Ιπτάμενο Βέλος (πλήρες)


Αυτοτελείς περιπέτειες φαντασίας στον χρόνο
Κυκλοφόρησε από Πέμπτη 6 Ιουλίου 1961 έως και 24 Αυγούστου 1961 (8 τεύχη)
Συγγραφέας: Γιώργος Μαρμαρίδης

Από τότε που ο H.G. Wells έγραψε και δημοσίευσε το μυθιστόρημά του επιστημονικής φαντασίας “Η Μηχανή του Χρόνου” το 1895, το θέμα έγινε δημοφιλέστατο στη λογοτεχνία, ειδικότερα στη λαϊκή λογοτεχνία του φανταστικού. Δεκάδες, εκατοντάδες συγγραφείς σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης “εφηύραν” δικές τους χρονομηχανές στέλνοντας τους πρωταγωνιστές τους σε διασκεδαστικά (για τους αναγνώστες) ταξίδια στα βάθη του συμβατικού παρελθόντος χρόνου. Ταξίδια, τυχαίας επιλογής ή ελεγχόμενα σε όσες και όποιες  διαστάσεις του χρόνου ο συγγραφέας ανάλογα με τη φαντασία του εκτιμούσε, ότι ο ήρωάς του θα αντιμετώπιζε περιπέτειες, που θα γοήτευαν τους δυνητικούς αναγνώστες του πονήματός του.
Ο Γιώργος Μαρμαρίδης στα χνάρια του Γουέλς, με δόσεις του κατά Μαρκ Τουαίην  “Γιάνκη στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου” φτιάχνει για τον νεαρό του ήρωα μια χρονομηχανή (που ο Βύρων Απτόσογλου την αποδίδει εικαστικά  καθ’ εικόνα και ομοίωση της χρονομηχανής του Γουελς, από τα “Κλασικά Εικονογραφημένα”) και τον στέλνει στο επίκεντρο ιστορικών γεγονότων παρελθόντων αιώνων. Η συμμετοχή του σε αυτά κι αν ακόμα αλλά ζουν τον πραγματικό ρου του ιστορικού γεγονότος, το κάνει να φαίνεται σαν μην είχε συμμετάσχει σε αυτό.
Παραθέτομε απόσπαασμα από τη διαφημιστική προαγγελία της έκδοσής του σε άλλο περιοδικό του εκδοτικού οίκου “Γενικές Εκδοτικές Επιχειρήσεις”.
«Πρόκειται για την ιστορία ενός Ελληνόπουλου που έχει τελειοποιήσει μιαν αλλόκοτη συσκευή, μια συσκευή που έχει την ιδιότητα να σε παίρνει και να σε ταξιδεύει στο παρελθόν! Με τη βοήθεια της συσκευής αυτής το Ελληνόπουλο μαζί με τον φίλο του ένα κωμικό Αμερικανόπουλο, κάνουν παράξενα ταξίδια στο παρελθόν στην εποχή των κουρσάρων, της αρχαίας Ρώμης, των αρχαίων Αιγυπτίων, των Ίνκας της Αμερικής και άλλων λαών που έζησαν πριν από πολλούς αιώνες! Και ξαναζούν τις μακρινές εκείνες εποχές ανάμεσα σε ανθρώπους που έζησαν τότε και δοκιμάζουν τις πιο εκπληκτικές και πιο συναρπαστικές περιπέτειες που μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου…»
Ομολογουμένως ένα κοκτέιλ περιπέτειας, που το κάνει διασκεδαστικό η συνεχής και απρόβλεπτη εναλλαγή του τόπου και του χρόνου δράσης. Αν η διάρκεια της έκδοσης ήταν μεγαλύτερη των οκτώ τευχών, θα είχε υπάρξει η ευκαιρία για αναφορά περισσοτέρων χωροχρονικών επεισοδίων. Η φαντασία του παντός καιρού και είδους συγγραφέα Γιώργου Μαρμαρίδη ήταν μια εγγύηση για αυτό.
Με τον αυτονόητο περιορισμό ότι η συμμετοχή τους δεν διαστρέφει τα γεγονότα σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε για το πώς εξελίχθηκαν αυτά, οι δυο νεαροί χωροχροναύτες οδηγούν με ευχάριστο τρόπο τους νεαρούς αναγνώστες της περιπέτειας στην εγκυκλοπαιδική γνωριμία τους με πρόσωπα και γεγονότα της παγκόσμιας Ιστορίας και Μυθολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίδασκε και ιστορία..
Πρωταγωνιστής είναι ο 15χρονος Πέτρος Μέξης που ζει στη Νέα Υόρκη, που οικότροφος αμερικανικού πανεπιστήμιου σπούδαζε Μηχανική. Πεθαίνοντας ο πατέρας του, του κληρονομεί τα σχέδια μιας μηχανής για ταξίδια στον χρόνο και η περί τα μηχανολογικά ιδιοφυία του Πέτρου την τελειοποιεί και τη δοκιμάζει μαζί με τον παχουλό φίλο του Σαμ, του οποίου το μοναδικό μέλημα είναι να μην ξεμείνει κάποια στιγμή από γάλα το οποίο πίνει ακατάπαυστα.
Το ανάγνωσμα ολοκληρώνεται με την απόφαση του Πέτρου να διαλύσει την μηχανή για να μην  πέσει στα χέρια κακοποιών στοιχείων και την προοπτική να την ανασυνθέσει και πάλι στο μέλλον, όταν θα μπορεί να την προφυλάξει καλύτερα από κάθε επιβουλή.

Γιώργος Βλάχος

*********************************************************************


#1) Το Πλοίο που Τρέχει στους Αιώνες

Ο Πέτρος Μέξης, το δεκαπεντάχρονο ελληνόπουλο που κληρονόμησε από τον  μεγαλοφυή επιστήμονα πατέρα του το «Βέλος», «το πλοίο που τρέχει στους  αιώνες», τη συσκευή που μπορεί να μεταφέρει τους επιβάτες της σε άλλες  εποχές και σε άλλους τόπους, μετά τη διόρθωση του σφάλματος της  συσκευής που ήταν η αιτία να σκοτωθεί ο πατέρας του, πραγματοποιεί  δοκιμαστικά και επιφυλακτικά ένα ταξίδι στη Ρώμη το 80 μετά Χριστό,  που τον μεταφέρει σε μια αρένα όπου τα λιοντάρια κατασπαράζουν  Χριστιανούς. Ευτυχώς η επιφυλακτικότητα της πρώτης φοράς τον σώζει, γιατί ρύθμισε τη συσκευή ώστε να μείνει στη Ρώμη μόνο πέντε λεπτά και  έτσι το λιοντάρι που όρμησε κατά πάνω του δεν πρόλαβε να τον  κατασπαράξει! Το επόμενο ταξίδι στο χρόνο, αυτή τη φορά στον δέκατο  έβδομο αιώνα, στο Νησί της Χελώνας, που ο Πέτρος το πραγματοποιεί μαζί  με το φίλο του τον Σαμ, έχει σκοπό να ανακαλύψουν πού ακριβώς έκρυψε ο  διαβόητος Άγγλος Πειρατής Μόργκαν τον αμύθητο θησαυρό που αποκόμισε  από τη λεηλασία του Παναμά. Για τον θησαυρό αυτόν ενδιαφέρεται ο  αρχαιολόγος καθηγητής Ουίλιαμσον που προσπαθεί, αλλά δεν καταφέρνει να  τον εντοπίσει με τις ανασκαφές που πραγματοποιεί στο Νησί. Οι δυο  φίλοι έχοντας ανακαλύψει τις ιδιοτροπίες του Βέλους και την αδυναμία  να μεταφερθούν μεταλλικά αντικείμενα και επομένως και όπλα στο  παρελθόν, παίρνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, αλλά και πάλι οι 
δύσκολες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν σε μια ταραγμένη και σκληρή  εποχή, ανάμεσα σε πειρατές και κακοποιούς, θα βάλουν επανειλημμένα τη  ζωή τους σε κίνδυνο…

Το τεύχος 1 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Το Πλοίο που Τρέχει στους  Αιώνες» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 6 Ιουλίου 1961. Την περίοδο που  κυκλοφόρησε βρίσκονταν στην ακμή της κυκλοφορίας τους τα σημαντικότερα  περιοδικά αυτής της κατηγορίας και συγκεκριμένα «Ο Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 4 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 437 με τίτλο «Η  Αποστολή Απέτυχε», η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 8  Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 15 με τίτλο «Η Βόμβα του Σπίθα»,  «Ο Υπεράνθρωπος», που την Παρασκευή 7 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το  τεύχος 36 με τίτλο «Κουρσάροι των Ουρανών» που είναι ήδη δημοσιευμένο  στο «μπαούλο» και το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου που την ίδια μέρα  που κυκλοφόρησε το «Ιπτάμενο Βέλος», την Πέμπτη 6 Ιουλίου 1961,  κυκλοφορούσε το τεύχος 93 με τίτλο «Μονομαχία μ’ ένα Φάντασμα».

Αν και το θέμα του «Ιπτάμενου Βέλους» ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό και  προσφερόταν για πολλές περιπέτειες και πολλά τεύχη, το περιοδικό ήταν  δύσκολο να επιβιώσει κυκλοφορώντας παράλληλα με τους κολοσσούς της  λαϊκής παιδικής λογοτεχνίας, «Μικρό Ήρωα», «Γκαούρ-Ταρζάν» και «Υπεράνθρωπο» και σε συνδυασμό με τον απαγορευτικό περιορισμό των δύο  δραχμών ανά τεύχος, που δεν ήταν ευκαταφρόνητο ποσό για τη μεγάλη  πλειοψηφία των παιδιών της εποχής, η κυκλοφορία του περιορίστηκε σε  οχτώ μόνο τεύχη. Το συγκεκριμένο τεύχος 1 του «Ιπτάμενου Βέλους» που  δημοσιεύουμε σήμερα προσέφερε στο «μπαούλο» ο Μάκης Πατόπουλος, εκτοξεύοντας από τη Βέροια όπου βρίσκεται ένα «ιπτάμενο βέλος»  εκπληκτικής εμβέλειας που μεταφέρει με ασφάλεια όλους όσοι ήμασταν  παιδιά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στο παρελθόν των παιδικών μας  χρόνων!

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2016



#2) Η  Ατλαντίδα Καταποντίζεται

Στην περιπέτεια του τεύχους 2 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Η  Ατλαντίδα Καταποντίζεται», ο Πέτρος με το φίλο του τον Σαμ με τη  μηχανή του χρόνου που κληρονόμησε ο Πέτρος από τον κορυφαίο επιστήμονα  πατέρα του ολοκληρώνουν την επίσκεψή τους στο Νησί της Χελώνας, στο  περιβόητο άντρο των πειρατών του 17ου αιώνα, έχοντας ανακαλύψει, γιατί  ο αρχαιολόγος καθηγητής Ουίλιαμσον δεν καταφέρνει με τις ανασκαφές που  πραγματοποιεί στο Νησί να εντοπίσει τον αμύθητο  θησαυρό που έκρυψε σε  μια σπηλιά ο διαβόητος Άγγλος Πειρατής Μόργκαν μετά τη λεηλασία και  την αρπαγή των θησαυρών του Παναμά που κατάφερε! Στο επόμενο ταξίδι  τους στο παρελθόν οι δύο φίλοι μεταφέρονται στο 9.500 π.Χ., στη χώρα  των Ατλάντων. Εκεί, συμβαίνει κάτι που ήταν αδύνατο να προβλέψουν! Ο  βασιλιάς Αζάης ο 65ος, απευθείας απόγονος του Θεού Ποσειδώνα και ένας  από τους εννιά βασιλιάδες της χώρας των Ατλάντων, περίμενε την άφιξή  τους και τους προσκαλεί να τον επισκεφτούν! Οι δυο φίλοι ακούν  έκπληκτοι από τον βασιλιά να τους λέει πως σύμφωνα με το Χρησμό που  έδωσε ο Ποσειδώνας η μόνη ελπίδα να σωθεί το Γένος των Ατλάντων θα  προέλθει από τους νικητές του Χρόνου, από αυτούς που θα γεννηθούν μετά  από δεκάδες αιώνες, από αυτούς που το πρόσωπό τους θα είναι λευκό, η  καρδιά τους καθαρή και θα καταλαβαίνουν χωρίς να τη γνωρίζουν τη  γλώσσα  των μελαψών Ατλάντων! Οι δύο φίλοι από το μακρινό Μέλλον, οι  νικητές του Χρόνου σύμφωνα με το Χρησμό, αναλαμβάνουν την αποστολή που  τους αναθέτει ο Αζάης, να βοηθήσουν τους Αθηναίους να αντιμετωπίσουν  την επίθεση του αλαζόνα αυτοκράτορα της Ατλαντίδας Γάδωνα, που  αψηφώντας τη θέληση των Θεών και τη δίκαιη τιμωρία που θα επιβάλουν σε βάρος της αυτοκρατορίας του, ονειρεύεται να κατακτήσει με τη δύναμη  των όπλων ολόκληρο τον κόσμο…

Το τεύχος 2 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Η Ατλαντίδα  Καταποντίζεται» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1961. Την εβδομάδα  που κυκλοφόρησε, κυκλοφορούσαν παράλληλα τα σημαντικότερα περιοδικά  αυτής της κατηγορίας και συγκεκριμένα «Ο Μικρός Ήρως», που την Τρίτη  11 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 438 με τίτλο «Η Πεταλούδα Καίει  τα Φτερά της», η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 15  Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 16 με τίτλο «Στα Νύχια του  Δημίου», «Ο Υπεράνθρωπος», που την Παρασκευή 14 Ιουλίου 1961  κυκλοφορούσε το τεύχος 37 με τίτλο «Ο Αόρατος Άνθρωπος» και το  «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου που την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το  «Ιπτάμενο Βέλος», την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1961, κυκλοφορούσε το τεύχος  94 με τίτλο «Τραγικά Μεσάνυχτα».

Ο συγγραφέας του «Ιπτάμενου Βέλους» Γιώργος Μαρμαρίδης αξιοποιεί στην  περιπέτεια αυτή τις πληροφορίες του Πλάτωνα, που στο έργο του  «Τίμαιος» αναφέρεται στην επίθεση των Ατλάντων εναντίον των Αθηναίων  και στην επιτυχή απόκρουσή της παρά την υπεροπλία των επιτιθέμενων.  Σύμφωνα με τους Αιγύπτιους ιερείς τις πληροφορίες των οποίων μεταφέρει  ο Πλάτων, η αλαζονεία των Ατλάντων να κυριαρχήσουν παντού προκάλεσε την  οργή των Θεών που τους τιμώρησαν με παντοτινό αφανισμό. Παρά το εξαιρετικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει και το δεύτερο αυτό τεύχος του  «Ιπτάμενου Βέλους», η παράλληλη κυκλοφορία του με τα σημαντικότερα  περιοδικά της λαϊκής παιδικής λογοτεχνίας, το «Γκαούρ-Ταρζάν», το  «Μικρό Ήρωα» και τον «Υπεράνθρωπο», δεν επέτρεψε στο περιοδικό να  σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους κολοσσούς, ίσως γιατί τα παιδιά αυτής της  ηλικίας στην οποία απευθυνόταν ήθελαν εκτός από την ίδια την  περιπέτεια και ένα ενιαίο θεματικό ή τοπικό περιβάλλον όπου θα  ξεδιπλώνονταν οι περιπέτειες που θα ζούσαν, που για το «Γκαούρ-Ταρζάν»  ήταν η ζούγκλα, για το «Μικρό Ήρωα» ήταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και  για τον «Υπεράνθρωπο» η σωτηρία της ανθρωπότητας από τους κινδύνους  που την απειλούν. Αυτό που συνιστούσε πλεονέκτημα για το «Ιπτάμενο  Βέλος», η εναλλαγή του περιβάλλοντος σε κάθε περιπέτεια και η ποικιλία  που εξασφάλιζε αυτή η εναλλαγή, ήταν ταυτόχρονα και το μειονέκτημά  του, να μην έχει ένα σταθερό περιβάλλον όπου θα μεταφέρονταν και θα  ζούσαν διαβάζοντας τις περιπέτειες αυτές τα παιδιά της ηλικίας στην  οποία απευθυνόταν.

Το συγκεκριμένο τεύχος 2 του «Ιπτάμενου Βέλους» που δημοσιεύουμε σήμερα προσέφερε στο «μπαούλο» ο Μάκης Πατόπουλος,  εξασφαλίζοντάς μας ένα διπλό ταξίδι, στις αρχές της δεκαετίας του ’60,  στο παρελθόν των παιδικών μας χρόνων, και ταυτόχρονα στο 9.500 π.Χ.  στη χαμένη Ατλαντίδα, πριν καταποντιστεί!

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 20 Ιουλίου 2016



#3) Περιπέτεια στο 1000 π.Χ.

Στην περιπέτεια του τεύχους 3 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο  «Περιπέτεια στο 1000 π. Χ.» ολοκληρώνεται των ταξίδι των δύο  ταξιδιωτών του Χρόνου, του ελληνόπουλου Πέτρου και του Αμερικανού  φίλου του Σαμ, στο 9.500 π. Χ., στη χώρα των Ατλάντων. Ο Πέτρος στον  χαλασμό που ακολουθεί τον καταποντισμό της Ατλαντίδας διασώζει μέσα από τα κύματα τη μικρούλα Ίνκα, την εγγονή του βασιλιά Αζάη, επαληθεύοντας την προφητεία πως το γένος των Ατλάντων δεν θα χαθεί  μαζί με τον καταποντισμό της χώρας του, αλλά θα διασωθεί σε μια νέα  ήπειρο και με ένα νέο όνομα που θα το πάρει από τη μικρή Ίνκα, την αρχηγό της νέας αυτοκρατορίας που θα ιδρυθεί, της αυτοκρατορίας των Ίνκας! Ο Πέτρος μετά την επιστροφή στο παρόν συνειδητοποιεί πως με το ταξίδι που έκαναν με το «Βέλος» στην Ατλαντίδα και τη διάσωση της Ίνκα που κατάφεραν, επέδρασαν στην πορεία της ιστορίας ολόκληρου του κόσμου και αποφασίζει πως τα ταξίδια τους στο παρελθόν πρέπει να συνεχιστούν, γιατί είναι συνυφασμένα με τη ιστορία της ανθρωπότητας όπως αυτή εξελίχτηκε μέχρι τη σύγχρονη εποχή! Το επόμενο ταξίδι των δύο φίλων είναι στην πατρίδα της καταγωγής του Πέτρου, την Αθήνα, το έτος 1063 π. Χ.! Οι δυο φίλοι μεταφέρονται με το «Βέλος» στην εποχή της Καθόδου των Δωριέων, σε μια Αθήνα που πολιορκείται από τους Δωριείς. Ο Πέτρος μαζί με τον φίλο του τον Σαμ, ενώ καταδιώκονται από τους Δωριείς, βρίσκουν τυχαία ετοιμοθάνατο τον αγγελιοφόρο που μεταφέρει στους Αθηναίους το χρησμό του μαντείου των Δελφών και προσφέρονται να μεταφέρουν αυτοί στην Αθήνα τον φοβερό χρησμό. Σύμφωνα με το χρησμό αυτό, που ο συγγραφέας του «Ιπτάμενου Βέλους» Γ. Μαρμαρίδης τον αξιοποιεί αυτούσιο όπως έχει διασωθεί, η πόλη της Αθήνας θα χαθεί, αν ο βασιλιάς της Κόδρος, δεν σκοτωθεί από χέρι Δωριέα…

Το τεύχος 3 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Περιπέτεια στο 1000 π.Χ.» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 20 Ιουλίου 1961. Την εβδομάδα που κυκλοφόρησε, κυκλοφορούσαν παράλληλα τα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και συγκεκριμένα «Ο Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 18 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 439 με τίτλο «Ο Πράκτωρ-Νύχτα», η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 22 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 17 με τίτλο «Ο Πράκτορας του Χίτλερ», «Ο Υπεράνθρωπος», που την Παρασκευή 21 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 38 με τίτλο «Ο Πράσινος Τρόμος» και το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου που την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το «Ιπτάμενο Βέλος», την Πέμπτη 20 Ιουλίου 1961, κυκλοφορούσε το τεύχος 95 με τίτλο «Ο Τρομερός  Μπου-Μπαχάν».

Το συγκεκριμένο τεύχος 3 του «Ιπτάμενου Βέλους» που δημοσιεύουμε  σήμερα προσέφερε στο «μπαούλο» ο Μάκης Πατόπουλος, μεταφέροντάς μας όχι μόνο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, στο παρελθόν των παιδικών μας χρόνων, αλλά ταυτόχρονα στο 1000 π. Χ. στην Αθήνα του βασιλιά Κόδρου που αντιστεκόταν στην Κάθοδο των Δωριέων!

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 26 Ιουλίου 2016

#4) Το Βέλος Κινδυνεύει

Στην περιπέτεια του τεύχους 4 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Το Βέλος Κινδυνεύει» οι δυο φίλοι, ο Πέτρος το ελληνόπουλο και ο Αμερικανός φίλος του Σαμ, που με το «Βέλος» τους, τη μηχανή του χρόνου που κληρονόμησε ο Πέτρος από τον πατέρα του, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα το έτος 1063 π. Χ., την εποχή της Καθόδου των Δωριέων, κινδυνεύουν! Βρίσκονται μπροστά στα τείχη της Αθήνας όπου από τη μια μεριά τους χτυπούν οι Αθηναίοι με τα βέλη τους και από την άλλη τους καταδιώκουν οι Δωριείς που έρχονται να πολιορκήσουν την Αθήνα! Η σωτηρία τους από την τραγική αυτή κατάσταση έρχεται ανέλπιστα, όταν η μηχανή του χρόνου τους μεταφέρει πολλές ώρες πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο στη σύγχρονη εποχή! Οι δυο φίλοι γλιτώνουν από βέβαιο θάνατο, αλλά επιστρέφοντας στο δωμάτιό τους βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πιο επικίνδυνη κατάσταση από την οποία κινδυνεύουν όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα! Είναι αιχμάλωτοι τεσσάρων κακοποιών και ο επικεφαλής τους, ένας παρανοϊκός επιστήμονας στην υπηρεσία μιας ξένης Δύναμης, ενδιαφέρεται για τη μηχανή του χρόνου και για τη δυνατότητα που προσφέρει στον κάτοχό της να αλλάξει την πορεία της ιστορίας όπως αυτός θέλει! «Το Βέλος Κινδυνεύει» και μαζί με το «Βέλος» κινδυνεύει και η πορεία της ανθρωπότητας όπως αυτή εξελίχτηκε μέχρι τη σύγχρονη εποχή…

Το τεύχος 4 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Το Βέλος Κινδυνεύει» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Ιουλίου 1961. Την εβδομάδα που κυκλοφόρησε, κυκλοφορούσαν παράλληλα τα σημαντικότερα περιοδικά αυτής της κατηγορίας και συγκεκριμένα «Ο Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 25 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 440 με τίτλο «Νυχτώνει για το Σπίθα», η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 29 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 18 με τίτλο «Το Μυστικό της Σφίγγας», «Ο Υπεράνθρωπος», που την Παρασκευή 28 Ιουλίου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 39 με τίτλο «Τα Όντα του Ολέθρου» και το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου που την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το «Ιπτάμενο Βέλος», την Πέμπτη 27 Ιουλίου 1961, κυκλοφορούσε το τεύχος 96 με τίτλο «Ο Άρχοντας της Νεκρής Χώρας» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το συγκεκριμένο τεύχος 4 του «Ιπτάμενου Βέλους» που δημοσιεύουμε σήμερα προσέφερε στο «μπαούλο» ο φίλος Μάκης Πατόπουλος, που μας μεταφέρει με την περιπέτεια αυτή για δεύτερη φορά στο 1000 π. Χ., στην Αθήνα του βασιλιά Κόδρου που αντιστεκόταν στην Κάθοδο των Δωριέων!

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 31 Αυγούστου 2016




#5) Η Αιχμάλωτη Ελληνοπούλα

Στην περιπέτεια του τεύχους 5 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Η Αιχμάλωτη Ελληνοπούλα» οι δυο φίλοι, ο Πέτρος το ελληνόπουλο και ο Αμερικανός φίλος του Σαμ, μεταφέρονται με τη μηχανή του χρόνου που κληρονόμησε ο Πέτρος από τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη το έτος 1787, αναζητώντας πληροφορίες για το θησαυρό του πασά Μουφτή που είχε κάνει μεγάλη περιουσία με ληστείες και εκβιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ιστορικών πηγών που βρήκε ο Πέτρος, ο πασάς σκοτώθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες μαζί με πολλούς από τους άνδρες της φρουράς του το βράδυ της ενάτης Μαΐου 1787 σε μια συμπλοκή που έγινε στον κήπο του μεγάρου του και ο θησαυρός του, που τον φύλαγε στο ιδιαίτερο γραφείο του, εξαφανίστηκε. Αυτόν το θησαυρό θέλει να εντοπίσει και να αποκτήσει ο Πέτρος για να νοικιάσουν μαζί με το φίλο του ένα ολόκληρο σπίτι και να μεταφέρουν εκεί το «Βέλος», γιατί όσο βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμα όπου μένουν μπορεί να γίνει πάλι στόχος κακοποιών δυνάμεων, που αν το αποκτήσουν μπορούν να αλλάξουν όπως θέλουν την ιστορία της ανθρωπότητας όπως αυτή εξελίχτηκε μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Οι δυο φίλοι φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη δυο σχεδόν αιώνες πριν την εποχή τους, βρίσκουν στις ακτές του Βοσπόρου το μέγαρο του Μουφτή και αναζητώντας πληροφορίες για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας που σκοτώθηκε ο ιδιοκτήτης του και εξαφανίστηκε ο θησαυρός του, μπλέκονται σε μια συναρπαστική περιπέτεια διάσωσης μιας όμορφης Ελληνοπούλας που οι άνθρωποι του πασά την άρπαξαν και την κρατούν αιχμάλωτη στο χαρέμι του…

Το τεύχος 5 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Η Αιχμάλωτη Ελληνοπούλα» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 3 Αυγούστου 1961. Την εβδομάδα που κυκλοφόρησε, κυκλοφορούσαν παράλληλα τα σημαντικότερα περιοδικά του είδους και συγκεκριμένα, «Ο Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 1 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 441 με τίτλο «Η Νύχτα Γίνεται Μέρα», η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 5 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 19 με τίτλο «Ιπτάμενοι Δαίμονες», «Ο Υπεράνθρωπος», που την Παρασκευή 4 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 40 με τίτλο «Οι Μαύροι Εωσφόροι» και το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το «Ιπτάμενο Βέλος», την Πέμπτη 3 Αυγούστου 1961, κυκλοφορούσε το τεύχος 97 με τίτλο «Το Τέρας της Λίμνης», που ήταν το πρώτο τεύχος με ανανεωμένη την εμφάνιση του εξωφύλλου, όπου η εικόνα κάλυπτε ολόκληρο το εξώφυλλο και ο τίτλος έφερε το όνομα του Γκαούρ γραμμένο με μεγαλύτερα γράμματα και πάνω από το όνομα του Ταρζάν. Το συγκεκριμένο τεύχος 5 του «Ιπτάμενου Βέλους» που δημοσιεύουμε σήμερα προσέφερε στο «μπαούλο» ο φίλος Μάκης Πατόπουλος, που αυτή τη φορά μας μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη του 1787 για να ζήσουμε μαζί με τον Πέτρο και τον Σαμ τη συναρπαστική περιπέτεια της απελευθέρωσης της «αιχμάλωτης Ελληνοπούλας» μέσα από το χαρέμι του Μουφτή πασά.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2016



#6) Το Μυστήριο των Ίνκας

Στην περιπέτεια του τεύχους 6 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Το Μυστήριο των Ίνκας» οι δυο φίλοι, ο Πέτρος το Ελληνόπουλο και ο Αμερικανός φίλος του Σαμ, που ταξίδεψαν στο χρόνο με το Ιπτάμενο Βέλος τους και βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της 9ης Μαΐου 1787, αναζητώντας πληροφορίες για το θάνατο του Μουφτή πασά και την εξαφάνιση του θησαυρού του που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές συνέβησαν εκείνη τη νύχτα, έχουν εμπλακεί σε μια περιπέτεια διάσωσης μιας όμορφης Ελληνοπούλας που οι άνθρωποι του πασά την άρπαξαν και την κρατούν αιχμάλωτη στο χαρέμι του. Οι δυο φίλοι καταφέρνουν να ελευθερώσουν την Ελληνοπούλα, αλλά βρίσκονται σε τραγική θέση γιατί οι στρατιώτες του πασά έχουν περικυκλώσει τον Πέτρο και την όμορφη κοπέλα και ο θάνατός του είναι βέβαιος. Η σωτηρία θα έλθει ανέλπιστα, οι δυο φίλοι και το κορίτσι θα γλιτώσουν και ο Πέτρος θα μάθει πώς σκοτώθηκε ο πασάς και πώς εξαφανίστηκε ο θησαυρός του και θα συνειδητοποιήσει με δέος πως η μικρή ατρόμητη Ελληνοπούλα που είχε την τύχη να συναντήσει είναι η μετέπειτα θρυλική ηρωίδα της επανάστασης του 1821, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Το τεύχος 6 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Το Μυστήριο των Ίνκας» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 10 Αυγούστου 1961. Την εβδομάδα που κυκλοφόρησε, κυκλοφορούσαν παράλληλα τα σημαντικότερα περιοδικά του είδους και συγκεκριμένα, «Ο Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 8 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 442 με τίτλο «Η Μέρα Ξαναγίνεται Νύχτα», η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 12 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 20 με τίτλο «Στο Βυθό του Βοσπόρου», «Ο Υπεράνθρωπος», που την Παρασκευή 11 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 41 με τίτλο «Ο Θάνατος του Φάουστ», το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το «Ιπτάμενο Βέλος», την Πέμπτη 10 Αυγούστου 1961, κυκλοφορούσε το τεύχος 98 με τίτλο «Το Δέντρο του Θανάτου» και «Ο Μικρός Φαντομάς» που την Τρίτη 8 Αυγούστου την ίδια μέρα με το «Μικρό Ήρωα» κυκλοφορούσε το τεύχος 2 με τίτλο «Η Νεκρή Δραπετεύει» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο».

Έξι τεύχη αυτή την πληθωρική εβδομάδα του 1961 και… ποιο να πάρεις, ποιο να αφήσεις! Να μην πάρεις το «Μικρό Ήρωα» να δεις αν και πώς γλίτωσε το «Παιδί-Φάντασμα» στην αναμέτρησή του με τον Πράκτορα Νύχτα; Να αφήσεις την Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα» και να μην μάθεις πώς ο Γιώργος Θαλάσσης γλίτωσε από βέβαιο πνιγμό στο «βυθό του Βοσπόρου»; Να μην αγοράσεις τον «Υπεράνθρωπο» για να απολαύσεις την ανακούφιση από το «θάνατο του Φάουστ», του μεγαλύτερου και πιο επικίνδυνου εχθρού της ανθρωπότητας; Να μην πάρεις το «Γκαούρ-Ταρζάν» και να στερηθείς ένα ακόμα ταξίδι στη Ζούγκλα για να δεις τι είναι αυτό το «δέντρο του θανάτου» που επινόησε κι αυτή τη φορά η μυθοπλαστική ικανότητα του Νίκου Β. Ρούτσου; Να μην προμηθευτείς το «Μικρό Φαντομά» για να μάθεις τα φοβερά μυστικά του Μαύρου Πύργου και πώς μπορεί να «δραπετεύσει μια νεκρή»; Να μην αγοράσεις το «Ιπτάμενο Βέλος» για να δεις αν σώθηκε η «αιχμάλωτη Ελληνοπούλα» και ποιο είναι το «μυστήριο των Ίνκας»; Και ποια θα ήταν η απογοήτευσή σου αν δεν είχες πάρει το «Ιπτάμενο Βέλος», όταν θα σου έλεγαν οι άλλοι που το πήραν πως η «αιχμάλωτη Ελληνοπούλα» του τίτλου του προηγούμενου τεύχους ήταν η ηρωίδα της επανάστασης του 1821, η Μπουμπουλίνα, που την ήξερες από τα μαθήματα στο σχολείο; Πώς είναι να έχεις μπροστά στα πόδια σου ολόκληρο τον κόσμο και εσύ να έχεις μόνο δυο δραχμές, αν τις είχες κι αυτές, για να τον κατακτήσεις;

Το συγκεκριμένο τεύχος 6 του «Ιπτάμενου Βέλους» που δημοσιεύουμε σήμερα προσέφερε στο «μπαούλο» ο φίλος Μάκης Πατόπουλος, που αυτή τη φορά μας δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε με το «Ιπτάμενο Βέλος» πρώτα στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο πριν την επανάσταση του 1821 για να γνωρίσουμε τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα όταν ήταν μικρή και μετά στη χώρα των Ίνκας στο Περού, για να συναντήσουμε τους απογόνους των Ατλάντων, που πήραν το όνομά τους από τη μικρή Ίνκα που είχαν σώσει η δυο φίλοι όταν είχαν επισκεφτεί τη μυθική Ατλαντίδα.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2016




#7) Η Κίρκη, ο Σαμ και... το Γουρουνάκι

Στην περιπέτεια του τεύχους 7 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Η Κίρκη, ο Σαμ και… το Γουρουνάκι» οι δυο φίλοι, ο Πέτρος το Ελληνόπουλο και ο Αμερικανός φίλος του Σαμ, έχουν μεταφερθεί με τη μηχανή του χρόνου, το Ιπτάμενο Βέλος τους, στο Περού την εποχή της αυτοκρατορίας των Ίνκας. Οι δυο φίλοι ελευθερώνουν τη μικρή Σαϊέν, που οι ιερείς ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν και μαθαίνουν με έκπληξη πως είναι η κόρη του αυτοκράτορα Αταχουάλπα που έπρεπε να θυσιαστεί για να μην εκπληρωθεί η προφητεία του μάγου του Θεού του Αίματος, σύμφωνα με την οποία αν δεν χυνόταν το αίμα της κόρης του αυτοκράτορα, η αυτοκρατορία πολύ σύντομα θα χανόταν και θα έσβηνε για πάντα από τον άνεμο των επερχόμενων αιώνων.  Όμως, οι ιερείς τους καταδιώκουν και οι δυο φίλοι έχουν τη μηχανή του χρόνου που στην προγραμματισμένη στιγμή θα τους μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή και θα τους απομακρύνει από το θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν. Ποια θα είναι όμως η τύχη της μικρής και θαρραλέας βασιλοπούλας που θα μείνει μόνη και απροστάτευτη μέσα στη σπηλιά όπου έχουν αποκλειστεί; Θα πέσει πάλι στα χέρια των ιερέων που είναι αποφασισμένοι να τη θυσιάσουν; Κι αν δεν θυσιαστεί, μήπως η προφητεία βγει αληθινή και η αυτοκρατορία των Ίνκας θα χαθεί;


Στο επόμενο ταξίδι τους οι δύο φίλοι μεταφέρονται με τη μηχανή του χρόνου σε ένα νησί, που με βάση τα στοιχεία που μελέτησε ο Πέτρος μπορεί να είναι το νησί της μάγισσας Κίρκης κι αν οι υπολογισμοί του είναι σωστοί μπορεί να συναντήσουν τον μυθικό Οδυσσέα και να έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν αν οι περιπλανήσεις του βασιλιά της Ιθάκης είναι μύθος ή πραγματικότητα…

Το τεύχος 7 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Η Κίρκη, ο Σαμ και… το Γουρουνάκι» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 17 Αυγούστου 1961. Την εβδομάδα που κυκλοφόρησε, κυκλοφορούσαν παράλληλα τα σημαντικότερα περιοδικά του είδους και συγκεκριμένα, «Ο Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 15 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 443 με τίτλο «Ο Σπίθας Νηστεύει», η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 19 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 21 με τίτλο «Ο Μαύρος Μονομάχος», «Ο Υπεράνθρωπος», που την Παρασκευή 18 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 42 με τίτλο «Η Γροθιά του Έλληνα», το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το «Ιπτάμενο Βέλος», την Πέμπτη 17 Αυγούστου 1961, κυκλοφορούσε το τεύχος 99 με τίτλο «Μαγική Χρυσόμυγα» και «Ο Μικρός Φαντομάς» που την Τρίτη 15 Αυγούστου την ίδια μέρα με το «Μικρό Ήρωα» κυκλοφορούσε το τεύχος 3 με τίτλο «Το Φάντασμα του Μεσονυχτίου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Έξι τεύχη κι αυτή την πληθωρική εβδομάδα του 1961 και μια ακόμα εβδομάδα για τα παιδιά της εποχής με το δίλημμα, ποιο να πάρουν και ποιο να αφήσουν!

Το συγκεκριμένο τεύχος 7 του «Ιπτάμενου Βέλους» που δημοσιεύουμε σήμερα προσέφερε στο «μπαούλο» ο φίλος Μάκης Πατόπουλος, που μας δίνει μια ακόμα ευκαιρία να ταξιδέψουμε με το «Ιπτάμενο Βέλος» στο χρόνο, πρώτα στη χώρα των Ίνκας στο Περού την εποχή που πήγε ο Πιζάρο για να την κατακτήσει και στη συνέχεια στο νησί της μάγισσας Κίρκης με την ελπίδα να συναντήσουμε εκεί το μυθικό Οδυσσέα.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2016



#8) Ο Σαμ... Κονταρομάχος

Στην περιπέτεια του τεύχους 8 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Ο Σαμ… Κονταρομάχος» οι δυο φίλοι, ο Πέτρος το Ελληνόπουλο και ο Αμερικανός φίλος του Σαμ, έχουν μεταφερθεί με τη μηχανή του χρόνου, το Ιπτάμενο Βέλος τους, στο νησί της μάγισσας Κίρκης, λίγο μετά την αναχώρηση του Οδυσσέα. Ο Πέτρος αξιοποιώντας τις γνώσεις του από τη μυθολογία για τις περιπλανήσεις του βασιλιά της Ιθάκης και γνωρίζοντας πως η μαγεία δεν υπάρχει και επομένως και τα μαγικά της Κίρκης δεν μπορεί παρά να βασίζονται σε διάφορα τεχνάσματα, καταφέρνει να την εντυπωσιάσει, να τη φοβίσει, να κερδίσει το σεβασμό και τελικά τη φιλοξενία της και ακόμα να γλιτώσει το φίλο του τον Σάμ, που βλέποντας τον εαυτό του μέσα σε έναν ψεύτικο καθρέφτη, κόλπο κι αυτό της μάγισσας, νομίζει πως είναι… γουρουνάκι!

Μετά το ταξίδι στο νησί της Κίρκης, ο Πέτρος αποφασίζει πως τα ταξίδια στο χρόνο με το Ιπτάμενο Βέλος πρέπει να σταματήσουν και η μηχανή του χρόνου πρέπει να καταστραφεί, πριν πέσει στα χέρια ανθρώπων που θα την αξιοποιήσουν για να αλλάξουν την πορεία της ανθρωπότητας όπως θα ήθελαν αυτοί. Η μηχανή του χρόνου έπαιξε με τα μέχρι τώρα ταξίδια των δύο φίλων τον ρόλο της στην ιστορική εξέλιξη και η ίδια η καταστροφή της θα αποτελέσει το επιστέγασμα του μέχρι τώρα ευεργετικού της ρόλου στην ιστορία όπως αυτή εξελίχτηκε μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Όμως, ο Πέτρος δεν μπορεί να χαλάσει το χατίρι του φίλου του που του ζητάει να κάνουν ένα τελευταίο ταξίδι. Οι δυο φίλοι μεταφέρονται στη Σκωτία το 1212 μ.Χ., στο κτήμα του παντοδύναμου κόμη Χέρμπερτ Ουίλκοξ και συλλαμβάνονται από τους ανθρώπους του. Όταν ο κόμης ακούει πως οι δυο φίλοι βρέθηκαν μέσα στο κτήμα του χωρίς να τους δει κανείς σαν να έπεσαν από τον ουρανό και όταν ο Σαμ του λέει πως είναι «ευγενής» εννοώντας στους τρόπους, ο σερ Ουίλκοξ που φιλοδοξεί να γίνει αυτός βασιλιάς στη θέση του Ριχάρδου αρπάζει την ευκαιρία που του δίνεται και ετοιμάζει μια κονταρομαχία με τον Σαμ για να τον νικήσει και να ανατραπεί έτσι μια ανόητη προφητεία που του στερεί το θρόνο. Σύμφωνα με την προφητεία αυτή ο κόμης θα μονομαχήσει με έναν παράξενο ιππότη που θα έρθει από τον ουρανό για να τον τιμωρήσει και ο Σαμ είναι ένας εύκολος αντίπαλος που ήρθε από τον ουρανό και είναι… «ευγενής»…

Το τεύχος 8 του «Ιπτάμενου Βέλους» με τίτλο «Ο Σαμ… Κονταρομάχος» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 24 Αυγούστου 1961. Την εβδομάδα που κυκλοφόρησε, κυκλοφορούσαν παράλληλα τα σημαντικότερα περιοδικά του είδους και συγκεκριμένα, «Ο Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 22 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 444 με τίτλο «Ο Πράκτωρ-Τετράδιο», η Ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», που το Σάββατο 26 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 22 με τίτλο «Στο Κλουβί του Πάνθηρα», «Ο Υπεράνθρωπος», που την Παρασκευή 25 Αυγούστου 1961 κυκλοφορούσε το τεύχος 43 με τίτλο «Ο Ελ Γκρέκο Δεσμώτης», το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, που την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το «Ιπτάμενο Βέλος», την Πέμπτη 24 Αυγούστου 1961, κυκλοφορούσε το τεύχος 100 με τίτλο «Τραγική Ενέδρα» και «Ο Μικρός Φαντομάς» που την Τρίτη 22 Αυγούστου την ίδια μέρα με το «Μικρό Ήρωα» κυκλοφορούσε το τεύχος 4 με τίτλο «Ο Απαγωγέας των Νεκρών» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Έξι τεύχη κι αυτή την εβδομάδα του 1961 και μια ακόμα εβδομάδα τα παιδιά της εποχής είχαν το δίλημμα, ποιο να πάρουν και ποιο να αφήσουν! Αυτός ίσως είναι ο λόγος που ένα τόσο ενδιαφέρον περιοδικό όπως το «Ιπτάμενο Βέλος» ολοκλήρωσε τόσο σύντομα την κυκλοφορία του. Την ίδια τύχη θα έχει ένα μήνα αργότερα και «Ο Μικρός Φαντομάς» που ολοκλήρωσε κι αυτός την κυκλοφορία του μετά την έκδοση του όγδοου τεύχους του.
Το συγκεκριμένο τεύχος 8 του «Ιπτάμενου Βέλους» που δημοσιεύουμε σήμερα προσέφερε στο «μπαούλο» ο φίλος Μάκης Πατόπουλος, που μας δίνει μια τελευταία ευκαιρία να ταξιδέψουμε με το «Ιπτάμενο Βέλος» στο χρόνο και να ολοκληρώσουμε την επίσκεψη στο νησί της μάγισσας Κίρκης λίγο μετά την αναχώρηση του Οδυσσέα και μετά να ταξιδέψουμε στη Σκωτία στις αρχές του δέκατου τρίτου αιώνα, την εποχή του βασιλιά Ριχάρδου.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 29 Οκτωβρίου 2016

20 σχόλια:

  1. Εκπληκτικο!!!Θα ανεβουν και αλλα τευχη?για τευχη ΓΚΡΕΚΟ υπαρχει η δυνατοτητα να ανεβουν τευχη?αν δεν απατωμαι ειχαν κυκλοφορησει 72!!!και ''Καου-μπου φαντασμα τευχη 16''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεόφιλε, θα ανέβουν όλα τα τεύχη του "Ιπτάμενου Βέλους". Το ίδιο θα γίνει και με τον Γκρέκο --εν καιρώ όμως. Σιγά-σιγά ολοκληρώνουμε σειρές που ως τώρα θεωρούνταν χαμένες για όσους από μας μεγάλωσαν με τα τευχάκια αυτά.

      Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστω πολυ νασαι καλα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σας φίλοι μου και πάλλι.Σπουδαίο περιοδικό το Ιπτάμενο Βέλος για την εποχή του,προχωρημένη επιστημονική φαντασία,το ήξερα αλλά δεν είχα τον χρόνο να το διαβάσω τότε.Οι αναλύσεις υπέροχες από τον φίλο Προκόπη,όμως δράττω την ευκαιρία να παραπονεθώ από εδώ,ότι ανεβαίνουν άγνωστα περιοδικά-όπως Μ.Ιππότης,Κεραυνός,Λαστιχάνθρωπος και κάποια άλλα,και έχουν ξεχαστεί τα γνωστά,Μ.Ταρζάν,Γκρέκο,Ζούγκλα-Ταρζάν,Μ.Σερίφης,ΚΑΛ,Πάντα με καλή διάθεση σε όλους σας όπως πάντα,ένα πολύ σπουδαίο που παρατήρησα είναι ότι αυξήθηκαν οι συνεργάτες του block κ. Πάνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Ανάχαρσι. Σωστά παρατήρησες την αύξηση των συνεργατών. Υπήρξε μια απροσδόκητη ανταπόκριση στο εγχείρημά μας και οι φίλοι έσπευσαν να δώσουν ένα χέρι βοηθείας. Δεν ξεχάσαμε και δεν παραμελήσαμε τίποτα. Απλά, μαζεύτηκαν πολλές σειρές κι όλα μπαίνουν σε τάξη. Σιγά-σιγά θα καταφέρουμε να σώσουμε πολλούς από τους θησαυρούς των παιδικών μας χρόνων. Λίγη υπομονή κι όλα θα γίνουν.

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ,έχω την υπομονή κ.Πάνο,άλλωστε ποσα χρόνια πέρασαν από τότε που εγώ έκανα το flash back στην παραλογοτεχνία? 17,το ενδιαφέρον μου αφυπνίστηκε ξανά όταν το 1999 κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Γκαούρ-Ταρζάν απο την ΑΓΚΥΡΑ και το είδα τυχαία στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία,το αγόρασα και......ενθουσιάστηκα με την ξαφνική επιστροφή στο 1960(8 ετών τότε)φυσικά τότε μπορούσα να διαβαζω καλά,έκτοτε άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα άρθρα σε εφημερίδες,εκεί είδα ότι το 1995 το είχε κυκλοφορήσει το ΑΝΤΙ δύο τελευταία τεύχη του Μ.ΗΡΩΑ Νο 799,800,μετά "ήρθε" στην επικαιρότητα δυναμικά οι δημοσιεύσεις και αναφορές του φίλου μας Δημοσιογράφου Γ.Βλάχου για την παραλογοτεχνία και τα comics,o οποίος μας έβαλε για τα καλά στο δρόμο της επιστροφής με το Λεξικό του Μ.ΗΡΩΑ,συγνώμη που σας κούρασα με τις προσωπικές μου ιστορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μας Στέργιε δεν μας κουράζεις καθόλου. Μας αρέσουν οι προσωπικές ιστορίες και μας δίνουν κουράγιο γ' αυτό που κάνουμε. Και μια κι αναφέρθηκες στον Γκαούρ-Ταρζάν (αγαπημένο ανάγνωσμα όλων μας) να σου πω πως καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ολόκληρη την Γ' περίοδο (με δυο-τρεις ελλείψεις που θα καλυφθούν), ολόκληρη την Β' (την αυτοέκδοση Ρούτσου με την εξαιρετική εικονογράφηση του Απτόσογλου) κι ολόκληρη την Δ'. Καλά το πάμε νομίζω... χαχαχα

      Διαγραφή
  7. χαχαχχχχαα,όχι μόνο τα πάτε καλά,ανεπανάληπτα! προσωπικά πιστεύω(δεν γνωρίζω την άποψη των άλλων φίλων)θα έπρεπε όταν ολοκληρωθεί αυτή η ιστορική παιδική επαναφορά να βραβευτεί για την προσπάθεια όλων σας,πώς? ακόμη δεν ξέρω τον τρόπο,απλά θυμήθηκα ότι την δεκαετία του '90 ο τότε Δήμαρχος Αθηνών κ. Αβραμόπουλος βράβευσε τον κ.Στέλιο Ανεμοδουρά για τον Μ.'Ηρωα,έστω αργά μερικά χρόνια πριν τον θάνατό του αναγνωρίστηκε η παιδαγωγική αξία του Μ.'Ηρωα,σημείωση απεβίωσε τον Μάϊο του 2000,έτσι λοιπόν αυτή η προσπάθεια σας πρέπει να ανταμοιφθεί,ηθικά εννοώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Στέργιε-Ανάχαρσις, επίτρεψέ μου να υπεραμυνθώ των "αγνώστων" περιοδικών στα οποία δίνουμε μια μικρή προτεραιότητα αντί αυτών που θεωρείς γνωστά. Επειδή, αναλαμβάνω την ευθύνη ότι για τους περισσότερους από αυτούς του τίτλους --και άλλους πολλούς, που θα ακολουθήσουν-- κύριος αυτουργός είμαι εγώ, νομίζω ότι νομιμοποιούμαι να απαντήσω... αρμοδίως.
    Ε, λοιπόν, συγχώρα με, αλλά δεν θα συμφωνήσω...
    Πρώτα-πρώτα όλα έχουν ισότιμη συμβολή στην "χρυσή εποχή" αυτών των αναγνωσμάτων και ο λόγος ότι είναι περισσότερο άγνωστα αρκεί για να τα αναρτούμε, ώστε να γίνουν γνωστά. Άσε που για κάποιους μπορεί να ανακαλούν αναμνήσεις, όσο και τα γνωστά. Η ιστορία "γράφεται" και με τα μεγάλα, αλλά και με τα μικρά γεγονότα. Από την άλλη μεριά, οι πολύτευχοι τίτλοι, παίρνουν καιρό να ολοκληρωθούν, οπότε, οι οκτάτευχοι (ή και με λιγότερα τεύχη τίτλοι), που αναρτώνται παράλληλα δίνουν μια ποικιλία και σφαιρικότερη γνώση/ ενημέρωση στο όλο project. Παράλληλα, με την κάπως αργή συχνότητα ανάρτησής τους, δίνουν σε μας που τα ετοιμάζουμε τη δυνατότητα να συμπληρώνουμε τα κενά τευχών από τις μεγάλες σειρές που παρουσιάζουμε. Να είσαι σίγουρος, πως εκτός --ίσως- τα περιοδικά-ποταμούς τευχών (Μικρός Ήρως, Μικρός Σερίφης/ Μικρός Καουμπόυ)όλα τα άλλα θα αναρτηθούν στις πλήρεις σειρές τους, όπως κι εκείνα που ανεβάζουμε στο αδελφό μπλογκ με τα κόμικς, το "Σεντούκι"
    Για αυτό να μην ανησυχείς... Καλά να είμαστε να συνεχίσουμε όσο μας παίρνει.
    Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Στέργιε-Ανάχαρσις, επίτρεψέ μου να υπεραμυνθώ των "αγνώστων" περιοδικών στα οποία δίνουμε μια μικρή προτεραιότητα αντί αυτών που θεωρείς γνωστά. Επειδή, αναλαμβάνω την ευθύνη ότι για τους περισσότερους από αυτούς του τίτλους --και άλλους πολλούς, που θα ακολουθήσουν-- κύριος αυτουργός είμαι εγώ, νομίζω ότι νομιμοποιούμαι να απαντήσω... αρμοδίως.
    Ε, λοιπόν, συγχώρα με, αλλά δεν θα συμφωνήσω...
    Πρώτα-πρώτα όλα έχουν ισότιμη συμβολή στην "χρυσή εποχή" αυτών των αναγνωσμάτων και ο λόγος ότι είναι περισσότερο άγνωστα αρκεί για να τα αναρτούμε, ώστε να γίνουν γνωστά. Άσε που για κάποιους μπορεί να ανακαλούν αναμνήσεις, όσο και τα γνωστά. Η ιστορία "γράφεται" και με τα μεγάλα, αλλά και με τα μικρά γεγονότα. Από την άλλη μεριά, οι πολύτευχοι τίτλοι, παίρνουν καιρό να ολοκληρωθούν, οπότε, οι οκτάτευχοι (ή και με λιγότερα τεύχη τίτλοι), που αναρτώνται παράλληλα δίνουν μια ποικιλία και σφαιρικότερη γνώση/ ενημέρωση στο όλο project. Παράλληλα, με την κάπως αργή συχνότητα ανάρτησής τους, δίνουν σε μας που τα ετοιμάζουμε τη δυνατότητα να συμπληρώνουμε τα κενά τευχών από τις μεγάλες σειρές που παρουσιάζουμε. Να είσαι σίγουρος, πως εκτός --ίσως- τα περιοδικά-ποταμούς τευχών (Μικρός Ήρως, Μικρός Σερίφης/ Μικρός Καουμπόυ)όλα τα άλλα θα αναρτηθούν στις πλήρεις σειρές τους, όπως κι εκείνα που ανεβάζουμε στο αδελφό μπλογκ με τα κόμικς, το "Σεντούκι"
    Για αυτό να μην ανησυχείς... Καλά να είμαστε να συνεχίσουμε όσο μας παίρνει.
    Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε μου Γιώργο ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντησή σου,κατόπιν αυτής δεν μπορώ να διαφωνήσω(με έχεις πείσει)σίγουρα είσαι ο δικαιοπάραχος αυτό το αντιλαμβάνομαι(χωρίς να θέλω να αφαιρέσω κάτι τις από τους άλλους συνεργάτες και τον Αμφιτρύωνα του blog)να διαμορφώνεις προτεραιότητες.Περί ανάκληση αναμνήσεων συμφωνώ για άλλους που εγώ δεν έχω(επειδή δεν διάβασα αρκετά από τα περιοδικά τότε,αλλά όπως με νιώθεις θα αντιλήφθηκες ότι έχω την Χιτσκοκική αγωνία μήπως και δεν προλάβω να τα δω όλα(εκείνα που με ενδιαφέρουν)Τα Αστυνομικά,τα Ζουγκλικά,τα western καιΠοδοσφαιρικά ήταν(εκτός του Μ.ΗΡΩΑ)ήταν οι αδυναμίες μου.Θα σου πω την αμαρτία μου το 1963 που ανακάλυψα τον Μ.ΣΕΡΙΦΗ(11 ετών τότε)σταμάτησα να διαβάζω τον Μ.ΗΡΩΑ και τον ξαναθυμήθηκα το 1966 όταν άρχισε η τρίτη του έκδοση,η μάνα μου με μάλωνε τι θα γίνει με σένα? από Παιδί-Φάντασμα έγινες πιστολέρο τώρα? χαχαχαχαχχα,αυτά από τον Στέργιο τον ΑΝΑΧΑΡΣΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλε Πανο συγχαρητηρια για τα τευχη που ανεβαζειs!!!!Θα ηθελα αν υπηρχε δυνατοτητα να ανεβαζεs εστω ενα τευχοs απο το''καου-μπου φαντασμα''εχουν βγει 16 στο συνολον!!!και φυσικα καποια στιγμη ΓΚΡΕΚΟ!!!Σε ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεόφιλε, σημειώνω την επιθυμία σου και θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Ο Γκρέκο είναι στο πρόγραμμα, πρώτα όμως να τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες στα τρέχοντα.

      Διαγραφή
  14. Ο τίτλος "Ιπτάμενο Βέλος" δεν μου θύμιζε τίποτε, μέχρι την στιγμή που διάβασα στην περιγραφή του Γιώργου Βλάχου για το κωμικό Αμερικανάκι, φίλο του Ελληνόπουλου, που ήταν αλκοολικό με… το γάλα! Αμέσως θυμήθηκα και κατέβασα όλα τα τεύχη.
    Ευχαριστώ που μου θυμίζετε τα παιδικά μου χρόνια.
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή