεγάλη Παρασκευή 1 Μαΐου 1959. Την ίδια εβδομάδα, την Μεγάλη Τρίτη 28 Απριλίου 1959, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 323 με τίτλο «Η Μηχανή Εκδικείται» και ακόμα, την ίδια εβδομάδα, τη Μεγάλη Πέμπτη 30 Απριλίου 1959, κυκλοφόρησε και το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Γκρέκο, ο ήρωας των γηπέδων» με τίτλο «Βίβα Γκρέκο». Ο συγγραφέας του «Καλ», Γιώργος Μαρμαρίδης, ολοκληρώνει στο τεύχος 16 τη συγγραφή των περιπετειών του νεαρού απόγονου του Μεγάλου Αλεξάνδρου Καλλίνη στη Ζούγκλα της Αφρικής και αρχίζει να γράφει νέες περιπέτειες αστυνομικής πλοκής με ήρωα ένα άλλο ελληνόπουλο που διαπρέπει ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής στα γήπεδα της Βραζιλίας. 


Το συγκεκριμένο τεύχος 16 του περιοδικού «ΚΑΛ, ο Κύριος της Ζούγκλας» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2019

3 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση του σπάνιου και πολύ καλού αυτού περιοδικού.
    Είχε υπάρξει από τα πλέον αγαπημένα μου, μαζί το εξ ίσου δυσεύρετο και εξαιρετικά καλογραμμένο "Ταν ο Υπερκόσμιος".
    Η ευγνωμοσύνη μου για την προσπάθεια σας είναι απέραντη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το "ΤΑΝ Ο ΥΠΕΡΚΟΣΜΙΟΣ" είναι έτοιμο και θα ανέβει όπου να 'ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανακάλυψα πρόσφατα κατά την τελευταία μου μετακόμιση, τον τρίτο τόμο - δηλαδή τα τεύχη 17-24 - από το περιοδικό "Ζορρό της Ζούγκλας.
    Θέλετε να σας τον προωθήσω; Και με ποιόν τρόπο, αν ναι;
    Το mail μου είναι: h5a5o5s5@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή