Τάργκα




Αρχές δεκαετίας των ’50. Στη λαϊκή λογοτεχνία των φτηνών λαϊκών φυλλα-δίων τα εξωτικής υφής αναγνώσματα, με ντεκόρ τα δάση της βροχής και στις σαβάνες της Αφρικής, βρίσκονται στις πρώτες σειρές προτίμησης του αναγνωστικού κοινού σε Αμερική κι Ευρώπη. Κλώνοι του γενάρχη του είδους,  Ταρζάν αρσενικού μα και θηλυκού γένους –απαξάπαντες της λευκής ράτσας– από και πριν τον Πόλεμο διεκδικούν θρόνους και φυλαρχίες στις απάτητες υποσαχάριες ζούγκλες της Μαύρης ηπείρου. Μετά τον Πόλεμο κι ενώ η λευκή κυριαρχία αρχίζει να συρρικνώνεται κι οι έως τότε αποικίες τους μετασχηματίζονται σιγά-σιγά σε ανεξάρτητα κράτη, οι λευκοί ζουγκλο-μονάρχες των λαϊκών αναγνωσμάτων και κόμικς αυξάνονται και πληθύνονται αντιστρόφως ανάλογα της ιστορικής πραγματικότητας αποκτώντας όχι μόνο από μια ιδιωτική ζούγκλα ο καθένας, μα και από ένα λαϊκό ανάγνωσμα ή κόμικς ο καθένας τους. 
   Το εξωτικό στοιχείο συναρπάζει σαν ψυχαγωγία. Η τάση φυγής καθημερινό όνειρο. Ο παντοδύναμος άρχοντας της ζούγκλας με την πανώρια συντρόφισσά του στο πλάι είναι πρότυπο προς μίμηση ακόμα και στις ζούγκλες των μεγαλουπόλεων. Η οικολογική ευαισθησία και η προστασία της άγριας πανίδας δεν έχει ακόμα κωδικοποιηθεί με συνέπεια σε κάθε τεύχος σχετικού περιοδικού να εξολοθρεύονται δεκάδες θηρία από το μαχαίρι ή το ρόπαλο του ήρωα και των πέριξ αυτού.
   Η Ελλάδα με μικρή χρονοκαθυστέρηση ακολουθεί τις ηγέτιδες δυνάμεις του συγκεκριμένου χώρου στο μέτρο της δικής της εκδοτικής δραστηριότητας είτε με μεταφερμένα στα καθ’ ημάς αναγνώσματα ή κόμικς, είτε δημιουργώντας ήρωες ντόπιας παραγωγής εμπνευσμένους από τον αρχέτυπο ήρωα: τον Ταρζάν.
   Ο Τάργκα, το ατρόμητο Ελληνόπουλο είναι ένας από αυτούς τους αυτοδημιούργητους άρχοντες της ζούγκλας ελληνικής συγγραφής. Έχουν προηγηθεί αρκετοί πριν από αυτόν, κυρίως με την ταυτότητα του Ταρζάν, όχι όπως τον φαντάστηκε ο δημιουργός του ο Μπάρροους, αλλά όπως βόλευε συγγραφικά τους Έλληνες (ανα)δημιουργούς του ήρωα.
   Όταν ο Στέλιος Ανεμοδουράς αποφασίζει να εντάξει στην εκδοτική του φαρέτρα τον Τάργκα διεκδικώντας  για λογαριασμό του ήρωά του τον εγχώριο τίτλο και τον θρόνο στο βασίλειο της ζούγκλας, θα έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με το αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο δίδυμο στις ζούγκλες εκείνης της εποχής: τον Ταρζάν και τον Γκαούρ πνευματικά παιδιά του Νίκου Ρούτσου. Και αν ο μεν πρώτος από αυτούς υπήρξε ένα “κακέκτυπο” του αυθεντικού λόρδου του Γκρέιστοουκ, ο δεύτερος, ο Γκαούρ –αν και μελαψός σαν Άραβας– είναι ελληνικής καταγωγής, σαν τον Τάργκα, δηλαδή. 
   Το γεγονός αυτό έθεσε σε μεγάλο δίλημμα προτίμησης τους μικρούς αναγνώστες στους οποίους απευθύνονταν και τα δυο ανταγωνιστικά φυλλάδια. Το ισχνό χαρτζιλίκι δεν έφτανε να καλύψει και τους δυο τίτλους. Η επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Στο σχετικό κατεστημένο που είχε “χτίσει” ο Ρούτσος στα σχεδόν δυο χρόνια έκδοσης περιοδικών με τους δικής του κατασκευής ήρωες της ζούγκλας, ο Ανεμοδουράς (με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης) είχε να αντιπαρατάξει την εκδοτική υποστήριξη ενός δικού του, σχεδόν δίχρονου, εκδοτικού κατεστημένου με το περιοδικό "Υπεράνθρωπος" που κυκλοφορούσε ταυτόχρονα με το "Τάργκα".
   Ο 12χρονος ορφανός και από τους δυο γονείς Γιώργος Γεράκης (από όπου και το ζουγκλικό του όνομα “Τάργκα” που σημαίνει “γεράκι” στη γλώσσα των Ζουλού –συγγραφική αδεία– συντρόφευε τον ναυτικό παππού του στα ταξίδια του. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια το πλοίο ναυάγησε στις ακτές της Αφρικής και από το πλήρωμα διασώθηκε μόνον ο μικρός Γιώργος και ο Ζουλού καμαρότος, ο Ατσίδας, που μιλούσε απταίστως σπαστά τα ελληνικά. Με τη φροντίδα του μαύρου φίλου του το Ελληνόπουλο ανδρώθηκε κι έγινε ο αδιαμφισβήτητος κύριος της Ζούγκλας.
   Βέβαια, όσο σεβαστή κι αν είναι η πληροφορία του συγγραφέα, ότι το όνομα την ήρωα και του ομότιτλου περιοδικού είναι λέξη αφρικανικής γλώσσας που σημαίνει “γεράκι” η τεκμηρίωση εκδοτικών πηγών από το εξωτερικό, άλλο αποκαλύπτει, η οποία ωστόσο, με επιφύλαξη κατατίθεται. Τάργκα ήταν το όνομα ενός, επίσης, ταρζανίδη χαρακτήρα με δικό του κόμικ περιοδικό που κυκλοφορούσε στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας των ’40, αλλά με τον Έλληνα ομόλογό του, η όποια ομοιότητα σταματάει στην συνωνυμία τους.
   Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει και η εκδοχή, με άγνωστη προέλευση, ότι το “Τάργκα” είναι σύνθεση των δυο πρώτων συλλαβών του ανταγωνιστικού διδύμου ΤΑΡ-ζάν - ΓΚΑούρ υπονοώντας χωρίς να επισημαίνει φανερά τον προφανή συμβολισμό, ότι πρόκειται για έναν ήρωα που συγκεντρώνει σε ένα πακέτο τα προτερήματα, τις ιδιότητες και τις δυνάμεις των δυο ανταγωνιστών του.
   Αντίθετα από τα λεπτομερή βιογραφικά του Τάργκα, εκείνα της πανέμορφης συντρόφισσάς του της με το εξωτικό όνομα Μαλόα παραμένουν σκοτεινά. Έχοντας χάσει πρόσφατα τον παππού της με τον οποίο ζούσε τριγυρνού-σε άσκοπα στη ζούγκλα, μέχρι που συναντήθηκε με τον Τάργκα. Τίποτ’ άλλο δεν είναι γνωστό για αυτήν.
   Το περιοδικό "Τάργκα", παρότι ζουγκλικό ανάγνωσμα δείχνει σαν προάγγελος του Μικρού Ήρωα, όχι μόνο γιατί χρονικά τοποθετείται στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο Τάργκα έρχεται σε σύγκρουση με γερμανικά στρατεύματα στην ζούγκλα –διαθέτοντας μάλιστα και τανκς στον εξοπλισμό τους– αλλά και γιατί στον Τάργκα πρωτοεμφανίζεται το μοντέλο της πρωταγωνιστικής τριάδας και με τα ίδια στοιχεία στον χαρακτήρα κατ’ απόλυτη αντιστοίχιση με τον Μικρό Ήρωα. Ο Γιώργος Γεράκης/Τάργκα είναι ο Γιώργος Θαλάσσης/Παιδί-Φάντασμα, η Μαλόα είναι η Κατερίνα σε ειδή και σε προσόντα, αλλά και σε αμοιβαία αισθήματα αφοσίωσης κι αγάπης προς τον νεαρό ήρωα. Τέλος, ο Ατσίδας είναι ο Σπίθας σε σωματοδομή με μελαψή επιδερμίδα, με την ίδια χοντρή σαν πατάτα μύτη, την ακόρεστη πείνα, την υπερφυσική δύναμη και το διανοητικό έλλειμμα, που οδηγεί σε αστείες καταστάσεις εκτόνωσης της δράσης.
Η αλληλοϋποστήριξη των περιοδικών "Υπερανθρώπου" και "Τάργκα", δηλαδή των δυο πρώτων αναγνωσμάτων του, που εξέδωσε ο ίδιος ο Ανεμοδουράς, πραγματοποιούταν με ένα χιουμοριστικό επικοινωνιακό τρικ. Την ανισόρροπη αλληλογραφία μεταξύ Ατσίδα από τον Τάργκα και Κοντοστούπη από τον Υπεράνθρωπο σε μόνιμες στήλες ο καθένας μέσω του δικού του περιοδικού, οι οποίοι… αλληλοβρίζονταν και αλληλοαπειλούνται! 
  Δεν κράτησε για πολύ αυτό. Μόλις 22 τεύχη (3/7-27/11/1952). Τόσο βάστηξε ο Τάργκα, καθώς ο Ανεμοδουράς, είτε γιατί η κυκλοφορία του Τάργκα δεν ήταν αυτή που θα περίμενε, είτε γιατί θα ήταν πολύ εξουθενωτικό να γράφει δυο αναγνώσματα κάθε βδομάδα έχοντας παράλληλα και τη δημοσιογραφική του απασχόληση. 
   Δικαιολόγησε τη διακοπή ως προσωρινή μέχρι να ετοιμάσει ένα ακόμα περιοδικό για το οποίο απαιτούνταν κόπος και πολύωρη απασχόληση. Άφησε, είπε, την τύχη να διαλέξει ποιο από τα δυο περιοδικά του θα έκλεινε κι ο…  κλήρος έπεσε στον Τάργκα! Αυτό το υπερπεριοδικό δεν βγήκε ποτέ, ή τουλάχιστον δεν βγήκε τότε. Σίγουρα, όμως δεν εννοούσε τον "Μικρό Ήρωα" που τον ξεκίνησε τρεις μήνες αργότερα, αφού στο μεταξύ είχε ολοκληρώσει και τον εκδοτικό κύκλο του "Υπερανθρώπου".
   Και δυο λόγια για την εικονογράφηση.
  Ο Βύρων Απτόσογλου, στον οποίον οφείλεται η εικονογράφηση, αν και ταυτόχρονα έκανε ήδη και την εικονογράφηση του "Υπερανθρώπου" και κυρίως του ανταγωνιστικού "Γκαούρ Ταρζάν" η οποία θεωρούταν από τις κορυφαίες εικονογραφήσεις του στα λαϊκά περιοδικά, κατόρθωσε στον "Τάργκα" να κάνει την –κατά γενική ομολογία– κορυφαία του εικονογράφηση! 
   Τα περισσότερα από τα 22 εξώφυλλα του περιοδικού δεν θεωρούνται απλώς εφάμιλλα προς κάποια αμερικάνικα από διάσημους illustrators της εποχής. Θεωρούνται καλύτερα! Και αν όχι καλύτερα, είναι πιο εντυπωσιακά ως συνθέσεις. Για παράδειγμα το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους, αν και είναι “διασκευή” από πάνελ εσωτερικής σελίδας αμερικάνικου κόμικ, συγκαταλέγεται μεταξύ των καλυτέρων pulp εξωφύλλων στον ελληνικό περιοδικό Τύπο. Το ίδιο προσεγμένη και εντυπωσιακή είναι και ασπρόμαυρη εσωτερική εικονογράφηση και ειδικά αυτή στο κεντρικό σαλόνι του κάθε τεύχους. Πρόκειται για ένα πάνελ χωρισμένα σε οκτώ καρέ με πλάνα από διαφορετικές σκηνές και διαφορετικές γωνίες λήψης δίνοντας στον αναγνώστη την αίσθηση μιας χορταστικής κινηματογραφικής σεκάνς.

Γιώργος Βλάχος

-----------------

  #1) Ο Κυρίαρχος της Ζούγκλας


Το πρώτο τεύχος του Τάργκα όπου η γλαφυρή πένα του Ανεμοδουρά σκιαγραφεί την προσωπικότητα των ηρώων. Για λόγους ομοιομορφίας του αρχείου PDF έχω μετατρέψει το κεντρικό δίφυλλο της εικονογράφησης. Για όσους το θέλουν στην αρχική του μορφή παρατίθεται πιο κάτω. 

Ευχαριστίες στον φίλο Γιώργο Βλάχο που μου επέτρεψε να επεξεργαστώ το σκαναρισμένο τεύχος που παραθέτει στο ιστολόγιό του, όπου μπορείτε να το βρείτε αυτούσιο.

http://dinothesaurus.blogspot.gr/2011/06/1.html

Download PDF


Το κεντρικό δισέλιδο



#2) Η Σπηλιά με τα Διαμάντια

Στη δεύτερη αυτή περιπέτεια του τεύχους 2 του περιοδικού «Τάργκα» με τίτλο «Η Σπηλιά με τα Διαμάντια», ο «Τάργκα» αντιμετωπίζει τον Χαμόρ, έναν λευκό αποκρουστικό και διαβολικό νάνο, που έχοντας αποκτήσει το περίφημο μαγικό πράσινο πετράδι Κουέρα που δίνει δύναμη, δόξα και εξουσία σε όποιον το κατέχει, επιδιώκει να γίνει Κυρίαρχος της Ζούγκλας και να εξουσιάσει σε όλες τις φυλές και τους λαούς της περιοχής. Ο Χαμόρ έχοντας ήδη υποτάξει την φυλή των γοριλών οργανώνει με τους γορίλες του μια επιδρομή εναντίον του Τάργκα με σκοπό να τον εξοντώσει, για να μείνει, μόνος αυτός, ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της Ζούγκλας. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να αρπάξει τη συντρόφισσα του Τάργκα, Μαλόα, για να την κάνει βασίλισσα του βασιλείου του. Η πρώτη αυτή απόπειρα του Χαμόρ αποτυγχάνει χάρη κυρίως στο φυσοκάλαμο του Ατσίδα που θερίζει τους γορίλες, αλλά ο σατανικός νάνος δεν παραιτείται, καταφέρνει να παγιδέψει τον Τάργκα και οι γορίλες του τον δένουν σε έναν στύλο κοντά στην άκρη ενός γκρεμού. Ο Τάργκα στην προσπάθειά του να ξεφύγει γκρεμίζεται στο ποτάμι που κυλάει στο βάθος του γκρεμού και πέφτει ανάμεσα στους πεινασμένους κροκοδείλους και ο Χαμόρ, βέβαιος πως απαλλάχτηκε από τον εχθρό του, αναγγέλλει με τους ήχους του ταμ-ταμ την αιχμαλωσία και το θάνατο του παλιού Κυρίαρχου της Ζούγκλας και καλεί τους ιθαγενείς όλων των φυλών να συγκεντρωθούν την επόμενη μέρα το πρωί, την ώρα που θα βγαίνει ο ήλιος, στην κοιλάδα που εκτείνεται στους πρόποδες του βουνού με τα πράσινα βράχια, για να δηλώσουν την υποταγή τους στον νέο Κυρίαρχο της Ζούγκλας…

Το τεύχος 2 του «Τάργκα» με τίτλο «Η Σπηλιά με τα Διαμάντια» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 10 Ιουλίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 8 Ιουλίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, το τεύχος 64 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Τρόμος Επιστρέφει» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 39 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Τα Πέτρινα Είδωλα».

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε από τον αγαπητό φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 10 Μαΐου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)




#3) Ζούμπο, ο Ιερός Ελέφαντας

Ένας αδίσταχτος Ισπανός τυχοδιώκτης έρχεται στη Ζούγκλα, καταφέρνει να δαμάσει, άγνωστο πώς, τις τίγρεις της περιοχής και να γίνει ο «Κύριος των Τίγρεων» και με τη βοήθειά τους απειλεί να υποτάξει τη Ζούγκλα και όλες τις φυλές των ιθαγενών, με τελικό σκοπό να καταπατήσει τον Ιερό Βράχο του Θεού της Φωτιάς για να γίνει δικός του ο θησαυρός που είναι κρυμμένος στα βάθη της Σπηλιάς που ο Ιερός Βράχος κρύβει στα σπλάχνα του. Ακοίμητος φρουρός του Ιερού Βράχου και της Σπηλιάς είναι ένας γιγάντιος ιερός ελέφαντας, ο Ζούμπο, που ο Ισπανός τυχοδιώκτης πρέπει να εξουδετερώσει για να μπορέσει να μπει στη Σπηλιά και να αρπάξει το θησαυρό της. Το πρώτο εμπόδιο στα σχέδια του αδίσταχτου Ισπανού το δημιουργεί η αγαπημένη σύντροφος του Τάργκα, η Μαλόα, που αναζητώντας μετά από μια φοβερή καταιγίδα τον σύντροφό της και για να αποφύγει το κοκκινωπό «ποτάμι» από τερμίτες που την απειλεί, φτάνει στην περιοχή του Ιερού Βράχου και ελευθερώνει τον ιερό ελέφαντα που με τόση δυσκολία ο Ισπανός τυχοδιώκτης είχε καταφέρει να ναρκώσει χρησιμοποιώντας πολλά δράμια ναρκωτικού και που τον είχε δεμένο για να μπορέσουν να τον κατασπαράξουν οι αιμοβόρες τίγρεις του. Ο Ισπανός θέλει να τιμωρήσει την Μαλόα και να την κάνει σκλάβα του και ο Τάργκα, το ατρόμητο Ελληνόπουλο, θα πρέπει να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις για να σώσει την αγαπημένη του και τη Ζούγκλα που κινδυνεύει για μια ακόμα φορά να λεηλατηθεί...

Το τεύχος 3 του «Τάργκα» με τίτλο «Ζούμπο, ο Ιερός Ελέφαντας» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 17 Ιουλίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 15 Ιουλίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, το τεύχος 65 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Ελευθερωτής» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 40 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Ο Δαίμονας της Μπόρας» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 3 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο





#4) Ο Φύλακας των Θησαυρών

Ο ελέφαντας Ζούμπο της προηγούμενης περιπέτειας είναι τώρα ο αχώριστος νέος σύντροφος των τριών ηρώων της Ζούγκλας, του Τάργκα, της Μαλόα και του Ατσίδα. Ο γιγάντιος ελέφαντας είναι όχι μόνο συμπαραστάτης των τριών συντρόφων στις περιπέτειές τους, αλλά διευκολύνει όταν χρειαστεί τον Ατσίδα να χορταίνει την πείνα του με τους εύχυμους και διαλεχτούς καρπούς των δέντρων της ζούγκλας σηκώνοντάς τον σαν πούπουλο με την προβοσκίδα του και τοποθετώντας τον στη ράχη του ώστε να φτάνει τους καρπούς με ευκολία και να μη χρειάζεται να σκαρφαλώνει στο δέντρο. Μια μέρα και ενώ ο Ατσίδας πάνω στη ράχη του Ζούμπο κόβει και καταβροχθίζει τους καρπούς μιας αγριοροδακινιάς, δέχεται την επίθεση ενός βόα που παραμόνευε πάνω στο δέντρο και καθώς ο ελέφαντας αρπάζει το βόα με την προβοσκίδα του για να σώσει το φίλο του, ένας σκαντζόχοιρος τρυπάει με ένα αγκάθι του, σκληρό σαν χαλύβδινο σουβλί, το δεξιό μπροστινό ποδάρι του Ζούμπο και τον τραυματίζει. Ο Ατσίδας θέλοντας να τιμωρήσει τον σκαντζόχοιρο, τον καταδιώκει μέσα στην απεραντοσύνη της ζούγκλας και φτάνει στο στόμιο μιας υπόγειας και θεοσκότεινης φυσικής υπονόμου, όπου συνεχίζοντας την καταδίωξη στην υπόγεια στοά, θα βρεθεί, φτάνοντας πάλι στην επιφάνεια της γης, μπροστά σε ένα καταπληκτικό θέαμα. «Εκεί, στην καρδιά της Ζούγκλας, στο πιο απάτητο σημείο του παρθένου δάσους στέκονται ακόμα όρθια και μεγαλοπρεπή τα ερείπια ενός πελώριου παλατιού, που είναι όλο χτισμένο με μάρμαρο, χρυσό κι ελεφαντόδοντο». Ο Ατσίδας συνεχίζοντας να ψάχνει για τον σκαντζόχοιρο θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με έναν γιγαντόσωμο κτηνώδη άνδρα, που φορώντας έναν αγκαθωτό θώρακα, σαν σκαντζόχοιρος, είναι απλησίαστος για μια πάλη σώμα με σώμα. Ο γίγαντας με τα αγκάθια μόλις βλέπει τον Ατσίδα επιτίθεται με ένα καλοακονισμένο δρεπάνι. Στο μεταξύ ο Τάργκα και η Μαλόα αναζητώντας τον φίλο τους που έχει εξαφανιστεί, θα βρεθούν κι αυτοί σύντομα αντιμέτωποι με τον γιγαντόσωμο άντρα με τον αλλόκοτο αγκαθωτό θώρακα…

Το τεύχος 4 του «Τάργκα» με τίτλο «Ο Φύλακας των Θησαυρών» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 24 Ιουλίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 22 Ιουλίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, το τεύχος 66 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Αιχμάλωτοι του Ολέθρου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 41 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Η Παγίδα του Νεκρού» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 4 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο

#5) Μαλόα, Το Κορίτσι Τίγρης

Η Ραραού, η ασύγκριτη σε ομορφιά μελαψή μάγισσα, που όλες οι φυλές των άγριων ιθαγενών της Ζούγκλας μιλούν για αυτήν με σεβασμό, θαυμασμό, αλλά και με τρόμο, έχει υποτάξει μια από τις ισχυρότερες φυλές της Ζούγκλας και με τα φριχτά βότανα της μαγείας που διαθέτει κατάφερε να φυτρώσουν κέρατα στους κροτάφους όλων των μελών της φυλής δίνοντάς τους μια αποτρόπαια δαιμονική μορφή. Η Ραραού ελέγχοντας τη φυλή των δαιμονικών αυτών υπηκόων και επιχειρώντας να υποτάξει όλες τις άλλες φυλές και να γίνει η πανίσχυρη και παντοδύναμη βασίλισσα της απέραντης Ζούγκλας, εμφανίζεται με τους κερασφόρους μελαψούς δαίμονές της, τους ανθρωποβούβαλους όπως τους λέει ο Ατσίδας, στην περιοχή που ζει ο Τάργκα με τους φίλους του και το ατρόμητο Ελληνόπουλο, η υπέροχη συντρόφισσά του Μαλόα και ο αδηφάγος Ατσίδας με τον αχώριστο σύντροφό τους, τον ελέφαντα Ζούμπο, θα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τους τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τη φοβερή μάγισσα και τους διαβολικούς υπηκόους της…

Το τεύχος 5 του «Τάργκα» με τίτλο «Μαλόα, το Κορίτσι Τίγρης» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 31 Ιουλίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 29 Ιουλίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, το τεύχος 67 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Εξώκοσμοι Συντρίβονται» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 42 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Ο Άρχοντας του Τρόμου» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 5 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2023



Το κεντρικό δισέλιδο





#6) Ο Λευκός Σίφουνας

Τρεις αδίστακτοι Γάλλοι τυχοδιώκτες ακολούθησαν για να τον βοηθήσουν στην αποστολή του έναν ηλικιωμένο διάσημο γιατρό που ήρθε στη Ζούγκλα με σκοπό να κάνει επιστημονικά πειράματα σχετικά με μεταφυτεύσεις αδένων γοριλών σε άλλα ζώα και το αντίστροφο. Τα παράξενα πειράματα του μεγάλου αυτού γιατρού έδωσαν καταπληκτικά αποτελέσματα. Ένας κοινός γορίλας στον οποίο είχε μεταφυτεύσει αδένες από άλλο ζώο, άρχισε να αναπτύσσεται γοργά και να μεγαλώνει ώσπου πήρε απίθανες διαστάσεις και απέκτησε πρωτοφανή για αγρίμι της Ζούγκλας δύναμη. Ο πελώριος αυτός γορίλας προσκολλήθηκε στους τρεις αυτούς Ευρωπαίους τυχοδιώκτες υπακούοντάς τους τυφλά σαν πιστό σκυλάκι και οι τρεις τους εκδηλώνοντας την απληστία τους και την εγκληματική τους φύση δολοφονούν το γέρο γιατρό και ελέγχοντας τον θηριώδη αυτόν γορίλα επιχειρούν να καταλάβουν τον χρυσοφόρο ποταμό που διασχίζει τη ζούγκλα με σκοπό να πλουτίσουν και να γυρίσουν στην πατρίδα τους με ολόκληρα φορτώματα από χρυσάφι. Πρώτος στόχος των τριών τυχοδιωκτών είναι οι ιθαγενείς της φυλής των Μπαλού, που παρά την αντίσταση που προβάλουν και την έκκληση για βοήθεια προς τις άλλες φυλές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κυκλώπειο γορίλα Χόου-Χο και υποχωρώντας φτάνουν αποδεκατισμένοι στην περιοχή όπου βρίσκεται η σπηλιά που ζουν ο Τάργκα και οι φίλοι του. Το ατρόμητο ελληνόπουλο με τη βοήθεια των φίλων του θα πρέπει να επιστρατεύσει για μια ακόμα φορά όλες του τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τους τρεις κακούργους τυχοδιώκτες και τον υπερφυσικό Χόου-Χο…

Το τεύχος 6 του «Τάργκα» με τίτλο «Τάργκα, ο Λευκός Σίφουνας» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 7 Αυγούστου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 5 Αυγούστου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, το τεύχος 68 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Άϋλος» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 43 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Ο Τερατόμορφος Μαχαραγιάς» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 6 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο


#7) Μονομαχία Βασιλέων

Στην περιοχή της Ζούγκλας που ζει ο Τάργκα με τους φίλους του εμφανίζεται ένα ιδιαίτερα γιγαντόσωμο και επιθετικό λιοντάρι και το ατρόμητο Ελληνόπουλο είναι αδύνατο να αποφύγει τη σύγκρουση με τον μεγαλειώδη αυτόν βασιλιά της Ζούγκλας. Εκτός όμως από το πανίσχυρο αυτό σαρκοφάγο, ο Τάργκα με τους φίλους του θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και δυο παλιούς τους αντιπάλους, τον υπερφυσικό γορίλα Χόου-Χο και τον μόνο που απέμεινε από τους τρεις Ευρωπαίους εγκληματίες που ελέγχει, μόνος αυτός τώρα, τον γορίλα και συνεχίζει τις προσπάθειες να απαλλαγεί από τον Τάργκα για να μπορέσει ανενόχλητος να λεηλατήσει τους θησαυρούς της Ζούγκλας. Στους αντιπάλους αυτούς θα προστεθεί και μια παράξενη φυλή υπερ-πυγμαίων με ανάστημα όχι πάνω από πενήντα πόντους ο καθένας, που καθώς μεταναστεύουν κουβαλώντας και τα κωμικά ξόανα των θεών τους, θα συγκρουστούν με τον Ατσίδα που χωρίς να το ξέρει πως είναι δικά τους, καταβροχθίζει τα σαν αγριοροδάκινα εύχυμα φρούτα που εκείνοι έκοψαν από τα δέντρα για λογαριασμό τους…

Το τεύχος 7 του «Τάργκα» με τίτλο «Μονομαχία Βασιλέων» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 14 Αυγούστου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 12 Αυγούστου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, το τεύχος 69 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Μαργαριτάρι της Συμφοράς» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 44 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Το Φίλτρο της Κακίας»» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 7 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο



#8) Συναγερμός στη Ζούγκλα

Οι γιγαντιαίοι ιθαγενείς της φυλής των Ραμά πριν την εμφάνιση του Τάργκα στη Ζούγκλα είχαν υποτελείς τους ιθαγενείς όλων των άλλων φυλών. Κάθε γίγαντας Ραμά είχε είκοσι σκλάβους από τις άλλες φυλές που δούλευαν από το πρωί ως το βράδυ για να μη λείψει τίποτα στον αφέντη. Η εμφάνιση του ατρόμητου Ελληνόπουλου στη Ζούγκλα έβαλε τέλος στην κυριαρχία των Ραμά πάνω στις υπόλοιπες φυλές. Οι ιθαγενείς των αδύναμων φυλών βρήκαν στο πρόσωπο του Τάργκα έναν ανίκητο προστάτη και οι Ραμά αποσύρθηκαν γεμάτοι μίσος για το ατρόμητο Ελληνόπουλο στις νότιες περιοχές της ζούγκλας, περιμένοντας πάντα την ευκαιρία να εκδικηθούν. Τώρα, στο πρόσωπο του Ευρωπαίου εγκληματία που ελέγχει τον υπερφυσικό γορίλα Χόου-Χο βρήκαν τον άνθρωπο που γύρευαν. Ο λευκός κακούργος και ο αρχηγός της φυλής των Ραμά κάνουν μια ανομολόγητη συμφωνία. Οι γίγαντες Ραμά θα βοηθήσουν τον Ευρωπαίο να μαζέψει όσο κίτρινο μέταλλο θέλει από τον χρυσοφόρο ποταμό της γης των Μπαλού και ακόμα θα τον προμηθεύσουν με μεγάλες ποσότητες από τα τρυφερά βλαστάρια ενός παράξενου φυτού που φαίνεται πως ενδιαφέρει τον Ευρωπαίο τυχοδιώκτη όσο και το χρυσάφι. Όλα αυτά θα τα κάνουν οι Ραμά με αντάλλαγμα την εξόντωση του Τάργκα. Οι γιγαντιαίοι ιθαγενείς της φυλής των Ραμά αποκαλύπτουν στον Ευρωπαίο τυχοδιώκτη πού ακριβώς βρίσκεται η σπηλιά του Τάργκα και ο αδίσταχτος κακούργος καταστρώνει ένα καταχθόνιο σχέδιο. Οδηγεί αργά τη νύχτα τον τεράστιο γορίλα Χόου-Χο στη σπηλιά του Ελληνόπουλου την ώρα που ο Τάργκα κοιμάται ανυποψίαστος, για να τον αρπάξει με τα χοντρά μαλλιαρά του δάκτυλα και να τον στραγγαλίσει και να αρπάξει στη συνέχεια και τη Μαλόα που θα γίνει θέλοντας και μη η συντρόφισσά του. Κανείς σε όλο τον κόσμο δεν θα έχει τόσο όμορφη γυναίκα όπως αυτός…

Το τεύχος 8 του «Τάργκα» με τίτλο «Συναγερμός στη Ζούγκλα» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 21 Αυγούστου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 19 Αυγούστου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, το τεύχος 70 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Ακαταμάχητος» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 45 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Ο Βαλσαμωμένος Σεΐχης» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 8 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο

#9) Ζανούρ, ο Προδότης

Τα ταμ-ταμ των φυλών της Ζούγκλας ηχούν πένθιμα. Οι ήχοι τους είναι παράξενοι, μονότονοι, μακρόσυρτοι και θλιβεροί και δεν ζητούν καμιά βοήθεια, ειδοποιούν μόνο όλες τις ψυχές της Ζούγκλας πως δεν έμεινε πια καμιά ελπίδα για τους ιθαγενείς, πως ο θάνατος παραμονεύει παντού. Ο κίνδυνος του αφανισμού που εκπέμπουν τα ταμ-ταμ συνδέεται με την άφιξη στη Ζούγκλα του Γερμανού κτηνάνθρωπου Ζανούρ, που με το επιτελείο του, φανατισμένους επιστήμονες και στρατιώτες, έστησε στη Ζούγκλα ένα σωστό πολεμικό εργοστάσιο με χημικά εργαστήρια και θαλάμους αερίων όπου γίνονται πειράματα για την ανακάλυψη νέων τρομερών όπλων και δηλητηριωδών αερίων. Οι άντρες του Ζανούρ με την καθοδήγηση του αφέντη τους πιάνουν τους άμοιρους ιθαγενείς, τους οδηγούν στις αίθουσες πειραμάτων και τους θέτουν στη διάθεση  ενός ψηλόλιγνου επικεφαλής Γερμανού επιστήμονα με χρυσά γυαλιά και παγωμένη έκφραση, του Άλμπερτ, για να κάνει τα αποτρόπαια πειράματά του χρησιμοποιώντας ανθρώπους για πειραματόζωα. Για τα τελευταία του πειράματα ο φρικτός επιστήμονας χρειάζεται πέντε ιθαγενείς για να δοκιμάσει μια νέα σύνθεση αερίου που μπορεί να φέρει το θάνατο σε μισό δευτερόλεπτο! Ο Τάργκα, το ατρόμητο Ελληνόπουλο, με τους φίλους του, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τους ιθαγενείς θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη απειλή της ζωής τους…

Το τεύχος 9 του «Τάργκα» με τίτλο «Ζανούρ, ο Προδότης» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 28 Αυγούστου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 26 Αυγούστου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα το τεύχος 71 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο Υπερέλληνας Τιμωρεί» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 46 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Ο Δήμιος των Τεράτων» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 9 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο

#10) Στη Φωλιά του Ζανούρ

Οι ιθαγενείς της φυλής των Χάντα φορώντας τομάρια μεγάλων λεοπαρδάλεων και στερεώνοντας ανάμεσα στα δάχτυλά τους κοφτερά μαχαίρια που τα χρησιμοποιούν σαν νύχια επιτίθενται ύπουλα σε καραβάνια περαστικών ιθαγενών που μεταναστεύουν, τους ξεσκίζουν με τα ατσάλινα νύχια τους, τους ληστεύουν αρπάζοντας όλα τους τα υπάρχοντα και εξαφανίζονται. Οι φοβεροί αυτοί ληστές της Ζούγκλας εμφανίζονται στην περιοχή του Τάργκα και το ατρόμητο Ελληνόπουλο καταφέρνει να αντιμετωπίσει την επίθεσή τους, αλλά μια ομάδα γεροδεμένων και αιμοβόρων Χάντα προλαβαίνουν και αρπάζουν την Μαλόα. Η αναζήτηση της αγαπημένης του θα οδηγήσει τον Τάργκα στη «Φωλιά του Ζανούρ», του κτηνώδους Γερμανού που έχει ήδη τους Χάντα στην υπηρεσία του και τους έστειλε να εξοντώσουν το ηρωικό Ελληνόπουλο και να του φέρουν αιχμάλωτη την ξανθιά σύντροφό του. Ο κτηνάνθρωπος Ζανούρ έχοντας στα χέρια του τη Μαλόα καλεί τα ταμ-ταμ να ηχήσουν και να μεταδώσουν σε ολόκληρη τη Ζούγκλα το μήνυμα του Ζανούρ προς τον Τάργκα: Ώσπου να βγει ο ήλιος δυο φορές απ’ τα ψηλά βουνά της Ανατολής, ο Τάργκα πρέπει να του δηλώσει υποταγή, διαφορετικά η όμορφη συντρόφισσά του θα κρεμαστεί από τις μασχάλες σε ένα δέντρο και θα έρθουν τα όρνια να τη φάνε κομμάτι-κομμάτι ζωντανή…

Το τεύχος 10 του «Τάργκα» με τίτλο «Στη Φωλιά του Ζανούρ» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 2 Σετεμβρίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα το τεύχος 72 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ρεγκίνα, η Βασίλισσα των Δέκα» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 47 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Θανάσιμη Γιγαντομαχία».

Το συγκεκριμένο τεύχος 10 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 25 Μαΐου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο



#11) Ιπτάμενος Τρόμος

Πιο πάνω και από τις κορυφές των ψηλότερων δέντρων της Ζούγκλας στέκεται ακίνητο ένα μαύρο πετούμενο που μοιάζει με όρνεο τερατώδους μεγέθους και βρυχάται απειλητικά. Τα άγρια θηρία της Ζούγκλας, οι τίγρεις, οι πάνθηρες οι λεοπαρδάλεις, οι αγριόγατοι, όλα τα αγρίμια, γρυλίζουν ανατριχιαστικά και τρέχουν φοβισμένα να απομακρυνθούν. Ο «ιπτάμενος τρόμος» που εμφανίστηκε στον ουρανό της Ζούγκλας δεν είναι παρά ένα γιγάντιο ελικόπτερο που φτάνοντας στην περιοχή όπου βρίσκεται η  σπηλιά του ατρόμητου Ελληνόπουλου, του Τάργκα, μένει ακίνητο στον αέρα και από ένα μεγάλο άνοιγμα στα πλευρά του προβάλει ένα χέρι που ρίχνει στο κενό ένα πελώριο σκοινί από όπου γλιστράει και φτάνει στο έδαφος ο κτηνάνθρωπος Ζανούρ! Ο αδίσταχτος Γερμανός επιτίθεται με τους άντρες του, αποφασισμένος να απαλλαγεί μια για πάντα από τον Τάργκα και να πάρει σκλάβα του την ξανθιά συντρόφισσα του ατρόμητου Ελληνόπουλου, τη  Μαλόα. Στη σύγκρουση που ακολουθεί η Μαλόα θα πυροβοληθεί από έναν Γερμανό στρατιώτη του Ζανούρ, θα τραυματιστεί και θα φορτωθεί μαζί με τον Ατσίδα που είναι κι αυτός αιχμάλωτος στο γιγάντιο ελικόπτερο, για να μεταφερθούν στην καινούρια μυστική φωλιά του κτηνώδους Γερμανού. Θα τα καταφέρει άραγε το ατρόμητο Ελληνόπουλο να παρακολουθήσει το ελικόπτερο πηδώντας από δέντρο σε δέντρο με τα χορτόσκοινα που κρέμονται από τα πανύψηλα δέντρα της Ζούγκλας για να προλάβει να ελευθερώσει την αγαπημένη του Μαλόα και τον αχώριστο σύντροφό του τον Ατσίδα;

Το τεύχος 11 του «Τάργκα» με τίτλο «Ιπτάμενος Τρόμος» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα το τεύχος 73 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Στεφάνι του Μαρτυρίου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχος 48 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Οι Πεινασμένοι Ανθρωποφάγοι» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 11 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο



#12) Το Φαρμάκι της Κόμπρας

Σε μια μακρινή περιοχή της Ζούγκλας ζει η φυλή των Μπααλού. Όλοι οι ιθαγενείς της φυλής παίζουν από μικρά παιδιά στο σουραύλι τους ήχους λικνιστικούς και μακρόσυρτους που μαγεύουν και υπνωτίζουν τις κόμπρες! Ένα πρωινό που ο Τάργκα, το ατρόμητο Ελληνόπουλο, βγαίνει για κυνήγι και ακούει τους απαλούς, μελωδικούς και αρμονικούς ήχους από τα σουραύλια των Μπααλού και βλέπει αμέτρητες κόμπρες να κατευθύνονται προς τη σπηλιά του, όπου είναι μόνη της η συντρόφισσά του η Μαλόα, δεν αργεί να καταλάβει πως η σατανική και ανομολόγητη αυτή επίθεση των φιδιών είναι έργο του Ζανούρ, του κτηνώδους Γερμανού με την υπερφυσική δύναμη και την εγκληματική ψυχή, που έχει όπως φαίνεται τους Μπααλού στην υπηρεσία του. Όμως ο Γερμανός κτηνάνθρωπος δεν αρκείται στην επίθεση των φιδιών για να εξοντώσει τον Τάργκα και τους φίλους του, εμφανίζεται και ο ίδιος πάνω σε ένα μεγάλο θωρακισμένο αυτοκίνητο εξοπλισμένο με μεγάλα πολυβόλα έτοιμα να φτύσουν φωτιά και ατσάλι και ταυτόχρονα εμφανίζονται και οι Γερμανοί στρατιώτες που έχει στην υπηρεσία του. Είναι άραγε δυνατόν για το ατρόμητο Ελληνόπουλο να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα σφοδρή επίθεση του κτηνώδους και αδίσταχτου Ζανούρ, του μεγάλου αυτού εχθρού της Ζούγκλας αλλά και της Ανθρωπότητας;

Το τεύχος 12 του «Τάργκα» με τίτλο «Το Φαρμάκι της Κόμπρας» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα το τεύχος 74 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Οι Υπεράνθρωποι Κινδυνεύουν» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχος 49 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Το Δόλωμα του Προδότη» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 12 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2023



Το κεντρικό δισέλιδο




#13) Η Αρπαγή της Μαλόα

Ο κτηνώδης Γερμανός τυχοδιώκτης Ζανούρ οργανώνει ένα αποτρόπαιο σχέδιο με σκοπό να απομακρύνει τον Τάργκα από την σπηλιά του, ώστε να μείνει μόνη και απροστάτευτη η αγαπημένη του συντρόφισσα Μαλόα και να καταφέρει να την απαγάγει. Ο Ζανούρ στραγγαλίζει μερικούς ιθαγενείς της Ζούγκλας, δένει φίδια στο λαιμό τους και οι άνθρωποί του στέλνουν με το ταμ-ταμ ένα παραπλανητικό μήνυμα στον Τάργκα, πως δήθεν τον καλεί η φιλειρηνική φυλή των Χαχόα να τους βοηθήσει και να τους σώσει από τα αγρίμια που κατασπαράζουν τους νεκρούς τους. Ο Τάργκα παίρνει το μήνυμα του ταμ-ταμ και χωρίς καθυστέρηση ξεκινάει για το μακρινό χωριό των φιλήσυχων Χαχόα, που βρίσκεται προς τα δυτικά, στην περιοχή της μεγάλης λίμνης της Ζούγκλας, για να τους βοηθήσει. Ο αδίσταχτος Ζανούρ έχει τώρα το πεδίο ελεύθερο να αρπάξει την πανέμορφη ξανθιά συντρόφισσα του ατρόμητου ελληνόπουλου, που τη βρίσκει να κολυμπάει αμέριμνη στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που κυλάει πλατύς και νωχελικός πλάι στη σπηλιά όπου ζει με τον σύντροφό της…

Το όνομα του πρωταγωνιστή και ο ομώνυμος τίτλος του περιοδικού «Τάργκα» του Στέλιου Ανεμοδουρά καθώς και το όνομα του κτηνώδους Γερμανού τυχοδιώκτη «Ζανούρ» που εμφανίζεται στον τίτλο του τεύχος 9 του περιοδικού, «Ζανούρ, ο προδότης», έδωσε τη δυνατότητα στο Νίκο Ρούτσο, τον συγγραφέα του ανταγωνιστικού περιοδικού «Γκαούρ-Ταρζάν», να διοργανώσει στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των δύο περιοδικών, έναν διαγωνισμό για τους αναγνώστες του περιοδικού του με τίτλο «Τα βαφτίσια της μαϊμούς». Ο Νίκος Ρούτσος στα τεύχη 44, 45 και 46 του περιοδικού του που έχω ελέγξει, καλεί τους αναγνώστες του να απαντήσουν στο ερώτημα, ποια δισύλλαβα ονόματα μπορεί να συνθέσει κανείς αν «λεηλατήσει» τις τέσσερις συλλαβές του τίτλου «Γκαούρ-Ταρζάν» του περιοδικού του, 1) ΤΑΡ, 2) ΓΚΑ, 3) ΖΑΝ και 4)ΟΥΡ. Όσοι θα απαντήσουν σωστά θα δουν τα ονόματά τους δημοσιευμένα στο περιοδικό και οι πρώτοι δέκα από την Αθήνα καθώς και οι πρώτοι είκοσι από την επαρχία θα πάρουν επιπλέον ως ενθύμιο τη «Χρυσή Ταυτότητα» του περιοδικού.  Η σύμπτωση, οι συλλαβές των ονομάτων των ηρώων ΤΑΡ-ΖΑΝ και ΓΚΑ-ΟΥΡ να δίνουν οι πρώτες ΤΑΡ-ΓΚΑ και οι δεύτερες ΖΑ-ΝΟΥΡ, στα δύο αυτά ανταγωνιστικά περιοδικά που κυκλοφορούν ταυτόχρονα, δεν μπορεί φυσικά να είναι τυχαία.

Το τεύχος 13 του «Τάργκα» με τίτλο «Η Αρπαγή της Μαλόα» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, το τεύχος 75 του «Υπεραθρώπου» με τίτλο «Η Λαβή που Τσακίζει» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχους 50 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Το Ταμ-ταμ του Δαίμονα».

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα είναι το πρώτο από τα τεύχη που προσέφερε στο «μπαούλο» ο αγαπητός φίλος Γιώργος Καλογεράς από τη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη του μεγάλου του αδελφού Παναγιώτη Καλογερά που έφυγε πρόωρα, πολύ νέος, από τη ζωή. Ο Γιώργος, καθηγητής τώρα στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ήταν ο μικρός αδελφός που, παιδί τότε, διάβαζε τα τεύχη που αγόραζε και έφερνε στο σπίτι ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2018


Το κεντρικό δισέλιδο (δια χειρός Byron)



#14) Στο Βωμό του Μαύρου Δαίμονα

Στην περιπέτεια αυτή ο Γερμανός κτηνάνθρωπος Ζανούρ επιχειρεί για μια ακόμα φορά να εξοντώσει τον Τάργκα και τους φίλους του, αυτή τη φορά με ένα εξαιρετικά σατανικό σχέδιο. Έχοντας αιχμαλωτίσει το ιερό λιοντάρι των ανθρωποφάγων της φυλής των Μπαταού, επιτίθεται στη σπηλιά του ατρόμητου Ελληνόπουλου με σκοπό να δώσει την κατάλληλη στιγμή εντολή στους άνδρες του να ελευθερώσουν το γιγαντόσωμο λιοντάρι μέσα από το κλουβί του για να επιτεθεί σε όποιον από τους τρεις συντρόφους βρεθεί μπροστά του. Καθώς το καραβάνι του Ζανούρ με τις βοϊδάμαξες πλησιάζει, η συντρόφισσα του Τάργκα, η ξανθιά Μαλόα, βγαίνει ανυποψίαστη από τη σπηλιά να μαζέψει λουλούδια για να στολίσει τα μαλλιά της και να υποδεχτεί ακόμα πιο όμορφη από ότι είναι τον αγαπημένο της σύντροφο, όταν θα επιστρέψει από το κυνήγι. Μόλις τη βλέπει ο Ζανούρ, δίνει την εντολή στους άνδρες του να ελευθερώσουν το λιοντάρι. Αν το λιοντάρι κατασπαράξει και φάει τη Μαλόα… «καλή του χώνεψη»! Αν όμως η Μαλόα καταφέρει να εξοντώσει αυτή το λιοντάρι, το σατανικό σχέδιο θα πραγματοποιηθεί στο ακέραιο, οι ανθρωποφάγοι της φυλής των Μπαταού, οι πιο δυνατοί και εξασκημένοι πολεμιστές της Ζούγκλας, θα προσφέρουν θυσία στο βωμό των Μαύρων Δαιμόνων που λατρεύουν, αυτόν που τόλμησε να εξοντώσει το ιερό τους λιοντάρι …

Το τεύχος 14 του «Τάργκα» με τίτλο «Στο Βωμό του Μαύρου Δαίμονα» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα το τεύχος 76 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Στην Παγίδα των Δέκα» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχος 51 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου με τίτλο «Η Σκιά του Κρεμασμένου» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 14 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 21 Ιουλίου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο

#15) Οι Πιθηκάνθρωποι του Μπουάνα

Στην προσπάθειά του να πάρει αυτός τον αγριοβούβαλο που κατασπαράζει μια γιγαντόσωμη τίγρης, ο Ατσίδας καίει από μακριά με τον μεγάλο φακό του Τάργκα τη ράχη, μετά το κεφάλι, τα πλευρά και την κοιλιά του τεράστιου αιλουροειδούς που ουρλιάζοντας απαίσια το βάζει στα πόδια τρέχοντας σαν αστραπή. Όμως, μπορεί ο Ατσίδας να εξασφάλισε με τις σάρκες του βούβαλου την τροφή για τον ίδιο και τους φίλους του για αρκετές μέρες, η επιτυχία του όμως θα έχει τραγικές συνέπειες. Η τίγρης καθώς σκίζει σαν αστραπή την πυκνή βλάστηση μεταδίδει τη φωτιά που καίει το τρίχωμά της στα ξερά χόρτα και στο ρετσίνι των δέντρων και η Ζούγκλα γίνεται παρανάλωμα του πυρός! Οι φλόγες μεταδίδονται γρήγορα από δέντρο σε δέντρο και φτάνουν στη βαθειά και μυστηριώδη κοιλάδα του Μπουάνα αναγκάζοντας τους προαιώνιους κατοίκους της, τους τρομερούς πιθηκανθρώπους της, να την εγκαταλείψουν. Πρώτα η Μαλόα και στη συνέχεια ο Τάργκα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους φοβερούς αυτούς πιθηκανθρώπους και κατά την αναπόφευκτη σύγκρουση που θα ακολουθήσει θα οδηγηθούν και οι δυο σύντροφοι και οι πιθηκάνθρωποι στην περιοχή όπου έχει τη φωλιά του και τις εγκαταστάσεις του ο Γερμανός κτηνάνθρωπος Ζανούρ, που δεν θα χάσει την ευκαιρία να επιχειρήσει για μια ακόμα φορά την εξόντωση του ατρόμητου Ελληνόπουλου και της αγαπημένης του φίλης…

Το τεύχος 15 του «Τάργκα» με τίτλο «Οι Πιθηκάνθρωποι του Μπουάνα» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 1952, είχαν κυκλοφορήσει την ίδια μέρα το τεύχος 77 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Τα Σπαθιά του Χαλασμού» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και το τεύχος 52 του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου, το τελευταίο της σειράς, με τίτλο «Το Άγαλμα του Σατανά» που είναι επίσης δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 1952, κυκλοφόρησε το τεύχος 2 του «Εικονογραφημένου Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ο υπέρμαχος του Δικαίου» που είναι κι αυτό ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 15 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 30 Ιουλίου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο

#17) Καλούγκα, ο Κύριος των Αετών

Η Ζούγκλα είναι ανάστατη! Ο Καλούγκα, ο Κύριος των Αετών, ένα πλάσμα με μορφή γιγαντόσωμου ανθρώπου, δέρμα φολιδωτό σαν του κροκόδειλου και κεφάλι κάτι μεταξύ κεφαλιού λιονταριού, γορίλα και τσακαλιού με δυο πελώρια δόντια στο επάνω σαγόνι, φιλοδοξεί να γίνει αυτός ο Κυρίαρχος της Ζούγκλας. Το φρικτό αυτό πλάσμα έχοντας εξασφαλίσει ήδη τη συνεργασία της φυλής των Πυγμαίων επιχειρεί να επεκτείνει την κυριαρχία του και στην ανυπότακτη φυλή των Μασάι που φημίζονται ως οι πιο τρομεροί πολεμιστές της Ζούγκλας. Όμως, εκτός από τους Πυγμαίους που έχει υπό τον έλεγχό του ο Καλούγκα, έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό του και τους αετούς του, άγνωστο πώς κατάφερε να τους υποτάξει στη θέλησή του, που εξουδετερώνουν τους εχθρούς του χτυπώντας τους θανατηφόρα με τα ράμφη τους. Θα τα καταφέρει άραγε ο Τάργκα με τους φίλους του, την αγαπημένη του Μαλόα, τον Ατσίδα με το φυσοκάλαμό του, τον νέο τους φίλο, τον μικροσκοπικό Σάμπα, και τη συνδρομή των πολεμιστών της φυλής των Μασάι, να εξουδετερώσει τον φοβερό αυτόν αντίπαλο και να εξασφαλίσει για μια ακόμα φορά τη φυσική τάξη των πραγμάτων στη Ζούγκλα;

Το τεύχος 17 του «Τάργκα» με τίτλο «Καλούγκα, ο Κύριος των Αετών» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 79 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Εφιάλτης, το Ον με τα Χίλια Μάτια» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 17 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 3 Αυγούστου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο


#18) Το Λάσο του Έλληνα

Ο Καλούγκα, ο Κύριος των Αετών, γλίτωσε από τις τίγρεις που θα τον κατασπάραζαν με τη βοήθεια των αετών του και ελέγχοντας την φυλή των Μπαντού ετοιμάζει νέα επίθεση στην περιοχή του αδιαφιλονίκητου Κυρίαρχου της Ζούγκλας, του Τάργκα, του ατρόμητου Ελληνόπουλου. Ο Τάργκα πρέπει να πεθάνει, γιατί ένας είναι ο Κυρίαρχος της Ζούγκλας, ο Μέγας Καλούγκα! Η σύγκρουση του Τάργκα και των φίλων του, της αγαπημένης του Μαλόα, του Ατσίδα με το φυσοκάλαμό του και του μικροσκοπικού Σάμπα με τα δηλητηριώδη βελάκια του, με τους Μπαντού και τον ίδιο τον Καλούγκα και τους αετούς του, θα είναι αμφίρροπη. Οι τέσσερις φίλοι θα επιτεθούν στους Μπαντού μέσα στο χωριό τους και θα προκαλέσουν σημαντικές απώλειες, αλλά στην επόμενη προσπάθειά τους ο Τάργκα, η Μαλόα και ο Ατσίδας θα πιαστούν αιχμάλωτοι από τους Μπαντού και θα παραδοθούν στον Καλούγκα που μιλώντας ιταλικά, μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο Τάργκα, λέει πως θα εξοντώσει τον… «εξοχότατο» Τάργκα και τον Ατσίδα παραδίδοντάς τους στις ιερές τίγρεις των Μπαντού να τους κατασπαράξουν, ενώ την όμορφη κοπέλα θα την κρατήσει για συντροφιά... 

Το τεύχος 18 του «Τάργκα» με τίτλο «Το Λάσο του Έλληνα» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 80 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ιπτάμενοι Δίσκοι» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 18 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 7 Αυγούστου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο



#19) Ο Πράσινος Χαλαστής

Ο Ατσίδας είχε βγει πριν δυο μέρες να μαζέψει καρύδες και από τότε δεν ξαναφάνηκε! Ο Τάργκα, η Μαλόα και ο Σάμπα τον αναζητούν ανήσυχοι και ακολουθώντας τα ίχνη του φτάνουν στο χωριό των Μακολόλο, μιας φυλής ανθρωποφάγων που αφού τρώνε τους σκοτωμένους εχθρούς τους, κατεργάζονται τα κεφάλια τους μικραίνοντάς τα στο μισό σχεδόν μέγεθος και τα κρεμούν στη ζώνη τους και όταν είναι πολλά στις καλύβες τους. Πρώτος, για να μη γίνει κατά το δυνατόν αντιληπτός λόγω του μεγέθους του, μπαίνει στο χωριό των Μακολόλο ο μικροσκοπικός Σάμπα μήπως ανακαλύψει ίχνη του Ατσίδα, αλλά καθυστερεί κι αυτός να γυρίσει και ο Τάργκα καβάλα στον φίλο του, τον ιερό ελέφαντα Ζούμπο που στο μεταξύ έχει καταφτάσει, ετοιμάζεται να εισβάλει στο χωριό για να βρει τον φίλο του και να τον σώσει. Ταυτόχρονα με τον Τάργκα και μέσα από τους θάμνους γύρω από το χωριό προβάλλει ένας πάνθηρας και οι ανθρωποφάγοι τρέπονται σε φυγή, γιατί οι πάνθηρες θεωρούνται από τους άγριους αυτούς ιερά ζώα και όποιος τα σκοτώσει τιμωρείται με θάνατο. Συνεχίζοντας την έρευνά τους οι φίλοι μας θα ανακαλύψουν πως ο Καλούγκα, ο Κύριος των Αετών, γλίτωσε από τον κροκόδειλο όπου τον είχε ρίξει ο Τάργκα, χάρις στο φολιδωτό δέρμα του που είναι πιο σκληρό και από το δέρμα του κροκόδειλου και χάρις στη μαχαιριά που κατάφερε το ανθρωπόμορφο τέρας στο λαρύγγι του ερπετού και επιχειρεί για μια ακόμα φορά να εξοντώσει τον Ταργκα, για να πάρει αυτός τον τίτλο του Κυρίαρχου της Ζούγκλας ελέγχοντας αυτή τη φορά τη φυλή των ανθρωποφάγων Μακολόλο και τη φυλή των Ιμπάρα. «Η πάλη ανάμεσα στον Καλούγκα, τον Κύριο των Αετών, και στον Τάργκα, τον Κυρίαρχο της Ζούγκλας, συνεχίζεται αδυσώπητα με μανία!»…

Το τεύχος 19 του «Τάργκα» με τίτλο «Ο Πράσινος Χαλαστής» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 81 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Ντετέκτιβ των Ουρανών» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 19 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 11 Αυγούστου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο



#20) Το Κορίτσι και το Τέρας

Ένας ιθαγενής της φυλής των Λόλο φτάνει τρομοκρατημένος στη σπηλιά του Τάργκα και ζητάει βοήθεια. Εδώ και τρεις μέρες παρουσιάζεται κάθε μέρα στο χωριό τους ένας μαύρος της φυλής των Κίντου και απαιτεί πλήρη υποταγή των Λόλο στον μεγάλο Κύριο της Ζούγκλας, απειλώντας πως αν δεν υποταχτούν στον Καλούγκα, τον Κύριο των Αετών, αυτός είναι τώρα ο Κύριος της Ζούγκλας, το χωριό τους θα καεί όπως καίγονται τα ξερά χορτάρια. Το ατρόμητο Ελληνόπουλο αποφασισμένο για την τελική αναμέτρηση με τον σατανικό αυτόν εχθρό της Ζούγκλας επισκέπτεται τους Λόλο στο χωριό τους, αλλά ενώ συνομιλεί με τον Μουσούνγκου, τον αρχηγό της φυλής, καταφτάνει ένας ακόμα απεσταλμένος του Κιπάνγκα Μπουάνα, του Κυρίου των Αετών, με νέες απειλές, πως αν οι Λόλο δεν υποταχτούν, ο Καλούγκα θα κάψει το χωριό καίγοντας πρώτα για δείγμα την καλύβα του αρχηγού Μουσούνγκου. Λίγο μετά την αναχώρηση του απεσταλμένου της φυλής των Κίντου η απειλή πραγματοποιείται, η καλύβα του αρχηγού των Λόλο παίρνει φωτιά και καίγεται σαν πυροτέχνημα! Ο Τάργκα, αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στη σύγκρουσή του με τον Κύριο των Αετών, τον Καλούγκα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους Κίντου και τον φοβερό γορίλλα-τέρας της Ζούγκλας, τον γκούρου, που ελέγχονται από τον αντίπαλό του, όχι μόνο το νέο τρομερό όπλο του, έναν κοίλο καθρέφτη που κατακαίει καλύβες και αντιπάλους, σαν τα κοίλα κάτοπτρα που είχε χρησιμοποιήσει ο Αρχιμήδης για να κάψει τον στόλο των εχθρών, αλλά και τον ίδιο τον Καλούγκα, τον φοβερό αυτόν εχθρό που κάτω από το μεταλλικό πράσινο τερατώδες περίβλημά του κρύβει έναν Ιταλό καθηγητή της Χημείας και της Φυσικής, που στάλθηκε στη Ζούγκλα για να ξεσηκώσει τις μαύρες φυλές εναντίον των Άγγλων και των Βέλγων και να υποτάξει όλες αυτές τις περιοχές στην πατρίδα του…

Το τεύχος 20 του «Τάργκα» με τίτλο «Το Κορίτσι και το Τέρας» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 82 του «Υπερανθρώπου» με τίτλο «Το Άστρο της Φωτιάς» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Το συγκεκριμένο τεύχος 20 του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από τη συλλογή του αγαπητού φίλου και πολύτιμου συνεργάτη του «μπαούλου» Γιώργου Βλάχου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 1 Σεπτεμβρίου 2023


Το κεντρικό δισέλιδο




#21) Το Στοιχειωμένο Λιοντάρι

Ένας ιθαγενής από το χωριό Ιτάγκα φτάνει βαριά τραυματισμένος στη σπηλιά του Τάργκα και ζητάει από τον νεαρό Κυρίαρχο της Ζούγκλας βοήθεια. Ο άτυχος μαύρος μόλις που προλαβαίνει να πει στον Τάργκα λίγο πριν ξεψυχήσει πως οι Άραμπι, έτσι λένε τους Άραβες της Βόρειας Αφρικής οι ιθαγενείς των χωριών της Ζούγκλας, κάνουν επιδρομές στο χωριό του και αρπάζουν τους πιο γερούς άνδρες και γυναίκες για να τους πουλήσουν για δούλους. Ο Τάργκα που γνωρίζει πως πίσω από τέτοιες επιχειρήσεις των Αράβων κρύβεται συνήθως ένας καταχθόνιος Ευρωπαίος τυχοδιώκτης αποφασίσει να προστατέψει για μια ακόμα φορά τη Ζούγκλα και τους κατοίκους της από την απληστία και την κτηνωδία των λευκών και με την αγαπημένη του συντρόφισσα Μαλόα και τον φίλο του Ατσίδα, ξεκινούν για το μακρινό Ιτάγκα. Στη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στο χωριό οι τρεις φίλοι θα αντιμετωπίσουν θανάσιμους κινδύνους, όταν όμως θα φτάσουν στον προορισμό τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι, όχι μόνο με την προδοσία του Νατόγκο, του αρχηγού της φυλής των Ιτάγκα, αλλά και με τον ίδιο το λευκό τυχοδιώκτη που κατευθύνει την επιχείρηση της αρπαγής των ιθαγενών, τον Σίμπα Μπουάνα, τον «Κύριο του Λιονταριού», όπως τον αποκαλούν οι ιθαγενείς γιατί ελέγχει ένα παράξενο μυστηριώδες «στοιχειωμένο λιοντάρι» που το σώμα του λάμπει σαν να είναι από φως…

Το τεύχος 21 του «Τάργκα» με τίτλο «Το Στοιχειωμένο Λιοντάρι»» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 83 του «Υπερανθρώπου», του ίδιου συγγραφέα και εκδότη Στέλιου Ανεμοδουρά, με τίτλο «Φλόγα, η Βασίλισσα του Κακού», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το ανταγωνιστικό περιοδικό «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’ περιόδου που από τις αρχικές συλλαβές των ηρώων του, «Ταρ-» και «Γκα-», είχε προκύψει το όνομα του «Τάρ-γκα» είχε ολοκληρώσει την κυκλοφορία του πριν ένα περίπου μήνα, την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 1952.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα προσέφερε στο «μπαούλο» ο αγαπητός μου φίλος και συνάδελφος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καλογεράς.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2019



Το κεντρικό δισέλιδο


#22) Η Σπάθα του Δημίου

Ο «Κύριος του Λιονταριού», ο φοβερός λευκός τυχοδιώκτης που ήρθε στη Ζούγκλα για να πλουτίσει, αρπάζοντας και πουλώντας τους μαύρους κατοίκους της για δούλους, δεν περιορίζεται μόνο στις επιδρομές στα χωριά για να αρπάξει τους άμοιρους ιθαγενείς. Με το φοβερό στοιχειωμένο φλογερό λιοντάρι που ελέγχει, τρομοκρατεί τις φυλές της Ζούγκλας και υποχρεώνει τα χωριά να του παραδίδουν περιοδικά είκοσι έως τριάντα νέους που κανείς, ούτε φυσικά κι αυτοί οι ίδιοι, δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη τους, πως θα αποτελέσουν την επόμενη παρτίδα για τα σκλαβοπάζαρα για τα οποία τους προορίζει. Οι γεροδεμένοι αυτοί ιθαγενείς φορτώνονται σε μια πελώρια πιρόγα που χωράει ίσα με διακόσιους ανθρώπους και προωθούνται μέσω του ποταμού που διασχίζει αυτή την περιοχή της Ζούγκλας για να διοχετευτούν στη συνέχεια στα σημεία πώλησης των σκλάβων. Ο Τάργκα έχοντας τη συνεργασία και τη στήριξη του αρχηγού του χωριού Ιτάμπα, που οι νέοι του απειλούνται κι αυτοί από τον αδίσταχτο λευκό τυχοδιώκτη, οργανώνει μια πρώτη αναμέτρηση με τον Κύριο του Λιονταριού και τους ανθρώπους του. Με τους είκοσι νέους του χωριού που πρόκειται να παραδοθούν στους ανθρώπους του λευκού τυχοδιώκτη για να οδηγηθούν στη σκλαβιά, επιτίθενται στην πιρόγα, ελευθερώνουν τους ήδη αιχμάλωτους ιθαγενείς από τα δεσμά τους, αλλά δεν καταφέρνουν να εξουδετερώσουν και τον ίδιο το λευκό τυχοδιώκτη που ξεφεύγει αφήνοντας πίσω του ένα κασόνι γεμάτο εκρηκτικά. Ο Τάργκα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το επικίνδυνο αυτό κασόνι για να βάλει ένα οριστικό τέλος στην δράση του αδίσταχτου λευκού…

Το τεύχος 22 του «Τάργκα» με τίτλο «Η Σπάθα του Δημίου» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 1952. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 1952, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 84 του «Υπερανθρώπου», του ίδιου συγγραφέα και εκδότη Στέλιου Ανεμοδουρά, με τίτλο «Η Φριχτή Μεταμόρφωση», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το τεύχος 22 του «Τάργκα» είναι το τελευταίο της σειράς. Ο συγγραφέας Στέλιος Ανεμοδουράς αναφέρει πως διακόπτει αναγκαστικά την κυκλοφορία του, γιατί ετοιμάζει ένα καινούριο περιοδικό που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Πράγματι, τρεις μήνες αργότερα, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 1953, θα κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος του «Μικρού Ήρωα» που θα αντικαταστήσει όχι μόνο το «Τάργκα» αλλά και τον «Υπεράνθρωπο» που στις 17 Φεβρουαρίου 1953, μία εβδομάδα πριν την έκδοση του πρώτου τεύχους του «Μικρού Ήρωα», θα ολοκλήρωνε την κυκλοφορία του με την έκδοση του τεύχους 96.

Το συγκεκριμένο τεύχος του «Τάργκα» που δημοσιεύουμε σήμερα το προσέφερε κι αυτό στο «μπαούλο» ο αγαπητός μου φίλος και συνάδελφος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καλογεράς.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 10 Μαΐου 2019


Το κεντρικό δισέλιδο








4 σχόλια:

  1. Εξαιρετική δουλειά! Μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, όταν τα καλοκαίρια μαζευόμαστε το πρωί στη γειτονιά, και κάτω από μια σκιά περνάγαμε όλο το πρωί η παρέα διαβάζοντας Μικρό Ήρωα, Γκαούρ Ταρζάν, Γκρέκο ο Ήρως των Γηπέδων!
    Αλήθεια, θα βάλετε ιστορίες του Γκρέκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτές οι αναμνήσεις μας ώθησαν Ανδρέα να μαζέψουμε ότι μπορούμε και να τα βάλουμε εδώ για όποιον θελήσει να κάνει αυτό το ταξίδι. Θα βάλουμε και Γκρέκο και ότι άλλο ανασύρουμε από τα βάθη του μπαούλου.

      Διαγραφή
  2. Σας παρακαλώ μη ξεχάσετε και τις συνέχειες του Υπεράνθρωπου,Ζούγκλα-Ταρζαν,Γκαούρ-Ταρζάν,και την υπόσχεση σας για τον Μ.Ταρζάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας,καλό Μήνα.Περιμένουμε νέες αναρτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή