Ο Υπεράνθρωπος 49-96 (πλήρες)


----------------------------------------------------------------------------------------------------

=============Έβδομος Τόμος=============





#49) Ο Γάμος του Ελ Γκρέκο

Στο τεύχος 49 του Υπερανθρώπου με τίτλο «Ο Γάμος του Ελ Γκρέκο», ο  σατανικός δόκτωρ Φάουστ επανέρχεται απειλώντας την ανθρωπότητα με ένα  νέο όπλο! Με ένα νέο κύμα που έχει επινοήσει καταφέρνει να επηρεάζει  τη συμπεριφορά των ανθρώπων ακόμα και μιας ολόκληρης μεγαλούπολης όπως  η Νέα Υόρκη. Οι άνθρωποι κάτω από την επίδραση του κύματος του Φάουστ  μετατρέπονται σε μανιακούς καταστροφείς που καταστρέφουν ό,τι βρεθεί  μπροστά τους! Οι πόλεις απειλούνται από τους ίδιους τους κατοίκους  τους! Το κύμα αυτό είναι τόσο αποτελεσματικό που ακόμα και οι Υπεράνθρωποι είναι αδύνατο να αντισταθούν στην επιρροή του! Ο Ελ Γκρέκο εξουδετερώνει την επίδραση του φοβερού αυτού κύματος  ενεργοποιώντας τον εντελώς αδιαπέραστο Αόρατο Θόλο που δημιούργησε για  να προστατεύει τη γυναίκα του Υπερανθρώπου την Έλσα, αλλά αυτή η  προστασία είναι προσωρινή και δεν φτάνει. Η ανθρωπότητα δεν θα  ησυχάσει ποτέ όσο ο σατανικός γέρος, ο  δόκτωρ Φάουστ, η μεγαλύτερη  απειλή που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα, είναι ζωντανός. Ο Ελ  Γκρέκο κλείνεται στο εργαστήριό του και μετά από μερικές ώρες αναμονής  η πόρτα του εργαστηρίου ανοίγει και ο Έλληνας εφευρέτης εμφανίζεται  κρατώντας μια μικρή συσκευή σαν ραδιόφωνο που είναι το νέο υπερόπλο  που δημιούργησε η μεγαλοφυΐα του στον αγώνα εναντίον των δυνάμεων του  Κακού. Είναι η «συσκευή τηλεπάθειας» με την οποία οι Υπεράνθρωποι  μπορούν να κατασκοπεύουν οποιαδήποτε ώρα και στιγμή τον Φάουστ και την  κόρη του τη Φάουστα και να μαθαίνουν τα σχέδιά τους, τις κινήσεις τους  και τα μυστικά τους και το σχέδιο της Φάουστας στην παρούσα φάση είναι  να εμποδίσει τον επικείμενο γάμο του Ελ Γκρέκο με την κόρη του Υπερανθρώπου την Αστραπή, γιατί αν το παιδί που θα γεννηθεί από το  γάμο αυτό συγκεντρώσει τα προτερήματα των δύο γονιών του, οι δυνάμεις  του Κακού δεν θα μπορέσουν ποτέ να επικρατήσουν…

Το τεύχος 49 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Γάμος του Ελ Γκρέκο»  κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 25 Μαρτίου 1952 και σε δεύτερη  έκδοση, με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την  ίδια εικονογράφηση και με μικρές αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε  δέκα σχεδόν χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, την  Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 1961. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε  σήμερα στο «μπαούλο» είναι της Β’ έκδοσης και το προσέφερε ο Γιώργος  Βλάχος από τη συλλογή του.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 21 Ιουλίου 2016
Το κεντρικό δισέλιδο
 


#50) Η Βελόνα της Μάγισσας

Στο τεύχος 50 του Υπερανθρώπου με τίτλο «Η Βελόνα της Μάγισσας»  παρακολουθούμε τις τελευταίες προσπάθειες της κόρης του σατανικού  δόκτορα Φάουστ, της Φάουστας, να εξουδετερώσει τους Υπερανθρώπους και  να εκπληρώσει το εφιαλτικό όνειρο του πατέρα της να καταστρέψει την  ανθρωπότητα. Όμως οι Υπεράνθρωποι δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι και η  καταπληκτική εφεύρεση του δαιμόνιου Έλληνα υπερανθρώπου, του Έλ  Γκρέκο, με την οποία μπορεί να ελεγχθεί η θέληση, μπορεί να αποτρέψει  τα σχέδιά της. Οι δεκαετίες του ‘50 και ‘60 είναι περίοδος ραγδαίας  ανάπτυξης του ατομικισμού που είναι επιμέρους έκφραση της γενικότερης  ανάπτυξης του υποκειμενισμού. Είναι η εποχή που η συνείδηση και η  θέληση αυτονομούνται και παίρνουν το προβάδισμα έναντι της  πραγματικότητας και των πραγματικών παραγόντων και δεδομένων που  προσδιορίζουν τις σκέψεις μας, τη συμπεριφορά μας και τη δράση μας.  Μέσα σε ένα τέτοιο αναπτυσσόμενο πλαίσιο σκέψης και κοσμοαντίληψης η  συσκευή του Ελ Γκρέκο με την οποία μπορεί να ελεγχθεί η θέληση ερήμην  των δεδομένων της πραγματικότητας γίνεται πλήρως αποδεκτή!

Το τεύχος 50 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Βελόνα της Μάγισσας»  κυκλοφόρησε στην έκδοση των αρχών της δεκαετίας του πενήντα την Τρίτη  1 Απριλίου 1952. Την ίδια μέρα, Τρίτη 1 Απριλίου 1952, κυκλοφόρησε και  το τεύχος 25 της Β’ περιόδου του Γκαούρ-Ταρζάν με τίτλο «Ο Γιος του  Κεραυνού». Ο «Μικρός Ήρως» δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα, το πρώτο του  τεύχος θα κυκλοφορούσε έντεκα μήνες αργότερα.

Το τεύχος 50 του «Υπερανθρώπου» στην έκδοση των αρχών της δεκαετίας  του ‘60 κυκλοφόρησε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1961 με τον ίδιο  ακριβώς τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση  και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, όπως και στην έκδοση  των αρχών της δεκαετίας του ’50. Την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 12  Οκτωβρίου 1961, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 107 του Γκαούρ-Ταρζάν με
τίτλο «Ο Γιαχάμπα εκδικείται». Τρεις μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 10  Οκτωβρίου, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 451 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο  «Η Γαλάζια Ρόμπα» και μια μέρα αργότερα, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 1961,  κυκλοφόρησε το τεύχος 29 της ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο  «Νίκη, το Κορίτσι Φάντασμα».

Προκόπης Κωφός


Το κεντρικό δισέλιδο



#51) Η Φλεγόμενη Λίμνη

Στο τεύχος 51 του Υπερανθρώπου με τίτλο «Η φλεγόμενη λίμνη»  παρακολουθούμε την τελευταία προσπάθεια της Φάουστας, της κόρης του  σατανικού δόκτορα Φάουστ, να εξουδετερώσει τους Υπερανθρώπους και να  εκπληρώσει το εφιαλτικό όνειρο που κληρονόμησε από τον πατέρα της, να  καταστρέψει την ανθρωπότητα. Στην τελευταία της αυτή προσπάθεια  καταφέρνει να αρπάξει τη «Συσκευή της Θελήσεως» που εφηύρε ο Ελ Γκρέκο  για να συλληφθεί η ίδια και τη στρέφει εναντίον των Υπερανθρώπων. Ο Ελ  Γκρέκο, η Αστραπή και ο Κοντοστούπης παίρνουν έγκαιρα το αντίδοτο για  τη δράση της Συσκευής, αλλά η Φάουστα προλαβαίνει να ελέγξει τη θέληση  του Υπερανθρώπου και τον γιου του Κεραυνού και να τους αιχμαλωτίσει.  Οι συνέπειες της δράσης της Φάουστας σ’ αυτό το τελευταίο τεύχος της  εμφάνισής της είναι τραγικές, όχι μόνο για τα φοβερά αποτελέσματα για  τον Υπεράνθρωπο και τον Κεραυνό, αλλά και για το αυγό του φιδιού που  αφήνει πίσω της, το μικρό πιθηκάκι με την περίεργη συμπεριφορά, τον  Τζέκυλ, που κρατάει υπό την προστασία του ο Κοντοστούπης.

Το τεύχος 51 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η φλεγόμενη λίμνη» στην  έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 κυκλοφόρησε την Παρασκευή 20  Οκτωβρίου 1961. Το ίδιο τεύχος με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, με το ίδιο  ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο  αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των  αρχών της δεκαετίας του 50 την Τρίτη 8 Απριλίου 1952. Την ίδια μέρα  που κυκλοφορούσε το τεύχος αυτό στην πρώτη του έκδοση, την Τρίτη 8  Απριλίου 1952, κυκλοφορούσε το τεύχος 26 της Β’ περιόδου του  Γκαούρ-Ταρζάν με τίτλο «Η οχιά του Βρυκόλακα». Αυτά ήταν τα δύο βασικά  ανταγωνιστικά περιοδικά εκείνης της περιόδου που κυκλοφορούσαν και τα  δυο την ίδια μέρα της εβδομάδας, την Τρίτη. Ο Μικρός Ήρωας θα  προστεθεί στον ανταγωνισμό αρκετούς μήνες αργότερα, αλλά τότε το  «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου δεν θα εκδίδεται πια.


Προκόπης Κωφός



Το κεντρικό δισέλιδο




#52Υπερέλληνας, ο Γυιός του Ελ Γκρέκο

Στο τεύχος 52 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Υπερέλληνας, ο Γυιός του Ελ  Γκρέκο», εμφανίζεται για πρώτη φορά ο γιος του Ελ Γκρέκο και της  Αστραπής, ο Υπερέλληνας, που ο Κοντοστούπης για πιο σύντομα τον λέει  «Βέλος». Ο Υπερέλληνας είναι ένα όμορφο γεροδεμένο αγοράκι οχτώ χρονών  με πονηρό μουτράκι και έξυπνα μάτια, που έχει κληρονομήσει όλα τα  προτερήματα της μητέρας του και του πατέρα του. Μπορεί να πετάει με  την ταχύτητα και την άνεση των Υπερανθρώπων, η δύναμη και η αντοχή του  είναι υπερφυσική σαν της μητέρας του της Αστραπής και στην ιδιοφυΐα  μοιάζει με τον πατέρα του τον Ελ Γκρέκο. Ο Υπερέλληνας μολονότι είναι  μόλις οχτώ χρονών έχει αρχίσει να κάνει εφευρέσεις!

Η εμφάνιση του Υπερέλληνα συμπίπτει με μια νέα απειλή για την  ανθρωπότητα. Εξωγήινοι από τον μακρινό πλανήτη Ταβώρ επιχειρούν να  υποδουλώσουν το ανθρώπινο γένος, απαγάγοντας παιδιά δώδεκα έως  δεκαπέντε ετών που τα μεταφέρουν στον πλανήτη τους και τα μετατρέπουν  σε τυφλά όργανά τους δημιουργώντας έναν στρατό έτοιμο να στραφεί εναντίον των ανθρώπων. Οι εξωγήινοι του Ταβώρ είναι διάφανοι, δυνατοί  και μπορούν να πετούν, αλλά ο οργανισμός τους δεν αντέχει πάνω από  δώδεκα ώρες το άζωτο που περιέχει η ατμόσφαιρα της Γης και αδυνατώντας  γι αυτό το λόγο να υποδουλώσουν οι ίδιοι την ανθρωπότητα επιτίθενται  μεταφέροντας με τα πλανητόπλοιά τους στη Γη το στρατό των παιδιών που  έχουν ετοιμάσει. Σε μια συμπλοκή με τους «Διάφανους» εισβολείς ο Υπερέλληνας τους αφήνει να τον απαγάγουν για να δει πού θα τον  μεταφέρουν και να μάθει ποιοι είναι, τι σκοπούς επιδιώκουν και ποια  είναι η σχέση τους με το στρατό των παιδιών που κυριεύουν πολιτείες  και καταλύουν τις αρχές τους…

Το τεύχος 52 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Υπερέλληνας, , ο Γυιός του  Ελ Γκρέκο», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 15 Απριλίου 1952 και  στη δεύτερη και πιο γνωστή ίσως έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή  27 Οκτωβρίου 1961 με το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια εικονογράφηση  και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση. Το συγκεκριμένο τεύχος  που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι από τη συλλογή του Γιώργου  Βλάχου και είναι της Β’ έκδοσης.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 27 Ιουλίου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο






#53) Τζέκυλ, ο Κτηνάνθρωπος

Στο τεύχος 53 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τζέκυλ, ο Κτηνάνθρωπος»  εμφανίζεται ένας νέος, φοβερά επικίνδυνος αντίπαλος των Υπερανθρώπων,  ο Τζέκυλ, το πιθηκάκι της Φάουστας με την παράξενη συμπεριφορά, που  μετά την εξόντωσή της το αναλαμβάνει υπό την προστασία του ο Κοντοστούπης. Όμως ο Τζέκυλ δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνεται. Η  Φάουστα τον έχει προικίσει με υψηλή νοημοσύνη και ανθρώπινη μιλιά και  ταυτόχρονα του έχει εμφυσήσει το δικό της μίσος για τους ανθρώπους και  τη δική της διάθεση για την καταστροφή της ανθρωπότητας. Ο Τζέκυλ παρασκευάζει στο εργαστήριο του Ελ Γκρέκο ένα φάρμακο που τον  μεταμορφώνει σε γίγαντα με τρομακτικές δυνάμεις και αντοχή, σε έναν  Κτηνάνθρωπο, που εκτός από τις υπερφυσικές δυνάμεις που διαθέτει,  αντίστοιχες με τις δυνάμεις των Υπερανθρώπων, μπορεί να εκπέμπει από  τα μάτια του ένα πρασινωπό φως που εξοντώνει τους αντιπάλους του και  μπορεί να παραλύσει ακόμα και τους Υπερανθρώπους. Ο Τζέκυλ μεταφέρει  στη Νέα Υόρκη μια στρατιά άγριους γορίλες που στον καθένα έχει δώσει  από ένα κίτρινο χάπι και έχουν γίνει κι αυτοί άτρωτοι και πανίσχυροι.  Οι γορίλες του Τζέκυλ αναλαμβάνουν να καταλάβουν και να κυριαρχήσουν  στην πόλη και ο ίδιος ο Τζέκυλ που γνωρίζει τα μυστικά των  Υπερανθρώπων επειδή έζησε στο σπίτι τους ως πίθηκος, προσπαθεί να τους  εξοντώσει αρχίζοντας από τον Υπεράνθρωπο και τον Κεραυνό που  βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση νάρκης που μοιάζει με θάνατο μέσα στο  ατσάλινο δωμάτιο που κατασκεύασε ο Ελ Γκρέκο για να τους προστατέψει…

Το τεύχος 53 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τζέκυλ, ο Κτηνάνθρωπος»  κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την  Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 1961. Το ίδιο τεύχος με τον ίδιο ακριβώς τίτλο,  με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες  μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την  έκδοση των αρχών της δεκαετίας του 50 την Τρίτη 22 Απριλίου 1952.
Προκόπης Κωφός


Το κεντρικό δισέλιδο


#54) Στην Κοιλάδα των Τεράτων 

Στο τεύχος 54 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στην Κοιλάδα των Τεράτων» ο  Τζέκυλ ο Κτηνάνθρωπος οργανώνει μία από τις πιο φρικτές και πιο  επικίνδυνες επιθέσεις που έχει δεχτεί ποτέ η ανθρωπότητα. Με μια  μαγική κίτρινη σκόνη που διαθέτει μπορεί να μεταμορφώνει κάθε ζωντανό  πλάσμα, ακόμα και το πιο άκακο μυρμήγκι και την πιο αθώα πεταλούδα, σε  γιγάντιο υπερφυσικό τέρας. Ακόμα και με μία μόνο χούφτα τέτοιας σκόνης σε μία μυρμηγκοφωλιά μπορεί να δημιουργηθεί ένας ανίκητος στρατός από  τεράστια υπερφυσικά καβούρια που δεν θα έφταναν ούτε χίλιοι  υπεράνθρωποι για να τον αντιμετωπίσουν. Αν σκορπίσει παντού τη μαγική  σκόνη του, η γη θα μεταβληθεί σε μια απέραντη κοιλάδα τεράτων και  ολόκληρη η ανθρωπότητα θα εξοντωθεί. Ο Τζέκυλ στέλνει τελεσίγραφο στην  κυβέρνηση της Αμερικής με το οποίο απειλεί πως αν δεν υποταχθεί στην εξουσία του θα πλημμυρίσει τη χώρα με έναν στρατό τεράτων που θα  αφανίσει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Οι υπεράνθρωποι πρέπει να  αντιμετωπίσουν άμεσα αυτή τη φοβερή απειλή και ο Ελ Γκρέκο μελετώντας  τον Κοντοστούπη που έχει μεταμορφωθεί από την κίτρινη σκόνη σε Λερναία  Ύδρα πρέπει να ανακαλύψει το μυστικό και το αντίδοτο της φοβερής αυτής  σκόνης, πριν να είναι αργά για την ανθρωπότητα…

Το τεύχος 54 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στην Κοιλάδα των Τεράτων»  κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την  Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 1961. Το ίδιο τεύχος με τον ίδιο ακριβώς τίτλο,  με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες  μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 29 Απριλίου 1952.
 

Προκόπης Κωφός


Το κεντρικό δισέλιδο




#55) Δαυίδ και Γολιάθ

Στο τεύχος 55 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Δαυίδ και Γολιάθ» ο Τζέκυλ  ο Κτηνάνθρωπος, ο πιο τρομερός εχθρός του κόσμου, επιστρέφει με ένα  νέο φοβερό όπλο που έχει επινοήσει, το αντιηχητικό κύμα, που κάνει τον  αέρα να μην μπορεί να μεταδίδει τους ήχους επιβάλλοντας παντού την  απόλυτη σιωπή. Διαθέτοντας ένα τέτοιο όπλο με το οποίο μπορεί να  παραλύσει τη ζωή των μεγαλουπόλεων είναι σε θέση να εκβιάσει την ανθρωπότητα να υποταχτεί στην εξουσία του. Ο Τζέκυλ γνωρίζει πως μόνο  ο Ελ Γκρέκο με την άφταστη επιστημονική εφευρετικότητά του μπορεί να  αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή και φροντίζει να τον εξουδετερώσει. Με  πρόφαση πως δεν θα χρησιμοποιήσει προς το παρόν το φοβερό του όπλο  εναντίον της ανθρωπότητας αν δεχτεί ο Έλληνας Υπεράνθρωπος μια  συνάντηση μαζί του, τον παγιδεύει μέσα σε ένα θάλαμο που είναι αδύνατο  να παραβιαστεί, γιατί είναι φτιαγμένος από ένα τόσο ανθεκτικό και  άτρωτο μέταλλο που τίποτα δεν μπορεί να το διαπεράσει. Με τον Ελ  Γκρέκο φυλακισμένο ο Υπεράνθρωπος, που επανέρχεται από το τεύχος αυτό  στην ενεργό δράση μετά τη νάρκη στην οποία είχε περιπέσει από τις  αναθυμιάσεις της «Φλεγόμενης Λίμνης» της Φάουστας στο τεύχος 51, με τα  παιδιά του και τον εγγονό του, το γιο του Ελ Γκρέκο, τον Υπερέλληνα, πρέπει να αντιδράσουν άμεσα πριν ο Τζέκυλ θέσει σε εφαρμογή το νέο του  σχέδιο να υποτάξει την ανθρωπότητα…

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στο τεύχος αυτό είναι η καταστροφή του  εργαστηρίου-κρησφύγετου του Τζέκυλ, που ο Υπερέλληνας το ανατινάζει με  τη χρήση μιας μικρής ατομικής βόμβας! Το 1952 που γράφτηκε αυτή η  περιπέτεια δεν ήταν ακόμα γνωστές στις πραγματικές τους διαστάσεις οι  επιπτώσεις των ατομικών εκρήξεων στο περιβάλλον και οι πυρηνικές  δυνάμεις της εποχής έκαναν πολλές φορές επιδεικτικά σε ανοιχτούς  χώρους πυρηνικές δοκιμές για να προβάλουν την πυρηνική υπεροχή τους  προξενώντας ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές. Μόλις το 1962  υπογράφτηκε η απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών σε ανοιχτούς χώρους,  στην ατμόσφαιρα ή κάτω από το νερό χωρίς όμως ακόμα να περιλαμβάνονται  στην απαγόρευση αυτή και οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές που  συνεχίστηκαν για πολλά ακόμα χρόνια αργότερα. Ο συγγραφέας Στέλιος  Ανεμοδουράς που υπογράφει τις περιπέτειες του «Υπερανθρώπου» ως Θάνος  Αστρίτης, το 1952 που έγραψε αυτή την περιπέτεια, δεν ήταν εύκολο να  υπερβεί το κλίμα της εποχής και εντάσσει στην ιστορία του μια μικρή  έστω ατομική έκρηξη, ευτυχώς υπόγεια, κάτω από την κοίτη ενός ποταμού,  και μέσα στον αόρατο θόλο που δημιουργεί ο Υπερέλληνας με τη συσκευή που ανακάλυψε ο πατέρας του, εκεί όπου είχε εγκλωβίσει τους εχθρούς  της ανθρωπότητας!

Το τεύχος 55 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Δαυίδ και Γολιάθ»  κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 6 Μαΐου 1952 και σε δεύτερη  έκδοση, με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την  ίδια εικονογράφηση και με μικρές αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε  δέκα σχεδόν χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 1961. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε  σήμερα είναι της Α’ έκδοσης και το εξασφάλισε για το «μπαούλο» ο  Γιώργος Βλάχος από τη συλλογή του φίλου Τρύφωνα Ευαγγελίδη.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 10 Ιουλίου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο 




#56) Τρόμος, ο Θεός του Πολέμου

Στο τεύχος 56 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τρόμος, ο Θεός του Πολέμου»  εμφανίζεται ένας νέος εχθρός της Γης που θα πρωταγωνιστήσει ως ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος της ανθρωπότητας σε αρκετά τεύχη. Ο Τρόμος, αυτός  είναι η νέα απειλή για το ανθρώπινο γένος, είναι ένα είδος Δαίμονα,  ένας κακός Τιτάνας, που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Γη  κυνηγημένος από τα πνεύματα του Καλού την ημέρα της Αναστάσεως του  Χριστού, αλλά τώρα επιστρέφει για να συνεχίσει το καταστρεπτικό έργο  που είχε διακόψει η Ανάσταση. Μετά την επιστροφή του στη Γη με έναν  αερόλιθο που προσκρούει στη Ζούγκλα της Νότιας Αμερικής, ανοίγοντας  ένα πηγάδι πλάτους πενήντα μέτρων και βάθους χιλιομέτρων, ο Τρόμος δεν  χάνει καιρό και βάζει σε ενέργεια ένα φοβερό σχέδιο για την εξόντωση  της ανθρωπότητας. Με την τεράστια δύναμη που διαθέτει αποσπά παγόβουνα  από το Βόρειο Πόλο, που καθώς μετακινούνται στον Ατλαντικό Ωκεανό δημιουργούν προβλήματα στα πλοία που ταξιδεύουν. Το χειρότερο όμως  είναι πως καθώς ο Βόρειος Πόλος καταστρέφεται, η Γη θα χάσει την  ισορροπία της και θα βγει πιθανόν από την κίνηση γύρω από τον άξονά  της και επιπλέον καθώς τα παγόβουνα αυτά θα λιώνουν θα ανεβαίνει η  στάθμη των ωκεανών και θα πλημμυρίσουν οι ήπειροι. Οι Υπεράνθρωποι δεν  έχουν καιρό για χάσιμο, πετούν πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό, φτάνουν  στο Βόρειο Πόλο και εκεί από την πρώτη επαφή και σύγκρουση με τον  Τρόμο καταλαβαίνουν πως μόνο όλοι μαζί με συνδυασμένες τις δυνάμεις  τους μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τόσο ισχυρό  αντίπαλο…

Το τεύχος 56 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τρόμος, ο Θεός του Πολέμου»  κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την  Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 1961. Το ίδιο τεύχος με τον ίδιο ακριβώς τίτλο,  με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες  μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την  έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 13 Μαΐου 1952.
Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2015


Το κεντρικό δισέλιδο

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



=============Όγδοος Τόμος=============



#57) Σεζάμ, ο Αόρατος Μάγος

Πολύ μακριά από τη Γη, στο κέντρο του Γαλαξία, υπάρχει ένας τεράστιος αερόλιθος με σχήμα βουνοκορφής, ο Βράχος της Αιωνιότητας. Ο Βράχος αυτός με τις τεράστιες μαγνητικές του δυνάμεις συγκρατεί στις θέσεις τους όλα τα ουράνια σώματα του Γαλαξία. Αν ο Βράχος καταστραφεί, θα διαταραχθεί η ισορροπία όλων των αστρικών συστημάτων, τα άστρα, οι πλανήτες και όλα τα αστρικά συγκροτήματα του Γαλαξία θα ξεφύγουν από τις τροχιές τους και θα καταστραφούν. Φρουρός του Βράχου της Αιωνιότητας είναι ο «Σεζάμ, ο Αόρατος Μάγος», ο τελευταίος μιας φυλής σοφών ανθρώπων που ζούσε σε έναν κοντινό με το Βράχο πλανήτη που καταστράφηκε. Ο Σεζάμ έχει στη διάθεσή του πανίσχυρα μέσα για να προστατέψει το Βράχο της Αιωνιότητας από τις συγκρούσεις με τους κομήτες και τους αερόλιθους που πλανώνται στο διάστημα και τον απειλούν. Διαθέτει μια μαγική σφαίρα που μπορεί να τον μεταφέρει μέσα σε μια στιγμή όπου θέλει και να του εμφανίζει έγκαιρα κάθε κίνδυνο που απειλεί το Βράχο. Διαθέτει ένα πετράδι που κοσμεί το μέτωπό του και τον καθιστά άτρωτο σε κάθε καταστρεπτικό μέσο που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του και διαθέτει ακόμα πανίσχυρους κεραυνούς με τους οποίους μπορεί να καταστρέψει κάθε κομήτη και κάθε αερόλιθο που πλησιάζει το Βράχο πριν συγκρουστεί μαζί του. Όμως, τον Βράχο της Αιωνιότητας τον απειλεί τώρα και ο «Τρόμος, ο Θεός του Πολέμου» και ο Σεζάμ χρειάζεται τη βοήθεια των Υπερανθρώπων για να αντιμετωπίσει τις συνεχείς επιθέσεις του. Οι Υπεράνθρωποι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του καλού μάγου και η τιτάνια σύγκρουση για να προστατευτεί ο Βράχος της Αιωνιότητας και να διασωθεί ολόκληρος ο Γαλαξίας από την καταστρεπτική μανία του Τρόμου αρχίζει…

Οι άνθρωποι της εποχής που γράφτηκε αυτή η περιπέτεια, αρχές της δεκαετίας του ‘50, δεν είχαν συνειδητοποιήσει αρκετά ούτε τις αποστάσεις στο σύμπαν, αλλά ούτε και το απαγορευτικό όριο της ταχύτητας του φωτός, που είναι αδύνατο όχι μόνο να επιτευχθεί και να ξεπεραστεί, αλλά και η δυσκολία να το προσεγγίσουν σώματα που έχουν μάζα είναι ανυπέρβλητη. Αυτή τη δυσκολία συνειδητοποίησης αυτών των μεγεθών εκφράζει και η περιγραφή του συγγραφέα του «Υπερανθρώπου» Στέλιου Ανεμοδουρά για το ταξίδι των Υπερανθρώπων από τη Γη μέχρι το κέντρο του Γαλαξία, στο Βράχο της Αιωνιότητας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι Υπεράνθρωποι, που ταξιδεύουν με ατομικό ο καθένας διαστημόπλοιο με ταχύτητα υποτίθεται μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός, φτάνουν στο Βράχο της Αιωνιότητας μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, ενώ από την ανάλυση των φυσικών δεδομένων ενός τέτοιου ταξιδιού προκύπτει πως για ένα ταξίδι από τη Γη μέχρι το κέντρο του Γαλαξία, αν υποτεθεί πως γίνεται με την ταχύτητα του φωτός, χρειάζονται τριάντα χιλιάδες χρόνια!


Το τεύχος 57 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Σεζάμ, ο Αόρατος Μάγος» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 1961. Την προηγούμενη μέρα, στις 30 Νοεμβρίου 1961, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 2 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Τραγική Παρεξήγησις». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου» με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 20 Μαΐου 1952, την ίδια μέρα που το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου κυκλοφορούσε το τεύχος 32 με τίτλο «Η πράσινη Νεκροκεφαλή». Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ έκδοσης. Το γεγονός πως το ίδιο τεύχος το είχα στείλει κι εγώ στον Πάνο και το είχε κι αυτό διαθέσιμο για επεξεργασία είναι ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο για όλους τους συνταξιδιώτες στο μακρύ ταξίδι που κάνουμε στον παρελθόν των παιδικών μας χρόνων, πως το ταξίδι αυτό θα ολοκληρωθεί με πλήρη επιτυχία.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 24 Αυγούστου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο




#58) Νυόκα, η Θεά του Καλού

Ο Τζέκυλ ο Κτηνάνθρωπος δεν είναι νεκρός όπως νομίζουν οι  Υπεράνθρωποι! Κατάφερε να γλιτώσει από την έκρηξη της ατομικής βόμβας  με την οποία ο Υπερέλληνας ανατίναξε στο τεύχος 55 το κρησφύγετό του.  Και το χειρότερο, ο Τζέκυλ ελευθερώνει τον Τρόμο, τον Θεό του Πολέμου,  από το δίκτυ από άθραυστο μέταλλο στο οποίο τον τύλιξε το πανούργο Ελληνόπουλο στο προηγούμενο τεύχος, λίγο πριν τα σύρματα του διχτυού  τον κομματιάσουν. Οι δύο φοβεροί εχθροί της ανθρωπότητας ενώνουν τις  δυνάμεις τους για να σκορπίσουν τον όλεθρο και την καταστροφή. Στόχος  τους είναι η «Νυόκα, η θεά του Καλού» που βαθιά στα έγκατα της Γης, σε  μια σπηλιά που κανένας δεν ξέρει πού βρίσκεται, μαζί με δέκα ακόμα  ιέρειες που την υπηρετούν, φροντίζει να διατηρεί άσβηστη τη Φωτιά της  Καλοσύνης. Ο Τρόμος, που ζούσε στη Γη εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι ο  μόνος που ξέρει πού βρίσκεται η σπηλιά και ξέρει ακόμα πως αν σβήσει η  Φωτιά της Καλοσύνης θα ξεσπάσουν πάνω στη Γη άγριοι πόλεμοι και θα  επικρατήσει το Κακό, ο Όλεθρος και ο Θάνατος. Οι Υπεράνθρωποι με την  καθοδήγηση του Σεζάμ, του Αόρατου Μάγου, του Φρουρού του Βράχου της  Αιωνιότητας του Γαλαξία, πρέπει να αποτρέψουν τους δυο φοβερούς  συμμάχους πριν καταφέρουν να σβήσουν τη Φωτιά της Καλοσύνης και  ξεκινούν για τον Βεζούβιο, που ο κρατήρας του σύμφωνα με τις  πληροφορίες του Σεζάμ είναι η είσοδος για τη σπηλιά της θεάς Νυόκα…

Το τεύχος 58 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Νυόκα, η Θεά του Καλού» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 27 Μαΐου 1952 και σε δεύτερη  έκδοση, με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την  ίδια εικονογράφηση και με μικρές αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε  δέκα σχεδόν χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, την  Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 1961. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα είναι της Α’ έκδοσης και το εξασφάλισε για το «μπαούλο» ο  Γιώργος Βλάχος από τη συλλογή του φίλου Τρύφωνα Ευαγγελίδη.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 13 Ιουλίου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο




#59) Το Γκρέμισμα του Κολοσσού


Στο τεύχος 59 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Γκρέμισμα του Κολοσσού» ο Τρόμος, ο φοβερός Θεός του Πολέμου, ο μεγάλος εχθρός της Ανθρωπότητας που θέλει να την υποτάξει ή να την καταστρέψει, επιστρέφει με νέες δυνάμεις και νέες ικανότητες! Με κατάλληλα πειράματα που έκανε στον ίδιο τον εαυτό του, που αν αποτύγχαναν θα τον σκότωναν, κατάφερε να πολλαπλασιάσει τις ήδη υπερφυσικές σωματικές του δυνάμεις, να αποκτήσει την ικανότητα να εκτοξεύει πανίσχυρους κεραυνούς από τα μάτια του, που μπορούν να ρίχνουν αναίσθητους ακόμα και τους Υπερανθρώπους, και να παίρνει όποια μορφή θέλει και ακόμα, κατάφερε να βελτιώσει τις διανοητικές του ικανότητες, ώστε να εφευρίσκει νέους πιο καταστρεπτικούς τρόπους εξόντωσης της Ανθρωπότητας. Ήδη, ανακάλυψε μια συσκευή που με ένα νέο είδος κύματος που επιδρά στα φυτά και τα γιγαντώνει, κατάφερε να γιγαντωθούν όλα τα φυτά της Αμερικής και να μετατραπεί η χώρα σε μια φοβερή ζούγκλα από κυκλώπεια φυτά που κάνουν αδύνατη τη μετακίνηση από τη μια πόλη στην άλλη και όσο για τα δέντρα των πόλεων, αυτά μετατράπηκαν σε γίγαντες εκατό μέτρων! Το χειρότερο όμως είναι πως κατασκεύασε μέσα στα έγκατα της γης μια ατομική βόμβα μεγάλη σαν υπερωκεάνιο, που αν εκραγεί δεν θα μείνει τίποτα από τον πλανήτη Γη! Η απειλή για την ανθρωπότητα είναι άμεση και οι Υπεράνθρωποι πρέπει να δράσουν πριν είναι αργά. Τις πρωτοβουλίες για την εξουδετέρωση των σχεδίων του Τρόμου, αναλαμβάνει ο γιος του Ελ Γκρέκο και της Αστραπής, ο Υπερέλληνας, που με την απαράμιλλη ταχύτητα και ευελιξία του και με την τόλμη, την αποφασιστικότητα και την εξυπνάδα του μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες δυνάμεις και τις νέες ικανότητες του Τρόμου και να εξουδετερώσει με τη βοήθεια του παππού του, του Υπερανθρώπου, τα καταστρεπτικά για την ανθρωπότητα σχέδιά του…

Το τεύχος 59 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Γκρέμισμα του Κολοσσού» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 1961. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 1961, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 4 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Γκαούρ Τιμωρεί», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 1961, κυκλοφόρησε το τεύχος 38 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ελλάς, η Γαλάζια Θύελλα». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 460 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο επαναστάτης». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου» με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 3 Ιουνίου 1952, την ίδια μέρα που το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου κυκλοφορούσε το τεύχος 34 με τίτλο «Η Σπηλιά με τα Φίδια».

Για το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» ο Πάνος είχε διαθέσιμα για επεξεργασία δύο πρωτότυπα τεύχη, και τα δύο της Β’ περιόδου, το ένα από τη δική μου συλλογή και το άλλο από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου. Επεξεργάστηκε κυρίως το δικό μου, αλλά χρησιμοποίησε για καλύτερα αποτελέσματα και σελίδες από το πρωτότυπο του Γιώργου. Κι άλλο λοιπόν τεύχος με δύο αντίγραφα διαθέσιμα κι ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο για την επιτυχία της προσπάθειάς μας να ολοκληρωθούν όλες οι σειρές!

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 5 Σεπτεμβρίου 2016



Το κεντρικό δισέλιδο





#60) Οι Ατσάλινοι Δαίμονες


Στο τεύχος 60 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Ατσάλινοι Δαίμονες» η ανθρωπότητα απειλείται από μια φυλή εξωγήινων, τους Χουάνα, που ήρθαν από έναν μακρινό, μικρό πλανήτη του Γαλαξία, τον Αμόν, με σκοπό να υποδουλώσουν το ανθρώπινο γένος κι αν δεν δεχτεί να υποταχτεί να το εξοντώσουν. Οι Χουάνα εξαπολύουν με αλεξίπτωτα από τον ουρανό της Νέας Υόρκης κτηνώδη μεταλλικά ρομπότ με μορφή άγριων θηρίων, λιονταριών,
τίγρεων, ιπποπόταμων, ρινόκερων, ελεφάντων, που μόλις προσγειώνονται αρχίζουν το καταστροφικό τους έργο εναντίον ανθρώπων και κτιρίων. Οι Υπεράνθρωποι αντιμετωπίζουν με επιτυχία το πρώτο κύμα της επίθεσης του θηριώδους αυτού μετάλλινου στρατού, αλλά όταν εμφανίζονται και οι ίδιοι οι Χουάνα με τα φοβερά τους όπλα, που μπορούν με μια μόνο βολή να εξαφανίσουν τα κάτω πατώματα ενός ουρανοξύστη και να σωριάσουν σε συντρίμμια ολόκληρο το πανύψηλο κτίριο και ακόμα χειρότερα, να εξαφανίσουν και τους ίδιους τους Υπερανθρώπους, η θέση των υπερασπιστών της ανθρωπότητας γίνεται τραγική και ο δρόμος των εισβολέων από το μακρινό πλανήτη Αμόν για την υποδούλωση της Γης ανοίγει διάπλατα! Η ανθρωπότητα μπορεί να σωθεί μόνο με ένα θαύμα, που πραγματοποιείται χάρη στις ικανότητες και τη θαυμαστή ταχύτητα που διαθέτει ο γιος του Ελ Γκρέκο και της Αστραπής, το παιδί-θαύμα, ο Υπερέλληνας…

Το τεύχος 60 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Ατσάλινοι Δαίμονες» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 1961. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 1961, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 5 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Δολοφόνος του Ταρζάν» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 1961, κυκλοφόρησε το τεύχος 39 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Φαρμάκι της Κόμπρας». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 1961 είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 461 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Φρικτό Κονταροχτύπημα». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου» με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 10 Ιουνίου 1952, την ίδια μέρα που το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου κυκλοφορούσε το τεύχος 35 με τίτλο «Επανάσταση των Θεριών». Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2016


Tο κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)


#61) Η Απαγωγή της Αστραπής


Στο τεύχος 61 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Απαγωγή της Αστραπής» οι Χουάνα, οι εξωγήινοι που ήρθαν στη Γη από τον μακρινό πλανήτη του Γαλαξία Αμόν για να υποδουλώσουν το ανθρώπινο γένος, μετά την αποτυχία της πρώτης τους απόπειρας καταλαβαίνουν πως μόνο αν εξουδετερώσουν τους Υπερανθρώπους θα καταφέρουν να κυριαρχήσουν πάνω στη Γη. Με ένα αόρατο πανίσχυρο δίχτυ κοσμικών ακτίνων που εφηύρε ο Μεγάλος Μάγος, ο υπέρτατος αρχηγός της φυλής τους, οι Χουάνα αιχμαλωτίζουν την Αστραπή, τη μεταφέρουν στον πλανήτη τους κι εκεί τη φυλακίζουν μέσα σε μια αδιαπέραστη διάφανη σφαίρα απ’ όπου είναι αδύνατο να ξεφύγει. Οι Υπεράνθρωποι εντοπίζουν χάρις στον δαιμόνιο Ελ Γκρέκο τη θέση του Αμόν μέσα στο Γαλαξία και με τη νέα διαπλανητική βολίδα που κατασκεύασε ο κορυφαίος Έλληνας εφευρέτης ταξιδεύουν προς τον άγνωστο πλανήτη για να ελευθερώσουν την Αστραπή. Ο Μεγάλος Μάγος όταν μαθαίνει πως οι Υπεράνθρωποι πλησιάζουν δεν κρύβει τη χαρά του, γιατί είναι βέβαιος πως με την παγίδα που θα τους στήσει, θα τους αιχμαλωτίσει κι αυτούς! Όμως, λογαριάζει χωρίς τον… Κοντοστούπη και τη δειλία του, που με το θάρρος που επιδεικνύει πριν προλάβει να λιποθυμήσει από το φόβο του, θα σώσει για μια ακόμα φορά τους Υπερανθρώπους και μαζί μ’ αυτούς και την ανθρωπότητα…



Το τεύχος 61 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Απαγωγή της Αστραπής» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 1961. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 1961, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 6 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Θησαυρός του Μυστηρίου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 1961, κυκλοφόρησε το τεύχος 40 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Κανάλι των Κατασκόπων». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 1961, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 462 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Στα χέρια των Αχούα». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου» με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 17 Ιουνίου 1952, την ίδια μέρα που το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου κυκλοφορούσε το τεύχος 36 με τίτλο «Τα Φτερωτά Μαχαίρια».



Την τελευταία εβδομάδα του 1961 κυκλοφόρησαν τέσσερα τεύχη των κορυφαίων περιοδικών του είδους, «Γκαούρ-Ταρζάν», «Μικρός Ήρως» και «Υπεράνθρωπος» και με τα χρήματα που είχαν από τα κάλαντα των Χριστουγέννων τα παιδιά μπορούσαν να αγοράσουν με άνεση περισσότερα από ένα τεύχη. Θυμάμαι με σιγουριά πως είχα αγοράσει οπωσδήποτε το τεύχος 6 της Ανατύπωσης του «Γκαούρ-Ταρζάν» και πιθανόν και το τεύχος 40 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα», όχι όμως την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, αλλά την επόμενη, την πρώτη του 1962, με τα χρήματα από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, γιατί τα περιοδικά κυκλοφορούσαν στην επαρχία, και φυσικά στο Λιτόχωρο όπου μεγάλωσα, μια εβδομάδα αργότερα. Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των  αρχών της δεκαετίας του ’60.



Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2016






Το κεντρικό δισέλιδο





#62) Ο Πύργος του Μαύρου Πάνθηρα


Στο τεύχος 62 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Πύργος του Μαύρου Πάνθηρα» η απειλή για την ανθρωπότητα έρχεται από την Αφρική, από τη φυλή των Αντάλα, των Μαύρων Ανθρωποπανθήρων, που ζουν σε μια απάτητη και παρθένα περιοχή αποκλεισμένη από πανύψηλα βουνά και απόκρημνους γκρεμούς. Οι Ανθρωποπάνθηρες είναι πλάσματα μεταξύ ανθρώπου και πάνθηρα, περπατούν στα πίσω πόδια και χρησιμοποιούν τα μπροστινά σαν χέρια, όπως οι άνθρωποι. Η δύναμή τους είναι καταπληκτική, μπορούν με ένα χτύπημα να σκοτώσουν ελέφαντα ή να γκρεμίσουν ένα χοντρό δέντρο και ακόμα έχουν την καταπληκτική ικανότητα να πετούν. Σύμφωνα με τα ιερά βιβλία της φυλής τους, οι Αντάλα είναι προορισμένοι να κατακτήσουν μια μέρα ολόκληρο τον κόσμο, αλλά πρέπει να περιμένουν μέχρι να λυθεί η αρχαία κατάρα που τους δένει στην απομονωμένη περιοχή της Αφρικής όπου κατοικούν. Όμως, ένας Ανθρωποπάνθηρας δεν πιστεύει στις αρχαίες κατάρες και αψηφώντας τα ιερά βιβλία της φυλής που προβλέπουν πως αν ένας ανθρωποπάνθηρας βγει από τη χώρα τους, ολόκληρη η φυλή τους θα εξοντωθεί από ιπτάμενους ανθρώπους, εγκαταλείπει την περιοχή τους, φτάνει στη Αμερική, καλύπτει το σώμα του με κατάλληλα ρούχα για να μην φαίνεται τι είναι, νοικιάζει έναν πύργο στην άκρη ενός δάσους έξω από τη Νέα Υόρκη και χρησιμοποιώντας τον σαν ορμητήριο βάζει σε ενέργεια το σχέδιό του να γίνει κοσμοκράτορας. Οι Υπεράνθρωποι θα δυσκολευτούν να τον αντιμετωπίσουν και η κατάσταση θα χειροτερέψει όταν ο φοβερός αυτός αντίπαλος απαγάγει την Έλσα και τη μεταφέρει στη χώρα του. Μοιραία, η τελική αναμέτρηση των Υπερανθρώπων με τους Ανθρωποπάνθηρες θα πραγματοποιηθεί στη χώρα τους, στα βάθη της Αφρικής, στην περιοχή ανάμεσα στα ψηλά βουνά και τα απόκρημνα βράχια…

Το τεύχος 62 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Πύργος του Μαύρου Πάνθηρα» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 7 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Οι Δύο Ταρζάν» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 41 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ντιάβολο». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 463 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Βόας της Μαδέιρα». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου» με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 24 Ιουνίου 1952, την ίδια μέρα που το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου κυκλοφορούσε το τεύχος 37 με τίτλο «Ο γυάλινος Γίγαντας». Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2016



Η κεντρική δισέλιδη εικονογράφηση (δια χειρός Byron βεβαίως)




#63) Ο Πύρινος Δράκος

Στην περιπέτεια του τεύχους 63 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Πύρινος Δράκος», οι Υπεράνθρωποι καλούνται από τον ίδιο τον πρόεδρο της Αμερικής να ταξιδέψουν στον πλανήτη Άρη για να διασώσουν, αν προλάβουν, τα μέλη μιας επιστημονικής αποστολής που βρίσκονταν εκεί για να μελετήσουν τη δυνατότητα πιθανής εγκατάστασης αποίκων από τη Γη και δέχτηκαν επίθεση τεράτων. Φτάνοντας οι Υπεράνθρωποι με το πλανητόπλοιό τους στον Άρη θα διαπιστώσουν πως η αποστολή τους δεν περιορίζεται απλά στη διάσωση μιας δεκαμελούς ομάδας επιστημόνων, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Αρειανούς, που με τον βασιλιά τους, που αυτοαποκαλείται «Πύρινος Δράκος», ετοιμάζουν γενική επίθεση εναντίον της Γης για να την κυριέψουν. Οι κάτοικοι του Άρη και ο βασιλιάς τους αν και νάνοι στο μέγεθος, είναι άτρωτοι ακόμα και στις βολές του πιστολιού με τις πολλές σκανδάλες και τις πολλαπλές καταστρεπτικές δυνάμεις του Ελ Γκρέκο. Διαθέτουν ένα φοβερό όπλο, ένα ακόντιο με πύρινη αιχμή που οτιδήποτε αγγίζει το πυρακτώνει και το καταστρέφει και μπορεί να εξουδετερώνει ακόμα και τους Υπερανθρώπους. Όταν το ακόντιο αυτό αγγίζει τους ίδιους τους νάνους τους μεταμορφώνει σε μικρούς ιπτάμενους δράκους που μπορούν οι άλλοι να τους χρησιμοποιούν σαν άλογα σχηματίζοντας ένα ιπτάμενο ιππικό και όταν αγγίζει τους μικρούς δράκους τους μετατρέπει σε γιγάντιους δράκους με πύρινη ανάσα. Οι Υπεράνθρωποι είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο φοβερό στρατό και η σωτηρία της ανθρωπότητας θα εξαρτηθεί από τις ικανότητες και την εφευρετικότητα του γιου του Ελ Γκρέκο και της Αστραπής, του Υπερέλληνα, που καταφέρνει να διαφύγει από τον Άρη και να επιστρέψει στη Γη με σκοπό να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπιστεί ένας τέτοιος στρατός…

Το τεύχος 63 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Πύρινος Δράκος» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 8 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Φτερωτό Τέρας» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 42 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Σινιορίτα». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 464 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Χέλι, ο Εχθρός της Ελλάδος».

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 1 Ιουλίου 1952, την ίδια μέρα που το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου του Νίκου Ρούτσου κυκλοφορούσε το τεύχος 38 με τίτλο «Ο Εφιάλτης της Ζούγκλας». Δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 3 Ιουλίου 1952, θα άρχιζε η κυκλοφορία ενός νέου περιοδικού περιπετειών Ζούγκλας, του «Τάργκα», του Στέλιου Ανεμοδουρά, που το πρώτο του τεύχος με τίτλο «Ο κυρίαρχος της Ζούγκλας» είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο».


Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.



Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο

[Από το τεύχος αυτό λείπουν δυστυχώς οι σελίδες 32 και 33. Είναι οι διαφημιστικές σελίδες του τέλους βέβαια και δεν επηρεάζουν το κείμενο που είναι ολοκληρωμένο, αλλά όπως και να 'χει το πράγμα πρόκειται για μια ατέλεια. Αν κάποιος από τους φίλους μας τυχαίνει να έχει το εν λόγω τεύχος με τις σελίδες που μας λείπουν θα μας υποχρέωνε τα μέγιστα αν τις σκανάριζε και μας τις έστελνε.]




#64) Ο Τρόμος Επιστρέφει


Στην περιπέτεια του τεύχους 64 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Τρόμος Επιστρέφει», ο Υπεράνθρωπος, μόνος του αυτή τη φορά, με μόνο συμπαραστάτη του τον Κοντοστούπη, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Τρόμο, τον θεό του πολέμου, που επιστρέφει για να πάρει την εκδίκησή του. Οι υπόλοιποι Υπεράνθρωποι, ο Κεραυνός, ο Ελ Γκρέκο, η γυναίκα του η Αστραπή και ο γιος τους Υπερέλληνας έχουν ξεκινήσει για έναν πολύ μακρινό πλανήτη, για να βοηθήσουν στην εγκατάσταση εκεί μιας αποικίας ανθρώπων από τη Γη. Η εκδικητική μανία του Τρόμου στρέφεται αρχικά στον πιο ευάλωτο στόχο, τη γυναίκα του Υπερανθρώπου, την Έλσα, που ο Τρόμος είναι αποφασισμένος να την εξοντώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση. Από την εκδικητική του μανία βρίσκει τραγικό θάνατο ο μικροσκοπικός Τσιπιτσίπ που ζει με τον Υπεράνθρωπο και την οικογένειά του από το τεύχος νούμερο 14! Ο επόμενος στόχος του Τρόμου είναι η απαγωγή και η εξόντωση των κυβερνήσεων, των προέδρων και των βασιλέων όλων των χωρών του κόσμου, αρχίζοντας από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση της Αμερικής και συνεχίζοντας με τις κυβερνήσεις της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και όλων των άλλων χωρών. Όμως, στα σχέδιά του ο Τρόμος λογαριάζει χωρίς τον… Κοντοστούπη και τη δική του εκδικητική μανία να εκδικηθεί για το θάνατο του φίλου του, του Τσιπιτσίπ, εγκαταλείποντας για μία και μοναδική φορά τον δειλό εαυτό του. Ο Κοντοστούπης, όταν μαθαίνει πως ο Υπουργός Ασφάλειας της Αμερικής, που είναι μικρόσωμος περίπου σαν αυτόν, δεν έχει απαχθεί ακόμα από τον Τρόμο  παίρνει μεταμφιεσμένος τη θέση του και όταν ο φοβερός θεός του πολέμου τον απαγάγει, οδηγεί χωρίς να το ξέρει τον ορκισμένο για εκδίκηση Κοντοστούπη στη μυστική υπόγεια σπηλιά, εκεί όπου κρατάει αιχμαλώτους τον πρόεδρο και όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης της Αμερικής…



Το τεύχος 64 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Τρόμος Επιστρέφει» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 9 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Μαγικό Φίλτρο» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 43 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Στα Χείλη της Αβύσσου». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 465 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Χέλι Έχει Φαρμάκι».

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο,  με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 8 Ιουλίου 1952, την ίδια μέρα που το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου του Νίκου Ρούτσου κυκλοφορούσε το τεύχος 39 με τίτλο «Τα Πέτρινα Είδωλα». Δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 10 Ιουλίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 2 του νέου περιοδικού με περιπέτειες Ζούγκλας, του «Τάργκα» με τίτλο Η Σπηλιά με τα Διαμάντια», του ίδιου συγγραφέα με τον «Υπεράνθρωπο», του Στέλιου Ανεμοδουρά, που κείνη την περίοδο έγραφε ταυτόχρονα και εξέδιδε από τον εκδοτικό του οίκο δύο περιοδικά με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης. Και μάλιστα, το δεύτερο αυτό τεύχος του «Τάργκα», όπως μας πληροφορεί το πρώτο τεύχος, θα κυκλοφορούσε με καρφιτσωμένη μια όμορφη ταυτότητα «Υπερανθρώπου-Τάργκα» που θα πρόσφερε στους αναγνώστες των δύο περιοδικών, όπως προαναγγέλλεται, μεγάλα πλεονεκτήματα!



Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.



Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2016






Η κεντρική δισέλιδη εικονογράφηση




------------------------------------------------------------------------------------------------------



=============Ένατος Τόμος=============

#65) Ο Ελευθερωτής

Το πρώτο τεύχος του 9ου τόμου του Υπερανθρώπου (που θα παραθέσουμε εδώ ολόκληρο). Της εποχής όπου τα τεύχη παρουσίαζαν από έναν χαρακτήρα της οικογένειας των Υπερανθρώπων σαν κεντρικό ήρωα. Σε τούτο εδώ πρωταγωνιστής ο Κεραυνός που αντιμετωπίζει τον δαιμονικό τρελό επιστήμονα «Φωτοδότη» και τους Ανθρώπους του Σκότους.







Το κεντρικό δισέλιδο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
#66) Οι Αιχμάλωτοι του Ολέθρου

Το δεύτερο τεύχος του 9ου τόμου του Υπερανθρώπου. Κάνει την εμφάνισή του ένας νέος ήρως του Κακού, ο Όλεθρος! Έχει στη διάθεσή του ένα εκπληκτικό και μυστηριώδες μέταλλο που του δίνει απεριόριστες δυνάμεις! Ο Ελ Γκρέκο και η Αστραπή, στους οποίους είναι αφιερωμένο το τεύχος, παλεύουν με απόγνωση και αυτοθυσία για να σώσουν τον κόσμο και αιχμαλωτίζονται. Ο Κοντοστούπης δρα όπως πάντα με ανδρεία, δειλία και ηρωικές λιποθυμίες.


Το αυθεντικό κεντρικό δίφυλλο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
#67) Οι Εξώκοσμοι Συντρίβονται

Το τρίτο τεύχος του 9ου τόμου του Υπερανθρώπου. Όπου ο γιος του Ελ Γκρέκο και της Αστραπής, ο Υπερέλληνας, το γρηγορότερο πλάσμα του κόσμου, με τη συνδρομή του γενναίου Κοντοστούπη αντιμετωπίζει μια από τις τρομερότερες απειλές που δοκίμασε ποτέ η Ανθρωπότητα.


Το αυθεντικό κεντρικό δίφυλλο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------


#68) Ο «Άϋλος»

Στην περιπέτεια του τεύχους 68 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Άϋλος», ο Κεραυνός, ο Ελ Γκρέκο, η γυναίκα του η Αστραπή και ο γιος τους Υπερέλληνας λείπουν σε μια εξερευνητική αποστολή στα βάθη της Ασίας, όπου ψάχνουν να βρουν τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης και ο Υπεράνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει μόνος του μια μυστηριώδη και αλλόκοτη απειλή με μόνους συμπαραστάτες του τον Κοντοστούπη και την «ωραία» Ελχίνα, την πράσινη βασίλισσα της φυλής των Μαρούν από τον μακρινό πλανήτη Μελχίορ, που από το προηγούμενο τεύχος ζει μαζί με τους Υπερανθρώπους έχοντας αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού. Η Νέα Υόρκη αρχικά, ολόκληρη η Αμερική στη συνέχεια και τελικά ολόκληρη η Ανθρωπότητα κινδυνεύουν από μια στρατιά άϋλων πολεμιστών του παλιού καιρού που βγαίνουν στο φως της μέρας και διασχίζουν βουβοί τους δρόμους της Νέας Υόρκης σκορπίζοντας τον πανικό. Το χειρότερο όμως με αυτή την άϋλη στρατιά είναι πως όσοι βρεθούν κοντά στα αχνά, διαφανή και άτρωτα αυτά φαντάσματα εξαϋλώνονται και γίνονται κι αυτοί σαν αυτά. Η Γη κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μια απέραντη κόλαση με εκατομμύρια φαντάσματα εξαϋλωμένων ανθρώπων να κυκλοφορούν ασταμάτητα χωρίς καμιά ελπίδα σωτηρίας. Ο Υπεράνθρωπος πρέπει όσο πιο γρήγορα μπορεί να ανακαλύψει ποια είναι η προέλευση της φοβερής αυτής στρατιάς των «άϋλων» και τι είναι αυτό που μεταβάλει τους ανθρώπους σε αχνά, άυλα όντα, πριν η Γη μεταβληθεί σε πλανήτη φαντασμάτων…

Το τεύχος 68 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Άϋλος» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 13 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ταταμπού, η Βασίλισσα της Ζούγκλας» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 47 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Δραπέτης». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 469 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Η Κατερίνα Αργοπεθαίνει».

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 5 Αυγούστου 1952, την ίδια μέρα που το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου του Νίκου Ρούτσου κυκλοφορούσε το τεύχος 43 με τίτλο «Ο Τερατόμορφος Μαχαραγιάς». Δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 7 Αυγούστου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 6 του νέου περιοδικού με περιπέτειες Ζούγκλας, του «Τάργκα», με τίτλο «Τάργκα, ο Λευκός Σίφουνας», του ίδιου συγγραφέα με τον «Υπεράνθρωπο», του Στέλιου Ανεμοδουρά, που κείνη την περίοδο έγραφε ταυτόχρονα και εξέδιδε από τον εκδοτικό του οίκο τα δύο περιοδικά με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης.


Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που επαναδημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «μπαούλο», πλήρες και καλύτερα επεξεργασμένο, είναι από τη συλλογή του δημιουργού του «μπαούλου» Πάνου Κολιόπουλου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2017


Το αυθεντικό κεντρικό δίφυλλο.

---------------------------------------------------------------------------------------------------


#69) Το Μαργαριτάρι της Συμφοράς 

Το πέμπτο τεύχος του 9ου τόμου του Υπερανθρώπου. Ο Κεραυνός, για να σώσει την αγαπημένη του Λάουρα από μια φριχτή μοίρα, κατεβαίνει στον βυθό του Ωκεανού και συναντάει εκεί μια αλλόκοτη φυλή αμφίβιων ανθρώπων και μια γοργόνα. Οι μάχες που διεξάγονται είναι συναρπαστικές και συγκλονιστικές, καταλήγουν δε σε μια αποθέωση του Κεραυνού και του... Κοντοστούπη!

Το κεντρικό δισέλιδο
---------------------------------------------------------------------------------------------------

#70) Ο Ακαταμάχητος

Το έκτο τεύχος του 9ου τόμου του Υπερανθρώπου. Όπου ο Ελ Γκρέκο και η Αστραπή συγκρούονται με τους πιο εκπληκτικούς κι απίθανους εχθρούς του έχει γνωρίσει η Ανθρωπότητα με κορυφαίο το τέρας με τα έξι χέρια και την απίστευτη μυϊκή δύναμη που επικεφαλής του φριχτού στρατού του θέλει να εξοντώσει τα πάντα. Κείμενο, όπως πάντα του Στέλιου Ανεμοδουρά και εικονογράφηση του Byron (Βύρων Απτόσογλου).





Το κεντρικό δισέλιδο


---------------------------------------------------------------------------------------------------
#71) Ο Υπερέλληνας Τιμωρεί


Το έβδομο τεύχος του 9ου τόμου. Όπου ο Υπερέλληνας, μαζί με τον Κοντοστούπη, ταξιδεύουν σε μια έρημο της Νοτίου Αμερικής όταν βρίσκονται ξαφνικά σε μια παραμυθένια πολιτεία που φανερώνεται γύρω τους. Μια τιτάνια σύγκρουση ξεκινά ανάμεσα στον γιο του Ελ Γκρέκο και σε ανθρώπους που έζησαν χίλια χρόνια πριν.

Αυτό είναι το τελευταίο τεύχος της Α' Περιόδου και το τελευταίο με ξεχωριστές περιπέτειες των ηρώων της σειράς.


Το κεντρικό δισέδο.


 ---------------------------------------------------------------------------------------------------

#72) Ρεγκίνα η Βασίλισσα των Δέκα

Το όγδοο και τελευταίο τεύχος του 9ου τόμου του Υπερανθρώπου. Όπου κάνουν την εμφάνισή τους νέοι τρομεροί εχθροί του κόσμου, η Ρεγκίνα και οι Δέκα Υπεράνθρωποι από τον πλανήτη Ποσειδώνα. Κείμενο Στέλιου Ανεμοδουρά και εικονογράφηση Byron (Βύρων Απτόσογλου).

Το τεύχος αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της Β' περιόδου του περιοδικού, η οποία αναγγέλλεται ως εξής:

«Το τεύχος 72, με το οποίο αρχίζει η Β' Περίοδος του Υπερανθρώπου, θα έχη εντελώς διαφορετική εμφάνισι. Τα εξώφυλλά του θα είναι διαφορετικά και εντελώς πρωτότυπα, έτσι ώστε να μένη άφθονος χώρος για την εικόνα!»


Το κεντρικό δισέλιδο



-------------------------------------------------------------------------------------------------


=============Δέκατος Τόμος=============

#73) Το Στεφάνι του Μαρτυρίου

Αυτό είναι το πρώτο τεύχος του 10ου τόμου του Υπερανθρώπου. Όπου οι Δυνάμεις του Κακού επικρατούν πάνω στη Γη. Όπου η Ανθρωπότης στενάζει κάτω από μια φριχτή σκλαβιά, κάτω από τα χτυπήματα των τυράννων, των βδελυρών εχθρών του κόσμου. Η Γη έχει παραδοθεί στη Ρεγκίνα και τους Δέκα καθώς και στα τερατώδη όντα που καταφθάνουν κατά κύματα από τον πλανήτη Πωσειδώνα, ενώ οι Υπεράνθρωποι είναι ανίκανοι να αντιδράσουν στη συμφορά αυτή γιατί και οι ίδιοι είναι αιχμάλωτοι, υποταγμένη σε μια αλλόκοτη μοίρα.


Το κεντρικό δισέλιδο


---------------------------------------------------------------------------------------------------
#74) Οι Υπεράνθρωποι Κινδυνεύουν

Το δεύτερο τεύχος του 10ου τόμου του Υπερανθρώπου. Οι Υπεράνθρωποι μετά από μια θυελλώδη επίθεση, έπειτα από αφάνταστες συγκρούσεις καταφέρνουν να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη Ανθρωπότητα και να διώξουν τη Ρεγκίνα, τους Δέκα και τους Μυρμηγκανθρώπους από τη Γη. Συνεχίζεται όμως ο πόλεμος με λύσσα, ηρωισμό κι αυτοθυσία.


Το κεντρικό δισέλιδο

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------
#75) Η Λαβή που Τσακίζει 

Το τρίτο τεύχος του 10ου τόμου του Υπερανθρώπου. Στο τεύχος αυτό η Ρεγκίνα στήνει μια νέα παγίδα στους ήρωές μας. Κατορθώνει να τους παρασύρει σ’ ένα μυστηριώδες άστρο και να τους αιχμαλωτίσει εκεί με τη βοήθεια αλλόκοτων φυτών και ζώων.


Οι Υπεράνθρωποι περνούν και πάλι δύσκολες και βασανιστικές στιγμές. Η αγωνία και η απόγνωση γεμίζει την ψυχή τους και ο τρόμος για το άγνωστο και το ανεξήγητο κάνει τα μέλη τους να λύνονται.




Το κεντρικό δισέλιδο 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
#76) Στην Παγίδα των Δέκα 

Το τέταρτο τεύχος του 10ου τόμου του Υπερανθρώπου. Όπου ο τρελός Κοντοστούπης συναντά τους «νεκρούς» φίλους του και η λύπη, η απόγνωση, ο θυμός και η πίκρα που δοκιμάζει κάνουν την τρέλα του να εξατμιστεί. Οι Εχθροί του Κόσμου κάνουν μια νέα απόπειρα να υποδουλώσουν την Ανθρωπότητα, να εξοντώσουν κάθε ζωή στον πλανήτη μας, να εκμηδενίσουν τους ήρωες μας. Μα το χέρι των Προστατών του Κόσμου απλώνεται μια ακόμα φορά για να βάλει φραγμό στα εγκλήματα τους.





Το κεντρικό δισέλιδο
---------------------------------------------------------------------------------------------------


#77) Τα Σπαθιά του Χαλασμού

Το πέμπτο τεύχος του 10ου τόμου του Υπερανθρώπου. Όπου οι Υπεράνθρωποι αποφασισμένοι να τελειώσουν μια για πάντα με τους Εχθρούς του Κόσμου κυνηγούν τη Ρεγκίνα και τους Δέκα από χώρα σε χώρα κι από άστρο σε άστρο, όπου διεξάγονται τρομακτικές μάχες.







Το κεντρικό δισέλιδο
---------------------------------------------------------------------------------------------------
#78) Το Καλό Θριαμβεύει 

Το έκτο τεύχος του 10ου τόμου του Υπερανθρώπου. Όπου οι σκοτεινές και αποτρόπαιες δυνάμεις του Κακού γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ήττα τους. Οι Προστάτες της Ανθρωπότητος νικούν! Η νίκη τος όμως είναι γεμάτη με τόση συγκίνηση, τόσο δράμα και τόσο πόνο ώστε η χαρά σας για τη νίκη τους θα είναι σμιγμένη με δάκρυα!








Το κεντρικό δισέλιδο
---------------------------------------------------------------------------------------------------

#79) Εφιάλτης, το Ον με τα Χίλια Μάτια 
Ένας νέος Εχθρός του Κόσμου κάνει την εμφάνισή του στο τεύχος αυτό. Ένας νέος αντίπαλος των Υπερανθρώπων, πιο τρομερός, πιο πρωτότυπος, πιο επιθετικός και πιο αλλόκοτο από κάθε προηγούμενο! Ένα πλάσμα που θέλει να καταστρέψει και να υποδουλώσει τον κόσμο με μια απίστευτη στρατιά από Χίλια Μάτια. 






Το κεντρικό δισέλιδο
---------------------------------------------------------------------------------------------------


#80) Ιπτάμενοι Δίσκοι

Το όγδοο και τελευταίο τεύχος του 10ου τόμου του Υπερανθρώπου. Όπου η Γη υφίσταται την επίθεση Ιπταμένων δίσκων και κινδυνεύει να εξοντωθεί. Αλλόκοτα τερατώδη όντα από άλλους κόσμους σκορπούν την καταστροφή, με τη βοήθεια του Εφιάλτη, τού Όντος με τα Χίλια Μάτια! Οι Υπεράνθρωποι ρίχνονται με αυτοθυσία στον αγώνα για να υπερασπίσουν την Ανθρωπότητα.





Το κεντρικό δισέλιδο


Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ της πρώτης έκδοσης και της ανατύπωσης. Κυκλοφορώντας παράλληλα η πρώτη έκδοση με τον "Τάργκα" σε καμιά 15αριά ταυτόχρονα κυκλοφορούντα τεύχη και των δύο περιοδικών είχε αναπτυχθεί ένας διάλογος μέσω ανοιχτών επιστολών ανάμεσα στους δυο αστείους ήρωες του Κοντοστούπη από τον Υπεράνθρωπο και του Ατσίδα από τον Τάργκα. Ήταν κάτι σαν παράλληλο ευθυμογράφημα, όπου αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις και.. βρισιές! Η επιστολογραφία σταμάτησε τρία τεύχη πριν κλείσει τον κύκλο του ο Τάργκα και κάπου οκτώ τεύχη πριν κλείσει και ο Υπεράνθρωπος και τον δικό του. Στην επανέκδοση του Υπερανθρώπου αυτοί διάλογοι δεν υπάρχουν, γιατί ούτε και ο Τάργκα υπήρχε και μάλιστα ταυτόχρονα για να υπάρξουν και οι διάλογοι Κοντοστούπη-Ατσίδα. Στο συγκεκριμένο τεύχος 80 στη θέση της επιστολής Κοντοστούπη είναι ο κατάλογος των εκδοθέντων τευχών (που δεν υπήρχε στην πρώτη έκδοση). Να σημειωθεί, τέλος ότι οι εύθυμοι αυτοί διάλογοι, μάλλον είχαν εμπνευστεί από το χιουμοριστικό editorial του Ποκοπίκο στον Γκαούρ Ταρζάν της δεύτερης περιόδου. Συνεχίστηκαν, όμως και μετά τη διακοπή έκδοσης του Γκαούρ Ταρζάν. 
Γιώργος Βλάχος
(Κάνετε κλικ στην εικόνα της σελίδας για φυσικό μέγεθος).

-----------------------------------------------------------------------------------------


==========Ενδέκατος Τόμος==========




#81) Ντέτεκτιβ των Ουρανών


Στην περιπέτεια του τεύχους 81 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ντέτεκτιβ των Ουρανών» οι Υπεράνθρωποι καλούνται από τον αρχιστράτηγο της Παγκόσμιας Κυβέρνησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες κακοποιών που εφοδιασμένες με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά μέσα καταστροφής κάνουν επιδρομές σε τράπεζες και εργοστάσια για να αρπάξουν χρήματα, πολύτιμα μέταλλα και σπάνιες χημικές ουσίες. Οι επιδρομείς εκτός από τη χρήση όπλων τελευταίου τύπου, διαθέτουν πτητικές συσκευές που τους επιτρέπουν να εφορμούν αιφνιδιαστικά από τον ουρανό και να εξαφανίζονται πετώντας πάλι πίσω στο διάστημα πριν καν ειδοποιηθεί η αστυνομία. Στις επιδρομές τους οι κακοποιοί έχουν τη βοήθεια αλλόκοτων ανθρωποειδών φτερωτών πλασμάτων που τρέπουν σε φυγή τους αστυνομικούς που θα τύχει να βρεθούν στους τόπους των ληστειών κτυπώντας τους με τα μακριά ράμφη πουλιών που διαθέτουν. Οι Υπεράνθρωποι σε συνεργασία με τον αρχιστράτηγο οργανώνουν ένα σώμα επιδέξιων και τολμηρών ανδρών, τους «ντετέκτιβ των ουρανών», που με τις πτητικές συσκευές με τις οποίες τους εφοδιάζει ο Ελ Γκρέκο αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τους επιδρομείς κακοποιούς και να ειδοποιήσουν αμέσως τους Υπερανθρώπους να επέμβουν. Ο εντοπισμός των επιδρομέων δεν θα αργήσει και οι Υπεράνθρωποι θα διαπιστώσουν με έκπληξη πως η απειλή που έχουν να αντιμετωπίσουν προέρχεται από το πρόσφατο παρελθόν του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχηγός των επιδρομέων είναι ο Μουσολίνι, που κατάφερε να δραπετεύσει από τους παρτιζάνους που εκτέλεσαν έναν σωσία του και όχι τον ίδιο, να διαφύγει στην Αργεντινή, να κατασκευάσει με τη βοήθεια Ιταλών επιστημόνων ένα πλανητόπλοιο, να δημιουργήσει μια βάση στον μακρινό πλανήτη «Γη 2» και από κει να οργανώσει την εκδίκησή του εναντίον των Αμερικανών, των Ρώσων, των Άγγλων, των Ελλήνων και των Γάλλων που τους νίκησαν στο πόλεμο…

Το τεύχος 81 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ντέτεκτιβ των Ουρανών» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 18 Μαΐου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 17 Μαΐου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 26 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Στα Δόντια των Ανθρωποφάγων» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 19 Μαΐου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 60 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Τύραννος Γονατίζει». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 15 Μαΐου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 482 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Πράκτωρ 2».

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 1952 και ενώ το βασικό του ανταγωνιστικό περιοδικό το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου του Νίκου Ρούτσου είχε ολοκληρώσει ένα μήνα πριν την κυκλοφορία του. Δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 19 του «Τάργκα» με τίτλο «Ο Πράσινος Χαλαστής», του ίδιου συγγραφέα με τον «Υπεράνθρωπο», του Στέλιου Ανεμοδουρά, που κείνη την περίοδο έγραφε ταυτόχρονα και εξέδιδε από τον εκδοτικό του οίκο και τον «Υπεράνθρωπο» και το «Τάργκα» με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Α’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’50.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2016



Η κεντρική δισέλιδη εικονογράφηση (δια χειρός Byron)




#82) Στο Άστρο της Φωτιάς

Το «Άστρο της Φωτιάς» του τίτλου του τεύχους 82 του «Υπερανθρώπου» είναι ένας μακρινός πλανήτης που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον μικρό αστερισμό του Λύκου. Αν και από μακριά ο πλανήτης αυτός φαίνεται γαλάζιος, όπως η Γη, και μοιάζει με το δικό μας πλανήτη, διαθέτοντας δάση, βουνά, κάμπους, ποτάμια και μεγάλες πολιτείες, σε πολλά σημεία της επιφάνειάς του υπάρχουν ξέφωτα με μικρά ανοίγματα στο έδαφος απ’ όπου ξεπηδούν σιντριβάνια φωτιάς. Από αυτά τα πύρινα σιντριβάνια ο πλανήτης αυτός αναφέρεται ως «Άστρο της Φωτιάς». Το καταπληκτικό όμως με τον μακρινό και άγνωστο αυτόν πλανήτη είναι πως οι κάτοικοί του είναι Έλληνες, απόγονοι αρχαίων Ελλήνων που μετακινήθηκαν στη Νέα Αθήνα, έτσι ονόμασαν τον πλανήτη τους, με ένα πλανητόπλοιο που κατασκεύασε ένας μακρινός μας πρόγονος την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η επικεφαλής της Νέας Αθήνας στη σύγχρονη εποχή, η βασίλισσα Ελένη, βρίσκεται σε τραγική θέση. Ένας σφετεριστής του θρόνου, ο Ανδρόνικος, έχοντας δημιουργήσει έναν στρατό από γιγαντιαίους τερατώδεις δράκους που κατασκεύασε με βάση μυστικά όπλα και επιστημονικές ανακαλύψεις και συνταγές που έκλεψε από τα μεγάλα θησαυροφυλάκια του Κράτους, κατάφερε να πάρει την εξουσία στη Νέα Αθήνα, αναγκάζοντας τη βασίλισσα και λιγοστούς πιστούς ακολούθους της να εγκαταλείψουν το παλάτι και να κρυφτούν σε δασώδη βουνά κοντά στην πρωτεύουσα. Όμως, οι φιλοδοξίες του Ανδρόνικου δε περιορίζονται στη Νέα Αθήνα. Ο αδίσταχτος αυτός σφετεριστής ετοιμάζει τον τερατώδη στρατό του για να επιτεθεί και να κυριαρχήσει και στον πλανήτη των προγόνων του, τη Γη. Η βασίλισσα Ελένη από τα δάση όπου είναι κρυμμένη καλεί τους Υπερανθρώπους να ταξιδέψουν στο Άστρο της Φωτιάς για να αντιμετωπίσουν τον Ανδρόνικο και τον τερατώδη στρατό του, πριν εξαπολύσει την τελική επίθεση που ετοιμάζει εναντίον της Γης…

Το τεύχος 82 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στο Άστρο της Φωτιάς» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 25 Μαΐου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 24 Μαΐου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 27 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Τραγική Νύχτα» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 26 Μαΐου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 61 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Η Λαβή που Τσακίζει» με τον πράκτορα Κόρακα και το βοηθό του Βάτραχο. Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 22 Μαΐου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 483 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Πιτσιρίκος Λύνει το Πρόβλημα» με τον πράκτορα 2.

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 1952 και ενώ το βασικό του ανταγωνιστικό περιοδικό το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου του Νίκου Ρούτσου είχε ολοκληρώσει πριν ένα μήνα περίπου την κυκλοφορία του. Δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 20 του «Τάργκα» με τίτλο «Το Κορίτσι και το Τέρας», του ίδιου συγγραφέα με τον «Υπεράνθρωπο», του Στέλιου Ανεμοδουρά, που κείνη την περίοδο έγραφε ταυτόχρονα και εξέδιδε από τον εκδοτικό του οίκο και τον «Υπεράνθρωπο» και το «Τάργκα» με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Α’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’50.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2017


Το κεντρικό δισέλιδο



#83) Φλόγα, η Βασίλισσα του Κακού

Στο τεύχος 83 του «Υπερανθρώπου με τίτλο «Φλόγα, η Βασίλισσα του Κακού» εμφανίζεται ένας νέος, θανάσιμος εχθρός της ανθρωπότητας, που θα την απειλεί με αφανισμό όχι μόνο στην περιπέτεια του τεύχους αυτού, αλλά και στα επόμενα τεύχη. Ο νέος αυτός εχθρός είναι μια όμορφη, γιγαντόσωμη γυναίκα, η Φλόγα, με δύναμη και αντοχή σαν των «Υπερανθρώπων», με την ικανότητα να πετάει όπως εκείνοι και ακόμα με προηγμένες επιστημονικές γνώσεις που κληρονόμησε από τους προγόνους της, τους κατοίκους ενός μακρινού αστεριού του Γαλαξία που μετά από έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο αλληλοεξοντώθηκαν. Η Φλόγα είναι η μόνη που επέζησε από τους κατοίκους του μακρινού πλανήτη της καταγωγής της, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος, ο αλληλοσπαραγμός των συμπατριωτών της και η εξόντωση των μελών της οικογενείας της, έχουν ενσταλάξει στην ψυχή της ένα αβυσσαλέο μίσος για κάθε ζωντανό πλάσμα, μια ανικανοποίητη δίψα για εκδίκηση, αίμα και θάνατο και την απόφαση να αφιερώσει τη ζωή της στο Κακό, να γίνει «η Βασίλισσα του Κακού».

Στην πρώτη επίθεση εναντίον της Γης και των κατοίκων της, η Φλόγα χρησιμοποιεί έναν φοβερό στρατό από πύρινες σφαίρες που επιτίθενται σαν να έχουν νοημοσύνη, κατακαίγουν τα πάντα και όταν ο στόχος τους κατακαεί ολοσχερώς, απομακρύνονται ή επιτίθενται σε άλλο στόχο. Η Φλόγα στέλνει τελεσίγραφο προς την «Παγκόσμια Κυβέρνηση των Ηνωμένων Εθνών» προειδοποιώντας την πως αν δεν υποταχθεί στις θελήσεις και στις διαταγές της, θα εξαπολύσει εναντίον της Γης το στρατό με τις πύρινες σφαίρες της, που θα κατακάψουν τα πάντα, πόλεις, δάση, πλοία, αεροπλάνα, και θα σκορπίσουν παντού την καταστροφή. Οι Υπεράνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο το πρώτο κύμα πύρινων σφαιρών που εξαπολύει η Φλόγα εναντίον της Νέας Υόρκης, αλλά και να εντοπίσουν χωρίς καθυστέρηση τον πλανήτη όπου ο φοβερός στρατός της Φλόγας, οι αμέτρητες πύρινες σφαίρες που διαθέτει περιμένουν τη διαταγή της Βασίλισσας του Κακού για την τελική επίθεση εναντίον της Γης…

Το τεύχος 83 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Φλόγα, η Βασίλισσα του Κακού» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 1 Ιουνίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 31 Μαΐου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 28 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Παλάτι των Δαιμόνων» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 2 Ιουνίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 62 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Μάχη Γιγάντων» με τον πράκτορα Κόρακα, έναν από τους πιο κτηνώδεις αντιπάλους του «Παιδιού Φάντασμα», και το βοηθό του Βάτραχο. Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 29 Μαΐου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 484 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Η Αλλόκοτη Άθροισις (1+1=0)».

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 1952 και ενώ το βασικό του ανταγωνιστικό περιοδικό, το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου του Νίκου Ρούτσου, είχε ολοκληρώσει πριν ενάμισι μήνα την κυκλοφορία του. Δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 21 του «Τάργκα» με τίτλο «Το Στοιχειωμένο Λιοντάρι», του ίδιου συγγραφέα με τον «Υπεράνθρωπο», του Στέλιου Ανεμοδουρά που κείνη την περίοδο έγραφε ταυτόχρονα και εξέδιδε από τον εκδοτικό του οίκο δύο περιοδικά, τον «Υπεράνθρωπο» και το «Τάργκα», με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2017


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)



#84) Η Φριχτή Μεταμόρφωσι

Στην περιπέτεια του τεύχους 84 του «Υπερανθρώπου με τίτλο «Η Φριχτή Μεταμόρφωσι», η Φλόγα, η Βασίλισσα του Κακού, με το αέριο που ελευθερώνεται από ένα μικρό χάπι που καταφέρνει να ρίξει στο στόμα του Υπερανθρώπου, τον μεταμορφώνει σε ένα κτηνώδες αποκρουστικό πλάσμα με χοντρό πράσινο πρόσωπο, σατανικά μάτια, τεράστιο στόμα και με τη γλώσσα να κρέμεται απ’ έξω. Όμως η μεταμόρφωση του Υπερανθρώπου δεν περιορίζεται μόνο στη μορφή. Το αέριο που εισέπνευσε αλλάζει και το χαρακτήρα του και από προστάτης της ανθρωπότητας μετατρέπεται σε θανάσιμο εχθρό της, έτοιμο να συνεργαστεί με τη Φλόγα για να την υποδουλώσουν. Η Φλόγα με έναν τόσο ισχυρό σύμμαχο και έχοντας δημιουργήσει μέσα σε τεράστιους γυάλινους κώδωνες αμέτρητα μικροσκοπικά έντομα-ρομπότ, εφοδιασμένα με ένα από τα πιο τρομερά δηλητήρια, που αν αφεθούν ελεύθερα θα προκαλέσουν με τα τσιμπήματά τους το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, απευθύνει νέο τελεσίγραφο προς την «Παγκόσμια Κυβέρνηση» απαιτώντας να γίνουν δεκτοί οι όροι της. Η Βασίλισσα του Κακού απαιτεί να παραδοθούν αμέσως όλοι οι Υπεράνθρωποι και να γίνει δεκτή η απαίτησή της να αλλάξουν οι νόμοι όλων των χωρών και να αντικατασταθούν με άλλους που να τιμωρούν το Καλό και να προστατεύουν το Κακό και το Έγκλημα. Στη σύγκρουση που ακολουθεί η Φλόγα έχοντας σύμμαχό της τον Υπεράνθρωπο βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, αλλά κάνει ένα μοιραίο λάθος, δεν υπολογίζει την αιώνια υπεροχή του Καλού έναντι του Κακού και στέλνει τον Υπεράνθρωπο να δολοφονήσει με τα δηλητηριώδη έντομα-ρομπότ που δημιούργησε την αγαπημένη του σύζυγο, την Έλσα…

Το τεύχος 84 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Φριχτή Μεταμόρφωσι» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 8 Ιουνίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 7 Ιουνίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 29 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Παράξενοι Επισκέπτες» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 9 Ιουνίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 63 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Παιδί-Φάντασμα Προδίδει», όπου ο κτηνώδης πράκτορας των Ναζί, ο Κόρακας, αιχμαλωτίζει το Παιδί-Φάντασμα και του χορηγεί τον «ορό της αλήθειας» για να προδώσει. Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 5 Ιουνίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 485 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Εδώ Ρώμη», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» αντιμετωπίζει έναν προδότη μέσα στην ίδια την οργάνωσή του.

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 1952. Δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο τεύχος της σειράς του «Τάργκα», το νούμερο 22, με τίτλο «Η Σπάθα του Δημίου», του ίδιου συγγραφέα με τον «Υπεράνθρωπο», του Στέλιου Ανεμοδουρά, που κείνη την περίοδο έγραφε ταυτόχρονα και εξέδιδε από τον εκδοτικό του οίκο δύο περιοδικά, τον «Υπεράνθρωπο» και το «Τάργκα», με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης. Το τεύχος 22 του «Τάργκα» διαφημίζεται στο τεύχος του «Υπερανθρώπου» ως «ένα από τα πιο αριστουργηματικά τεύχη που δεν πρέπει να χάσει κανείς», αλλά δεν γίνεται καμιά αναφορά πως το τεύχος αυτό θα ήταν το τελευταίο της σειράς.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Α’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’50.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2017


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)




#85) Η Νάρκη του Θανάτου

Στην περιπέτεια του τεύχους 85 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Νάρκη του Θανάτου», η Φλόγα, η Βασίλισσα του Κακού, επιχειρεί την τελευταία πριν το τραγικό τέλος της απόπειρα να υποδουλώσει την ανθρωπότητα και να εγκαθιδρύσει πάνω στη Γη το βασίλειο του Κακού και του Εγκλήματος που ονειρεύεται. Αυτή τη φορά η Φλόγα δημιουργεί μέσα σε μια απέραντη μυστική σπηλιά στα έγκατα της Γης έναν πολυάριθμο στρατό από κόκκινους ανθρωποπιθήκους, που περιμένουν ανυπόμονα της διαταγές της να επιτεθούν. Τα αλλόκοτα αυτά πλάσματα έχουν την καταπληκτική ικανότητα να ανοίγουν λαγούμια και να κινούνται μέσα στο έδαφος τρυπώντας ακόμα και τους βράχους, με την ταχύτητα που ένας καλός κολυμβητής κινείται μέσα στο νερό. Η Φλόγα εφοδιάζει τον κάθε ανθρωποπίθηκο με μια μεγάλη νάρκη γεμάτη με εκρηκτική ουσία, αρκετή να τινάξει στον αέρα ακόμα και ένα αεροπλανοφόρο ή έναν ουρανοξύστη. Όλες μαζί οι νάρκες αυτές θα μπορούσαν να μετατρέψουν μια μεγαλούπολη όπως η Νέα Υόρκη σε συντρίμμια. Η Φλόγα, γνωρίζοντας πως θα αποτύχει για μια ακόμα φορά όσο την ανθρωπότητα θα την προστατεύουν οι Υπεράνθρωποι, σχεδιάζει την κατά προτεραιότητα εξόντωσή τους. Εφοδιάζει τους ανθρωποπιθήκους της με γυάλινες αμπούλες, που όταν σπάζουν ελευθερώνεται ένα άσπρο θολό αέριο που μπορεί να ναρκώσει ακόμα και τους Υπερανθρώπους…

Το τεύχος 85 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Η Νάρκη του Θανάτου» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 15 Ιουνίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 14 Ιουνίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 30 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Νεκρανάσταση του Γκαούρ» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 16 Ιουνίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 64 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Η Εξόντωσις του Κόρακα», όπου ο κτηνώδης πράκτορας των Ναζί, ο Κόρακας, όπως λέει και ο τίτλος του, εξοντώνεται. Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 12 Ιουνίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 486 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Τυφλός Πράκτωρ», όπου εμφανίζεται όπως λέει και ο τίτλος του ένας νέος αντίπαλος του «Παιδιού-Φάντασμα» που είναι τυφλός!

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 1952 χωρίς ανταγωνιστή, αφού το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου είχε ολοκληρώσει πριν από δυο μήνες την έκδοσή του και το «Τάργκα» του ίδιου εκδότη και συγγραφέα με τον «Υπεράνθρωπο» είχε ολοκληρώσει την έκδοσή του μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Ο συγγραφέας του «Υπερανθρώπου» και του «Τάργκα» Στέλιος Ανεμοδουράς που υπέγραφε τα δύο αυτά περιοδικά με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης ετοίμαζε ένα άλλο περιοδικό, μάλλον το «Διαμάντι», που εκδόθηκε τελικά μερικά χρόνια αργότερα, γιατί στη θέση του εκδόθηκε ακριβώς μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης των 96 τευχών του «Υπερανθρώπου», «Ο Μικρός Ήρως».

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Α’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’50.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2017


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)






#86) Οι Δαίμονες του Πυρός

Στην περιπέτεια του τεύχους 86 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Δαίμονες του Πυρός», οι Υπεράνθρωποι αντιμετωπίζουν τον εξωγήινο Αρστ, έναν απεσταλμένο του μακρινού άστρου Χόγκορφ, ειδικό στην καταστροφή πλανητών που μπορεί να απειλήσουν στο μέλλον το άστρο τους. Ο φοβερός αυτός εξωγήινος ήρθε στη Γη με την εντολή να την καταστρέψει και ως ειδικός καταστροφέας πλανητών αναζήτησε και βρήκε το αδύνατο σημείο του πλανήτη. Ανακάλυψε πως βαθιά στα έγκατα της Γης ζουν οι Δαίμονες του Πυρός, μικρά, παράξενα, μαύρα ανθρωποειδή, που από τη ουρά τους, τους αγκώνες τους και τα μαλλιά τους βγαίνουν φλόγες που θα μπορούσαν να κάψουν εύκολα, ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά, ένα ολόκληρο δάσος. Τα πλάσματα αυτά δεν είναι κακόβουλα, αντίθετα, έργο τους είναι να προστατεύουν τη Γη ελέγχοντας και φρουρώντας τις Πύρινες Δυνάμεις του εσωτερικού της, τις εκρήξεις των ηφαιστείων και τους σεισμούς. Ο φοβερός Αρστ καταφέρνει να υποτάξει τους Δαίμονες του Πυρός, να τους αποτρέψει από το έργο τους να φρουρούν και να συγκρατούν τις εσωτερικές δυνάμεις του πλανήτη και κάποιους από αυτούς τους στέλνει εναντίον της Νέας Υόρκης όπου σκορπούν φωτιά και θάνατο. Αυτό όμως είναι και το μοιραίο λάθος του φοβερού καταστροφέα, γιατί οι Υπεράνθρωποι αντιμετωπίζοντας τους Δαίμονες του Πυρός στους δρόμους της Νέας Υόρκης ανακαλύπτουν τα ίχνη του και σπεύδουν να τον βρουν πριν απελευθερωθούν οι εσωτερικές δυνάμεις του πλανήτη και γίνει η μεγάλη έκρηξη που θα  μετατρέψει τη Γη σε συντρίμμια…

Το τεύχος 86 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Δαίμονες του Πυρός» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 22 Ιουνίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 31 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Κυνήγι του Θανάτου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 23 Ιουνίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 65 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Φου-Γιάμα, το Χρυσάνθεμο του Θανάτου». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 19 Ιουνίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 487 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Γρίφος του Τυφλού». Στο τεύχος 86 του Υπερανθρώπου» προαναγγέλλεται για την επόμενη Παρασκευή 29 Ιουνίου 1962, η κυκλοφορία ενός νέου εικονογραφημένου περιοδικού, του περιοδικού «ΔΙΚΟ ΜΟΥ», του «πιο συναρπαστικού εικονογραφημένου περιοδικού που έχει γνωρίσει η Ελλάς» με τιμή «μόνο 3 δραχμές».

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 1952 χωρίς ανταγωνιστή, αφού το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου είχε ολοκληρώσει πριν από δυο μήνες την έκδοσή του και το «Τάργκα» του ίδιου εκδότη και συγγραφέα με τον «Υπεράνθρωπο» είχε ολοκληρώσει την έκδοσή του μόλις πριν δύο εβδομάδες. Ο «Μικρός Ήρως» του Στέλιου Ανεμοδουρά, θα κυκλοφορούσε μετά από δυόμισι μήνες, την επόμενη εβδομάδα από την ολοκλήρωση της έκδοσης του «Υπερανθρώπου».

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)





#87) Αιχμάλωτος της Αράχνης

Στην περιπέτεια του τεύχους 87 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Αιχμάλωτος της Αράχνης», ο εξωγήινος Άρστ, ο φοβερός καταστροφέας πλανητών από το μακρινό άστρο Χόγκορφ, μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα να καταστρέψει τη Γη, κατανοεί πως κανένα σχέδιο και καμιά νέα προσπάθεια εναντίον της Γης δεν θα πετύχει αν δεν καταφέρει πρώτα να εξουδετερώσει τους Υπερανθρώπους. Με τις πανίσχυρες υπνωτιστικές δυνάμεις που αποκτά χάρις σε μια συσκευή που κάνει χίλιες φορές ισχυρότερη τη θέληση εκείνων που την διαθέτουν καταφέρνει να υπνωτίσει τους Υπερανθρώπους και ελέγχοντας τη θέλησή τους, τους αιχμαλωτίζει και τους μεταφέρει στο μακρινό άστρο Χόγκορφ. Η Γη χωρίς τους Υπερανθρώπους είναι τώρα ανυπεράσπιστη και ο αδίσταχτος αυτός καταστροφέας επιστρέφει για να την καταστρέψει. Οι Υπεράνθρωποι υπνωτισμένοι και φρουρούμενοι από τις τρομερές αράχνες-ρομπότ του πλανήτη Χόγκορφ που τους κρατούν αιχμάλωτους στον ιστό τους είναι αδύνατο να αντιδράσουν, αλλά ένας από αυτούς, ο Υπερέλληνας, ο γιος του Ελ Γκρέκο και της Αστραπής, ο ταχύτερος και πιο ευέλικτος άνθρωπος του κόσμου, αντιστέκεται στον υπνωτισμό και επιχειρεί να σώσει τη Γη έστω και την τελευταία στιγμή, πριν ο φοβερός Αρστ δώσει την εντολή να πατηθεί το κουμπί που θα τη μετατρέψει σε συντρίμμια…

Αυτή την επιδίωξη του Αρστ και των κατοίκων του μακρινού άστρου Χόγκορφ να καταστρέψουν τη Γη για να είναι ασφαλείς απέναντι στο ενδεχόμενο να αποφασίσουν κάποια μέρα στο μέλλον οι άνθρωποι να επιτεθούν εναντίον τους, μπορεί σαν παιδιά που διαβάζαμε τον «Υπεράνθρωπο» να την αντιλαμβανόμασταν τότε ως παράλογη και ακατανόητη, αλλά τώρα που μεγαλώσαμε, βλέπουμε πως στη σύγχρονη πραγματικότητα, στον γήινο πραγματικό κόσμο που ζούμε, αυτή η τακτική είναι συνήθης από τους ιμπεριαλιστές, που θέλοντας να επεκταθούν και να τους υποτάξουν όλους, επιτίθενται εναντίον τους στο όνομα του κινδύνου που δήθεν διατρέχουν από αυτούς!

Το τεύχος 87 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Αιχμάλωτος της Αράχνης» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 29 Ιουνίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 28 Ιουνίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 32 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Μυστηριώδης Άγνωστος» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 30 Ιουνίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 66 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Η Κόρη του Ήλιου». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 26 Ιουνίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 488 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Ανεμόπτερο του Ολέθρου». Στο τεύχος 87 του Υπερανθρώπου» διαφημίζεται η κυκλοφορία του νέου εικονογραφημένου περιοδικού, του «ΔΙΚΟ ΜΟΥ», που θα κυκλοφορούσε την ίδια μέρα με το τεύχος 87 του «Υπερανθρώπου», την Παρασκευή 29 Ιουνίου 1962, και προβάλλεται ως το μεγαλύτερο εικονογραφημένο περιοδικό ποικίλης ύλης των Βαλκανίων!

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 1952 χωρίς ανταγωνιστή. Αυτή η μονοκρατορία του «Υπερανθρώπου» αυτής της περιόδου να κυκλοφορεί χωρίς ανταγωνιστή θα διαρκέσει μέχρι το τελευταίο του τεύχος 96 και θα αντικατασταθεί από τη μονοκρατορία του «Μικρού Ήρωα» που θα επεκταθεί κι αυτή για όλο το 1953 και τους πρώτους μήνες του 1954.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)





#88) ΑΜΠΟΥΧΑΝ, ο Θηριώδης

Σε ένα πολύ μακρινό άστρο, στα βάθη του ουρανού, ζει μια φυλή κολοσσιαίων ανθρώπων, η φυλή των Αμπουχάν. Οι γιγαντιαίοι αυτοί άνθρωποι έχουν προοδεύσει σημαντικά, είναι ειρηνικοί και ζουν ήσυχα χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλο. Όμως τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, η γαλήνη της κοινωνίας των Αμπουχάν διαταράσσεται από τρία μέλη της που επιχειρούν να υποδουλώσουν τους συμπατριώτες τους και να γίνουν τύραννοι της φυλής τους. Όμως, δεν τα καταφέρνουν και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το άστρο τους με μια διαστημική βολίδα, κυνηγημένοι από τους συμπατριώτες τους. Η βολίδα των τριών Αμπουχάν, φτάνει τελικά στο ηλιακό σύστημα, πέφτει με τεράστια δύναμη στην επιφάνεια της Γης και χώνεται τρεις χιλιάδες μέτρα βαθιά κάτω από το έδαφός της. Οι τρεις Αμπουχάν, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας της Γης σε σχέση με τον πλανήτη τους, πέφτουν σε νάρκη για τρεις χιλιάδες χρόνια, συνέρχονται στη σύγχρονη εποχή, βγαίνουν στην επιφάνεια και απειλούν τη Γη με καταστροφή. Οι Υπεράνθρωποι, που ετοιμάζονται για το γάμο του Κεραυνού με την αγαπημένη του Λάουρα, πρέπει να προστατεύσουν για μια ακόμα φορά την ανθρωπότητα από τη νέα αυτή απειλή, αλλά τι μπορούν να κάνουν απέναντι στους τρεις αυτούς θηριώδεις κολοσσούς που είναι άτρωτοι όχι μόνο στα υπερφυσικά χτυπήματά τους αλλά και στο υπερόπλο του Ελ Γκρέκο με τις πολλαπλές σκανδάλες που παρά τις φοβερές δυνάμεις που εξαπολύει δεν μπορεί να τους βλάψει;

Το τεύχος 88 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «ΑΜΠΟΥΧΑΝ, ο θηριώδης» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 6 Ιουλίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 5 Ιουλίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 33 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Βρυκόλακας της Νύχτας» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 7 Ιουλίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 67 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Παιδί-Φάντασμα Σ.Ο.Σ.». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 3 Ιουλίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 489 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Πράκτωρ… Νάνος», όπου το Παιδί-Φάντασμα καλείται στο Λονδίνο για να εξιχνιάσει το μυστήριο της εξαφάνισης σημαντικών απόρρητων εγγράφων μέσα από το κτίριο του Γενικού Στρατηγείου του Αγγλικού Στρατού!

Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 1952 χωρίς ανταγωνιστικό περιοδικό αυτής της κατηγορίας.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)



----------------------------------------------------------------------------------------------------






========== Δωδέκατος Τόμος ==========


#89) Σιμούν, ο Γυιος του Κεραυνού

Στο τεύχος 89 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Σιμούν, ο Γυιός του Κεραυνού», εμφανίζεται για πρώτη φορά ο γιος του Κεραυνού και της Λάουρας, ο Σιμούν. Ο μικρός Σιμούν γεννήθηκε και μεγάλωσε, μέχρι που έγινε δυο ετών, με τη μητέρα του και μια γριά νοσοκόμα απομονωμένος σε ένα μακρινό εξοχικό σπίτι, για να προστατευτεί από τους εχθρούς του κόσμου, που αν μάθαιναν για τη γέννησή του θα επιχειρούσαν ενδεχομένως να τον αρπάξουν για να εκβιάσουν τους Υπερανθρώπους να μην επέμβουν και να μην ματαιώσουν τα καταστροφικά τους σχέδια εναντίον της ανθρωπότητας. Από μωρό ακόμα ο Σιμούν αναπτύσσει ισχυρές πνευματικές δυνάμεις υπνωτισμού, μεταβίβασης και ελέγχου της σκέψης και οι Υπεράνθρωποι με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακαλύπτουν πως κληρονόμησε από τον πατέρα του τον Κεραυνό και όλες τις υπεράνθρωπες δυνάμεις του, την υπερφυσική δύναμη και αντοχή του καθώς και την ικανότητα να πετάει.

Η εμφάνιση του Σιμούν στο τεύχος αυτό συμπίπτει με τις προσπάθειες του Μαύρου Αγγέλου, ενός πανίσχυρου και φιλόδοξου αρχηγού του υποκόσμου της Αμερικής, να ενώσει κάτω από τις διαταγές του όλες τις δυνάμεις του εγκλήματος όλων των χωρών του κόσμου σε μια παγκόσμια ομοσπονδία του Κακού, που καμιά αστυνομία και κανένα κράτος δεν θα μπορεί να αντισταθεί στην ισχύ της. Ο Μαύρος Άγγελος καταφέρνει να απαγάγει τον Σιμούν, ληστεύει μια τράπεζα και οργανώνει ένα σχέδιο απαγωγής παιδιών πλουσίων οικογενειών για να εκβιάσει την κυβέρνηση να ελευθερώσει τους κακοποιούς συνεργάτες του που βρίσκονται στη φυλακή. Όμως, ο φοβερός κακοποιός κάνει ένα μοιραίο λάθος, γιατί δεν λογαριάζει ούτε τις ισχυρές υπνωτιστικές δυνάμεις του Σιμούν, ούτε τις υπεράνθρωπες δυνάμεις του. Το μικρό Υπεραγόρι αν και ο Υπεράνθρωπος δεν του έχει επιτρέψει ακόμα λόγω του μικρού της ηλικίας να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον του Κακού, αναλαμβάνει δράση…

Το τεύχος 89 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Σιμούν, ο Γυιός του Κεραυνού» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 13 Ιουλίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 12 Ιουλίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 34 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Στρίγγλα κι οι Κανίβαλοι» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 14 Ιουλίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 68 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Σπίθας Εναντίον Φου-Γιάμα». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 10 Ιουλίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 490 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Νάνος και ο Πιτσιρίκος». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 1952 χωρίς ανταγωνιστικό περιοδικό αυτής της κατηγορίας.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)



#90) Τάο-Γκο, ο Τρομερός

Στο τεύχος 90 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τάο-Γκο, ο Τρομερός», εμφανίζεται ένας ακόμα μεγάλος εχθρός της ανθρωπότητας, ο Κινέζος Μάγος Τάο-Γκο. Ο φοβερός αυτός μάγος, γιος μιας πανίσχυρης μάγισσας της Κίνας και του μεγαλύτερου σοφού μιας παλιότερης εποχής, διαθέτει καταπληκτικές ικανότητες, τέτοιες που τον καθιστούν έναν από τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους των Υπερανθρώπων. Η δύναμη της θέλησής του είναι τεράστια, διαθέτει τηλεπαθητικές δυνάμεις που του επιτρέπουν να βλέπει όσο μακριά θέλει, οι υπνωτιστικές του δυνάμεις του δίνουν τη δυνατότητα να εξαφανίζει έναν άνθρωπο από ένα μέρος και να τον εμφανίζει σε άλλο και ακόμα, μπορεί να μικραίνει όποιον θέλει, τόσο που να χωράει σε μια γυάλα. Ο Τάο-Γκο εμφανίζεται έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο και να εγκαταστήσει πάνω στη Γη το Βασίλειο του Κακού, υποτάσσοντας σε πρώτη φάση στην εξουσία του τα πιο μεγάλα και ισχυρά κράτη του κόσμου, την Αμερική κατ’ αρχήν και στη συνέχεια την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία. Οι πρώτες κινήσεις του Τάο-Γκο για να πραγματοποιήσει τα εφιαλτικά του σχέδια είναι η εξαφάνιση, η σμίκρυνση, η αιχμαλωσία και ο εγκλωβισμός σε μικρές γυάλινες μπάλες του Υπερανθρώπου, του Κεραυνού καθώς και του προέδρου της Αμερικής και αρκετών Υπουργών της κυβέρνησής του. Οι δυνάμεις του Ελ Γκρέκο, της Αστραπής και του Υπερέλληνα δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί αυτός ο πανίσχυρος Κινέζος μάγος και ο μόνος που μπορεί να αντισταθεί αποτελεσματικά σ’ αυτή τη φοβερή απειλή είναι ο μικρός Σιμούν με τις καταπληκτικές πνευματικές δυνάμεις που διαθέτει…

Το τεύχος 90 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τάο-Γκο, ο Τρομερός» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 20 Ιουλίου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 19 Ιουλίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 35 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το Έγκλημα της Τζέιν» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 21 Ιουλίου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 69 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ορλάντο». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 17 Ιουλίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 491 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Μυστήριο του Κύκλωπα». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 1953 χωρίς ανταγωνιστικό περιοδικό αυτής της κατηγορίας.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)




#91) Βοήθεια Υπεράνθρωπε!
Το τεύχος 91
 του «Υπερανθρώπου» κυκλοφόρησε στη δεύτερη έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ’60 στις 27 Ιουλίου 1962.
Στην ιστορία 
αυτή ο φοβερός κινέζος μάγος Ταο-Γκο, πουπρωτοεμφανίστηκε στο προηγούμενο τεύχος 90 και θα πρωταγωνιστεί ως ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της ανθρωπότητας μέχρι και το τελευταίο τεύχος της σειράς, για να εξουδετερώσει τους υπερανθρώπους και να υποδουλώσει ανενόχλητος την ανθρωπότητα, χαλκεύει μια σκευωρία εναντίον των υπερανθρώπων, που δικάζονται με πλαστά στοιχεία, τιμωρούνται καιοδηγούνται στην εξορία. Όμως ο γιος του Ελ Γκρέκο και της Αστραπής, ο Υπερέλληνας, και ο γιος του Κεραυνού, ο Σιμούν, δεν αποδέχονται την αδικία.
Προκόπης Κωφός


Το κεντρικό δισέλιδο



#92) Τάο-Γκο, θα Πεθάνεις

Στο τεύχος 92 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τάο-Γκο, θα Πεθάνεις», οι Υπεράνθρωποι αντιμετωπίζουν τον φοβερό Κινέζο Μάγο Τάο-Γκο, που στην περιπέτεια αυτή έχει εφεύρει μια μηχανή που μπορεί να σπέρνει το μίσος και τη διχόνοια μεταξύ των ανθρώπων και να τους οδηγεί στον αλληλοσπαραγμό και την αλληλοεξόντωση. Στην πρώτη προειδοποιητική ολιγόλεπτη λειτουργία της σατανικής αυτής μηχανής δυο αμερικανικά συντάγματα που παίρνουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια με άσφαιρα πυρά, συγκρούονται με αληθινά και αλληλοεξοντώνονται, οι υπουργοί στο υπουργικό συμβούλιο στο Λευκό Οίκο μεταβάλλονται σε μαινόμενους δαίμονες και ανταλλάσσουν γροθιές, κλωτσιές και μπαστουνιές, αλλά ακόμα και οι Υπεράνθρωποι είναι αδύνατο να αντισταθούν στην επίδραση της φοβερής αυτής μηχανής και συγκρούονται μεταξύ τους γεμάτοι μίσος ο ένας για τον άλλο! Ο Τάο-Γκο στέλνει μήνυμα στους Υπερανθρώπους πως σε δώδεκα ώρες θα θέσει σε διαρκή λειτουργία τη μηχανή του και θα αρχίσει η καταστροφή του κόσμου! Για τους Υπερανθρώπους τα χρονικά περιθώρια να εντοπίσουν τη συσκευή είναι περιορισμένα, αλλά διαθέτουν κι αυτοί όπλα που μπορεί να τους βοηθήσουν. Είναι το «Στερεό Φως», μια από τις πιο πρόσφατες εφευρέσεις του δαιμόνιου Έλληνα Ελ Γκρέκο, ένα φως με τρομακτική δύναμη που μπορεί να διαμελίσει, να εξοντώσει ή να εγκλωβίσει μέσα σε ένα αδιαπέραστο κλουβί οποιοδήποτε πλάσμα, όσο ισχυρό κι αν είναι. Το δεύτερο όπλο των Υπερανθρώπων είναι το «Υπεράϋλο Φως», μια ανακάλυψη του μικρού Σιμούν, ένα φως που έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζει τη δύναμη της θέλησης αυτού που το ελέγχει και να δημιουργεί ταυτόχρονα γύρω του έναν αόρατο απομονωτικό θώρακα που εμποδίζει τη θέληση των άλλων να επιβληθεί. Διαθέτοντας τα δύο αυτά πανίσχυρα όπλα οι Υπεράνθρωποι θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τον Τάο-Γκο και την σατανική μηχανή του πριν εκπνεύσει το δωδεκάωρο…

Το τεύχος 92 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τάο-Γκο, θα Πεθάνεις» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 3 Αυγούστου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 2 Αυγούστου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 37 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Γοριλάνθρωπος Νταμπούχ» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 4 Αυγούστου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 71 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Η Ανθρώπινη Τορπίλα». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 31 Ιουλίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 493 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Σημαδεμένος». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 1953 χωρίς ανταγωνιστικό περιοδικό αυτής της κατηγορίας.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)



#93) Το Μυστικό του Σιμούν

Στο τεύχος 93 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Μυστικό του Σιμούν», οι Υπεράνθρωποι αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά τον φοβερό Κινέζο Μάγο Τάο-Γκο, που στην περιπέτεια αυτή επανέρχεται πιο απειλητικός και πιο κοντά όσο ποτέ άλλοτε στην πραγματοποίηση των σχεδίων του να υποτάξει  την ανθρωπότητα στην εξουσία του και να εγκαθιδρύσει την αυτοκρατορία του Κακού πάνω στη Γη. Ο σατανικός Κινέζος ανακάλυψε πως σε έναν μικρό πλανήτη κοντά στον Ποσειδώνα, στον πλανήτη Χόροκ, ζει η πανίσχυρη φυλή των Ζιν Χαρούν, που ο βασιλιάς της έχει αφιερώσει τη ζωή του και τη φυλή του στην εξυπηρέτηση του Καλού. Ο Τάο-Γκο εμφανίζεται στον βασιλιά των Ζιν Χαρούν ως αντιπρόσωπος των καταπιεσμένων δήθεν από τους Υπερανθρώπους κατοίκων της Γης και τον πείθει πως πρέπει να βοηθήσει για να μπει ένα τέλος στην τυραννία των Υπερανθρώπων και να σχηματιστεί μια Παγκόσμια Κυβέρνηση με κυβερνήτη τον ίδιο, που θα εγγυηθεί την προστασία και επικράτηση του Δικαίου στον πλανήτη Γη! Σε εφαρμογή αυτής της αλλόκοτης συμφωνίας, η Νέα Υόρκη δέχεται την επίθεση των πλανητοπλοίων του πλανήτη Χόροκ και οι Αστροκέφαλοι της φυλής των Ζιν Χαρούν που τα επανδρώνουν, καταφέρνουν και συλλαμβάνουν τους Υπερανθρώπους με την λάμψη που εκπέμπουν τα σαν άστρα κεφάλια τους, που είναι τόσο ισχυρή που τους θέτουν γρήγορα εκτός μάχης. Οι Υπεράνθρωποι μεταφέρονται και φυλακίζονται στον πλανήτη Χόροκ και η σωτηρία της Ανθρωπότητας από την τυραννία του Τάο-Γκο που μετά την απομάκρυνση των Υπερανθρώπων αναλαμβάνει κυβερνήτης όλης της Γης εξαρτάται από τον μικρό Σιμούν που είναι ο μόνος από τους Υπερανθρώπους που υποχώρησε έγκαιρα από την επίθεση και είναι ελεύθερος. Θα μπορέσει όμως ο μόλις πεντάχρονος γιος του Κεραυνού να έρθει σε επαφή με τον βασιλιά των Ζιν Χαρούν και να τον πείσει πως ο Τάο Γκο τον εξαπάτησε;

Το τεύχος 93 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Μυστικό του Σιμούν» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 10 Αυγούστου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 9 Αυγούστου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 38 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Παντοδύναμος Νάχρα-Ντου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 11 Αυγούστου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 72 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Μαύρο Βάραθρο». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 7 Αυγούστου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 494 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Τρελλός Παπαγάλος». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 1953 χωρίς ανταγωνιστικό περιοδικό αυτής της κατηγορίας.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2018



Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)





#94) Συναγερμός στα Άστρα

Στο τεύχος 94 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Συναγερμός στα Άστρα», οι Υπεράνθρωποι αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά εντελώς απρόσμενα, λόγω του θανάτου του στην περιπέτεια του προηγούμενου τεύχους, τον φοβερό Κινέζο Μάγο Τάο-Γκο. Στην περιπέτεια αυτή και ενώ είναι σε εξέλιξη η σύγκρουση μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Γης και των συνασπισμένων στρατιωτικών δυνάμεων των πλανητών Ποσειδώνα, Κρόνου, Αφροδίτης και Ερμή, ο σατανικός Κινέζος που το νεκρό σώμα του βρισκόταν σε μια γυάλινη θήκη στο Μουσείο Εγκληματιών, καταφέρνει με την τελευταία ανεπαίσθητη σπίθα ζωής που του έχει απομείνει να ελέγξει τη θέληση ενός στρατιώτη του πλανήτη Ποσειδώνα και να τον καθοδηγήσει να ταξιδέψει με ένα πλανητόπλοιο στη Γη για να του βάλει στο στόμα μερικούς από τους κρυστάλλους ενός ορυκτού που βρίσκονται άφθονοι στην επιφάνεια του μακρινού πλανήτη προέλευσής του. Μόλις ο Τάο Γκο με την επίδραση των κρυστάλλων επανέρχεται στη ζωή, αναλαμβάνει δράση, παίρνοντας το μέρος των συνασπισμένων στρατευμάτων των τεσσάρων πλανητών, λίγο πριν υποστούν συντριπτική ήττα από τους στρατιώτες της Γης και με τη φοβερή δύναμη της θέλησης που διαθέτει, επηρεάζει αρνητικά το φρόνιμα των γήινων στρατιωτών και η πλάστιγγα του πολέμου γέρνει υπέρ των δυνάμεων της τετραπλής πλανητικής συμμαχίας. Οι Υπεράνθρωποι σύμφωνα με την υπόδειξη του προέδρου της Αμερικής που έκρινε πως αφού ο κίνδυνος που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα δεν ήταν υπερφυσικός, οι στρατιώτες της Γης έπρεπε να υπερασπιστούν οι ίδιοι την ελευθερία και την ανεξαρτησία του πλανήτη τους, δεν είχαν επέμβει υπέρ των δυνάμεων της Γης στον πόλεμο με τις δυνάμεις των συνασπισμένων πλανητών. Μετά όμως την επαναφορά του σατανικού Κινέζου καλούνται για μια ακόμα φορά να αντιμετωπίσουν τον ίδιο και τις υπερφυσικές δυνάμεις του...

Το τεύχος 94 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Συναγερμός στα Άστρα» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 17 Αυγούστου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 16 Αυγούστου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 39 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Η Βασίλισσα των Ανθρωποφάγων» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 18 Αυγούστου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 73 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Θάνατος του Παιδιού-Φάντασμα». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 14 Αυγούστου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 495 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Κόλπο του Σημαδεμένου». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 1953 χωρίς ανταγωνιστικό περιοδικό αυτής της κατηγορίας.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 17 Ιουλίου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)




#95) Ο Εξόριστος Ήρως


Στο τεύχος 95 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Εξόριστος Ήρως», οι Υπεράνθρωποι αντιμετωπίζουν τους εξωγήινους Κούι-Κρουξ, που ήρθαν στη Γη όχι με σκοπό να την κατακτήσουν, αλλά γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δικό τους πλανήτη Κρούξατ που μετά από μια μεγάλη έκρηξη έγινε ακατάλληλος για τη διαβίωσή τους. Οι Κούι-Κρουξ δεν χρειάζονται τροφή όπως οι άνθρωποι για να ζήσουν, ζουν απορροφώντας το άζωτο της ατμόσφαιρας, αλλά με την έκρηξη που έγινε στον πλανήτη τους όλο το άζωτο χάθηκε και τη θέση του την πήρε το οξυγόνο. Αναζητώντας έναν άλλο πλανήτη για να εγκατασταθούν, έφτασαν στη Γη που η ατμόσφαιρά της δεν περιέχει μεν καθαρό άζωτο, αλλά αυτό που περιέχει είναι αρκετό για να ζήσουν. Οι Κούι-Κρουξ είναι όντα άυλα και διακρίνονται μόνο από το περίγραμμά τους που στο σκοτάδι είναι λευκό, ενώ στο φως σκοτεινό. Όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το άυλο περίγραμμά τους το σώμα τους φεγγοβολάει και σωριάζονται αναίσθητοι. Ουσιαστικά, οι Κούι-Κρουξ ως άϋλοι είναι άτρωτοι και μόνο όταν επιτίθενται γίνονται τρωτοί, καθώς υλοποιούνται για να πλήξουν τον αντίπαλό τους. Αυτό είναι και το αδύνατο σημείο τους, που το ανακαλύπτει ο Σιμούν σε μια συμπλοκή με έναν Κούι-Κρουξ καθώς η γροθιά του μετέτρεψε τον αντίπαλό του σε μια φούχτα από στάχτη τη στιγμή ακριβώς που υλοποιήθηκε και έγινε τρωτός. Οι Υπεράνθρωποι εξοντώνουν και άλλους Κούι-Κρουξ και ο αρχηγός τους έκπληκτος που οι Υπεράνθρωποι μπορούν να εξοντώνουν τα μέλη της φυλής του, τους υποχρεώνει να φύγουν από τη Γη θέτοντας τον όρο πως αν μέσα σε μια ώρα παραμείνει στη Γη έστω και ένας Υπεράνθρωπος θα διατάξει την εξόντωση ολόκληρης της Ανθρωπότητας. Οι Υπεράνθρωποι αυτοεξορίζονται στη Σελήνη και μόνο ένα θαύμα μπορεί πλέον να σώσει την ανθρωπότητα από τη σκλαβιά που της επιβάλουν οι φοβεροί αυτοί δυνάστες, που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να κυκλοφορούν μόνο τη μέρα, ενώ όταν βραδιάζει πρέπει να κλείνονται στα σπίτια τους…

Το τεύχος 95 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Εξόριστος Ήρως» κυκλοφόρησε με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘60 την Παρασκευή 24 Αυγούστου 1962. Την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 23 Αυγούστου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 40 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Χαλασμός του Κόσμου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο», ενώ την επόμενη μέρα, το Σάββατο 25 Αυγούστου 1962, κυκλοφόρησε το τεύχος 74 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Γαλάζιο Παιδί». Πριν τρεις μέρες, την Τρίτη 21 Αυγούστου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 496 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Αίνιγμα του Στρατοπέδου». Το ίδιο τεύχος του «Υπερανθρώπου», με το ίδιο νούμερο, τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, με την ίδια εικονογράφηση και με ασήμαντες μόνο αλλαγές στη σελιδοποίηση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με την έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ‘50 την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 1953 χωρίς ανταγωνιστικό περιοδικό αυτής της κατηγορίας.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Υπερανθρώπου» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι αυτό από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου και είναι της Β’ περιόδου, των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 21 Ιουλίου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)




#96) Σιμούν, Σώσε μας

Αυτό είναι το ιστορικό τελευταίο τεύχος του Υπερανθρώπου. Εδώ ολοκληρώνεται η σειρά της Α' Περιόδου της έκδοσης. 

Θερμές ευχαριστίες στον φίλο Γιώργο Βλάχο που μου έστειλε τα σκαναρισμένα αρχεία.









Το κεντρικό δισέλιδο



9 σχόλια:

  1. Γειά σας φίλοι μας,ελπίζω να είστε όλοι καλά.To blog είναι σε πολύμηνη ακινησία.ΚΑΛΌ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμά ευχαριστώ για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε και μας την προσφέρετε αφιλοκερδώς. Ξαναζούμε τα χρόνια της αθωότητας. Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα κ παλι.....υπαρχουν τα τευχη 82-88???ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φώτη, υπάρχουν όλα τα τεύχη της σειράς --και αυτά που σ' ενδιαφέρουν και που θ' ανέβουν άμεσα. Αυτά ακριβώς επεξεργάζομαι τη στιγμή αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ομολογω πως ειναι φανταστικη δουλεια κ μερακι προπαντων.....Συγχαρητηρια....συνεχισε ετσι....κ ευχαριστουμε κ παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ πολύ που ολοκληρώσατε με άρτιο τρόπο - και φαντάζομαι με επίπονη προσπάθεια - την αρχειοθέτηση και παρουσίαση του παλιού αγαπημένου αναγνώσματος "Ο ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ".
    Σ. Παπαδόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση,και οι τρεις ήσαν υπέροχοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστούμε πολύ για την προσπάθειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστούμε για την μεγάλη προσπάθεια που κάνατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή