Μικρός Κάου-Μπόϋ

Ο τίτλος που αποτέλεσε τη ναυαρχίδα της θρυλικής τετράδας, το περιοδικό που δημοσίευσε τις ομορφότερες, συνάμα σημαντικότερες ιστορίες του Τζιμ Άνταμς και της αχώριστης παρέας του! Κρεμάστηκε στα περίπτερα όλης της χώρας για 1η φορά στις 06/02/1963 και ως το τεύχος 32 είχε μία σχετικά ακανόνιστη κυκλοφορία (μηνιαία και δεκαπενθήμερη) για να καταλήξει στην εβδομαδιαία από το Νο 33! Ο Μικρός Καου-μπόυ αποτέλεσε δημιούργημα των ιερών τεράτων του χώρου - Θ.Ανδρεόπουλος / Π.Στρατίκης. Μια συνεργασία που κράτησε ως και το τεύχος 286 με υψηλές πωλήσεις, πανέμορφα εξώφυλλα και χορταστικές περιπέτειες που γέμιζαν τις 68 σελίδες του.
 
Η αποχώρηση του Πότη Στρατίκη από το περιοδικό, ανοίγει τη πόρτα στον Γιώργο Μαρμαρίδη, ο οποίος αναλαμβάνει τα συγγραφικά ηνία, ουσιαστικά από το τεύχος 291. Από εκείνη  τη περίοδο το περιοδικό αλλάζει πλήρως την αισθητική του προσέγγιση, εμπλουτίζεται με ποικίλη ύλη (εικονογραφημένες ιστορίες σε συνέχειες, στήλες αλληλογραφίας, εγκυκλοπαιδικές, χιουμοριστικές) δημιουργώντας μία έκδοση, πραγματικό χάρμα οφθαλμών! Όμως εκείνον που υπερέχει όλων είναι οι μοναδικές, αξέχαστες ιστορίες που δημοσιεύει, δια χειρός Μαρμαρίδη φυσικά! Στο τεύχος 337 ξεκινά μία ιστορία σε 4 μέρη/τεύχη. Και αυτό είναι μόνο η αρχή!
 
Ακολουθεί πλήθος υπέρ-περιπετειών που ολοκληρώνονται σε 2,3,8 ή ακόμη και 10 τεύχη! Η πένα του συγγραφέα μοιάζει να στάζει έμπνευση, ενώ και η εικονογράφηση μαγεύει και τον πλέον απαιτητικό. Οι Ραμπατζής / Ανδρεόπουλος δημιουργούν εξαιρετικές εικόνες,  συνθέσεις σκοτεινές και συναρπαστικές ταυτόχρονα! Η συνεργασία των 3 μεγάλων δημιουργών θα ολοκληρωθεί (δυστυχώς!) το 1977 με το τεύχος 609, έχοντας όμως δημιουργήσει δυσθεώρητα πρότυπα στο είδος. Ο Μικρός Καου-μπόυ θα φιλοξενήσει έκτοτε διάφορους συγγραφείς με νέες, ακυκλοφόρητες ιστορίες  – άλλοτε επιτυχημένες, άλλοτε όχι- και οι αναπόφευκτες επαναλήψεις θα ξεκινήσουν σύντομα, παράλληλα με τη σταδιακή πτώση των πωλήσεων.
 
Το περιοδικό, συνέχισε αναδημοσιεύοντας κυρίως τις κλασικές ιστορίες του Γ. Μαρμαρίδη, κρατώντας μια μερίδα του κοινού, μα όπως και τα υπόλοιπα  συγγενικά του περιοδικά, έκλεισε την ένδοξη πορεία του στις 07/07/1989 με το τεύχος 1218. Η μαγεία όμως ζει ακόμη στις καρδιές αρκετών από εμάς…γι ’αυτό και η θρυλική τετράδα καλπάζει ξανά ανάμεσα μας!

Χρήστος Νάστος

------------------------------------------------------------


#1) Το Λάσσο του Νόμου

Το ιστορικό πρώτο τεύχος της σειράς που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1963.
Από τη συλλογή του Άγγελου Νάνου.
Θερμές ευχαριστίες στον φίλο Νίκο Πίκουλα που μας έστειλε τις σελίδες που έλειπαν.

----------------------
Κάθε πρώτο τεύχος ενός τίτλου είναι πάντα ιστορικό, συλλεκτέο και συλλέξιμο αντικείμενο.
Ο "Ο Μικρός Καουμπόυ" ξεκίνησε τη μακροχρόνια πορεία του στις αχανείς εκτάσεις του Τέξας και στα περίπτερα της ελληνικής επικράτειας, στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου 1963, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά το "αδελφό" περιοδικό "Μικρός Σερίφης" έχοντας τους ίδιους πρωταγωνιστές, τον ίδιο χώρο και την ίδια εποχή δράσης. Αρχικά, κυκλοφόρησε σαν μηνιαίο, ή σαν κάτι τέτοιο, γιατί δεν είχε σταθερή ημερομηνία κυκλοφορίας.
Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφόρησε, μάλλον εσπευσμένα, χωρίς να έχει οργανωθεί η στρατηγική της κυκλοφορίας του. Ο λόγος οφείλεται στον ανταγωνισμό! Στις αρχές Φεβρουαρίου οι "Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις" του Στέλιου Ανεμοδουρά ανακοινώνουν αιφνιδιαστικά την έκδοση περιοδικού με τίτλο "Μικρός Καουμπόυ" και με ημέρα κυκλοφορίας 7/2/1963! Ο τίτλος, όμως ήταν ήδη κατοχυρωμένος από τους Θέμο Ανδρεόπουλο-Πότη Στρατίκη, που σταμάτησαν την έκδοση του Ανεμοδουρά στο... τυπογραφείο! Επειδή, όμως περίμεναν την εκδοτική αντίδραση του Ανεμοδουρά, που δεν είχε μέχρι στιγμής τίτλο γουέστερν στις εκδόσεις του, έσπευσαν να κατοχυρώσουν τον τίτλο τους και κυκλοφοριακά, ώστε έχοντας στη φαρέτρα τους και τον "Μικρό Σερίφη" να αποκτήσουν πλεονέκτημα στο μερίδιο της πίτας στο συγκεκριμένο είδος λαϊκού παιδικού εντύπου... Και πράγματι, ο Ανεμοδουράς δεν είχε αργήσει να αντιδράσει. Μέσα στον Απρίλιο εξέδωσε το "Λάσσο" με συγγραφείς δυο από τα "βαριά' ονόματα του χώρου.. Τον Γιώργο Μαρμαρίδη και τον Νίκο Ρούτσο, ασχέτως αν δεν κατάφερε να αποσπάσει κυκλοφοριακό μερίδιο από τις περιπέτειες του Τζιμ Άνταμς.
Η εσωτερική εικονογράφηση του πρώτου τεύχους δεν είναι του Ανδρεόπουλου. Δεν φαίνεται να είναι ούτε του Ραμπατζή. Μάλλον προέρχεται από ξένα pulps περιοδικά.


Γιώργος Βλάχος




Η κεντρική εικονογράφηση




#67) Ο Νεκρός Ναβάχο

Από την συλλογή του Άγγελου Νάνου

9 σχόλια:

  1. Καλή αρχή φίλε Πάνο! Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη μνεία!
    Εύχομαι καλή δύναμη για να συνεχίσεις την υπέροχη δουλειά!
    Άψογη παρουσίαση του περιοδικού από τον Χρήστο Νάστο!
    Συγχαρητήρια και στους δυο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελε, αυτή η σελίδα άνοιξε χάρη σε σένα. Εμείς ευχαριστούμε για την προσφορά σου.

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την νέα σελίδα. Εξαιρετική δουλειά για άλλη μια φορά. Συνεχίστε έτσι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδια, (ολοι παιδια ειμαστε ακομα! ;) ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ (πως λεμε "Ριο Μπραβο"; Ετσι! ; ) Να ΄στε καλα για την υπεροχη πρωτοβουλια σας να κανετε ξανα διαθεσιμα αυτα τα διαμαντια των παιδικων μας αναμνησεων. Συνεχιστε και να ξερετε οτι ολοι εμεις που νομιζαμε οτι τα ειχαμε χασει για παντα το εκτιμουμε αφανταστα! Εγω πχ, ποτε δεν ειχα διαβασει το πρωτο τευχος του ΜΚΜπ και να που τωρα -τελειως ανελπιστα-, μπορω! Και παλι (Ριο) ΜΠΡΑΒΟ!!!! ; ))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουπς, δεν ξερω γιατι το παραπανω σχολιο μου δημοσιευτηκε ως unknown, αλλα ειμαι ο Costas Paximadas απο την Θεσσαλονικη. : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ....ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ....ΝΑ ΣΤΕ ΚΑΛΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για τις όμορφες αναμνήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μόνο που κατάφερες να με πας πίσω 40χρν να είσαστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή